Geçtiğimiz aylarda ihalesi tamamlanan ve Türk Telekom’a devredilen mobesa çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Dün itibariyle(09.04.2009) Nizip şehir merkezinin değişik noktalarında başlatılan çalışmalarla birlikte önemli bir adım daha atıldı.
Daha önceleri yapılan açıklamalarda Nizip Şehir Merkezini kapsayan 28 noktaya 42 mobesa kamerası yerleştirileceği
belirtilmiş bu konuda birinci etap çalışmaları başlatılmıştı. Dün ise ikinci etap çalışmaları başlatılarak mobesa kamera
kutuları belirlenen noktalara yerleştirildi. Mobesa kameralarının devreye girmesiyle birlikte şehrin belirli noktaları yanı
sıra giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınacağı, takılacak olan mobesa kameraların bir kısmının 360 derece döner özelliğine
sahip olacağı, bununla birlikte çevrede şüpheli görüntü ve hareketli olaylara odaklanabileceği belirtildi.
MOBESA Nedir?: Emniyet Genel Müdürlügünün asayisi saglamak,iç güvenlige yönelik tehditleri bertaraf etmek ve denetim görevini daha etkin gerçeklestirmek üzere mevzuata uygun olarak elde edilen görüntü,ses ve konum verilerinin islenerek anlamli sonuçlar üretilmesini ve sonuçlarin Pol Net uygulamalari ile desteklenmesini saglayan modüler olarak gelistirilmis bilisim sistemidir. Resim kaynağı
gelişen şehrimizde suç oranlarının artması düşünülerek bu uygulamanan nizipimize huzur ve rahatlık getirecegi düşüncesindeyim.
sayı olarakta gereken her yere yerleştirilmiş galiba..
sayın başkanımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler..
he yorum orhan abi..benim bilgisayar calındıktan sonramı takmayı akıl ettiniz..3 ay önce takılsaydı benım bılgısayarı calan hırkızı yakalrdık..gitti canımmm bilgisayar...
En sonunda oldu, Nizip aslında suç oranı olarak iyi ama bu önlemin alınmasıda bundan sonra suç işleyecek olanları caydıracaktır.
İstanbulda başınıza bir şey geldiğinde polis anında gelip güvenlik kameranız varmı diyor eğer varsa hemen inceleyip suçlunun peşine düşüyor ama yoksa mobesa kamerasından bakıpta öyle herkesin sandığı gibi anında suçlunun peşine düşmüyorlar, çok ciddi suçlarda bunu zaten kendiliklerinden yapıyorlar ama adi suçlarda sizi çok uğraştırıyorlar, uzun bir prosedür uyguladıktan sonra savcılıktan alınan yazıyla bu kamera kayıtlarını incelettirebiliyorsunuz bunun sonucunu da ancak 6 ila bir sene arasında size bildiriyorlar, büyük bir çoğunluklada cevap olumsuz geliyor.
Bakırköyde bir motosikletli arkadaşımıza geçen sene çarpıp kaçan beyaz opel hala bulunamadı, sahil yolunda yüzlerce mobesa kamerası var, bu olayın kaydolmamasına imkan yok.
Yani doğru çalıştırılır ve bütün suçlarda bu kameralar kullanılırsa sonuç alınır ama İstanbuldaki gibi uygulama olursa halka hiçbir faydası olmaz, sadece zenginin malını korur.
ziya_eren27;181913 wrote:memet sende tam yerinden vurmuşsun))) yeter edeeee.. allah can sağlıgı versin:):p
aslında orhan abiye aldırmam gerek bilgisayarı..direkleri diktiler....niye kameraları takmadılar..hırkızı yakalardık..benim hırsızda ***** biraz..hadi koca masa üstü bılgısayarı çaldın..yazlık tişörtlerin oldugu valizi nıye calıyon..en cok ona içim yandı..
rıfat;182210 wrote:hayırlı olsun da bu mobesalar gerçekten asıl amacı içerisinde kullanılır.george orwel in 1984 romanındak gibii kullanılma endişesi taşıyorum.
Ne demiş bu romanda, nasıl kullanılmış anlatırmısın.
bu mobesaların kurulma aşamasında birden bire türkiyenin her yerinde,niziptede kapkaç olayları patlak verdi.bunun tesadüf olduğunu sanmıyorum.insanlara bu kameralar olursa bu olaylar olmaz dedirtmek için kurgulanmış olduğunu düşünüyorum.eger gerçekten insanların can ve mal güvenligini sağlamak için ise eyvallah.geçen gazede de okudum adananın bir kenar mahallesine kurulmuş bu kameralardan.halk tepki göstermiş.roman ne anlatıyor:toplumu kameralarla sürekli gözleyip,kontrol altında tutup despotik yönetimini sürdürmek...yani orada kapkaç yapanı yakalamak için kullanmıyor.böyle basit suçlar için polisin görevi can ve mal güvenligini korumaktır.böyle ülkenin tamamını kameralarla donatmanın anlamı ne.
rıfat ilginç bir yaklaşım, ben bu konuda yorum yapamam ama bildiğim bir şey var oda İstanbulda bu mobesa kameraları halkın işine asla yaramıyor, bizim ihtiyacımız olduğunda kamera kayıtlarına bakmak için kırkdereden su getiriyorlar ama ensesi kalın biri gittiğinde yaklaşım farklı oluyor. İnşallah Nizipte böyle olmaz.
evet ,sayın müslüm akpek mobesalar sizinde bellirttiginiz gibi bildigimiz amaç doğrultusunda kurulmadığı için zorluk çıkarılıyor.ancak ensesi kalın biri gerçek anlamında kullandırıyor.
bilindigi gibi george orwel 1984 romanı nı stalin dönemini eleştirmek için yazmış.daha sonra bazı aydınlar her türlü despotik rejimin eleştrisi olduğunu saymışlar.bencede doğru.ben ilke olarak bu mobesa fikrinine karşıyım.çünkü her rejim muhafeleti mobesalarla baskı altında tutar.örnegin iranda kendi muhalifi için kullanır.amerikada islam için kullanır.kübada kominist düşmanlığı için kullanır.türkiyede ise kim kimin için kullanır bellidir.sözün kısası mobesalar basit hırsızlık olayları ve kapkaçlar için degildir.boşuna hayırlı uğurlu olsun deyip durmayalım.
isteyen kendi güvenlik kamerasını koyar.mobesa sistemi halk için faydalı birşey degildir.benim düşüncem bu.