Nizip İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin yol emniyet ve kontrol devriyesi esnasında hareketlerinden şüphelendikleri şahsın çoraplarında tarihi sikke buldu.
İlçe Jandarma Komutanlığı'nın Pazar günü Turnalı Köyü otoban gişelerinde yol emniyet ve kontrol devriyesi esnasında hareketlerinden şüphelendikleri K.D'nin yapılan üst aramasında çoraplarının içerisine gizlenmiş vaziyette üzerlerinde çeşitli şekiller olan 49 adet Arapça, Osmanlıca ve daha önceki dönemlere ait sikkeler ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alınarak, ifadesi alındıktan sonra Cumhuriyet Savcılığı tarafından Nizip Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
Bu olay sebebiyle eski eser kaçakcılığıyla ilgili hükümetin yanlışlarını biraz anlatmak istiyorum, Türkiyede definecilik, eski eser kaçakcılığı herkesin sandığından çok daha fazla yapılmaktadır, buda ülkemizin değerlerinin yurt dışına kaçırılmasına ve define arama sırasında tahribatlara yol açmaktadır, şu andaki yasa define avcılarının bu işi gizli yapmalarına sebep olmaktadır.
Yasa diyorki izinli kazılar için bir dizi formalite sonrasında işe başla ama kazdığın yerde iki taşı üst üste görürsem hemen kazıya el koyarım burası tarihi eserdir deyip etrafını çevirir ve burayı sit bölgesi ilan ederim diyor sende üsüne bir kova su iç yaptığın masraflarda boşa gitsin.
Veya kazı sırasında birşey bulursan Osmanlı dönemi hariç, bulunan şeyin üzerinde menşeini belirtecek bir yazı işaret kabartma olursa bunları alamazsın el koyarım bedelinide ödemem eeee ne alacağım ben peki, toz altın, külçe altın yada gümüş, iyide bunları nerden bulacaksın yani bulamayacaksın ve yine bir kova su iç paralarında gitsin.
İşte bu yasalar değiştirilmedikten sonra haberdeki gibi olayların ardı arkası kesilmez.
Halbuki devlet baba deseki bir kereye mahsus herkes elindeki eski eserleri getirip devlete teslim etsin getirdiğin ne olursa olsun değerinin 1/3 ünü sana öderim işte o zaman bak sen nasıl yağacak o eserler müzelere,
Bir başka değişiklikte arama şartlarında yapılması gerek buradada yapılacak çok basit devlet baba bulunan ne olursa olsun bedelinin 1/3 ünü bulana ödeyecek , kazı sırasındada masrafı kazıyı yapana yaptıracak, işte bu kadar basit, benim bildiğim yüzlerce köylü var define yüzünden tarlası sit bölgesi ilan edilmiş.