Bayramda nizip e gelen misafirlerimiz, zeugma mozeiklerinin neden gaziantep te sergilendiğini sordu.cevap veremedim cvp verebilecek bir arkadaşımız varmı? mozaiklerin tekrar kendine ait yere yani NİZİP e taşınabilirmi acaba...imza kampanyasıyla sesimizi duyurabilirmiyiz.yoksa nizip in trustik geleceği tamamen yokolur.
Zeugma Antik Kenti
zeugma mozaikleri Nizip te sergilensin
Görüntülenme: …
Bu konuya neden bu kadar duyarsız kalınmış anlamadım, sayın adminim bir imza kampanyası yada bir anket düzenleyemezmiyiz.
Zeugma'daki mozaik ve taşınabilir eserlerin çıkarılması aşamasında konuyla yakından ilgilenen, hatta Zeugma'yı dünyaya duyuran ilk kişlerden biriyim. Basında Sitemiz
Zeugma'nın yeri biliniyordu ama bu kadar muazzam bir güzellik tahmin edilmiyordu. Baraj su tutmaya başlayıpda, arazisindeki ağaçları çekmekte olan Duyarlı bir çiftçi vatandaşın haber vermesi üzerine, su tutma durduruldu ve alelacele kazı başladı.
Öyle bir kazı çalışmasıydı ki, kazı vurulan her yerden eser çıkıyor ve bunların bir taraftan tahrib edilmeden depolanması gerekiyordu. Şimdi hayal edin. Bir taraftan su yükseliyor, bir taraftan eserler çıkıyor ve taşınıyor. Şimdi bunların usulune uygun tespit edilmesi, çıkarılması, taşınması, depolanması ve yine usulune uygun sergilenmesi gerekiyordu. O telaş içerisinde ilk akla gelen ve mantıklısı Gaziantep Arkeoloji Müzesi idi. Bu nedenle çıkarılan eserler oaraya taşındı. Zeugma Kazı Alanı Su altındaki linkinde fotoğrafları incelerseniz daha iyi anlayabilirsiniz.
Hal böyle iken bu eserler "yok efendim Nizip'de kalsın" diye öne çıkılsaydı, bunlara yer göstermek gerekirdi. Stadyumdamı sergileyeceksiniz ? Birkaç ay içerisinde müzemi yapacaksınız ? veya yapacağız ?... Genel konuşuyorum...
Şimdi o günkü şartlar bunu gerektiriyordu, eserler Gaziantep müzesine taşındı ve şuan harika bir müzeye sahibiz. Eğer bu günden itibaren gelin bu eserler Nizip'de sergilensin diyorsanız, zaten Mehmet Sarı vekilimizin bu konu ile ilgili ciddi çalışmaları mevcut.
Bu çalışmalardan birisi, çıkan taşınmaz eserlerin yerinde bırakılması..
Bunun için Bir çatı sistemi ihale edildi ve ilk bahardan itibaren ziyarete açılacak, üç mozaik var orada.
Bir diğeride geçen toplantımızda bahsettiği kapalı müze ki bunun yeride zaten fakülteye yakın bir alanda vardı. Zannedersem orası olacaktır. Detaylar bir zamana kadar netleşir İnş.. Kendisi kapalı değince ben özellikle tekrar sordum "Kapalımı" diye "Evet Mehmet bey kapalı bir müzeyide yapacağız İnş." dedi. Bu kapalı müze konusu daha önce hiç dile getirilmiyordu.
Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Sözün özü: O zaman imkanlar bunu gerektiriyordu, şimdi ise daha kararlı ve mantıklı kararlar alınması zamanıdır.
Zeugma'nın yeri biliniyordu ama bu kadar muazzam bir güzellik tahmin edilmiyordu. Baraj su tutmaya başlayıpda, arazisindeki ağaçları çekmekte olan Duyarlı bir çiftçi vatandaşın haber vermesi üzerine, su tutma durduruldu ve alelacele kazı başladı.
Hal böyle iken bu eserler "yok efendim Nizip'de kalsın" diye öne çıkılsaydı, bunlara yer göstermek gerekirdi. Stadyumdamı sergileyeceksiniz ? Birkaç ay içerisinde müzemi yapacaksınız ? veya yapacağız ?... Genel konuşuyorum...
Şimdi o günkü şartlar bunu gerektiriyordu, eserler Gaziantep müzesine taşındı ve şuan harika bir müzeye sahibiz. Eğer bu günden itibaren gelin bu eserler Nizip'de sergilensin diyorsanız, zaten Mehmet Sarı vekilimizin bu konu ile ilgili ciddi çalışmaları mevcut.
Bu çalışmalardan birisi, çıkan taşınmaz eserlerin yerinde bırakılması..
Bunun için Bir çatı sistemi ihale edildi ve ilk bahardan itibaren ziyarete açılacak, üç mozaik var orada.
Bir diğeride geçen toplantımızda bahsettiği kapalı müze ki bunun yeride zaten fakülteye yakın bir alanda vardı. Zannedersem orası olacaktır. Detaylar bir zamana kadar netleşir İnş.. Kendisi kapalı değince ben özellikle tekrar sordum "Kapalımı" diye "Evet Mehmet bey kapalı bir müzeyide yapacağız İnş." dedi. Bu kapalı müze konusu daha önce hiç dile getirilmiyordu.
Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Sözün özü: O zaman imkanlar bunu gerektiriyordu, şimdi ise daha kararlı ve mantıklı kararlar alınması zamanıdır.
değerli arkadaşlar, ben bu konuyu özellikle tartışmaya açtım ki hiç gündemden düşmesin diye, ama 4 günden beri konuyla ilgili konuşan yok, hiç msj almamış iki arkadaşımız ilgilenmiş tşk.ler ediyorum. Nizip in gelir kaynakları bir bir tükenmek te önce sanayi çöktü(mercimek fb+sabun fb.) sonra diğer alanlar verimsiz olmaya başladı. şimdi sadece fıstık hali faal durumda ve diğer küçük esnaflar banka kredi borçlarına rağmen ayakta durmaya çalışıyorlar.nizip teki küçük esnaflarıda az olan memur kesiminin alış verişiyle sıcak parayla yaşama direniyorlar.zeugma yla nizip trustik kente dönüşebilir esnaf a ek destek olabilir,, iki günden beri devam siteden takip ettiğim fakülte açılması öğrenciler esnafa para bıraktırılır ve birde askeriye olsa nizip te buda gelir kapısı olabilir.(Erzurumun tek geliri asker ve öğrenci olduğu unutulmamalıdır...destek destek destek................
Admine teşekkür ederim. Yeterince açık bilgiler vermiş zaten. Bu konuyu bizde yakından takip ediyoruz. Şundan emin olunki Milletvekilimiz Mehmet SARI bu konuyla çok yakından ilgileniyor. Vede yapılması gereken herşeyi yapıyor. Adminin belirttiği gibi bayramdaki toplantımızda gerekli açıklamaları ve gelişmeleri bize aktardı. Elbirliği ile engüzeli yapılacaktır mutkaka.
Nizip aslında elindeki değerlerin farkında ama bu işler çok büyük yatırımlar gerektiriyor, Nizip giden görmüştür bir Safranbolu olabilir, eski nizip evlerinin başka yerde bir benzeri yok ama öncelikle Nizip'e güzel ve turistik bir otel lazım yeri geldiğinde konaklayacak bir otel bulamıyoruz, ayrıca yap işlet devret methoduyla eski binaların butik otel olması çok kolay bunlar yapılabilse Nizip müzesi kurulabilse her şey değişecek ,allahın izniyle üniversite açılıpta Nizipte dolaşan binlerce öğrenciyi görünce belkide bu işler kendiliğinden düzelecek yoluna girecektir.
evet güzel olurdu nizipte sergilense.. ben daha göremedim maalesef
Millet zeugmayı görmek için binlerce km yol geliyor, burnunuzun dibinde mutlaka görün.Ben her geldiğimde mutlaka gezerim.
almanyada yasadigim sehirde bile zeugmayi biliyorlar.yasadigim sehir unesco tarafindan dünya korunma listesine alinmis bir sehir,burasida tarih hertarafi.-nassilda bakiyorlar gözleri gibi görceksiniz.ama gel görki belki bütün tarihi zeugma kadar yok.buranin ekononmisi turizme dayali sözle anlatmnak olmuyor.görmek lazim ne kadar getirisi oldugunu.
zeugma gibi tarihi yerlerin turizm getirisi acisindan denizden bile antalyadan bile daha faydalidir.
antalyada esnaflik yaptim oraya gelen turist tabiri caizse ac turist.yani parasiz turist.aama bu ti tarihle ilgilenen turistlerin gelir seviyesi daha da yüksek ve orta yas üstü.yapcagi alisveris tek kendisiyle sinirli kalmiyor aynni zamanda torunlarina falanda birseyler aliyorlar.degerini bilmemiz lazim.herseyide devletten beklemeyelim.biz nizipliler olarak bir imza kampanyasi actikmi.?bi kisi elin de imza kagidiyla caddelerdeki dükkanlari dolassa-imza kampanyasini götürüp syn mehmet sari ya verse.vekilimizde elinde halkinin imzalariyla ciksa istekleri icin ,dahami féna olur.nizip comda imza acsak bile en fazla verilcek imza 50 yi bulur o da somut bir sey getirmez.havanda su dövmeye benzer,amaki kayitsiz kisilerde niksizlerde imza atabilirse ses getirebilir.
zeugma gibi tarihi yerlerin turizm getirisi acisindan denizden bile antalyadan bile daha faydalidir.
antalyada esnaflik yaptim oraya gelen turist tabiri caizse ac turist.yani parasiz turist.aama bu ti tarihle ilgilenen turistlerin gelir seviyesi daha da yüksek ve orta yas üstü.yapcagi alisveris tek kendisiyle sinirli kalmiyor aynni zamanda torunlarina falanda birseyler aliyorlar.degerini bilmemiz lazim.herseyide devletten beklemeyelim.biz nizipliler olarak bir imza kampanyasi actikmi.?bi kisi elin de imza kagidiyla caddelerdeki dükkanlari dolassa-imza kampanyasini götürüp syn mehmet sari ya verse.vekilimizde elinde halkinin imzalariyla ciksa istekleri icin ,dahami féna olur.nizip comda imza acsak bile en fazla verilcek imza 50 yi bulur o da somut bir sey getirmez.havanda su dövmeye benzer,amaki kayitsiz kisilerde niksizlerde imza atabilirse ses getirebilir.
Ayrıca ülemizde kurulacak olan 8 adet DEPO MÜZE uygulaması 2009 yılında gündeme geliyor. Bu sekiz yerden biriside Nizip oldu. Turizm bakanlığı projeyi hayata geçirmeye başladığı an sizlere bilgi vermeye devam edeceğim.
Bu habere çok sevindim takipçisi olacağız.Orhan Çelik;158664 wrote:Ayrıca ülemizde kurulacak olan 8 adet DEPO MÜZE uygulaması 2009 yılında gündeme geliyor. Bu sekiz yerden biriside Nizip oldu. Turizm bakanlığı projeyi hayata geçirmeye başladığı an sizlere bilgi vermeye devam edeceğim.
hayır bende adını duymustum önceden ama daha gidemedim merka ediyorum ilk fırsattada görcem insallah
geç kalınmış bir proje. ama hala birşeyler yapılabilir.
zeugma çalışmalarının ilk başladıgı dönemlerde nizipe acil olarak bir müze yapılma girişimleri yapılsaydı cıkan eserler nizipte sergilenebilirdi.
zeugma çalışmalarının ilk başladıgı dönemlerde nizipe acil olarak bir müze yapılma girişimleri yapılsaydı cıkan eserler nizipte sergilenebilirdi.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.