Sadece Kelaynaklar değil çevremizde tehlikede olan !
O kadar çok katlediyoruzki doğayı !
Bugün ulusal çapta hizmet yapan, doğa derneğinden birkaç doğa sever ziyaret ettiler Nizip.com.’u ve bizlerden kendilerini yönlendirmemizi istediler. Tamamen gönüllülerden kurulu ve küçük bağışlarla ayakta duran bir organizasyon. Doğaya gönül vermiş insanlara ne mutlu.. .
Birecik’de çok güzel çalışmalar yapmışlar, Birecik Belediye Başkanı Sn.A.Kadir YÜKSEL’den çok destek görmüş ve karış karış ilçenin doğa haritasını çıkarmışlar. Bunlar ileride ki yapılaşmaların kontrollü olması için gerekli. Geçde olsa bilinçleniyor insanımız, amaçlarıda bu zaten. Doğayı sevdirmek, kamuoyu oluşturmak. .
Nizip’de de bir çalışma yapmak için kendilerigelmişler gönüllü olarak... Ben maaşımı zaten dernekden alıyorum ve sigortamda var diyor. Aslında çalışma alanım Birecik ve çevresi ama ben ve arkadaşlarım doğayı seviyoruz. Tüm insanlar sevsin ve bilinçlensin istiyoruz diyorlar. Kimseden parada istemiyoruz, bize sadece güvenilsin, destek verilsin, heyecanımıza ortak olsunlar diyorlar. İsterlerse tasarımlarını kendimin uğraşıp yapacağım bilboardlar da hazırlarız, el ilanları yapıştırırız, tabi burada maddi destek söz konusu ben kendim yaptıracak gücüm yok diyor. Kaymakam’lığınız, Belediye Başkanınız, Ticaret Odası Başkanınız veya diğer sivil toplum kuruluşları elimizden tutsunlar, hatta Milli Eğitim Müdürünüz bizi yönlendirsin okullarda seminerler verelim, öğrencilerimize doğa sevgisini aşılayalım, okullarda doğa kolları oluşturalım, doğa seven insanlarla geziler düzenleyelim diyor. .
Heyecan dolu, gözleri ışıl ışıl bir arkadaş. Bizden söylemesi ! Böyle gençler var çevremizde ve yetkililerin biraz teşvik etmelerinikendilerini yönlendirmelerini bekliyorlar. .
Eğer sizlerde doğayı seviyor ve onlarla gezilere katılmak, çevrenizdeki ilginç hayvanları paylaşmak istiyorsanız işte irtibat telefon ve bilgileri. .
Haydi bu heyecana sizde ortak olun.... .
Nizip.com kütüphanesindekuşlar ve nesli tükenmekte olan Fırat kaplumbağası hakkında [URL="http://java***ipt:void(window.open(’https://www.nizip.com/article_read.asp?item=820’,’’,’resizable=no,location=no,menubar=no,***ollbars=no,status=no,toolbar=no,full***een=no,dependent=no’))"]yazılarını okuyabilirsiniz[/URL]
İ. Turan Çetin
Birecik - Halfeti -Kelaynak Proje Sorumlusu
Doğa Derneği - www.dogadernegi.org
Tel: 0 312 448 05 37
Faks: 0 312 448 02 58
https://www.dogadernegi.org/
SIFIR YOK OLUŞ
Şimdi Söz Sizde!
Türkiye doğasının yok oluşunu durdurmak için bir imza atarak siz de söz alın - www.sifiryokolus.org
Çevremizdeki Hayvanlar
Çoğu Yokolma Tehlikesindeki Hayvanlarımız
Nizipteki nesli tükenecek kuşların isim listesi yada fotoğrafları olsa çok iyi olurdu:(.
Hadi arkdaşlar seferber olalım ...
Kuşlarımızın nesli bitmesin...
.
Akif abi,özellikle sırtlanlar konusunda söyledikleri çok ilgimi çekmişti. Bu yönde yapılacak bir çalışma çok heyecan verici olacaktır sanırım. Müsait bir günde temasa geçelim.
Birecik’te Kelaynakların ilgi çekmesi gibi, Nizip’te de ilginç ve korumaya alınması gereken türler olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bu turizm gelirinide etkiler..
bence Nizip te keklik kuşu nesli azalmakta,dağ köylerinde az sayıda bulunan bu kuş türünü korumaya öncelikle alsak uygun olur bence.. Avcılardan ve av yapan insanlarımızdan benim ricameti çok lezzetli olan bu kuşu avlamayıp üremesini sağlamak isteğimdir...
Keklik değil mi? .
Diğer hayvanlar da öyle... .
Nesli tükenmeyen hayvan kalmayacak bu gidişle. .
Ben Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet ÖZYURT’la bir görüşme yaptım. Konuya çok sıcak baktı. Sanayicilerin doğayı koruma istekleri de anlamlı olacaktır. Turan bey Ankarada’ki işlerini bitirince bir hafta sonra dönecek ve Odada bir seminer düzenleyecek. Bu seminere tüm protokolun, işadamlarının ve duyarlı halkımızın ilgi göstereceğineinanıyorum..
Tabi burada amaç sadece kuşlar değil ! öncelikli amaç doğanın dengesinin bozulmasını önlemek, bölgenin hayvan ve bitki yapısının incelenmesi, haritasının çıkarılması, sayıların tahmini tesğit edilmesi, dengeyi bozacak etkenlerin bulunması, bu yöreye has özel türlerin tespit edilmesi (mesela Orhan beyin belirttiği Sırtlan/Yallı türünün varlığı ve yaşam alanları), nesli tükenmekte olan hayvanlar için tedbirler alınması, Unicef gibi örgütlerin harekete geçirilmesi, hayvan koruma çiftlikleri kurulması vs. sıralanabilir..
Bu konuda burayı okuyan arkadaşların, çevrelerindeki hayvan türleri hakkında, tekrar gözden geçirerek bilgi aktarmasında fayda var. Bu tür bilgiler daha hızlı hareket edilebilmesine faydalı olacaktır. Konuya hassasiyet göstereceğinize eminim. Lütfen bizi bu konuda yalnız bırakmayın..
daha farklı turlerde y6ok olmak uzere ve koruma altına alınmıyor.
.
tarım ve koy işlerı bakanlıgı turu yok olma asamasına gelen sakayık ve censıyen bıtkılerının onlem olarak sadece ıhrac yasagı getırerek onlem aldık dıyolar bu bıtkıler ikinci sıfalı bıtkı arasında kabul edıloyor.dogal ortamda 20 turu olan bu bıtkıler yapılan arastırmalara gore kramplara,romatızma.kalp,mıde ve bagırsak rahatsızlıgı bas agrısı,mıgren nevralji ve alerjı hastalıklarına karsı etkılı oldugunu tespıt edılmıstır.Censıyan bıtkısı dogada ender rastlanan bır bıtkı olup tıpta ve meşrubat sanayıınde kullanılıyor.yanı faydası çok buyuk olan bu bıtkıye sadece ıhrac yasagı getırılıyor daha farklı çözum bulamadıkları için bu öneriyi kabul etmişler daha farklı önerileri tarım bakanlıgı sıtesıne beklıyorlarmış
Haziran 1982’de doğamıza karşı duyarsızlık etmek şöyle dursun, doğamızı olabilidiğince kirletenler ve onlardan biri olan dostum(!) (oysa imkanı varken fabrikasındaki bacaya filitre tatmamakta israr eden) için yazdığım şiirden ilk iki pasaj, bu konu için benim yanıtım olsun..
SEN VE BEN.
Ben erdeme aşığım, sen servete.
Ben düşüncenin, duygunun güzelliklerine aşığım.
Sen şişkin cüzdanlı dış görüntülere.
Ben çiçekleri seviyorum, sen kerestelik odunu.
Ben şu yaz sıcağında temiz bir suda iki kulaç atmak istiyorum.
Sen, bana inat ATIKLARINI ARITMASIZ DÖKÜYORSUN.
Ben yüzmesem de olur.
Ama balıklarımı öldürüyorsun.
Dur yapma, n’olursun!....
.
Ben emekten yanayım, sen artı-değerden.
Ben ekmeğime katık arıyorum, sen kuş sütü.
Ben temiz bir hava solumak.
Ve geceleri yıldızları görmek istiyorum.
Sen, bana inat FİLİTRESİZ BACALAR DİKİYORSUN.
Ben islere pislere bulansam da olur.
Ama kuşlarımı öldürüyorsun.
Dur yapma, n’olursun.
.................................................
.................................................
Bre doğa katili .
Sen durdan da anlamıyorsun.
Duracağına kuduruyorsun..
.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.