Nizip.com
Üye ol
Dini İçerikli Konular

aklıma takılan bi soru?

Görüntülenme: …

secretgarden Üye
arkadaslar ben dini konulara yazılar yazmıyodum bildiğiniz gibi prensiplerim geregi yani.. ama bir konu aklıma takıldı sorayım dedim bu kul hakkı denilen bişey var ve ben gecmişte okudugum dönemler cok arkadasıma borc para verip çok arkadasımdanda aldım verdiklerimden gelende oldu gelmeyende ama bana gelen paraları unuttuğumda olmadı değil bide o kişi yada kişiler haram olsun dediyse hadi ben napcam simdi zaten kimlerden aldım onuda hatırlamıyorum taa eskiden yani olan seyleri diyorum onun yerine dilencilere para versem bunu bu sekkilde kapatma olayı olurmu acaba??
busenaz Üye
üzgünüm sana bu konuda yardımcı olamıycam.sen bir bilene danış hemşo
hayri murat bakırcı Üye
Olmaz.Arayıp helallik al.Eğer senin almadıkların varsada helal et.Dünya malı sonuçta...
Mustafa KANAL Üye
Sevgili kardeşim Gizlibahçe, kul hakkı çok büyük günah vede büyük vebaldir.Cenabı Allah her şeyi affedebilirim fakat sakın olaki kul hakkıyla bana gelmeyiniz diyor.Allah bizlere vede tüm müslümanlara kul hakkı yemeyi nasip etmesin.
secretgarden Üye
yahu nasıl arayıp helallik alayım kim bilir nerdeler mustafa bey tamam günahta ben simdi napıcam peki bu durumda ben bittimmi yani :(
hayri murat bakırcı Üye
Kul çok önemli konulardan birisi.Malesef o işnsanalrı ya arıyıp bulacan ya gezerek çünkü bunu yerini hiç bir şey tutamaz.
GencOoO Üye
sen bittiysen desene ben hepten bittim...:))
boroboro Üye
bi fakire ver olur..fakir lazım sa uzaklarda arama yakınlarda da vardır...:)
ferhat Üye
Müfessirleraklıma takılan bi soru? "Ey kavmimiz dedileraklıma takılan bi soru? Allah'ın davetçisine uyun ve O'na inanın ki (Allah) günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi acı bir azabdan korusun" (el-Ahkafaklıma takılan bi soru? 46/31) âyetini yorumlarken bağışlanacak günahların Allah hakkını ilgilendirenler olduğuaklıma takılan bi soru? kul hakkından doğan günahların ise Allah tarafından bağışlanmayacağı sonucuna ulaşırlar. Hz. Peygamber (s.a.s)'den gelen rivayetler de bunu doğrulayacak niteliktedir. Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir hadisinde Hz. Peygamber (s.a.s)aklıma takılan bi soru? üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin kendilerini mazlumlara bağışlatmalarını öğütler. Bunun yapılmaması durumunda haksızlık yapan kişinin salih amelleri haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verilir. Eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahları zâlime yükleniraklıma takılan bi soru? (Buhariaklıma takılan bi soru? Mezalimaklıma takılan bi soru? 10). Bu hadise göre kul hakkıaklıma takılan bi soru? kişinin Cennet ya da Cehennem'e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s)aklıma takılan bi soru? başka bir hadisinde Allah'ın huzuruna kul hakkı ile gelen kimseyi müflis olarak tanımlayarak şöyle buyurur: "Müflis şu adama derler kiaklıma takılan bi soru? dünyada yaptığı bütün ibadet ve taatın sevabı ile Kıyamet gününde Allah'ın huzuruna gelir. Bu adam dünyada birçok hayırlar. ibadetler yapmış olmakla birlikte başkalarına zulmetmişaklıma takılan bi soru? kimini dövmüşaklıma takılan bi soru? kiminin gönlünü kırmışaklıma takılan bi soru? şuna buna eliyle ve diliyle eziyet etmiş... İşte bu hak sahiplerinin hepsi o adamın çevresine toplanacaklaraklıma takılan bi soru? haklarını isteyecekler: "Bana dünyada iken şöyle yaptıaklıma takılan bi soru? hakkımı al ya Rab!" diye davacı olacaklar. Allah bunun hayır ve iyiliklerinden hasıl olan sevapları bunlara taksim edecekaklıma takılan bi soru? fakat borcu yine kapanmayacak. Nihayet onların günahlarını bunun üzerine yükleyecekaklıma takılan bi soru? Cehennem'e gönderecek. İşte asıl müflis böyle bir adamdır "(Müslimaklıma takılan bi soru? Birraklıma takılan bi soru? 60; Tirmiziaklıma takılan bi soru? Kıyameaklıma takılan bi soru? 2).

--------------
- Alıntıdır -
------------
vedatakkas Üye
Allah aşkına,karışmayın Allah'ın işine...affedicidir,bağışlayıcıdır...Allah kim ne derse desin,he4r şeye kendi karar verir.sakın ola ki onun adına fetvz vermeyin.
hanım efendi sizde tam soru sormuşsunuz yani,bilirkişiler hazır bekliyor,haydi hayırlısı
Kayitsiz Üye Üye
müslüm bey nerdesiniz? fetva lazım:)
secretgarden Üye
ay korktum şimdi yaaaa ferhatın dedikleri dahaha korkuttu beni :(
boro gel sana verem paraları :) vedat bey haklısınız manevi değil maddi kısımdan koktum ya yoksa kimseyi kolay kolay kırmam ben
boroboro Üye
tamam ben hesap numarası vereyım..yorma beni sen bankaya yatır ben cekerim..
müslüm akpek Üye
Bekledim yorumlarınızı, aynen beklediğim gibi şeyler yazılmış.
Değerli öğretmenim sen gönlünü rahat tut, sana hiçbirşey olmaz, senin okuttuğun öğrenciler seni her türlü günahtan kurtarır, sen kainatın en kutsal işini yapıyorsun, sen dünyada kimsenin yapamayacağı ibadeti yapıyorsun, öğretmenlik dinimizde en kutsal görevlerden biridir, sen allahın en değerli insanısın, o yüzden sen bunları kafana takma, herkes hadis şunu demiş , kuran bunu demiş diyecek ve kafanı karıştıracaklar belkide uykuların kaçacak ama bunları söyleyenler senin bir öğretmen olduğunu unutuyorlar sen borcunu fazlasıyla ödüyorsun aslı biz sana borçluyuz sen bize hakkını helal et.
boroboro Üye
müslüm akpek;175843 wrote:Bekledim yorumlarınızı, aynen beklediğim gibi şeyler yazılmış.
Değerli öğretmenim sen gönlünü rahat tut, sana hiçbirşey olmaz, senin okuttuğun öğrenciler seni her türlü günahtan kurtarır, sen kainatın en kutsal işini yapıyorsun, sen dünyada kimsenin yapamayacağı ibadeti yapıyorsun, öğretmenlik dinimizde en kutsal görevlerden biridir, sen allahın en değerli insanısın, o yüzden sen bunları kafana takma, herkes hadis şunu demiş , kuran bunu demiş diyecek ve kafanı karıştıracaklar belkide uykuların kaçacak ama bunları söyleyenler senin bir öğretmen olduğunu unutuyorlar sen borcunu fazlasıyla ödüyorsun aslı biz sana borçluyuz sen bize hakkını helal et.

müslüm abi fetva yı verdi sonunda..abi bi fakire banka hesap numarasına havale etsede olur değilmi...:)
zeynel1982 Üye
müslüm akpek;175843 wrote:Bekledim yorumlarınızı, aynen beklediğim gibi şeyler yazılmış.

Müslüm Abi öğretmen veya hammal hiç fark etmez sonuçta ALLAH'ın huzurunda herkes eşit ve kimseye de borçlu değiliz sonuçta emeğinin hakkının alıyor. Sizin bu mesajınıza göre Doktorlar o zaman Cennette baş köşede oturacaklar :)
Kasım Böler Üye
Bilgisayarınız arızalanınca onarım için bilgisayarcı yerine sıhhi tesisatçıya mı gidersiniz..? Neden uzmanı olmadığınız konularda hele ki hassasiyet gerektiren vebal taşıyan bir konuda çok rahat bir şekilde cevaplar yazmaya çalışıyorsunuz..?

Bilinmesi gereken önemli bir konu;

Soruyu soran üyemiz buradaki cevapları kabul edip uyguladığı takdirde cevabı veren kişide aynı vebali yüklenir.

Her il ve ilçede müftülük makamları var ulaşmakta çok kolay üstelik müftülüklerin bir görevi de bu gibi konularda halkı aydınlatmaktır. Aşağıdaki linkte Nizip müftülüğünün iletişim bilgileri mevcut arayıp sorun hem siz rahatlayın hemde kimse vebal altında kalmasın.

Nizip müftülüğü iletişim
şükrü çiftçi Üye
bildiklerinden helallik alman lazım bilmediklerinide allahla senin aranda
seyirci Üye
ben sizin bütün unuttuğunuz borçlarınızı 1000 tl karşılığı noterden devralabilirim
murat coşkun Üye
Kayitsiz Üye;175737 wrote:müslüm bey nerdesiniz? fetva lazım:)

yav bu konu komiklik olsun diye mi açılmış,yoksa ciddi bi sorumu ? ama ben çok güldüm.allah da sizleri güldürsün....
secretgarden Üye
valla ben ciddi açtım merak ettimde o acıdan yani ...:)
müslüm akpek Üye
Hiçbiriniz fetva makamı değilsiniz hatta müftülük bile, gerçekler var onlara göre hareket etmelisiniz, tabiki doktorlarda allahın en sevgili kulları arasındadır.

Size bir hikaye anlatayım,

Yıllar önce bir adamın otobüsünde şoforlük yapıyordum adamda her türlü rezillik vardı, alkol kadın kız pavyon yani aklınıza ne rezillik geliyorsa bende her zaman allahım bu adama doğru yolu göster diye dua ederdim.

Bir gün beni çağırdı otobüsü getir bayrampaşa caminde bir cenaze var dedi, gittim kimsesiz bir yaşlı kadının cenazesi, her şeyiyle patronum Mustafa ilgileniyor, merak ettim sordum, ya Mustafa kim bu kadın senin neyin oluyor diye, bana ne dedi biliyormusunuz bu kadının kimsesi yok benim sokakta yaşardı ben tam 20 senedir bu kadının her şeyini karşıladım, bundan ailemin bile haberi olmadı kimseye de söylemedim, en sonunda öldü şimdi görevim bitti onu toprağa verdim dedi, inanın o günü hiç unutmuyorum nefret ettiğim bu adam bir anda gözümde büyüdü ve dev oldu.

Şimdi soruyorum acaba allah bu rezil adamı cennetemi koyar cehenneme mi?

Secret kardeşim sen bildiğin doğrulara göre yaşa, ama illaki vicdanım rahatlasın diyorsan Kasım beyin söylediği gibi müftüye danış vicdanın rahat etsin.

Bu arada unuttum Mustafa vefat etti cenazesi yine aynı camiden kalktı, belki kimsenin cenazesi bu kadar kalabalık olmamıştır, tanımadığımız bir sürü insan vardı meğer herkese yardım edermiş, nur içinde yat Mustafa.
Gazikent Nakliyat Üye
ferhat kardeşin konu ile ilgili açıklaması gayet yeterli idi
boroboro Üye
evet özür dilerim duruyormuş...:) ne kadar ön yargılıyım...:)
secretgarden Üye
boroboro;176249 wrote:konu ile ilgisiz mesajlarım yine silinmiş.....keşke bütün gereksiz konularda herkesın yorumlarıda benım kı gibi silinse....

hayır silinmemiş duruyo

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim