Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

Zeytin Karasuyu

Görüntülenme: …

Kasım Böler Üye
DÜNYA GAZETESİ- 28/12/2006
İZMİR - Zeytinyağı sektörü ile birlikte sektörün sorunları da
büyüyor. Bunlardan biri olan zeytin karasuyunun masum bir atık
olmadığını dile getiren Çevre ve Orman Müdürlüğü
yöneticileri, bu atıkların gerektiği gibi bertaraf edilmemesi
halinde para ve hapis cezalarının sözkonusu olduğunu vurguladılar.
İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Yard. Doç. Osman Tatar, hızla
gelişen zeytinyağı sektörüyle birlikte sorunların da
büyüdüğüne dikkat çekti. Ege Bölgesi Sanayi Odası meclis
toplantısında sezonluk faaliyet gösteren zeytinyağı sektörü
temsilcilerine yönelik zeytin karasuyu ile ilgili düzenlenen
bilgilendirme toplantısında konuşan Tatar, yasa ve yönetmeliklerin
üretici ve sanayicileri zorlayacağını belirterek, şunları
söyledi:

"Üretimde AB’nin gerisindeyiz. İspanya’da 300 bin adet ağaç varken
1 milyon 300 bin ton zeytinyağı üretimi var. Türkiye’nin 120 bin
ağacı varken 400 bin ton olması gereken zeytinyağı üretimi 150
bin ton düzeyinde. Demek ki üretimde de sorun var. Zeytinyağı
sektörü gelip geçiçi bir sektör değil. Bilim ve teknolojinin
getirdiği yenilikler kullanılmalı. Zeytin karasularını normal
atık sular ile karıştırmamak gerekiyor. Karasuların bertaraf
edilmesi konusunda yasa ve yönetmeliklere uyulmalı" dedi.
.

İzmir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube
Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Esra Horasan
ise zeytin karasuyunun masum bir atık olmadığına dikkat çekti.
Zeytin karasularının bertaraf edilmesi ile ilgili olarak Avrupa
ülkelerinde buharlaştırma yönteminin kullanıldığını ve
Türkiye’deki firmalara da bunu önerdiklerini aktaran Horasan, "Yasa
ve yönetmeliklerle zeytin karasularının bertaraf edilmesi konusunda
ağırlaştırılmış cezalar var. Bunlara uymayanlara 60 bin YTL para
cezası ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var. Biz firmaların
yasal yaptırımlarla cezalandırılmalarını değil, yasa ve
yönetmeliklere uymalarını istiyoruz" diye konuştu.
Kasım Böler Üye

Zeytin karasuyunun ve pirinanın stokta bekletilmesi sonucusızan karasu ve yağı alınmamamış pirinanın yakıt olarak kullanılması hakkında yayınlanan tebliğ ve yönetmeliklere gerekli hassasiyetin gösterilmemesi sonucu Çevre ve Orman bakanlığına bağlı müdürlükler ciddi sıkıntılar içerisine girmişlerdi, tekrar düzenlenen kanun ile ilgiliolarak çok ciddi cezai müeyyide ve yaptırımlar söz konusu olmuştur. .

Bölgemizin de zeytin ve zeytinyağı üretiminde söz sahibi olması hesabıyla yaklaşık ilçe merkezinde 15, yakın köylerde 7 toplam 22-23 tane zeytinyağı fabrikası var ve bu fabrikalarda işlenen zeytin yaklaşık 20-30 bin ton, bu miktar zeytinden çıkan karasu ve pirinaçevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirilmez isetonajdan dolayıdurumun ne kadar vahim olduğu ortada;.

.
alibey2727 Üye

kkasım abi gercekden önemli bir konuya değinmişsin. Özellikle gelişen Nizip’imizde hızla ilerleyen söktörlerden biriside zeytin ve zeytin mamülleridir. Bu konuda geç kalınmadan gerekli kanuni adımlar atılmalı ve üreticilerimiz bilgilendirilmelidir... .

Zeytin yağı üretimi sırasındaki oluşan prina ve atık sudan elde edilen karasu gercekden ihmal edilmemsi gereken bir durum. Dikkatinizi cektimi bilmem bu karasu denilen atık, zeytin yagı makinesinden cıkan, atık su niteligini taşıyan sudanda karasu elde edilebilinir. Birnoktaya daha dikkatinizi cekmek isterim ki; bu atık suya bilerek veye bilmeyerek yag kaçırma durumu var. Bu noktanın dikkatle ele alnaması gerekir... (inşallah bu konuda bilgi sahibi olan yetkililerimiz demek istedigimi anlamıştır ).
Bölükbaşı Üye
Zeytin Suyu Beyazladı

Zeytin sektörünün baş belası atık "kara su", Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Marmarabirlik'in ortak çalışması sonucunda arıtıldı.

Zeytin Karasuyu
Pilot arıtma tesisinde başarı sağlanması üzerine Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu ile birlikte tesisi inceledi, çalışma hakkında bilgi aldı.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük sıkıntılara sebep olan ve arıtılması konusunda şu ana kadar başarı sağlanamayan atık kara su, Uludağ Üniversitesi ile Marmarabirlik'in ortak çalışması sonucunda uluslararası deşarj niteliklerine uygun olarak arıtıldı.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün kara su pilot arıtma projesi, Marmarabirlik Başköy Entegre Tesisleri'nde başarıyla gerçekleştirildi. Projede sağlanan başarı nedeniyle Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esvet Açıkgöz, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Ülkü, Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Savaş Başkaya, Çevre Teknolojileri Anabilim Dalı Başkanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ile birlikte Marmarabirlik Entegre Tesisleri'ne gitti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Genel Müdür İsmail Muzaffer Eren ve Entegre Tesisler Müdürü Ertuğrul Doğanalp tarafından karşılanan üniversite heyeti, önce tesisleri gezdi. Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz, "Dünyanın En Büyük Zeytin Üreticisi" sloganıyla üretim yapan Marmarabirlik'in üretim tesislerini beğendi.

Zeytin yıkama, paketleme, vakumlama ve zeytinyağı ünitesini gezen heyet, son olarak pilot uygulaması yapılan arıtma tesisini inceledi. Tesisler ilgili bilgilendirmeyi ise UÜ Öğretim Üyesi, Proje Yürütücü Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Taner Yonar ile Marmarabirlik Çevre Müdürü Mehmet Şen yaptı.
Alıntıdır
müslüm akpek Üye
Nizip'e böyle bir tesis kurulursa maliyeti ne olacak bunu Nizip üreticisimi karşılayacak yoksa devlet desteği olacakmı.
Bölükbaşı Üye
Müslüm bey;
Belki şu an yeni olması itibariyle geçici olarak işletme sahibine devlet desteği verebilir (kesin olmamakla beraber) rafineri işlemlerinden gözlemlediğim kadarıyla büyük maliyetli bir sistem değil.

Ama elbetteki küçük işletmeler için mali yükü büyük çaplı işletmelere göre daha ağır gelecektir.

Zeytin yağı kara suyunu daha önce benzer yöntemlerle rafine arıtma ve temizleme sistemini üretip pazarlayan bir firmayı inceleyip özet olarak resimleriyle ekledim.

Ama yukarıdaki haberde belirtilen arıtma işlemi benzer gibi gözüksede tam olarak aynı sistem olduğunu sanmıyorum.Zamanla tam olarak detayları anlaşılacaktır.

Pilot Zeytin Karasuyu Arıtma Tesisinden Görüntüler:

Resim kaynağı
Resim kaynağı
Resim kaynağı
Resim kaynağı

Zeytin Karasuyu Arıtma Tesisinden Çıkan Arıtılmış Su

Resim kaynağı

Resimlerdeki Arıtım sistemi için, filtreleme üretim firmasından ,daha fazla detay için aşağıdaki linkten bilgi ve fiat olarak cevap almak mümkün.
Bilgi ve Detay
müslüm akpek Üye
Güzel bilgiler, teşekkür ederim.
boroboro Üye
umarım bölgemizdede uygulanır..nizip çayı simsiyah akıyor..yazıktır..başka yaşanacak yer yok..
müslüm akpek Üye
Aslında Nizip çayının kirlenmesi sadece zeytin üreticilerinden kaynaklanmıyor daha önce bununla ilgili yazılar yazıldı, Nizip çayı genelde Gaziantep sanayisinden dolayı kirleniyor.
boroboro Üye
abi dogrudur ..ama zincirleme hep beraber kirleniyor neticede..hepsinin katkısı var buna..sanayide kirlenıyor dıye...zeytın suyunun da kirletmesimi lazım...:)
müslüm akpek Üye
boroboro;163028 wrote:abi dogrudur ..ama zincirleme hep beraber kirleniyor neticede..hepsinin katkısı var buna..sanayide kirlenıyor dıye...zeytın suyunun da kirletmesimi lazım...:)
Tabi sana katılıyorum nereden başlasak kardır.
boroboro Üye
benim fakrikam yok...olsa arıtma kurardım.....:) insanların daha çok kazanmak yerine kendılerınden sonraki nesillerede bırakmaları gereken temiz bi çevre bilinci ni aşılarsak ve uygulanırsa..kara geceriz abi...

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim