Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

14 Şubat Nedir?Neyi kutluyoruz?

Görüntülenme: …

mehmet karakaş Üye
Sevgililer Günü'nün Öyküsü

Aziz Valentine'ın öyküsü III. Yüzyıl'dan gelir. O dönemde Roma tahtında İmparator II. Claudius vardı, "Zalim" adıyla tanımlanan Claudius aşırı savaş ve askerlik tutkunuydu, her yetişmiş erkeğin muhakkak asker olmasını istiyor ve kimseye göz açtırmıyordu.

EVLİLİĞİ YASAKLADI
Öylesine ileri gitmişti ki, askerliğe engel oluyor düşüncesiyle evlenmeyi dahi yasakladı. Gençler şaşkındı, kimse sevdiği ile beraber olamıyor, Roma kenti sayısı gittikçe artan ve uzak ülkelerde ölen sevgililerinin ardından ağlayan kadınlar ve kızlarla dolmuştu. Kısacası aşk yasaklanmıştı. Bu sıralarda İmparator tüm Romalılar'ın 12 tanrıya tapmalarını aksi şekilde davrananların ve özellikle de Hıristiyanlar'la ilişkiye girenlerin ölümle cezalandırılacaklarını emretti.

Bu emre uymayanların arasında Aziz olarak kabul edilen filozof Valentinus'da vardı, gezerek dinsel vaazlar veriyor ve İmparator'un hatalı olduğunu anlatıyordu. Sonunda yakalandı ve hapse atıldı. Valentinus'un hapiste olduğu günlerde yaşananlar efsaneye dönüşerek günümüze kadar ulaşmıştır.

GÜZEL JULİA VALENTİNUS'A GİDER
Hapishaneyi korumakla görevli gardiyanın kızkardeşi Julia'nın gözleri doğuştan görmemektedir, gardiyan Valentinus'un anlattığı İsa ilgili öykülerin arasında körlerin gözlerinin açıldığını öğrenince, kardeşini gizlice Valentinus'un yanına getirir. Julia çok güzel ve zeki bir kızdır. Günlerce beraber olurlar, Valentinus ona Roma tarihini, doğanın yapısını, aritmetiği ve Tanrı'ya yönelmeyi öğretir. Julia, dünyayı Valentinus'un anlattıklarıyla görür, onun bilgeliği ile aydınlanır, güçlenir ve teselli bulur.

Bir gün sorar;
- "Valentinus, Tanrı gerçekten dualarımızı duyar mı?"
Aziz gülümser;
- "Evet, herbirini."
Julia;
- "Her sabah ve her gece ne için dua ettiğimi biliyormusun? Görebilmek için dua ediyorum, senin bana anlattıklarını görmeyi çok istiyorum.",
Valentinus;
- "Tanrı bizim için en iyi olanı yapar, yeter ki buna inanalım."
Julia, yere diz çöker ve;
- "Böylesine inanmak istiyorum, yardım et."
Beraberce duaya başlarlar. Birden hücrenin içersi altın renkli bir ışıkla aydınlanır ve Julia haykırır;
- "Valentinus, görüyorum, görüyorum."

14 ŞUBAT'TA ÖLDÜRÜLÜR
Valentinus duaya devam etmesini söyler. Ertesi gün Valentinus'un ölüm emri gelir, Aziz Julia'ya son bir not yazar, Tanrı'ya hep yakın olmasını öğütler ve notun altını "Senin Valentine'ından" diye imzalar. Mektup, ertesi gün Julia'ya ulaşır, o günün tarihi 14 Şubat 270'dir. Valentinus, sonradan Papa I. Julius tarafından "Porta Valentini" adı verilen bir kemer kapısının altına gömülür (Şimdi orada yani Roma'da Praxedes Kilisesi vardır.)

Julia, mezarın yanına pembe çiçekler açan bir badem ağacı diker. Günümüzde sevginin ve dostluğun simgesinin badem ağacı olması buradan kaynaklanır.

GENÇLERİN İLK CİNSEL DENEYİMİ
İşin aslına bakılırsa, 15 Şubat tarihi Roma tanrıçalarından Februata Juno adına yapılan kutsama töreninin günüdür; birbirleriyle ilk kez cinsel ilişkiye girecek gençlerin adlarının yazıldığı parşömenler, o gün tanrıçaya sunulurdu. Papalık daha sonra yasaklanan bu geleneğin yerine, azizlerin adlarının yazılı olduğu listeleri sergilemeye başladı.

Biz yine Roma'ya dönelim. 15 Şubat'ta kutlanan gençlerin aşk festivalinin özgün adı Lupercalia'dır, geleneksel olarak hediyeler verilirdi. Kuşların çiftleşme döneminin başlangıcı kabul edilen Şubat ayı döneminde, gençler de onları örnek alarak eşleşirlerdi. Hıristiyanlığın güçlenmesinden sonra, Pagan inançları yasaklandı veya yerlerine Hıristiyan versiyonlar getirilmeye başlandı. Aziz Valentine Hıristiyanlığın simgesi olan sevgi ve evlilik kuramı ile kişiselleştirildi, onun Lupercalia Festivali'nin arifesinde öldürülmüş olması iyi bir raslantıydı, böylece Roma'nın bereketlilik ve döllenme kutsamalarıyla, Hıristiyanlığın evlilik ve çoğalma ilkesi bütünleştirilmiş oldu. Amaca ulaşılmıştı.

Günümüzdeki yorumuyla "St Valentine" yani Sevgililer Günü, Roma'daki gibi sevenlerin birbirlerine sevgilerini Valentinus'un son mesajında olduğu gibi küçük kartlar ve hediyelerle sunmaları şeklinde kutlanmaktadır. Aslında kökende yine birleşme, bütünleşme ve çoğalma güdüsü yani bereketlilik vardır. Aynı zamanda da, Tanrısal aşkla, dünyasal aşkın birleştiği yer, Julia'nın öyküsünde olduğu gibi birleştirilir. Ama ilginçtir ki, aşkı yasaklayan bir despotun binlerce yıllık anısı, Kozmik Şakacı'nın oyunuyla artık aşk yüzünden akla gelmektedir.
müslüm akpek Üye
Benim için her gün sevgililer günü, kapitalistlerin tüketimi körükledikleri bu günleri asla tanımam ben.
mehmet karakaş Üye
Bencede tanımamak en iyisi.
rasimm Üye
Sizi gidi kılıbikler.....
ferhat Üye
Valla bana kalirsada bu bir ozentiden baska bişey değil. Neden kendi kültürlerimizi adetlerimizi bu kadar dikkate almiyoruz da avrupalıların çıkardıkları veya yaptıkları şeylere özeniyoruz halen anlamiş değilim...
doganesmeray Üye
bize kalsa zaten tanımıyoruz ama birde madalyonun öbür yüzü var :)
paylaşım için teşekkürler.
ferhat Üye
doganesmeray;168803 wrote:bize kalsa zaten tanımıyoruz ama birde madalyonun öbür yüzü var :)
paylaşım için teşekkürler.
evet dediğin doğru ama madalyonun öbür yüzündeki içinde aynı şeyler geçerli. Ayrıca karşındakini oyle sevmelisin ki bu tür günleri hatırlamamalı :)

Tabi soz gecirene :P
ibrahim Üye
14 şubatta benim doğum günümü kutluyorlar :D
Mir'at Üye
çok gereksiz bir gün bence.. müslüm abiye eynen katılıyorum
Hasan1983 Üye
her halde içinizde çiçekci yada hediyelik eşya satan biri yok olsa bugün anlam ve önemini iyi anlatırdı :)
zeynel1982 Üye
mehmet karakas;168797 wrote:Bencede tanımamak en iyisi.

Biraz önce seni kuyumcuda görmüşler tek taş pırlantalara falan bakarken :)
busenaz Üye
sevgilisi olan olmayan herkesssin sevgililer günü şimdiden kutlu olsun.sevgiler.
mehmet karakaş Üye
Karıştırmışlar onlar.Adımız ve soyadımız kısaca M.K ya:D
zeynel1982 Üye
Hasan1983;168808 wrote:her halde içinizde çiçekci yada hediyelik eşya satan biri yok olsa bugün anlam ve önemini iyi anlatırdı :)

Sen anladın her halde :)
Gökhan Dokuyucu Üye
İnsan sevdiğini bir gün değil hergün hatırlamalı ve ona sevgisini her hareketi ile belli etmeli.
bu hediye almayla da olur güzel bir çift laf da.
Birde sevgiliden ayrı olup da sevgililer günü yaşamak var o da çok acı bir durum:(:(

Genelde kapitalistlerin tuzağı diye hanımlarına hediye almayanlara CİMRİ deniyor benden söylemesi:) bir gül alın bari pırlanta almasanız da olur:)
nizipli_mehmet Üye
harbiya neden kutlanırki tabi bazılarının işine yarıyor bazılarının kesesine zarar veriyor ondan dolayı dikkatli olmak lazım bu zaman kadar kımseye almadım öle bı hedıye alacağımda meçhul yanı...
servet BÜYÜKTEKE Üye
çok yapmacık geliyor bu günler bana sadece başkaları gösterişten başka bir şey değil bak benim eşim bana ne aldddıııııııı? Gibi yani sıcaklık yok sadece gösteriş geliyor bana
boroboro Üye
konuya yorum yapan sevgili erkek arkadaşlarım...haklısınız aslında kapitalistlerinn...tüketim toplumunun teşviki açısından böyle günler çok...ama gelin bunu bu bayan milletine inandırın ve ikna edin edebilirseniz..ilk cümle si kesin beni sevmiyorsun olur..hepimiz gerceklerin farkında olsakta...yine bu mecburiyet karsınında zorlada olsa bi şeyler yapıyoruz...( ben hariçç...sitenin tek taş fırın erkegi olarak...beni koruma altına almanız gerek...erkek lik onurunun kurtarıyorum....sizi gibi ultra lıght lar..).:):)
tytyhgtyhgh Üye
Diğer günler gibi, 14 Şubat sevgililer günü de elbette Kapitalistlerin dayatması ile insanlara alıştırlmaya çalışılan bir gün.Ama gelin şu sevgisiz dünyada birilerini sevmeyi haykırmaya teşvik edecek bu günü en az zararlı bir kutlama günü kabul edelim.Malum bir çoğumuz sevdiğimize sevgimizi açıkça söylemeyi gereksiz gören bir zihniyete sahip yetiştirlmedikmi? Sevginizi sevgilinize, çocuklarınıza ve arkadaşlarınıza cömertçe ve sık sık söyleyin.Hepimizin sevgi ile şımartılmaya ihtiyacı var.Üstelik esnafımız gerçekten siftahsız günler geçiriyor, minik hediyelerle de olsa sevdiğimizi onore ederken esnafa da kısmi de rahatlık getirmiş oluruz, fena mı olur Allah aşkına?!
müslüm akpek Üye
Mahmut bey bu günler yüzünden evlerde patırtı çıkıyor, herkesin maddi durumu müsait değil, bu günlerde hanımına yada sevgilisine hediye almayanın vay haline.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim