Tarım ve Sanayi Konuları

NİZİP SABUNUNUN GELECEĞİ?

İbrahimMertSayın Üye
"1960larda Türkiye sabun ihtiyacının yüzde 60ını karşılayan Gaziantepin Nizip ilçesinde şimdi bu rakam yüzde 3'lere kadar geriledi." 27.09.2003 TARİHLİ ZAMAN GAZETESİNDEN BİR BÖLÜM. NİZİP DE SABUN SEKTÖRÜ HER GEÇEN GÜN GERİLEMEKTE BUNUN ÖNÜNE NASIL GEÇERİZ ? SABUN ÜRETİCİLERİ OLARAK BİR KOOPERATİF KURARAK MI YOKSA NİZİP SABUNUNDA BELİRLİ HAMMADDE ZORUNLULUKLARI MI GETİREREK YOKSA... SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR?
Kasım Böler Üye
Nizip bu treni yıllar önce kaçırmıştır, hatta trenin Nizibe gelmemesi için rayları bile sökmüştür. Sabunculuk sektörü Türkiyede son 15 yıl içerisinde dev adımlar atarak dünya şartlarında rekabet eder hale gelmesine rağmen Nizipte hala 1950 li yılların şartlarına göre üretim aynı zaman da örneğine pek rastlanmayacak şekilde NİZİP USULÜ TİCARET yapılmaktadır !!! Bence sabun sektörünün gelişebilmesi için yeni çözümler üretmekten ziyade öncelikle sabunculuğu bu denli gerileten sorunları görmek ve o sorunları tamamen ortadan kaldırmadan dakesinlikle başarılı olunamayacağı geçeğini anlamak gereklidir. Bu gün Türkiyede her türlü alt yapı, finans, teknoloji, hammadde sorunlarını çözmüş çok büyük üretim kapasiteleri oluşturmuş 15 yıl öncesinin küçük, bugünün dev sabun üreticileri varki, bırakın Tükiyeyeyi dünya ile rekabet eder hale gelmişlerdir. Nizibin bu pazardan pay alabilmesini neredeyse imkansız hale gelmiştir. Son yıllarda tüketicilerde belli bir tüketim bilincine ulaşarakkaliteyi arar hale gelmişler tüketim ihtiyaçlarını alırken geçmiş te yaşadıkları tecrübeler ışığında lüks değil ama en azından sağlığına zarar vermeyecek ürünleri seçmeye özen gösterir hale gelmişlerdir.. NİZİPTEKİ SABUN ÜRETİCİLERİ HANGİ HATALARI YAPTILAR..! Öncelikle bu hataları gündeme taşımalı vebu hataları tekrar etmeyecek bilince ulaşılabilindi mi..? gerçeğini sorgulamalıyız....
cengizkrbck Üye
Aferdersiniz Nizip sabununun geleceği mi vardı ?
murats Üye
Arkadaşlar, Sabun konusu aslında çok ibret alınması gereken bir sorun. Problemin asıl kaynağı için bir laf vardır "Bizim aklımız gözümüzde". Sabunun batırılışı işte bu cümleyle özetlenebilir. Nizip, o bahsettiğiniz ve hata olarak nitelediğiniz 50 'li yılların üretimini sürdürebilseydi şu an bırakın Türkiye 'yi dünyanın sabunu meşhur belli başlı kentleri arasında yer alırdı. Keşke Nizip o 50'li yıllardaki üretim sistemine devam edebilseydi... Ama olmadı! Peki ne oldu, kendi görüşümü anlatayım: Bizim Nizip'imizin kötü bir huyu vardır. Misal verelim, bakarsınız bir adam tutmuş atıyorum cam işi yapıyor. Nizip halkı bunu takip eder.. O adam yanılır, hatalardan ders çıkarır ve sonunda düzgün ürünü elde eder, işleri devam ettirir.. Eğer işi iyi giderse, bir anda Nizip'te 50 tane cam işi yapan firma açılır, onlar ilk adamın tecrübesini izledikleri için, hazır pazar da olduğundan, risk almazlar.. Firma çokluğu yüzünden bir süre sonra bu 50 firma geçinemez. Kalitesiz üretim yapmak istemeyen kişiler işi bırakırlar, kalitesiz yapanlar bir süre daha dayanır, sonra artık kimse o malı almaz, tüm firmalar kapanır. Nizip'li işadamları eğer yeni işlere girişmek yerine mevcudu taklit yoluna giderlerse diğer sektörlerde de sonuç değişmez. Sabunu yok eden bu zihniyet nedeniyle pek çok tanıdığım Nizip'li, yatırımını Nizip'e yapmaktan vaz geçiyor artık. Nizip sabunu artık o 50'li yıllarınprina sabunu değil. Benim tanıdığım sadece bir firma var o da aynı olmasa da o eski kaliteye biraz yakın üretim yapıyor, onun dışında pek doğru düzgün imalatçı da kalmadı zaten. Keşke o eski sabun olsa şimdi. Elimde Japonların saf zeytinyağlı birinci sınıf sabun talepleri var. Keza Avrupa ülkeleri de doğal sabun istiyor. Hani üretici? Hayvansal yağlarla, deri kazıntısı yağlarla sabun yapanların gözü aydın, Nizip sabunu bitti!
murats Üye
Yazdığım mesajı okudum da, unuttuğum bir nokta kalmış. Elbette bu durumun tek sorumlusu Nizip ’in stratejik hataları değil. Ayrıca deterjan kullanımının yaygınlaşması, otomatik çamaşır makineleri ve şampuan kullanımı gibi dış etkenler de mevcut. Yine de esas darbe içeriden gelmiştir kanımca.
Kasım Böler Üye
Sayın Murat bey, 50'li yıllardan bahsedereken kalite yönünden demek istemedim, o yıllarda sabun üretimi yapanlar Nizip sabunculuğunu zamanın şartlarına göre en iyi şekilde yaparak Nizibi şaha kaldıran kişilerdir. Bakın 15 sene öncesine kadar hemen hemen Nizipteki sabun üretim yöntemi ile batıdaki firmalar arasında üretim tekniği bakımından pek bir fark yoktu, ama günümüzde öyle bir fark oluştu ki; kısa cümlelerle ifade edilmeyecek boyutta... Nizipli sabuncular yatırım yapmadıkları gibi üretim maliyetlerini düşürmek için her türlü hileye de başvurmaktan geri durmadılar, esas mesele burada. Eğer deri v.b yağlarla sabun imal edeceklerse bunun Nizibe gareği yok gitsin Uşak'ta, Afyon'da, Adapazarı'nda yapsınlar, asit yağı ile yapacaklarsa da Trakya bölgesine gitsinler... Nizipte sabun sadece zeytin türevi hammaddeler ile yapılmalı..!
murats Üye
Evet aynen katılıyorum.. Günümüzde tüketici eskisinden çok daha bilinçli ve doğal ürünlerin değerinin farkında. Aldığı ürünün kokusundan ya da görünüşündne çok ürünün hammaddesinin ne olduğunu önemsemeye başladı. Hemen hemen her yağdan sabun olur olmasına ama tüketici de artık zeytinyağı asitlerinden üretilen doğal bitkisel sabunun faydasının bilincinde. Nizip bu tür sabunla özdeşleşmiş bir kentken fırsatı kaybetti. Buna hainlik edenler aynen dediğiniz gibi keşke o üretimlerini başka yerlerde yapsalardı da Nizip sabunun adı kötüye çıkmasaydı..
nizipli_mehmet Üye
NİZİPsu anda TÜRKİYE’nın sabun oranın %kacını karsılıyor?
admin Yönetici
Demekki markalaşmak lazım.Konuyu Nizip sabunu olarak topluca değil de, hakiki zeytinyağlı yeşil sabun olarak da tartışmakta fayda var. Nizip sabuncularının içerisinde yanlış yapanlar olduysa dahaksız rekabeterağmenhala ayakta durup %80 kapasite ile çalışanlarda var. Şuan bu firmalardan 5 tanesini sayabilirim size... Çok mu? Çok değil ama ümit verici. Kendi evimde bu firmaların çıkardığı sabunları güvenle kullanıyor hatta tercih ediyorum. Bu zamana kadar sadece zeytinyağından üretim yapan firmalar var. Bunlar içerisinde ısırgan otlu sabun yapanlar başladı. Yine bunlar içerisinde sütlü, ballı, killi, lavantalı vs.. yapanlar var. Bazılarının içerisindeki kostiği çıkarın ve oturun yiyin o kadar doğalmalzemeden üretiliyor. Bunları da dikkate almakta fayda var.. Sıkıntı biraz da zamana ayak uyduramamakta ! Zaman derken sadece teknoloji değil, pazarlama teknikleri ve tüketici ihtiyaçları, cezbedici satım teknikleride düşünülmeli. Otel odalarından tutunda banyolarda süs sabunu olarak bile kullanılanlar var. Yani farklı alanlarada açılmalılar,dikkate almalılar. Bugün tüketici sadece içindekine veya sadece albenisine bakmıyor, her ikisinide dikkate alıyor. Maliyetler bunu kurtarmasada farklı marka isimleri vepazarlama teknikleri ve özellikle istikrarlı üretimlepiyasayadaha kuvvetli girmeleri hiçde zor olmayacaktır. . Maliyet sorunları da işlenmeli....
Kemal Cengiz Üye
Temizlik mamüllerinin sihhat açısından en önemli metası sabundur; bu, dün de böyle idi, bugün de ve gelecekte de öyledir. Daha düne kadar (yakın tarihimiz 1990'lı yıllarda) Türkiye, dünya sabun ihtiyacının yüzde 20’sini karşılarken, Nizip bu oranın yüzde 4'ünü karşılıyordu. Şimdi yüzdeye giriyor muyuz, bilmiyorum?!... Neden? -Teknolojiden yoksun ilkel (sergi sabunculuğu) imalatında israr ettiği için... -Ucuz ama kalitesiz sabunlar üreterek, iç ve dış pazarını kaybetti. Toptancı esnafı ve marketlere de çerçi işi sabun sattı... İçi, toprak, mermer tozu ve hatta un dolu sabunlar üretip sattıkları için... -Kalitesiz (yani sümükleşen, temizleme gücü düşük katkı maddeleri ile doldurulan) sabun imalatçılarının çoğalması ve kısa sürede hem onların, hem de Nizip sabunculuğunun bitmesine neden oldular. -Sorumlu odaların denetim yetersizliğini de unutmamak lazım.. -Ve sağlıklı bir kontine sisteme geçemeyiş... Diye sıraalaya biliriz; Nizip sabunculuğunun bugünkü içler acısı durumunu. O günlerde (1990'larda) atasözü gibi kullandığım söz şu idi (kalitesiz sabun üretenler için) : SABUN VAR Kİ EL-YÜZ YIKAR SABUN VAR Kİ ÇAMAŞIR YIKAR SABUN VAR Kİ KENDİ KENDİNİ YIKAR... Ve de; PİS ADAM PİSTİR, SABUNCU DA OLSA...
turgutozyurt Üye
1960'larda Türkiye sabun ihtiyacının yüzde %60'ını karşılayan Nizip sabunu niçin bugün %3'lere düştüğünü Nizipte halen faaliyet gösteren yaklaşık 30 sabun üreticisinden bazılarına sorulmalıdır.Nizip sabunun ileri gitmesi için tıpkı Suriyeli sabun üreticileri gibi ihracat yapmalı ama üretilen mallar birinci kalite doğal sabun olmalı.Suriye de üretilen sabunlar teknoloji olarak bizden ileri değil ama kaliteli üretim yaptıkları için Japonya,ingiltere,hollanda,fas,cezayir,tunus gibi ülkere giderken biz neden geriye gittik.Bunun nedeni bir kaç tane para avcısı sabun üreticisinesorulmalı.Çok para kazanmak için kaliteden ödün vererek Nizip sabununu ismini kötülediler. Zaten şu an faaliyet gösteren 4-5 firma kaldı bunlar da inşallah kaliteden ödün vermezlerse Nizip sabununu Dünyaya duyuracağına inanıyorum. Ama ben kendi üretimimiz olan Doğal sabunların yurtdışı pazarlarda ilgive rağbet göreceğinden adım gibi eminim.
admin Yönetici
Firmalardan ulaşabildiklerimizle röportaj yapıp fikirlerinialmak için birkaç arkadaş gönüllü oldular. Gelen görüş ve bilgileri buradan paylaşacağız.. Sorunun kaynağını araştırmak tabiki önemli, bunu yaparken gelecek içinde çözümler üretmeliyiz diye düşünüyorum. . Mesela bundan sonra da olsa; Bir denetleme kurulu oluşturulmalımı ? Nasıl yetkilerle donatılmalı ? Cezai müeyyideler neler olmalı ? vs... .
İbrahimMertSayın Üye
HERKESİN ORTAK GÖRÜŞÜ SABUNUN KALİTESİNDE. O ZAMAN BİZ ÜRETİCİLER OLARAK SABUNDA BİR STANDART BULMAMIZ VE DEVLET TEŞVİKLERİYLE TEKNOLOJİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM. ÇÜNKÜ BU TEKNOLOJİ İLE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ YAKALIYAMAYIZ VE BU MALİYETLER ANCAK DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VEYA HİBE İLE KARŞILANABİLİR... .
baymartı Üye
selam arkadaşlar bu konu Nizip için önemli konulardan birisi bizler Nizipli olarak dışarıya beyin göçü çok verdik yerlerini dolduracak insanlar yeştiremedik bizler birdefa kesin ve kesin okumuş insanlar yeştirecegiz ve bunları kendi işletmelerimizde kullanacagız .bizler cahilce rekabat ettikce ne Nizip na bizler itibar görürüz.hani yıllardır sanayicilik yapıpta ulusallaşan markalarımız varmı
ibrahim Üye
Konu ile alakalı olarak Nizip'de hala ayakta duran ve kaliteden ödün vermeyen firmalar ile ilgili bir dizi çalışma yaptık, görüşlerini alıp, faaliyetleri hakkında bilgiler aldık. Bunları sizlerle paylaşıyoruz. ÖZYURT Sabun Sayın Şinasi ÖZYURT ile sabun ve Sabunculuk Hakkında Görüşme Sabunculuğa Ne zaman Başladınız? İlk olarak 1952 yıllarında üretime başlanıldı Nizip'te ilk sabun üretimi nasıl yapılırdı: Yemeklik zeytinyağı, asitler ve yurtdışından ithal edilen don yağları kullanılırdı. Sabunculuk Nizip'te neden geriledi: ]İlk zamanlardaki sabunculuktan sonra bölgede zamanla iş ehlinden çıktı. Ayrıca sabunun maliyetini düşürmek için, sabunun içerisine deri yağı, hayvansal yağlar, kemik yağı, rendelik yağ gibi bir takım katkı maddeleri konuldu. Şuanda da İstanbul, Uşak, İzmir ve Çorum gibi ülkenin bazı bölgelerinde bu zararlı katkı maddelerinden hala kullanılmaktadır, Bu maddeleri sağlığa zararlı olduğundan belediye yetkilileri çöpe dahi dökülmesine izin vermezken, sabun üretiminde kullanıldı. Kendimiz kullanmadığımız gibi bizim gibi kaliteli üretim anlayışındaki birkaç firma daha bu atıkları hiç kullanmadılar. Nizip sabununun Türkiye deki potansiyeli nedir: Nizip sabunu yıllar önce Türkiye'de büyük oranda söz sahibiydi, ancak Şuanda durum %3-5 gibi Şuanda Nizip'te sabun üretimi nasıl yapılmaktadır:Şuandaki sabunlarda ]doğal ve katıksız prina yağı kullanılıyor, Ayrıca garlı sabun üretimi yapılıyor. Sabun kazanlarda kaynatılarak kalıplara dökülüyor ve de kurutularak piyasaya sürülüyor Eski potansiyele dönmek için ne yapılması lazım: Sabun üretiminde yeni sistemleri bilmek ve bu konuda çalışma yapmak lazım. Ayrıca kaliteden taviz vermemek lazım Şu andaki üretimin durumunuz nedir? Şu andai tamamen kromnikel kazanlarda, hijyenik ortamlarda, Üretim için gerekli tüm belgeler ve izinler alınmış olup, düzenli olarak denetimlerimiz yapılmaktadır. Tesislerimizde günlük13 ton sabun üretimi yapabiliyoruz. Ürünler zaman zaman yurtdışına, çoğunlukla iç bölgelere satılıyor. Şuan Prina Sabun, Zeytinyağlı doğal sabun, beyaz ve yeşil sabun olmak üzere 4 tip sabun üretiyor ve bunları yurt içinde birçok şehire, yurt dışında ırak ve Almanya'ya pazarlamaktayız. Şirketimiz öncelikle koşulsuz müşteri memnuniyetini ilke edinmiş olduğundan, kullandığı hammaddenin de birinci sınıf olmasına dikkat etmektedir. Türkiye'de 54 yıldır aranan firma olmamız kaliteden ödün vermediğimizdendir.
ibrahim Üye
KOCAMANLAR KİMYA - AKİKSİR LİFE Ahmet KOCAMAN Bey ile Sabunculuk Hakkında Görüşme Sabunculuğa Ne zaman Başladınız: 1968’ de İlk olarak sabun üretimine başlanıldı Nizip’te ilk sabun üretimi nasıl yapılırdı: Normal Prina (garlı) yağlı, her firmanın yaptığı standart türlerden sabun imalatı yapılırdı. İlk sabunlarda zeytinyağının posasından elde edilen prina yağı, zeytinyağı külçesi, palm ve bazı hayvansal yağlar kullanılmaktaydı. Bu karışımlardan elde edilen sabunlar 60–70 gün arası kafeslerde (kubbe) kurutularak piyasaya sunulmaktaydı Sabunculuk Nizip’te neden geriledi: Önceki zamanlarda Türkiye’nin %50-60 larına satılan sabunlar; 1. olarak nasıl daha çok para kazanırım mantığıyla sabunun içeriğinde adi yağlardan kullanılarak, kalitesi düşürülmüştür. 2. olarak, çıkan teknolojiye ve makine sistemine ayak uyduramamaktan. Babadan kalan kazanlarla ve üretim izni olmadan yapılan sabunlarla diğer sabunlara yenik düşülmüştür O zamanlarda Nizip için sabuncular şehri de denilirdi Nizip sabununun Türkiye deki potansiyeli nedir: Nizip sabunu şu zamanda Türkiye’deki sabun ihtiyacının yaklaşık olarak % 2-3 oranında karşılamaktadır ŞuandaSiz sabun üretimini nasıl yapmaktasınız? Nizip sabunu gerileme dönemindeyken, soğuk prosesli ( ısı görmeyen) sabun üretmeye karar verdik. Bu sistem ile ilgili bilgiler aldık. Kimya mühendislerimizle görüşerek, soğuk prosesli sabun üretimine başladık. Gerekli olan evrakları tanzim ederek üretim izni alıp imalata başladık Şu anda işletmemizde soğuk prosesli sistemlerle sabun üretilmektedir. Sabunlar 1. sınıf yemeklik sızma zeytinyağı, aroma yağları (Örneğin; antepfıstığı yağı, üzüm yağı, portakal yağı, menekşe yağı vs. ) gibi 8 çeşit değişik türden imalat yapılmaktadır. Akiksir life adındaki bu sabunlarımız Avrupa standartlarındadır. Eski potansiyele dönmek için ne yapılması lazım: İmalatçı firmalar olarak el ele verip o zamanlardaki kaliteye dönebilirsek, yine eskisi gibi sabunda söz hakkı olabiliriz. Biz kendi üretim tesislerimizde yukarıda bahsettiğim gibi üretim yaparak, çeşitli marketlere girmeye başladık Şuandaki üretiminiz nedir: Şuandaki sistem ile günde yaklaşık 400 kg özel sabun üretimi yapabiliyoruz. Akiksir Life Ahmet KOCAMAN Adres: Mimarsinan Mh. Atay Sk. No:20 Tlf: 0342 517 77 44 Fax : 51829 22 https://www.akiksir.com/
felsefefe Üye
Bu konu ilçemiz için çok önemli ne yazık ki sabuncularımız ve halkımız bunu idrak etmekten uzak. Oysa bu iş kaybı para kaybı ve işsizlik demek. İlçemizin önemli bir geçim kaynağını kaybetmesi demek. Sabuncukluk geleneksel üretimden vaz geçmesi gerekirken. Bu makale de bile hala geleneksel üretim deniyor. Asıl yapılması gereken ilk plan bir marka üzerine yoğunlaşmak. Bir çok sabun üreticisi ortak bir markayı kabul ederek iç piyasaya bunu sürmelidir. Bu sabun da geleneksel bizim yeşil sabun değil herkesin kullandığı ambalajlı ve yeni teknoloji ile üretilmiş sabun olmak zorundadır. Nizip sabunculuğu ve halkımızda bu potansiyel vardır. Ustalarımızimalatı fabrika yöneticilerimiz nasıl üreteceğini ve satacağını bilmektedir. Her şey vardır. Cesaret cesaret cesaret... https://www.nizip.com/article_read.asp?item=690
Kasım Böler Üye
Türkiye uzayda araştırma istasyonu kurdu ve NASAnın işbirliği teklifine HAYIR dedi yada Papa sonunda Müslümanlığı seçti deseniz inanırım, ama Nizipteki Sabuncular bir çatı altında toplanarak birlik oldular ortak çalışmaya başladılar, derseniz sadece gülerim...
ibrahim Üye
b]GÜNOK KİMYA, Murat GÜNOK Bey ile Sabunculuk Hakkında Görüşme[/b] Sabunculuğa Ne zaman Başladınız: İlk olarak 1952-1953 yıllarında Nizip'te sabun üretimine başladık. Nizip'te ilk sabun üretimi nasıl yapılırdı: Sabunlarda Genellikle zeytinyağı,pamukyağı,ayçiçek yağı ve amerikan donyağı Kullanılırdı, gerçekten kaliteli sabunlar üretilirdi. Sabunculuk Nizip'te neden geriledi: Nizip'te sabun sanayinin türkiyenin %60 ihtiyacını karşıladığı yıllarda Batı lı imalatçılar yavaş yavaş makine sistemine geçmeye başladı. Fakat Nizipli sabuncular teknolojiyi takip edip bu sistemlere dönüş yapamadı, Daha çok yeni sistemlerin masraflarından dolayı değil de bu sistemlerin bilinmemesinden dolayı ileriyi görmekte gecikilmiştir ve de üretilen sabunlarda denge zamanla bozuldu. Ayrıca o yıllarda sabunun kullanım alanı çok geniş idi banyo,çamaşır ve evdeki bütün temizliklerde sabun kullanılırdı deterjan çeşitlerinin üretilmesi de sabun tüketimini büyük ölçüde düşürmüştür. Nizip sabununun Türkiye deki potansiyeli nedir: Önceleri Nizip sabunu olarak da bilinen yeşil sabun Türkiye'de %60 civarlarında söz sahibiydi, ancak batılı sabuncularla aradaki dengelerin bozulmasından sonra bu oran tahmini olarak max %5 civarına kadar geriledi. Şuanda Nizip'te sabun üretimi nasıl yapılmaktadır: Şu anda lavabo,çamaşır ve natürel olarak prina sabunları üretilmektedir. Üretilen prina sabunları doğal ortamda kafes şeklinde dizilerek yaklaşık 3-4 ay kurutulup satışa sunulmaktadır. Eski potansiyele dönmek için ne yapılması lazım: Nizipli bazı sabun üreticileri son yıllarda sabun tüketiminin düşüşüne paralel olarak satışlarını artırmak için yanlış yollara başvurmuşlardır.daha ucuza mal etmek ve ucuza satarak satışı artırmak için kalitesiz üretimler yapmışlardır.önce markalaşmak lazımdır bunun yolu da kaliteden geçmektedir, ödün vermeden daha kaliteli ürünler üretip reklam ve pazarlama teknikleri ile satış artırılabilir.Nizip te sabunculuğun başlama nedeni zeytin ve zeytin yağı üretiminden dolayıdır bunun kıymetini bilip kalitesiz üretimlerden kaçınmalı ve Nizip in sabun sektöründeki adını hak ettiği yere getirmeliyiz.
İbrahimMertSayın Üye
BU KONUYA CEVAP YAZAN FİRMA SAHİPLERİ VE FİRMA SAHİBİ OLMAYAN AMA TÜKETİCİ OLAN KİŞİLERDE KALİTENİN VE NİZİP SABUNUN TANINMASININ ÖNEMLİ OLDUĞU GÖRÜŞÜNDELER BU TANINMA VE KALİTE İÇİN NE YAPABİLİRİZ? MESELA; TİCARET ODASI BÜNYESİNDE SABUN ÜRETEN ÜRETİCİLER TOPLANIP BU KONUYU TARTIŞARAK ORTAK BİR KARAR ALABİLİRLER. SİZCE NE YAPABİLİRLER?
admin Yönetici
Kemal Cengizbeyin güzel bir makalesi var okumanızı tavsiye ederim.BİR KAZAN SABUNUN NİZİP EKONOMİSİNDEKİ YERİ .... Osman Demir’in Nizip’teki kaliteli firmaların tespit edilip, kalite standartlarına uyanlara plaket verilmesiyle ilgili bir projeside vardı. Bu çerçevede değerlendirilebilinir....
m.erbay Üye
Merhab 1960'lı yıllardan günümüze kadar olan zaman zarfında Nizip'te üretilen Sabun oranlarında ciddi bir düşüş görülüyor. Bu düşüşteki büyük etkenler ; * Makine Grubu Sabunların Piyasadaki hakimiyetinin artması * Alternatif Temizlik malzemeleri (Sıvı Sabun,Organik ve İnorganik Deterjanlar vs...) * Kaliteden fazlası ile taviz verilmesi. Günümüz şartlarına- kalite yönetimlerine ayak uydurmak ve kesinlikle üretim kalitesinden taviz vermeyen çok az sayıda firma kaldı.Şu anda yapmamız gereken o kadar fazla çalışma varki bunları sıralama başlayacak olursak sayfalar dolusu yazmamız gerekir. Nizip'imizdeki üretimin tekrar canlanması ve bu sektörün körelmemesi için her Firmanın birinci hedefi kaliteden ödün vermemek olmalı.Bunu başardıgımız zaman inanıyorumki kısa bir süre zarfında bu sektörümüz tekrar canlanmaya başlayacaktır. Herkese hayırlı çalışmalar. Mehmet ERBAY
admin Yönetici
ÖĞÜT Sabun,[/b Sayın M. Tahir ÖĞÜT ile sabun ve Sabunculuk Hakkında Görüşme Sabunculuk işine ilçede 1978’de başlanıldı. İlk yıllarda çamaşır ve banyo için standart sergi tipi sabun üretimi yapılırdı. (sabunculuk 100 yıldır Nizip’te bu şekilde yapılırdı Bölgemizde üretilen zeytinyağının asit yönünden yüksek olması nedeniyle ve de zeytinyağının ulaşım zorlukları nedeniyle satılamadığından bölge insanı yüksek asitli yağları sabun yaparak değerlendirir ve çevre şehirlerin sabun ihtiyacı karşılanırdı. Aradan geçen yıllarla ulaşımın kolaylaşması ve sabun işinde çalışan elemanların yetişmesiyle; masmana; denilen imalathaneler süratle çoğalmıştır. 1970’lerde 60 imalathane,1980’lerde 70 imalathane olmak üzereyken üretilen sergi sabunları ülkenin %70 civarında ihtiyacını karşılardı. 1980 sonrası ise sabun sektörü gerilemiş ve bazı işletmeler kapanmak zorunda kalmıştır. Bugün ise sektör olarak yeni arayışlar içinde bulunmaktayız. Çeşitli zamanlarda sabuncular grubuyla yapılan toplantılarda sektör sıkıntıları masaya yatırılmış ve sektörü ayağa kaldırmak için yapılması gerekenler tespit edilmiştir. Nizip’teki sabunculuğun 70-80 li yıllardaki Pazar payını alması için Sektörde çalışanlar kurumlaşma yoluna gitmelidir. Yeni teknoloji getirilmelidirÜrünü albenisi olan görüntü ve ambalaja önem verilmelidir. Kontrol laboratuarları kurulmalıdırKurumda yetişmiş pazarlamayı ve ihracatı bilen personel çalıştırılmalıdır Bu sayılan hususlar yerine getirildiği takdirde Nizip ekonomisine büyük katkı sağlayacağından vakit kaybetmeden harekete geçmek gerekmektedir.
admin Yönetici
DOKTOROĞLU SABUN, MUSTAFA DOKTOROĞLU ile Sabunculuk Hakkında Görüşme[/b Sabunculuğa Ne zaman Başladınız? İlk olarak 1960 yıllarında Nizip’te sabun üretimine başladık ]Nizip’te ilk sabun üretimi nasıl yapılırdı ? Klasik üretim denilen garlı Nizip sabunu üretimi yapardık ]Üretim Kapasiteniz Nedir Günlük 7-8 ton üretim kapasitemiz mevcuttur. Sabunculuk Nizip’te neden geriledi, O dönemdeki teknolojiyle ilçemizde sabun üretimi normal standartlarda yapılıyordu. Fakat yeni teknolojiye göre sistemlerin çıkması ve de bizlerin bu sistemleri kullanmaması bir etkendir.Önceleri Nizip sabunu çamaşır, lavabo ve banyo gibi ihtiyaçlarda kullanılırdı, fakat şuan çamaşır temizliğinde kullanılmaması tüketimi düşürmüştür. İşletmeler zamanında sabunun maliyetini düşürmek için çeşitli yollara girerek kaliteden taviz verdiler. Nizip sabununun Türkiye deki potansiyeli nedir? 1970’ li yıllarda sabun üretimi ilçemizde en parlak dönemini yaşıyordu. O dönemlerde şuandaki üretimin yaklaşık 2 katı üretim yapılıyordu. Şuanda sabun ülke genelinin %3-4 civarında bir potansiyeli var ve yaklaşık 15 firma bulunmaktadır. Şuanda Nizip’te sabun üretimi nasıl yapılmaktadır? Prina sanayilik zeytinyağı Garlı sabun üretimi yapıyoruz. Garlı sabun, sabunun cinsidir, içerik olarak farklı algılanmamalıdır. Ayrıca İzmir’den getirilen bitkisel yağlar ve don yağı kullanılmaktadır Sabun için gerekli maddeyi Nizip’teki kontini prina yağlardan temin ediyoruz. Kimya Mühendisleri tarafından tahlil edilerek üretim yapılıyor. Eski potansiyele dönmek için ne yapılması lazım? Eski potansiyele dönmek için öncelikle maddi olarak bazı fedakârlıklar yapmak gerekir. Ayrıca sabun kalitesini yükseltmeli, sistemler yenilenmeli, sabunda şekil ve ambalaj standardı verilmeli ve de ulusal çapta reklâma önem verilmelidir.
mehmet2763 Üye
Sayın arkadaşlar,sabun konusunda Nizip üzülerek söylemeliyim ki .Artık geçmişi zor bulur.. Nizipten kalitesiz sabun alanlar, Özellikle Doğu esnafı ve tüccarları bir daha aynı şeyleri yaşamamak için tercihlerinde Nizip olmayacaktır.. çünkü ürettiğimiz kalitesiz sabunun dışında sabunun torbalara konulması sırasında, ilk dört kalıp ışıl ışıl diğerleri şansına kalmış, . Ticaret sadece malın fabrikadan çıkmasıyla olmaz. Tüketiciyi düşünmek lazım satılan ürünün üretiminden işlenmesinden teslimata kadar ilgilenmek lazım. sadece mal değil hizmette vermek lazım.. Bence sabun üretimi yapacak yerler denetlenmeli kalitesiz üretim yapanlara ceza verilmeli, kaliteden ödün vermeyenler ödüllendirilmelidir.. .

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim