Resim kaynağı .
Sn.Kemal Cengiz�in Nizip�e kazandırdığı bir sembol olan Cöbül Hörrüg�ün Nizip.com da haftalık bir çizgi olarak okuyuculara sunmak siteye büyük bir deger katacaktır.Tabiki bu husustaki kararıSn.Kemal Cengiz verecektir.Kemal beyin Nizip için büyük bir deger olduğunun bilinci ile bu öneriyi sunuyor ve fedakarlığı yapabilecegine inanıyorum.Bu şekilde Cöbürümüzün de yıldızını yediden parlatmış oluruz.Ayrıca sütaştan bile vazgeçerim... :)))).
Cengiz’cigim kusura bakma mesajını yeni gördüm.Cöbül Hörrüğün kim olduğunu Kemal Cengiz bey bize açıklasa daha doğru olur..Ben az çok biliyorum.Ama bi de asıl sahibinden ögrenmek daha güzel olur....
Cöbül Hörrük’ün maceralarını anlattığım BENİM YOĞURDUM EKŞİ adlı masal kitabını siteye taşıdığı ve logo olarak önerdiği için sayın Ramazan TARHAN’a teşekkürler..
Cöbül Hörrük hakında kısaca derim ki; Bu masal kahramanımız Gaziantep/Nizip merkezli ama tüm Anadolu’ya özgü, fi tarihinden günümüze kadar ’unutula, hatırlana’ varlığını sürdürebilmiş ’iyi yönlü’ tarihsel bir şahsiyettir. Dedemin dedesinin dedesi de, mevcut tüm yaşlı Nizipliler de O’na yerel ağzımızla Cöbül Hönük ya da Cöbün Hörrük derlerdi; ben de öyle diyorum. Oysa, başta Güneydoğu Anadolu olmak üzre, Anadolunun birçok değişik yörelerinde bağdaşır adlarla da anıldığını ’araştırmalarım neticesinde’ biliyorum... Ki O’na Cebil Herik diyenlere de rastladım; Cöbül Hörük, Cöbün Hörrük, Cebir Herk, Cibin Herik vb’ler diyenlere de..
Cöbül Hörük; Gerçelik payı haylı fazla olabilecek bir masal kahramanıdır... Dev diye adlandırılabilecek kadar iri yapılı, zararsız, saygılı ve kültürlü bir ademoğludur. Yaşamı abartılıdır; çünkü, herkesten çok yer-içer, herkesten çok gezer-çok okur; herkeslerin toplamının yapamadığı birçok işi O te başına yapar... Ve asla, hoşgörüsünü ve mütevaziliğini elden bırakmaz; sevgide ve saygıda kusur etmez; özürü kabahatinden büyük gaflara bulaşmaz..
Hani, devasa dedik ya ’’Cöbül Hörük Nizip’te oturur, kafasını Taşbaş Dağına yaslar ve ayaklarını da Fırat Nehrine uzatır.’’ O’nun bu oturuş ya da uzanış konumundan ötürüdür ki, Nizip’in en anlamlı deyimi ortaya çıkar; BAŞTAN KIÇA HABER YOK!...
Ve o kadar büyüktür ki, Minareleri zurna gibi çalar....
Vs, vs, vs.... ler için BENİM YOĞURDUM EKŞİ’yi okumak gerekir..
Hikayesi anonim olsa da çizgi tiplemesi Kemal beye aittir.Ben işin bu kısmından yaklaştım.Ve Kemal bey de usta bir çizerdir.Önerime hala cevap alamadım..Bizler Cöbük Hörrüğü sahiplenebiliriz..Bimbilir belki Nizip adına patent bile alırız :))) (Osman Demir bu işi şipşak bize yapar..:)) haftalık da olsa cöbülün bir gündem belirleme çizimini sitede görmek isterim..Sizler ne dersiniz..?.