bence magzaların acılması guzel oldu halkımız ucuz bısey aramasına gerek kalımadı ayagına geldı abı her ınsanın goruslerı farklıdır sızlerde haklısınız ama benım gorusum budur arkdslar
Sorunlarımız Önerilerimiz
Büyük magazalar ve küçük esnaf
haklısın mustafa abı herseyın en guzelı laıyık nızıpe
yabancılar bizim mallarımızı mecburiyetten.bizze yabancilarin malı markaya olan düşkünlügümüzden ve keyfiyetten alıyoruz.artık kendimize gelelim
bunu sen söylüyorsun ama bir araştıma yapmadan söylüyorsun bim de yabancı ortak var hemde kökenleri farklı olmak üzere https://www.bim.com.tr/aciklama.pdf sonuçta carrefour da sabancının ortağı o zaman kökten hepsini dışarı atalım sadece yerli mlı yurdun malı diyelim. ama hangisi için?sakalli07;140420 wrote:yabanci düşmanlıgı falan bim şok türk sermayesi bunu unutma.
konuşacak çok şey var bu konu hakkında...
benbaskanın dediği gibi bim yabancı ortaklı, ülker yabancı ortaklı, sabancı yabancı ortaklı, vs ...
şimdi bunlar yabancı ortaklı diye kullanmayalım mı ve para kazanmasın diye alışveriş yapmayalım mı ?
sana bir örnek vereyim. arçelik ve vestel türk malı diyoruz değil mi. peki genel fabrikaları nerde ? çinde değil mi ? bu şirketlerin ülkeye ne katkısı var ? bana söylermisin ? tek bunlar değil diğer büyük firmaların çoğu çinde üretiyor. en basitinden lescon antep markası değil mi ? peki ürünleri çinde üretilmiyor mu.
bana kalkıpda yabancı kazanmasın demeyin. bi kere gidip adamların ülkesine fabrika kurmuşuz bunu demeye hakkımız yok.
haklısın mustafa abi herşey yetişiyor ülkemizde ama doğru ve iyi yetiştiren çok var mı ?
onun için bu sene pirinç, mercimek vs tahıl ürünlerinde ithalat yaptık değil mi ?
ortaya arz talep meselesi çıkıyor. neyse bunlar ayrı konu.
şimdi sakallı07 diyorsun ki marka düşkünlüğümüzden. sen bir gıda ürünü alırken markaya dikkat etmiyor musun ? mesala pınar, aytaç, danone, ülker, eti vs... peki bunlar yabancı ortaklı değil mi ?
sen gidip markasını bilmediğin nasıl üretilmediğini bilmediğin ürünü alırmısın ?
ve ayrıca kullandığımız çoğu eşya çin malı değil mi ? .
ve farklı bir örnek. bindiğimiz arabaların hiç biri türk malı değil. dediğine göre yabancılar kazanmasın diye araba da kullanmayalım ?.
ve sen ithalat & ihracat yapmasan senin paranın sana ne faydası olacak. paranın dünya piyasasında bir değeri olmadıktan sonra o ülkenin var olması neye yarar ?.
biraz konu saptı ama idare edin :)
konuyu el birligiyle saptırttık ya ne diyim artik.şimdi tekrar toplayalım.soru 1<<<büyük marketlerin küçük esnafa zarari varmi?2<<<zarari minimuze etmek icin neler yapilabilir3<<<fransizlarin tarihimizdeki yeri belli ordan aliş veriş yaparken vicdanımız rahatmı.sabanciymiş bilmeneymiş hepğsi hikaye
sakallı kardeş,yazılanları okudum.Küçük esnafa Allah yardım etsin.Elbette desteklenmesi gerekir.Ama müsade edelim de,ticaret ve işletmeler kendi yasları içinde,kuralları içinde işlesin.Alış veriş hiç bir zaman hamaset ve milliyetçilikle izah edilemez.Dürüst,ucuz,kaliteli,sağlıklı ürünü güleryüz ve hizmet anlayışı ile kim pazarlıyorsa doğal olarak o yükselecek.Aksini yapan da ,yani hizmetten yoksun,kalitesiz,sağlıksız ve hilecilik yapan da zaman içinde elencektir.Bu böyledir.Şimdi kafamız Fransıza bozuldu diye bunun üzerinde yargılamak doğru olmaz.Ülkemizin en büyük kuruluşlarından o..,Fransız renolarını yıllardır bizlere satmıyormu?Ötekisi İtalyan,diğeri ingilis malı satmıyor mu?...örnekler çoğaltılabilir.
Aylarca bu sitede sebze meyvenin niye pahalı olduğunu,tekelleşme olduğunu yazıp-çizdik.Bir Allahım kulu gereğini yaptı mı? Rekabet en çok sıradan vatandaşa yarar.Bırakalım vatandaş bunun keyfini sürsün.
Ha...bu arada mahalle bakkalımı asla ihmal etmiyorum.Ama görsen son bir aydır o da ne kadar kibar,ne kadar anlayışlı oldu,anlatamam.Rekabetten o da olumlu anlamda yararlanıyor.
Her neyse fazlaca kasılmaya değecek bir mevzu değil.Selametle...
Sakallı kardeşim çok güzel bir konu açmış orta ölçekli küçük işletmeleri korumak lazım. Bence en güzel tedbir büyük magazaların şehir dışında hizmet vermeleri.Selamlar
Sayın arkadaşlar bence öküz altında buzağı aramayalım. Bugün Nizipli ne yaptıysa kendine yaptı. Bizim Nizip adamı işyerinden kazandığı parayı, ekmeğini çıkardığı bu mekan yerine zeytine fıstığa yatırdı yıllardır. İşlerini büyütmek yerine azıcık aşım ağrısız başım mantığıyla ve babadan gördüğü uygulamalarla devam etti. Ama değişen dünya koşullarına ayak uydurmada ne yazık ki geç kaldı. Ülkemizde serbest piyasa ekonomisi uygulanmaktadır. İsteyen istediği yere istediği mağazayı açar, buna kimse karşı koyamaz. İsteyen de istediği yerden alış-veriş yapar. Buna da kimse karşı koyamaz. Bugün Nizip Sanayi Sitesinin hali meydanda. Bİz bu konuyu dergimizin geçen sayısında işledik. Ortaya çıkan sonuç vahimdi. Esnaf, kendini geliştirmemesinden dolayı işsizliğin ortaya çıktığında hem fikirdir. Bugün Nizip'te on küsür tane banka şubesi var. Bankacı paranın kokusunu alırmış arkadaşlar. Nizip İş Bankası şubesi en çok para giriş-çıkışı yapılan 7. şube imiş. Bunu biliyor musunuz? Nizip'in zenginleri parayı oraya buraya harcamak yerine memleketine yatırsaydı bu tartışmaların hiç biri yapılmazdı.
Bu Küçük Esnafın Vergisyle Ayakta duruyor diyen arkadaşa çok şaşırdım. Vergi lehvasında Yıllık 1,250 ytl matrah ile toplam 150 ytl vergi ödeyen şahıslar nası olurda devleti ayakta tutuyor merak ettim. Ben şirket sahibiym ve %18 Kdv ödüyorum. Parmak sayından çok ssk lı işçi çalıştrym ve eksiksiz prim yatrym.
Sana bir Örnek işte :
Hadi ben carfurum ve karşımda küçük esnaf koy bakalım teraziye kim daha ağır basar.
Madem Küçük esnaf ölüyor. Birleşsin birkaç açsın büyük market dayansız rekabet karşısında nasıl Manav Uğur Dayanıyorsa.
1,50 ytl den aşağı salatalık hatırladın mı hiç. 1,00 ytl aşağı domates. Nizip te yaşamadan Memleket eleştrilmez.Eğer bu memlekete faydan yoksa kimsenin müdafasıda yapılmaz. Ve kimse hırsızlıkla suçlanmaz.
hakan sahin kardesim.senin büyük firman var.senden az var ya küçük esnaftan ne kadar var.parmak saıym kadar caliştirdigin sskli kadarda parmak sayilarımdan fazlada kaçak çaliştirdigin vardir konumuz vergi falan degil.kaç kere diyorum yine konu saptırılıyor.bu büyük marketlerin herkese zarari yokmu dolaylı yönden
hem kim kimi hırsızlıkla sucluyor anlamadim.2.cisi nizip disinda olanlar bişeyleri savunamaz yada eleştiremesse kapatin ozaman disardan girenlere.ayrica su an antepteyim zaten ben .geldim gördügümü söyledim .fikrini söylemek suçsa bişey diyemem
Sakallı kardeşim senin bu konuda daha çok yanlışın var. vergi konusunu büyük işletmlerin vergi kaçırdığını sen yazmıştın. Yatırım yapmak her zaman faydalıdır. Senin tek haklı olduğn nokta belkide ben öyle algıladım yabancı sermayeyi istemiyorsun.
Mustafa senin alışveriş yapmana başkaları mı karar veriyor.:confused:Mustafa Bilici;140325 wrote:sana katılıyorum ama birileri bizi fırçalıyor neymiş efendim yok sizde oradan alırsınız bilmem ne falan da filan.. Allaha şükür daha bişey almadım inşallahda almam..
başkaları karar vermiyor yazımda öyle bir izlenimde yok...
ben ordan alışveriş yapmam deyince birileri dediki yapmam diyenlerde yaparlar vs dedi böyle dalga geçer gibi
ben hepsini geçtim yurtdışı kaynaklı vs bir defa içki satılan yerden alışveriş yapmak uygun değil bu konuyu hasan hocamıza soralım..
hadi bakalım yeni bir düşünceye...
Arkadaşlar bu konuda son bir şey daha söylemek istiyorum. Şu anda faaliyette olan marketler indirim konusunda rekabet içerisindeler, peki vatandaşa indirimli ürün satma fikri daha önce akıllarına gelmedi mi? indirim yapmak için yabancı marketlerin gelmesini mi? bekliyorlar dı?
Hayır. çünkü daha önce top aynı kişilerin ayağında dönüyordu. Buna gerek yoktu. ama şimdi yabancı gelince top başka ayaklara da gitmek zorunda. Yani anlatmak istediğim bu zemini kendileri bu hale getirdi. amaç hizmetten ziyade kazanç olunca müşterinin kaçması kaçınılmazdır.
yabanci sermaye ye karşı yabancı mallarada karşı degilim.o marketler olsun. rekabet gücünü yaratiyor olmalari.ama sadece olsunlar.1 lira fazla verip kendi esnafimizi kazandiralim.kendi esnaflarımızda artık ayagını daha güzel denk aticaklardir.çünkü gök gürlemesse kul ALLAH ALLAH demiyor:D bundan böylel oralardan alişveriş yapanlar birde evine ekmek götürmeyi bekleyen sabah namazında dükkanını açan esnafları göz önüne getirsinler.sirf alişveriş yapalim diye gitmeyelim.
mehmet2763 ün dediği gibi önce indirim yapamazlar mıydı ? yapabilirlerdi. ama hepsi bir idi ve istedikleri fiyatı uyguluyorlardı.
ama büyük market gelince bu sefer kozları kalmadı. mecburen karşıdakine göre ayak uydurmak zorundalar. böylede olması gerekir.
yani bu gelişen olaylar hep kendilerinin yapmış olduğu iş sonucudur. yani ne ekersen onu biçersin. :)
eğer bir esnaf işini iyi yapıyor ve hizmetini iyi veriyorsa onun kaybedecek bir şeyi olacağını sanmıyorum. inş kaybetmezde.
sakallı ilk başla fransızlara karşıydın ve yabancı sermayeye de karşıydın şimdi neden fikrini değiştirdin :) ?
millet parayı bedava kazanmıyor. durduk yere niye 1 lirayı fazla versin. eğer sen vereceksen ver karışanda olmaz. millet alışverişi ne diye yapıyor ? durmadan sırf alışveriş yapalaım diye gitmeyelim diyorsun.
gene karşiyim.hele dur resimle imza silinmiş bu dertte degilim:))))ben asla o magazalardan alışveriş yapmam .karşi olmam birşey ifade etmez.önemli olan karşi olmadanda karşıda olmaktir.sirf fikirilerini üstünlük kurmak karşiyi yenmek adına kullanma.yosa hırsa girer bildigin dogruları unutursun
ben muhalif olmak için yazmıyorum market politikalarını az çok biliyorum şimdi manav uğur ve çetaş zaten rekabet içindeydi iyi biliyorum ki bir çok üründe zararına satıyorlardı ...
domates rusyaya gitmeyince fiyatlar otomatik olarak düştü
bir diğer husus dışardan gelen büyük firmanın şube sayısı çok olduğu için vede alırken çok aldığı için ucuza satma şansı daha yüksek...
şuna eminim ki gidip sorabilirsiniz hem çetaş hemde manav uğur ayakta durmaya çalışıyor bir çok üründe zararına satıyor bakalım ne kadar süre dayanacaklar...
Allah herkese yardım etsin..
ben karşıyı yenme gibi arzum yok. dediklerim gerçek mi değil mi ?.
ama sen bu gerçekleri görmezden geliyorsun. ama malesef gerçekler acıdır. biz istesekte istemesekte bu böyle.
mustafa abi öyle diyorsun ama sende biliyorsun ki. carrefour gelmeden önce manav uğuru düşün ? adam 1-2 yıl içinde 2 şube açtı. allah daha çok versin. peki nasıl açtı. tabiki diğer esnafa nazaran daha uygun fiyatla.
eğer dediğin gibiyse bir esnaf neden zararına satış yapsın ? ama bir esnafında bir ürünü zararına vereceğini hiç sanmıyorum. ki verse bile üç beş kuruş aşağı verir diğer üründen 3-4 katını kazanır. yani ticaret böyledir.
seninde başına gelmiştir belki. bir giyim eşyası alırken nerden baksan 20-30 ytl ye kadar kırıyor. peki adam kazanmasa neden kırsın. tabi örnekler çoğaltılabilir.
bizim esnaf bide kârı olması gereken oranı koymuyor. kendi kafasına göre oran koyuyor. ve en büyük kaybı da bu bence.
senin dsediklerin senin gerçegin sadece.benim gerçeklerimle uyuşmuyor olsada fikrine dedigim bişey yok.ama ancak esnaf olman lazım bazı şeyleri görmen için.şimdi tuzun kuru :))
zevkler ve renkler tartışılmaz. ama benim gerçeklerim diye bişey yok. benim gibi çok söyleyen var.demek ki bu benim gerçeğim değilmiş. ve carrefour gibi büyük marketlerin açılması sana yada senin bir yakına dokunuyor ( hizmet anlamında). belki sizin işinize gelmiyor. ama şunu kabul etmelisin ki bu olayın sizin işinize gelmesi ya da gelmemesi önemli değil önemli olan bize yani tüketiciye uymasıdır.
benim yakınlarımda esnaf. ama bazı alışverişlerde yakınımdan almam niye ondan iyi hizmet veren var diye. bende hizmetin verilişi önemlidir. ister yakınım olsun ister olmasın.
bu iş için esnaf olmaya gerek yok.
bende web sitesi yapıyorum ve satıyorum. sana bir örnek vereyim. nizipte istediğim ücrete pahalı diyorlar halbuki söylediğim fiyatta piyasanın çok çok altında. ama gel gör ki nizip esnafı sen pahalı yapıyorsun diyor ve antepte veya başka bir yerde benim söylediğim fiyatın 2-3 katına yaptırıyor. ve benim yapacağımdan daha da basitini yapıyorlar. peki buna ne diyorsun ?. hani esnaf kan ağlıyordu ? ama esnaf kendisi parayı nizip dışına çıkartıyor?
kuzum kuru falanda değil. aksine ben kendi paramı kendim kazanıyorum çok şükür. ben üniversite öğrencisiyim. ve okulum boyunca ailemden para istemedim istememde. paranın nasıl kazanıldığınıda merak etme iyi bilirim.
ve üstelik ailemede yardımcı olurum. ( ki bunları kendimi övmek için yazmıyorum. tuzumun kuru olduğunu söyleyene diyorum)
belki sen ailenden paranı alıyorsundur harcıyorsundur. malum 1 lira fazla veriyorsun alışverişte.
birşeyi anlamak içinde o işi yapmaya gerek yok.
aklıma gelmişken madem bu şeyleri görmek için esnaf olmak gerekir diyorsn.
sana gördüğüm şeyleri anlatayım.
ben bilgisayarcıyım ve nizipte 2-3 bilgisayarcıda çalıştım.
ne yaptıklarını söyliyeyim mi. müşteriye sıfır ürün diye ikinci el ürünü temizleyip sıfır diye satıyorlar.
garantili bir ürünü garantiye verdiğinde adamlar seni takmıyor bile. şahsen ben bir bilgisayarcıya okulun 2 ürününü garantiye verdim 2 yıldan fazla oldu cevap yok bende istemedim. bana o malın gereği yok dedim.
ve okula bir monitör aldık. yani anlamasam adam bize 2.ci malı sıfır diye satacak. baktım monitörü cif le temizlemiş kutuya koymuş bize gönderiyor.
ve bir bilgisayarcıdan bir parça aldım. garanti belgesi dedim. adam diyor ben bilgisayara girdim. bozulursa getir diyor.nerde bunun faturası diyorum. ne faturası diyor.
bu aldığım yerler farklı bilgisayarcılar düşün artık.
nizipteki bilgisayarcıların çoğu böyle. ve bilgisayarda windows kurmayı bilen bilgisayarcıyım diye ortaya çıkıyor ve dükkan açıyor. ben buna esnaf mı derim.
ayrıca nizipte cevizli köfteci diye bir yer açıldı. arkadaşımın abi si açtı. hizmetleri ve yemekleri güzel yapıyorlar.
ve yemekten sonra adamlar ne güzel çay veriyor. ve arkadaşım bize anlatıyor ne diyiyor biliyormusun. diğer esnaflar gelip bize, müşterilere yemekten sonra niye çay veriyorsunuz diyor ve sizin ekmeğiniz niye farklı. siz niye ucuza satıyorsunuz diyor. düşün bunu bir esnaf diğer esnafa diyor.
ya kardeşim bir esnaf istediği hizmeti istediği şekilde yapabilir. kime ne. ama gel gör ki bizim esnafımız ne yapıyor.
bir diğer örnekte. nizipte internet kafeler. zamanında bir kaç kafe vardı. birden çoğaldı. niye iyi para var diye. peki bu kafe sahiplerinin taş çatlasa 5 i bilgisayar kullanmayı ve ufak tefek tamiri biliyor. diğerleri bilgisayarı açıp kapatmayı bile bilmiyordu. bu esnaf mı şimdi. gerçi şimdi o işinde suyu çıktı
burda demek istediğim yani nizip esnafı yapması gereken işi değil de çok para kazanacağı işi yapıyor.
bir örnekte kebapçılardan vereyim.
bilmiyorum belki sebze hali ile hükümet konağı oralarında döner veya kebap yemişmisindir.
sebze halinde 1.5 ytl ye olan döner yukarda 1 ve 1.25 ytl di.
kebaplarda aynı şekilde.
ve ayrıca başımdan geçen komik bir olayı anlatayım.
seyyar bir satıcıdan osmanlı parkı oralarında bir şalgam içtim 500 krş a içtim. aynı adamdan ertesi gün çarşı da 250 krş içtim. görüyorsun değil mi. adamlar yere göre fiyat uyguluyor.
daha örnek saymamı istermisin...
bu örneklernek konudan biraz farklı ama nizip esnafı neden kaybediyor işte yukarda verdiğim örneklerden dolayı kayıp ediyor.
inş. işlerini iyi yaparlarda tekrar kazanırlar.
Büyük marketler sadece Nizip'in sorunu değil Türkiye nin sorunu. Mahmut Kardeş Nizip Esnafının durumunu çok güzel özetledi. 6-7 ay önce Nizip te iken ismi lazım değil bir markette alışveriş yaparken arkadaşım tezgahtara şuan ismini hatırlayamadığım bir peynir çeşiti sormuştu tezgahtar sert bir şekilde görmüyormusun bu peynir patlıcana mı benziyor demişti :)
Nizip esnafının en büyük yanlışı tecrübesiz kişileri çalıştırmasıdır.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.