Sorunlarımız Önerilerimiz

Büyük magazalar ve küçük esnaf

Görüntülenme: …

sakalli0727 Üye
Uzun yıllardır nizipe gelmiyordum.geçen geldigimde gördümkü büyük magazalar nizipte açilmaya başlamıs.b..c....... , ş.. vs.her bir magaza bi kaç kişiyi istihdam ediyor.peki kücük esnaf bu durumdan ne kadar etkileniyor.bana göre küçük esnaf bu durumdan çok çekiyor.ve bizzat kendi parmagini gözüne sokuyor.alişveriş yapanların bir coguda yine esnaflar yada aileleri.ne zaman mantıklı düşünecegiz.c...... bir fransız firmasi degilmi.bundan kaç yil önce biz onları yolladık gaziantep topraklarından.kaç yıl sonra bayraklarını dalgalandırmaya başladılar.dikkat edin c..... renklerine hangi ülkenin bayragi.bence herkes tepkisini koymali en azından nizipte bu firmalar iş yapmamalı.bunun için alişveriş yapmamak lazım.ordan alişveriş yapacagimiza yanıbasınızdaki bakkaldan vs den alişveriş yapalim.oraya ödedgimiz paralar nizip ekonomisinin dişlisinin içinden geçmiyor direk havaleyle isviçre bankalarına gidiyor.ama küçük esnaf senden laip dolayli yönden sana geri dönderiyor.
Mustafa Bilici Üye
sana katılıyorum ama birileri bizi fırçalıyor neymiş efendim yok sizde oradan alırsınız bilmem ne falan da filan..
Allaha şükür daha bişey almadım inşallahda almam..
hayri murat bakırcı Üye
Arkadaşım açılması çok çok iyi ben açılmasından yanayım ben tüketicim kardeşim işme nereden gelirse olaradan alırım daha fazla açılırsa daha iyi oılur en azından rekabet olur aradığın bulunur yok sa nizip adamı yatırım yapmaya korkuyo bir bakkalın dükkanında bulunan şeyler hep standart sebze ve meyve başka farklı hiç bir şey yok her zaman antep e gitmek zorunda değiliz açılsın en azından çeşit bol oolur ve canım nereden isterse oradan alırım daha fazla açılsın mümkünse...
sakalli0727 Üye
Cadde 27 arkadasım birşeyler alirken sirf iişimize geldigi içinmi almak lazım yoksa biraz milliyetci düşünmemiz gerekli degilmi?bol çeşit var demişssin zaten yazdıgın yazıda.cok hak veriyorum bir büyük market en az 50 esnafın sattıgı malı satıyor.hirdavattan gıdaya dondurmadan baklavaya vs vs vs bu kadar o işten ekmek yiyenler nolcak peki.para kazanamazsa çoluguna çocuguna nasil ekmek götürcek.biz bi kaç lira ucuz diye alirsak(ki bazi 3-5 temel gıda ucuz oralarda o da reklam amaçlı )sonucu ne olur.ama tahminim siz esnaf olsaydınız böyle düşünmezdiniz.ha yinede fikrinize saygım var
hayri murat bakırcı Üye
Ben esnaf değilim fakat bazı uygun fiyat benim için çok çok önemli ben öğrenciyim benim ucuz olan malı pahalıya alcak durumum yok yani çok şükür ailevi durumum iyi fakat ben öğrenci olduğum için bana ucuzluk lazım şimdi reklam yapmak istemiyom ama ben carrefuor dan 79 ytl aldığım ufo ısıtıcıyı dışarıda 179 ytl dendi ve aldığım malda garanti var dı dışarıda sorduğumuzda bir şey olursa garantisi benim abi(en büyük türk esnaf yalanı) ben nasıl alım sen düşünbana da hak vereceksin rekabet benim her zaman işime yarar arkadaşım ksr bakma...
sakalli0727 Üye
sana hak vermemek elde degil.ama şunuda unutma ordan alişveriş yaptıgımız için kücük esnafın rekabet gücü zayifliyor.o aldigin malı o firma büyük markete kim bilir ne kadar cuzi fiyata verirken.kücük esnafa ise fahiş fiyatla satiyor.ayrıca o dedigin isitici antepte büyük pasajda 50 60 milyon arasinda.bu durumda tüketici kazanmıs gibi görünsede her halikarda kaybeden bizleriz.peki bu esnafların dernek başkanları ne yapiyor büyüklerinin ergenekonla ilgilendigini biliyoruzda!!! yazık gercekten cok yazık ben gaziantebimizde küçük esnafın eskilerde bıraktıgım zamnalardaki gibi cıvıl cıvıl birbirine hal hatır soran sıkıştıgı zaman birbirinin yardıma koşan vsvsvs gibi görmeyi istiyorum bugun ve yarın...
hayri murat bakırcı Üye
Kardeş sen haklısın ben sana bir şey demiyom zaten ben o fiyatı antepde sormuştum senin 50/60 ytl dediğin
mahmut Üye
benim anlamadığım neden bir iş yaparken onun nereli olduğuna veya nerenin firması olduğuna bakıyoruz ?

büyük mağazaların açılması her zaman iyidir çünkü rekabet ortamı oluşur dolayısıyla bu da tüketiciye yani bize yansır. mesela bu mağazalar gelmeden önce bakkallar veya marketler istediği fiyatta malı satıyordu kimse bişey diyemiyordu.

ama şimdi biri fiyat kırarsa diğeride kırıyor. ve halk ucuz hangisi ise ona gidiyor. eğer senin paran fazla ise sen fazla olan yerden alabilirsiniz.

şimdi c... diyorsun neden carrefour demiyorsun adını mı anmak istemiyorsun veya reklam mı olmasın diyosun

firmanın nereli veya nereden olması önemli değil önemli olan verdiği hizmettir. türk firması iyi yapsın ondan alalım ama yapmıyorlar.

şimdi yabancı kullanmayalım diyorsun. peki senin kullandığın sistem ne ? windows değil mi ? bu amerikan malını neden kullanıyorsun ? onun yerine tübitak tarafından geliştirilen sistemi neden kullanmıyorsun ?

buna benzer bir konuda coco-cola konusuydu sanırım. ülker var ama peki ülkerin kaçta kaçı yabancıların ?

böyle düşünenlere bir anlam veremiyorum doğrusu. demesini iyi yapıyorlar ama kullanmasını yapmıyorlar nedense.

böyle bir sürü olay var ... anlatmakla bitmez.

ben şahset hizmet i kim iyi veriyorsa ister yabancı ister türk olsun ondan alırım.
sakalli0727 Üye
CARREFORU YAZDIM MERAK ETME AMA ADMİN KONUYU TAŞIRKEN SİLMİŞ.BENİM DEDİGİMLE WİNDOVSLA NE ALAKASI VAR.OZAMAN BENDE DERİMKİ DAMARINDAKİ KAN DA TÜRK KANI.REKABET OLSUN BÜYÜK MARKETLERDE OLSUN AMA SADECE OLSUN.SIRF ALIŞVERİŞ YAPMAK İÇİN ALİŞVERİŞ YAPILMASIN.EKMEGİ BİLE GİDİP O MARKETLERDEN ALMAKTA NEYİN NESİ.ORAYA VERİLEN PARALAR NERDE DEGERLENDİRİLİYOR?NİZİP EKONOMİSİNE NE KATKISI VAR.ŞÖYLE DÜŞÜN ELİNDE PARAN VAR DEVAMLI DISARI CIKIYOR AMA ELDEN ELE DÖNMÜYOR.PARA UÇUYOR SADECE.ayrica ordan alişveriş yapmamak için sadece fransiz olmasi yeterli.fransiz ne demek oldugunu oku bak tarihte ve şimdide.hem vursunlar hem onlara tşk mahiyetinde alişverişmi yapalım.birakin artik hoşgörüyü ne geldiyse basimiza hoşgörüden geldi
mahmut Üye
alakası yok ama örnek verdim aynı mantık. yabancı kullanmayalım diyorsun ama yabancının malını kullanıyorsun. yani market ekmek satıyor diye ekmek almayalım mı. diyelim ki adam eve eşya almışken ekmeğide alalım bir defa da hepsini yapalım diyor. yani ikinci iş yapmak istemiyor. tabiki ayrı yerden ekmeğinide alan var. şimdi para nerde değerlendiriliyor diyorsun. orda nizipli çalışmıyr mu ? oranın kirası yok mu ? oranın elektrik & su & telefon ihtiyacı yok mu ? orası bankayı kullanmıyor mu ? orası vergisini vermiyor mu ? orası reklam yapmıyor mu ? vs vs.. bu paraları heralde ben almıyorum ? bunlar ekonomiye katkı olmuyor heralde ? peki parayı ilçem ve ülkem kazansın diyorsun bir alışveriş yapıtğında fişini istiyormusun ? genelde almıyoruz. ? güzel diyorsun alışveriş yapmamak için fransız olması yeterli ? peki adamlarda senin sattığın malı almasa ne olacak ? ürettiğin malı kime satacaksın ? veya onlar kime satacak ? bana nizipte uygun bi yer göster. düzgün bir yer uygun fiyat ve iyi hizmet . gösterebilir misin ?

bunun hoşgörüyle alakası yok. ne ekersen onu biçersin hesabı.
mahmut Üye
ticarette yok sen yabancısın yok sen şu sun busun olmaz. sen onun ürününe muhtaçsın o senin ürününe muhtaç. çark böyle dönüyor. ayrım yaparsan yok olmaya mahkumsun. çok değil 2-3 hafta önce rusya domates ithalatını durdurdu ? peki zararı bize mi yoksa rusyaya mı tabiki bize. o başka yerden alabilir. yani alternatifi var. ama biz kime satacağız o kadar malı. satacağımız adam demez mi siz önce şuraya satıyordunuz sonra niye almıyorlar diye ?

tabi bunlar örnek. ama dediğim gibi hepsi aynı mantık. bu yaptığımız dana altında buzağı aramaya benzer
sakalli0727 Üye
Güzel kardesim.orda istihdam edilen kişi sayisi en fazla 20...elektirik su zaten vercekler(alışveriş yapmassan vermezler sevdikleri için vermiyorlar yani:)))).bir magaza 500 esnafın işini kırıyor 500 esnafın vergisinden daha az veriyor.hemde cok cok az.biz ürettigimizi fransaya vermek degil olay.kendi ürettigimizi kendimize başkası satiyor ve bizde ona olanak veriyoruz.nizipte uygun fiyatmı sitiyorsun.bi gününü ayir bu işe gez ve gör.ben öyle yaptim.gözlemim şu bir kaç reklam olcak şeyler ucuz.ekmek domates vs 5 kurus ucuz...banka kullanma olayına gelince evet haklısın para transferi oluyor sadece bankayla işleri o
sakalli0727 Üye
bak kendi dilinle demişssin.rusya domatesi almadi bize zarari oldu.bizde onlardan almayiz olur biter.bu işleri siyasetimizde kullansak keşke.ama halk söz dinlemesse devlet napsin.
mahmut Üye
20 kişi istihdam bir market için şimdilik iyi bir sayı. bunlar ekmeğini kazanıyor ordan. elektrik su zaten vercekler demişsin diğerleri de verecek(alışveriş yapmazsan vermezler onlarda sevdikleri için vermiyor). maşallah bir mağaza 500 esnafın işini kırıyorsa nizip e 2-3 tane açıldı. nizipte esnaf kalmadı desene. esnafın vergisinden nasıl az veriyor anlamadım. bi kere küçük bakkallar vergisi daha az hatta 8 bin ytl ye kadar muhaf diye hatırlıyorum. neresi az oluyor.bi kere sen kendi kendinle çelişiyorsun. sanki bakkal başkası olmuyor yani kendi ürettiğimizi kendimize başkası satıyor diyorsun. böyle yapmasak adam nerden para kazanacak. tabi şimdi uygun fiyat bulabilirsin çünkü fiyat kırmak zorunda kaldılar. ayrıca herkesin rıskı da ayrıdır. ne eksik ne fazla.
mahmut Üye
ne güzel demişsin bizde almayız olur biter demişsin. senin ülkende herşey yetişiyor mu. yani ülkende yetişmeyen birşeyi nerden alacaksın.

çok basit düşünüyorsun olayları.

türkiye her sene ne kadar ithalat yapıyor biliyor musun ? peki adamlar ambargo koysa ne yapacağız hiç düşündün mü ?
sakalli0727 Üye
türkiye kendi kendine yeten dünyadaki 7 ülkeden biri..bunu hiç mi duymadin.korkmayın bu kadar acımızdan ölmeyiz.eskileri bir dinle istersen nerelerden nerelere gelmişiz.yok ithalat durursamıs yok bilmeneymişte falanmısta filan.sirf muhalefet olmak icin bazı gerckeleri göz ardı edemessin.demişssin esnaf biter ozaman esnaflar zaten bitmiş nizipte hiç bi esnafla konustunmu sen.ben kısaca şunu diyorum bak olayı saptirmayalım bu para nizip ekonomisinin içinde dönmesi dururken neden yabanciya gitsin.
sakalli0727 Üye
vergi olayina gelince sen hiç limitet sirket diye birsey duydunmu?bazı durumlarda hiç vergi bile vermez üzerine devletten para alirlar.şunuda unutma bu türkiye o begenmedigin kücük esnafların vergileriyle ayakta.büyük firma nemi yapiyor vergiden kaçmak icin bir kaç okul yaptiriyor bide ismini veriyor hem nufuz sahibi oluyor hemde egitim gönüllüsüne cıkıyor isimleri.artık kimse yemiyor bunlari bir bakıma maymun gözünü açti
hayri murat bakırcı Üye
Peki okul kime yapılıyor yapıp kapısını kitliyor mu en azından daha iyi bir gelecek için çoçuklarımıza bırakıyor sanki okulu yapıp ben okul yaptım vergi vermyirum mu diyor çok mantıksız düşünüyorsunuz ksr bakmayın rekabet ortamı her zaman iyidir en azından küçük esnaf keyfi bir satış yapamaz alsada olur almasada diyemez bir daha düşünün mantıklı yazın...
mahmut Üye
bende bunu demeni bekliyordum. evet biliyorum türkiye kendi kendine yetebilen bir ülke ama sözde. icraat olmadıktan sonra istediğin kadar söyle. muhalefet olmak değil amacım gerçekleri söylüyorum. sen hala nizip ekonomisine katkı olmuyor diyorsun. ve ltd şirketleri vergiden kaçmaya çalışıyor diyorsun. peki bunu neye dayanarak söylüyorsun. hadi yaptı diyelim esnaf yapmıyor mu ? bi kere bu işi yapsalar muhasebeciler yapar. bu onların görevi. sanırım büyük mağazaların açılışının sana zararı var ki böyle diyorsun. ayrıca olayı farklı yöne çekmek gibi bi gayemde yok gerçekleri söylüyorum. git araştır bakalım nizip'in ilk 10 vergi rekortmenini içinde bir tane küçük esnaf bulabilecekmisin. gelmiş bide devlet küçük esnaf ile ayakta duruyor diyorsun. bi kere küçük esnafta fatura olayı diye bişey yok. yani verdiği vergi falan çok düşük ya da hiç yok. olsa bile gıdanın kdv si %8 ama diğerleri %18. heralde %8 e %18 den büyük demiyeceksin.

okul yaptırmaları ne güzel bişey adamlar sana okuman için yer yapıyor sen onada itiraz ediyorsun. peki devlete verilecek parayı devlet ne yapıyor onlarda sana hizmet için harcamayacak mı ? adamlar hiç olmazsa böyle yapıyor.

ve bu olayları kimse yemiyor diyorsun ama bunu yemeyen ve kabul etmeyen sensin. olayları tek taraftan inceliyorsun ve basit düşünüyorsun.

cadde27 dediği gibi okulu sanki yapıp kilitliyor. bak bakalım nizip'teki okulların kaçta kaçı hayır işi. ve yaptıranların kaçı küçük esnaf ?.

ve cadde27 nin dediğini gibi küçük esnaf keyfi bir satış yapamıyor yani.

ve olayları mantıklı ve her yönden incele.
mehmet2763 Üye
Ben açılması ve halen açılmalarından yanayım.
zeynel1982 Üye
Mahmuttt Kardeş Muhasebecilerin ne suçu var :) vatandaş vergi ödemek istiyorsa öder ödemek istemiyorsa ödemez. Her muhasebeci mükelleflerine verg ödetmek ister.
benbaskan Üye
ben tartışmaya katılmadan bir iki tane fikrimi beyan edeyim
1-nizipli bakkallar gittiğinizde acaba kaçında süresi dolmamış ürün görebilirsiniz. bana göre %15 en fazla orta boylu marketleri kast etmiyorum.
2- diğer yandan acaba %de kaçı ne kadar kaliteli mamuller satıyorlar fiyatına bakmaksızın
3- diğer bir yönüde acaba doğru düzgün vergi veriyorlarmı ki... ben değil herkes biliyor vergi yok ne de olsa fiş almıyoruz?
4- milliyetçi olalım olmayalım demiyorum ama rabbena hep bana olmaz bizde o ülkelere yatırım yapıyoruz ticaret yapıyoruz o zaman onlarda bizi engellesin. acaba hayrımıza olurmu?
5-o zaman bim marketinide kullanmayalım nede olsa yabancılar satın almış?

yukarıda yazdıklarıma bakınca yanlış bir fikirde(karşı olanlar için) olduklarını sanıyorum. bu güne kadar ben bir defa tek carrefoura gittim başka değil genel alışverişimide nizipli marketlerden yaptığımıda belitmek isterim.

ya nizipli bakkallar kendine çeki düzen verecek birleşecek büyük bir market açacak yada yok olmaya mahkum olacaklar nede olsa her sokakta 5 tane bakkalımız varken...
sakalli0727 Üye
benim o magazalrın açilmasindan maddi olarak hiç bir rahatrsizligim yok.çünkü ben yurtdişinda yasiyorum.ama manevi olarak zoruma gidiyor.ben yabanci düşmanlıgı yapmıyorum olay sapıtıldı.ben diyorumki büyük magazaların kücük esnafa zararı var.buna ne yapilabilir.ayrica yurtdisinda kaldınmı bilmiyorum ama kalırsan anlarısn neyin ne oldugunu nasil ayrimcilik yaptiklarini.senelercede tartişssak benim bu fikrim degişmeyecek.çünkü onlar fransız firmasi özellikle onu geç devamlı demişsin işte yabanci düşmanlıgı falan bim şok türk sermayesi bunu unutma.ben yerel ekonomiye zararini diyorum.öneriniz varsa söyleyin.savunmakla hata yapmıyormuyuz.esnaflar ne yapabilir bu durumda nasil bir yol izlememeliler
zeynel1982 Üye
Sorunun temeli yıllardır herkesin beklediği ama bi türlü meclise getirelemeyen küçük esnafı koruyan yasa çıkmadığı sürece küçük esnaf yok olmaya mahkumdur. Hiç kimse bana birşey olmaz demesin. Bakkal para kazanacakki oğlunu kızın evlendirsin evine eşya alsın. Sakalli07 arkadaşın haklı olduğu yerler var. Bu tip marketleri şehrin ortasına açılmasına izin verenler küçük esnafın yok olmasında sorumludur.
Mustafa Bilici Üye
mahmuttt;140395 wrote:ne güzel demişsin bizde almayız olur biter demişsin. senin ülkende herşey yetişiyor mu. yani ülkende yetişmeyen birşeyi nerden alacaksın.

çok basit düşünüyorsun olayları.

türkiye her sene ne kadar ithalat yapıyor biliyor musun ? peki adamlar ambargo koysa ne yapacağız hiç düşündün mü ?
Benim ülkemde her şey yetişiyor kendi kendine yetecek ender ülkelerden biridir bize yurtdışından gelen ürünleri biliyormusunuz bir kaç örnek, makyaj malzemeleri, sağlık ürünleri(keyfi olanlar) zayıflama ürünleri amvay ,herbalife,avon gibi mallar,lüks arabalar vs örnekler....

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim