Nizip.com
Üye ol
Genç Muhabbet

önyargılı olmayalım!!!

Görüntülenme: …

secretgarden Üye
Önyargı, yanlış yargı
Nedir ?
Aklın rolü , dilimizdeki etkisi söyleyeceklerimize tesiri .
Önyargı ve inat bir deneysel faaliyet sonucumu kazanılır
Yoksa insan hırsının akıl üstündeki bir etkisi midir.?
Locke diyor ki duyularımız aracılığıyla edindiğimiz yegane şey temel izlenimlerdir.
Bir elma yersiniz ekşi,sulu,kokulu tatlı birçok izlenime sahip olusunuz.
Ancak farklı bir sürü elma yeyince bileşik bir kavrama ulaşırsınız.
İnsanlarda temel izlenimler tamda böyle değildir.İnsanlar elma değildir.
Görüp işittikleriniz ve koklayıp tattıklarınız ancak bir cisim hakkında
Size yargı verebilir. İnsan duyguları olan bir varlıktır. Yaptıklarının arkasında nedenleri ve niçinleri vardır. Anlaşılmayı bekleyen ve anlamaya çalışan bir ruh vardır.
Bir çok insan birbirine elma muamelesi yapar sonunda yargılar oluşmadan önyargılar oluşur.
Okumuş okumamış pek çok insan bu hatayı yapabilir.
İnsanı yargılara ulaştıran nitelikler vardır. Bunlar birincil ve ikincil nitelikler diye
İkiye ayrılır.
Birincil nitelikler: Giyim ,konuşma ,güzellik gibi şeylerdir.
İkincil nitelikler:Bilgi.duygu, kavrama yeteneği gibi. Birincil nitelikler konusunda herkes hemfikir olabilir. Fakat ikincil nitelikler konusunda her kez de, ki ikincil nitelik farklı olduğu için fikirlerde çok farklı olacaktır.
Birincil nitelik olana örnek; yüz çok güzeldir genel bakış ile böyle görünüyor olabilir.
Her kez hemfikir olabilir. Fakat ikincil nitelik olarak örnek film birine acıklı gelir diğerine saçma hatta komik gelebilir.Çok film vardır kimi ağlarken kimisi de güler.
Hangisinin yaptığı doğrudur sizce ? Cevap: Tabi ki ikisi de Çünkü insanlar olayları farklı algılar tepkileri de doğal olarak farklı olacaktır.Gülene kızmak unun iç dünyasını anlamadan
Yargılamak büyük bir hata olacaktır.
Mesela yemeğin tadına bakmadan tuz atan adam önyargı ile suçlanırsa ona önyargılı diyen önyargılı değil midir. Onun tuz atmada nedenleri ve niçinleri yok mu dur?.Bunu sormadan
yargılamak önyargı değil midir.
İnsanlar hakkında şüpheci kalmak kesin yargıdan iyidir. Böylece insanları sevebiliriz ve zarar görmemek için aramızdaki mesafeleri koruyabiliriz.
Düşündüren sözler:
Bir başkasına inatla inatçı demek inatçılık değil midir?
Gördüğün şeyler seni yanıltabilir.!
Aklı aldatan erken yargıdır.!
Dilinle aklın arasında bir bağ kur.!
Akıl vücudumuzdaki kas gibidir çalıştırılmazsa zayıflar.!
İnsan pazara akıl beğenmeğe gitmiş yine kendi aklını almış derler!!
Unutmayın ki insan bedeni gibi aklıda gelişir.!!!
dilruba Üye
Önyargı çok acımasız bişey yav..ama malesef bu hepimiz de var...keşke olmasa
ferhat Üye
_dilruba_;166286 wrote:Önyargı çok acımasız bişey yav..ama malesef bu hepimiz de var...keşke olmasa
Kesinlikle Bende yok.
Bende insanları tanımadan, ve kesin bir sonuca varılmadan yargılama gibi bir durum söz konusu olamaz.
dilruba Üye
ferhat;166291 wrote:Kesinlikle Bende yok.
Bende insanları tanımadan, ve kesin bir sonuca varılmadan yargılama gibi bir durum söz konusu olamaz.
Valla helal olsun o zaman...ama ben herkeste az da olsa önyargı olduğunu düşünüyorum,bugüne kadar önyargısız insan görmedim de....
ferhat Üye
_dilruba_;166294 wrote: Valla helal olsun o zaman...ama ben herkeste az da olsa önyargı olduğunu düşünüyorum,bugüne kadar önyargısız insan görmedim de....
Beni tanimadigindan oyle düşünebilirsin. Dediğin bir nebze de olsa da doğru aslında. az da olsa bazi konularda on yargim olur. ama emin olmadığım için bunu karşımdakine lanse etmem. Doğal olarakta öngargılarımı karşımdaki veya başkası öğrenmediğinden buna yargi denilmese gerek.
dilruba Üye
Karşıya lanse etmeyince bu önyargı olmuyorsa ne oluyor bunu söyle bari anlayamadım da :)
ferhat Üye
_dilruba_;166301 wrote:Karşıya lanse etmeyince bu önyargı olmuyorsa ne oluyor bunu söyle bari anlayamadım da :)
Himm.. demek aciklama istiyorsun :

Ön yargı her zaman karşıdakinin aleyhine bir şeydir. Eğer bu senin dediğin gibi düşünmekle bile ön yargılı olunuyorsa, düşünce özgürlüğü denen bişey yok demektir. İnsanlar düşünmekte özgürdürler her ne şekilde olursa olsun. onu icra etmedikten sonra hiç bir anlam ifade etmeyecektir. :)
dilruba Üye
Anladım da düşünce çok önemsiz bişey mi .. tamam eyleme gecmeme noktasında ehemmiyet tasımıyor olabilir ama velev ki eyleme gecilme durumu oldu yarın bir gün bu düşünce eylemin önüne gecmez mii...
busenaz Üye
hepinize ve hepimize ön yargıdan uzak günler diliyorummmmm
nizipli_mehmet Üye
ön yargılı olup olmadıgı kısı en basıt olarak yemek yerken anlarmıs
ferhat Üye
_dilruba_;166306 wrote:Anladım da düşünce çok önemsiz bişey mi .. tamam eyleme gecmeme noktasında ehemmiyet tasımıyor olabilir ama velev ki eyleme gecilme durumu oldu yarın bir gün bu düşünce eylemin önüne gecmez mii...
bu konuda zaten ben belirttim ki. (kendim için) Eyleme geçirmediğin sürece sayılmaz. ve bende eyleme geçirmiyorum . o sebeple ön yargılı değilim dedim.
secretgarden Üye
evet önyargılı olmamakta fayda var her zaman ama maalesef böyle olamıyo işte kişi karsındakini nasıl görmek istiyosa öyle görüyo hangimiz önyargı magduru olmadıkki:)))))))))))
boroboro Üye
bu birazda art nıyetlı düşünmekten kaynaklanıyor..türk milleti olarak hep kötü şeyşere iyi çalısır ya kafamız...:) herkes te vardır karsındakını ilk gördüğünde biraz ön yargı..gerçi bayanlarda bıraz daha fazla ama...erkek milletini bankamatik gibi göruyolar...:)
doganesmeray Üye
ya boroboro senin hayatına hep yanlış kızlar girmiş zaar :D
secretgarden Üye
valla tam tersi erkeklerde daha çok önyargı bencede...:)
boroboro Üye
yoooo...:) sadece bi sürü abuk subuk şey düşünürler..:)
secretgarden Üye
çok önyargılısın boroboro kadınlar hakkında ehuehue:)
boroboro Üye
secretgarden;166383 wrote:çok önyargılısın boroboro bayanlar kadınlar hakkında ehuehue:)

bayanlar kadınlar aynı değilmi netice de farklı bi cinsiyetmi olusturuyor bayan ve kadın :)
ferhat Üye
ya arkadaşlar ne tartişiyorsunuz alla alla :)
Adam olan her zaman adamdir. Bayan Erkek farketmez. Insanlik cinsiyete dayalı bir şey olsaydı, Secretin açtığı konu vardı "hangi ilde bayan daha fazla" diye. Ozaman ordaki Adam sayisi eksik/fazla olurdu.
Vicdan sahibi olan her insan "Adam" demektir. Gerisi boş....
secretgarden Üye
boroboro;166406 wrote:bayanlar kadınlar aynı değilmi netice de farklı bi cinsiyetmi olusturuyor bayan ve kadın :)
yanlıslıkla ikisinide yazmısım.. düzelttim:)
nizipli_mehmet Üye
çok degıl ama bıraz on yargılıyımdır helede karsımdakı bı cınconlu ise kesı ön yargılı olurum ona karşı :p

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim