subutay abi teşekürlerSubutay;203340 wrote:Daha bugün internette rastladığım, sabunculuk üzerine yazılmış güzel bir yazı:
Nizip, sabunculukta gelecek vadediyor
Tarihi en eski ve en yaygın temizlik maddesi sabun, güncelliği ve doğallığı nedeniyle önemini korumaya devam etmekte. Sabunculuğun Osmanlı dönemindeki geçmişi, MS 14. yüzyıla kadar dayanıyor.
Özellikle batıda Girit, Midilli, Urla, Ayvalık, Edremit gibi yerlerde 18. yüzyılda sabun sanayi çok gelişmiştir. Doğuda ise Şam, Halep, Namlus gibi merkezlerde sabun üretilirdi. Bu sayılan bölgelerde zeytincilik de gelişmişti. Osmanlı sarayı, ordusu ve İstanbul'un ihtiyacı Girit ve meşhur Kandiye sabunlarından karşılanmıştır.Yine Anadolu ve Mısır gibi yerler ise Şam, Halep, Namlus'ta üretilenlerden
Son 3 yüz yıl içinde sabun sanayinde meyve esanslı üretim de yapıldığı, bu sabunları saray ve zengin tüccarların çok kullandığı biliniyor. Padişah kızları ve cariyelerin çeyizlerini süsleyen meyve özlü sabunlar, yabancı devlet adamlarına giden baş hediye olmuştur. Bu dönemde üretilen belli başlı sabunlar ise; Trablus, Çiçek, Misk, Hünkari, Beyaz ve Siyah Paşa, Alaca, Kokulu; Kandiye, Girit, Arap sabunu gibi isimlerle üretilmiştir.
Halep ve Şam'da devlet imalathanelerde başlayan sabunculuk 19. yüzyıldan itibaren Nizip ve Kilis'i de etkilemiştir. Hatta 20. yüzyılın başlarında Nizip'e Halep'ten sabun ustalarının geldiği biliniyor. Nizip, bölgede bol yetişen yüksek asitli zeytinyağının kullanılması ile 1960-1970'li yıllarda Türkiye sabun ihtiyacının yüzde 70'lik bölümünü karşılar olmuştur. O dönemde 70-80 imalathaneden oluşan sektör, 1980'lerin başlarında kan kaybetmiştir. Bugün Nizip'te bir elin parmakları kadar işletme kalmış, pazar payı da yüzde 5'lere düşmüştür. Gerileme deterjan sektörünün gelişmesi karşısında teknoloji, pazarlama, ürün geliştirme, kalite, marka oluşturma ve müşteri memnuniyeti gibi konularda atılım yapılamamasından kaynaklanıyor.1990'lı yılların ortalarında Irak pazarına yapılan kalitesiz ve kontrolsüz üretim de sektörün dibe vurmasını sağladı. İmalatçılar, TS 54 ile uğraştıkları yıllarda eğer bu uyarının farkına varsalardı, belki bu seviyelere düşülmeyecekti.
Tren kaçmış gibi görünse de bilgi birikimi, sektörel altyapı, zeytin dikimi teşvikleri nedeniyle bölge sabun konusunda varlığını sürdürme ve geliştirme şansına sahip. Bu süreçte 10 kadar firmanın, ayakta kalma ve sektörü canlandırma çabaları da takdire değer bir çalışma. Kazancısından, kesmecisine, paketlemecisinden nakliyatçısına, damgacısından sergicisine kadar tam 20 meslekten kişilere istihdam sağlayan Nizip sabun sanayinin; o buram buram Garlı ve Prina sabunlarını doğal, kaliteli, istikrarlı bir şekilde geliştireceğine ve tekrar pazarını bulacağına inanıyorum. Krizde olduğumuz bugünlerde; doğal ve kaliteli ürünlerin her zaman rağbet göreceğini ve her krizin fırsatları da içinde barındırdığını unutmamak gerek. Kilis'te birikimli imalatçıları ve zeytin varlığı nedeniyle gelecek vadeden sabun ve zeytinyağı sanayi önemsenmelidir.
Hüseyin BOZKURT / Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com
https://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=41196
Tarım ve Sanayi Konuları
Bu hileli sabun üreticilerini herkes bilir ve bu doyumsuz ihtiras uğruna bir şehrin kaderi ile oynanır?! Bunları her türlü ceza ve ticaretten men edecek kuruluş Nizip Sanayi ve Ticaret Odasıdır.Ama ahbap çavuş ilişkileri ve belki hammadde sattıkları için görmezden, duymazdan gelirler.Kaç ailenin ekmeğini çaldıklarını bilmiyorlar mı? Belediye de gıda nizannamesi kanunu gereği kapatabilir ama bananecilik hepimizi esir almış...
Nizip sabunu yok olma durumuna geldi, gerek teknoloji gerekse yapılış şekliyle, maliyet açısından diğer sabun fabrikalarıyla rekabet edemez durumdalar. Acil önlem alınması lazım yoksa yok olacak.
Nizip Sabunu
Görüntülenme: …
Ne kadar sabunda iyi olsa nizip geçmişini mumla arıyor. Bir an önce sorumlular bu işe bir el atmalılar
nizip de bu işi güzel yapanlar olabilir ama reklam mı yapılmıyor.
ben geçenlerde sendee bir kaç tel ağarma gördüm ama abiOrhan Çelik;203409 wrote:Ne olursa olsun NİZİP sabunundan vazgeçmem,şampuana bin çeker. Saçlarım bunun en büyük kanıtı.
bazı sabuncular çok para ve kolay para kazanmak için nerede pislik hammadde varsa getirerek maalesef sabunumuzun kalitesini düşürdüler.Bizler İstasyon Mahallesinde yaşayan vatandaşlar olarak bu imalatçıların pis kokusundan çok rahatsızız.Ben Muhtar olarak konuyu defalarca dile getirmeme rağmen bunlar hala temizlik malzemesi kisvesi altında pislik üretmeye devam ediyorlar.Nizip'te bunları denetleyecek birimde yoktur.Var yok.Her nedense bir yolunu buluyorlar.Bir zamanlar Türkiye'nin yüzde 67 sabun ihtiyacını karşılayan bu güzelim sabunumuzu maalesef bitirdiler.Bunlar bindikleri dalı kestiler.Temiz sabun üreten sanayicilerimizi kutluyorum.Bunlardan bazıları ÜLFET,DOKTOROĞLU,UYGUR,GÜNOK,ÖZYURT firmalarıdır.Bu firmalara bu kadar zorluklar içerisinde dahi faaliyetlerine devam ettikleri için teşekkür ederim.
dedekılıç;204009 wrote:bazı sabuncular çok para ve kolay para kazanmak için nerede pislik hammadde varsa getirerek maalesef sabunumuzun kalitesini düşürdüler.Bizler İstasyon Mahallesinde yaşayan vatandaşlar olarak bu imalatçıların pis kokusundan çok rahatsızız.Ben Muhtar olarak konuyu defalarca dile getirmeme rağmen bunlar hala temizlik malzemesi kisvesi altında pislik üretmeye devam ediyorlar.Nizip'te bunları denetleyecek birimde yoktur.Var yok.Her nedense bir yolunu buluyorlar.Bir zamanlar Türkiye'nin yüzde 67 sabun ihtiyacını karşılayan bu güzelim sabunumuzu maalesef bitirdiler.Bunlar bindikleri dalı kestiler.Temiz sabun üreten sanayicilerimizi kutluyorum.Bunlardan bazıları ÜLFET,DOKTOROĞLU,UYGUR,GÜNOK,ÖZYURT firmalarıdır.Bu firmalara bu kadar zorluklar içerisinde dahi faaliyetlerine devam ettikleri için teşekkür ederim.
Bu hileli sabun üreticilerini herkes bilir ve bu doyumsuz ihtiras uğruna bir şehrin kaderi ile oynanır?! Bunları her türlü ceza ve ticaretten men edecek kuruluş Nizip Sanayi ve Ticaret Odasıdır.Ama ahbap çavuş ilişkileri ve belki hammadde sattıkları için görmezden, duymazdan gelirler.Kaç ailenin ekmeğini çaldıklarını bilmiyorlar mı? Belediye de gıda nizannamesi kanunu gereği kapatabilir ama bananecilik hepimizi esir almış...
Kıymetli Kardeşim,1977-1983 yıllarında doğu ve güneydoğuyu karış karış gezerek Rahmetli babamla sabun sattık.Hem para kazandık,hem şehrimizin istihdamına bir nevi katkıda bulunmuş olduk.Ancak Masmanalar(Sabun fabrikaları)gelişen teknolojiye ayak uyduramadılar.Terörün şiddetlenmesi de,doğu seferlerini aksattı,"çerçiler"yola çıkamaz oldular.Masmana sahipleri de zaten zengin oldukları için,kendilerini yeni tekniklere yormadılar.1950'li-1960'lı yıllarda TSK'nın sabun ihtiyacının büyük bölümünü,ÜLFET tek başına karşılamıştır.
Maalesef meşhur"NİZİP SABUNLARI ve NİZİP SABUNCULUĞU" eski günlerden çok uzaktır.Şehrimizin istihdam yükünü kaldıran,birzamanlar 60-70 sayılarına ulaşan Masmanalar,şimdi atıl ve aciz haldedirler.
Güzel şehrimizin iktisadi ve refah seviyesine büyük katkı sağlayacak bu sektör:medeni cesareti,mali birikimi yüksek müteşebbisleri beklemektedir.
Şimdiden bu konuyla ilgilenecekleri tebrik ediyorum.Başarılı olunacağına da inanıyorum.
Maalesef meşhur"NİZİP SABUNLARI ve NİZİP SABUNCULUĞU" eski günlerden çok uzaktır.Şehrimizin istihdam yükünü kaldıran,birzamanlar 60-70 sayılarına ulaşan Masmanalar,şimdi atıl ve aciz haldedirler.
Güzel şehrimizin iktisadi ve refah seviyesine büyük katkı sağlayacak bu sektör:medeni cesareti,mali birikimi yüksek müteşebbisleri beklemektedir.
Şimdiden bu konuyla ilgilenecekleri tebrik ediyorum.Başarılı olunacağına da inanıyorum.
Nizip sabunu ne durumda
felsefefe;213829 wrote:Nizip sabunu ne durumda
Nizip sabunu yok olma durumuna geldi, gerek teknoloji gerekse yapılış şekliyle, maliyet açısından diğer sabun fabrikalarıyla rekabet edemez durumdalar. Acil önlem alınması lazım yoksa yok olacak.
ORDAN BURDAN ,ONDAN BUNDAN,NENEMDEN DEDEMDEN
KONUDAN KOMŞUDAN ,OZLU GUZEL SÖZLER
Aşiler içinde asil soy;
İbrahim Resüle varan boy...
Ne zaif, ne toplu, tam nisbet...
Ortada iken uzuna yakın boy.
Benzi de hem beyaz, hem esmer...
Saçında siyahlık nur emer.
Dudaklar bir şiir,kıvrımdan;
Burnunda çok hafif bir kemer.
Ya gözler?..Madeni siyahın;
Çizdiği o çehre Allahın.
Dişleri yontulmuş ahenkten,
Diş diş nur, diş diş nur, hevenkten.
Teninin ipekti dokusu;
Yoktu hiç buruşmak korkusu.
Eller ki, değdiği her yerde,
Kalırdı günlerce kokusu.
-O TENDE NE GUZELDİ SABUN KOKUSUYLA KOKAN KOKUN
ASKIM....
SUAT SABUNCU
0532 323 00 40
KONUDAN KOMŞUDAN ,OZLU GUZEL SÖZLER
Aşiler içinde asil soy;
İbrahim Resüle varan boy...
Ne zaif, ne toplu, tam nisbet...
Ortada iken uzuna yakın boy.
Benzi de hem beyaz, hem esmer...
Saçında siyahlık nur emer.
Dudaklar bir şiir,kıvrımdan;
Burnunda çok hafif bir kemer.
Ya gözler?..Madeni siyahın;
Çizdiği o çehre Allahın.
Dişleri yontulmuş ahenkten,
Diş diş nur, diş diş nur, hevenkten.
Teninin ipekti dokusu;
Yoktu hiç buruşmak korkusu.
Eller ki, değdiği her yerde,
Kalırdı günlerce kokusu.
-O TENDE NE GUZELDİ SABUN KOKUSUYLA KOKAN KOKUN
ASKIM....
SUAT SABUNCU
0532 323 00 40
Din Sabun Gibidir...
Bilge ile sabun imalati yapan bir adam yolda yürüyorlardi.
Dinle arasi pek fazla olmayan sabuncu Bilgeye bir ara döndü:
- "Hep aklima takilan bir soru var. Size sorabilir miyim?" dedi.
Bilge: "Elbette sorabilirsiniz diye" karsilik verdi.
"Sey..Söylermisin iz bana, Din ne ise yarar?" Bu kadar uzun zamandan beri Din var, ama insanlar hala birbirlerine kötü davraniyorlar. Zulümler isleniyor, insanlar öldürülüyor.
"Bilge hemen cevap vermedi." Sessiz kaldi yürümeye devam ettiler. Girdikleri sokakta oynayan kir pas icindeki bir cocuk gördüklerinde bilge sabuncuya döndü ve söyle dedi:
- "Söyler misin sabun ne ise yarar? Bunca zamandir sabun diye birsey var, ama bak insanlar hala kirli kirli geziyorlar." Sabuncu bu karsilastirmaya hemen itiraz etti.:
- "Tamam ama insanlarin temizlenmesi icin sabunu
kullanmasi gerekir".
"Bu tamda benim söylemek istedigim sey! dedi bilge. Insanlarin iyilik yapmasi icin dini uygulamasi gerekir. Dini hakkiyla yasamayan insanlarin yaptigi kötülüklerde dinin ne sucu olabilir ki.?..
Büyük Dini Hikayeler....
--
SUAT SABUNCU
0532 323 00 40
[URL="wlmailhtml:{5D805492-2252-4D70-A132-5FE60E620A08}mid://00000012/!x-usc:mailto:suatsabuncu@gmail.com"]suatsabuncu@gmail.com[/URL]
[URL="wlmailhtml:{5D805492-2252-4D70-A132-5FE60E620A08}mid://00000012/!x-usc:mailto:suatsabuncu@yahoo.com"]suatsabuncu@yahoo.com[/URL]
Bilge ile sabun imalati yapan bir adam yolda yürüyorlardi.
Dinle arasi pek fazla olmayan sabuncu Bilgeye bir ara döndü:
- "Hep aklima takilan bir soru var. Size sorabilir miyim?" dedi.
Bilge: "Elbette sorabilirsiniz diye" karsilik verdi.
"Sey..Söylermisin iz bana, Din ne ise yarar?" Bu kadar uzun zamandan beri Din var, ama insanlar hala birbirlerine kötü davraniyorlar. Zulümler isleniyor, insanlar öldürülüyor.
"Bilge hemen cevap vermedi." Sessiz kaldi yürümeye devam ettiler. Girdikleri sokakta oynayan kir pas icindeki bir cocuk gördüklerinde bilge sabuncuya döndü ve söyle dedi:
- "Söyler misin sabun ne ise yarar? Bunca zamandir sabun diye birsey var, ama bak insanlar hala kirli kirli geziyorlar." Sabuncu bu karsilastirmaya hemen itiraz etti.:
- "Tamam ama insanlarin temizlenmesi icin sabunu
kullanmasi gerekir".
"Bu tamda benim söylemek istedigim sey! dedi bilge. Insanlarin iyilik yapmasi icin dini uygulamasi gerekir. Dini hakkiyla yasamayan insanlarin yaptigi kötülüklerde dinin ne sucu olabilir ki.?..
Büyük Dini Hikayeler....
--
SUAT SABUNCU
0532 323 00 40
[URL="wlmailhtml:{5D805492-2252-4D70-A132-5FE60E620A08}mid://00000012/!x-usc:mailto:suatsabuncu@gmail.com"]suatsabuncu@gmail.com[/URL]
[URL="wlmailhtml:{5D805492-2252-4D70-A132-5FE60E620A08}mid://00000012/!x-usc:mailto:suatsabuncu@yahoo.com"]suatsabuncu@yahoo.com[/URL]
[sıze=4]sıvı sabun sabundegıldır
=sıvı sabun bır detrjandır
=deterjan bır kımyasal maddedır
=kımyasal oolan bır madde +45 sanıyeden sonra vucuda ıcerden ve
dısardan zarar verır
=kansere sebebıyet verır baslatır...........[/sıze]
suat sabuncu
0532 323 00 40
=sıvı sabun bır detrjandır
=deterjan bır kımyasal maddedır
=kımyasal oolan bır madde +45 sanıyeden sonra vucuda ıcerden ve
dısardan zarar verır
=kansere sebebıyet verır baslatır...........[/sıze]
suat sabuncu
0532 323 00 40
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.