Arkadaşlar malum ilçemiz ekonomisinin ağırlığı tarım ve tarıma dayalı sanayi, bir çoğumuzun ya kendisinin ya ailesinin yada yakın dostlarınınküçük veya büyük muhtelif bahçeleri vardır, işte o bahçelerde neler yetişmezki hem keyifle yeriz hemde dolaylı veya dolaysızbir çoğumuzun geçimini sağladığı yerlerdir bu bahçeler.
Peki bu bahçelerde yetişen çeşitli meyva yada sebzelerin değişimlerini, büyümelerini hangi ayda çiçek açıp hangi ayda yenilebilir olgunluğa ulaştıklarını hiç gözlemlediniz mi?
yada kışın sonları geldiğinde bahara doğru dedelerinizden yada babalarınızdan; işte falan gün toprağın cemresi düşecek sözünü duydunuz mu?
bizim yöresel tabir ile tut sellemesine hiç tanık oldunuz mu?
devam edip gider böylece ama her şeyin bir vakzi zamanı vardır büyüklerimiz bunları ezbere bilir ve söyledikleri tarihte (Allahın izni ile) o doğa olayları genellikle yaşanırdı,
hatta bu özel zamanlar hayatın içine öylesine işlemişti ki, bir çocukbüyüdüğünde anası ona ’’daha dün gibi hatırımda mişmişler yeni olmaya başlamıştı yada tamtahnebi üzüm vakti idi sen doğdun’’ şeklinde hiç unutulmayacak doğa takvimi dilinde tarihler verirlerdi,
peki ama tahnebi üzümler ne zaman olur anne der çocuk, fakat günümüzde tahnebi üzümlerin ne zaman olduğunu ilk anda herkes bilmez,
Sözün kısası eğer sizler de bana yardımcı olabilirseniz 12 ay içerisindeki tüm doğa takvimini Nizip’e özgü bir şekilde sitemizde yaşatalım diyorum,
yaklaşık 20 günden beri bu konuda çalışmalar yapıp epey bir derleme yaptım ama öncelikle burada bunları konuşup bildiklerimizi paylaşırsak en sonunda hepsini birbirine ekleyerek güzel bir kaynak oluşturabiliriz.
Kasım bey ben hala doğum tarihimi tam bilmiyorum. Soruyorum. Üzümlere balata düşmüştü . diyorlar.
Bağ kesimi zamanı
Birde bizde kullanılan Kuyruk doğdu . (Üzümlerin tam olgunlaşmış olmasını ifade ederler. (Doğdu kuyruk, kalmadı koruk) Arap devenin karnına girdi. ( Kış soğunun tam ortası. Tarih olarak bilmiyorum ama, Zemheri derler.)
Çok güzel hatta harika;
bir de şey var; eee
kuyruktan sonra ekilen darıdan
heriften sonra kalkan karıdan
hayır gelmezmiş
alıntı:
"quote" İ.H.Er. demişki: Kasım bey ben hala doğum tarihimi tam bilmiyorum. Soruyorum. Üzümlere balata düşmüştü . diyorlar.
Bağ kesimi zamanı
Birde bizde kullanılan Kuyruk doğdu . (Üzümlerin tam olgunlaşmış olmasını ifade ederler. (Doğdu kuyruk, kalmadı koruk) Arap devenin karnına girdi. ( Kış soğunun tam ortası. Tarih olarak bilmiyorum ama, Zemheri derler.)
İbrahim abi, tahnebi üzüm balatası(nişanı) Haziran 15
Normal(beyaz) üzüm balatası temmuz ilk hafta
kara üzüm balatası temmuz 3 ncü hafta
kuyruk tabi görmek gerekiyor ama yaklaşık 27-28 temmuz
i.h.erdoğan bey bu marul yaprağı meselesi sizce doğrumu buna bir açıklama yaparmısınız şimdiden ilginiz için teşekkürler bunu niye söyledim şu hurafe meselesi vardı ya ondan buda bir hurafe deyilmidir şimdi diyeceksinki hem soru soruyon hemde aklınca cevap veriyorsun diyeceksin ama biz sizin yorumlarınızı dikkatle takip ettiyimiz için sizden yorum istiyoruz zahmet olmazsa
Hurafeden değilde,marul yaprağının olgunlaşıp yere değdiği zamanlarda hiç bir tahıl ve ürünün hasat dönemine denk gelmez. Bundan dolayı piyasa biraz durgun olur. Gerek çiftçi,gerek nakliyeci vedolayısıyla paranın son durağı olan esnafta işler biraz kesat olur. Bu söz bundan dolayı söylenmiştir.
Gerçi soru hocama yöneltilmiş ama,hocamı yormayayım dedim.
yav marul daha çok mayıs aylarında olmazmı.e sonbaharda d a olur emme mayıs marulu lezzetli olur.ayrice kenger de olur bu aylarda.neyse orruç oruç fazla konuşmıyak.bayramdan sonra daha iyi olur
- Zeytinler siyahlaşır. Şubat sonuna kadar hasat zamanıdır..
- Salamuralık yeşil zeytin zamanı,.
- Bu ayda yağ çıkarılan zeytin erkenci hasat zeytin yağı olup, rengi yeşilimsi olur ayrıca koku ve rahiya bakımındandaha meyvemsi bir tadı olur salatalar için tavsiye edilir.
.
Abi bu gözkurdu yumurtalarını antepfıstığının kuru dallarına bırakır, yani bu demetler halinde bırakılan dallara karagöz kurdu yumurta bırakır, ileride açıklayacağım belli bir tarihte, larvalar yumurtadan çıkmadan bu kuru dallar toplanarak imha edilir...
Doğal bir mücadele yöntemi, başka bazı meyva ağacı çeşitlerinde de uygulanır.
Osman bey, evet sizin artık bırakın dut yemeyi dut yemiş bülbüle bile tahammülünüz kalmamış....
ama artık gelin sizi barıştıralım yahu,eğer nasip olur o günleri görürsek, zamanı gelince şöyle HATUNİ çeşit dut ağacı olan bir, iki bahçe biliyorum bir de çekirdeksiz olanı var bunun, gideriz İnşaallah hep beraber,.
O ağaçlar sizi meyvalarından ikram ederler, sizde onların gövdelerine şöyle sıkıca sarılırsınız, karşılıklı helalleşip barışırsınız. Arkasından baharda piknik havası ( o tarihte sarımsak kebabının zamanı) birde elimize oğlak geçerse bunu kutlamış oluruz, sizinde dut ağacı ile olan husumetiniz sona ermiş olur belki....
ne dersiniz....
bakın;.
şamı dut var.
hatuni .
beyaz.
urmu .
kara.
....
....
bir kaç tane daha var şimdi aklıma gelmedi, hepsi de birbirinden lezzetli.
ARALIK - Huhubat ekimi yapamayan çiftçiler bu ay içerisinde işlerini bitirmelidirler, Antepfıstığında; -Yanmış çiftlik gübresi ve fosforlu gübre verilir. - Toprak tavına göre toprak işlemesi yapılır. - Aşı temizliğinin yapılır. - Şekil budaması yapılır. Zeytinde;-Yeni zeytinlikler için çalışmalar yapılır, dikim yerleri tespit edilerek, çukurlar açılır. - Hasat işlemi tamamlanmışsa , sürüm yapılır. - Toprağa yanmış çiftlik verilebilir.
- Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana. -Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva "highlight" yeme "highlight" zamanı . Bilinen sayılı günler; 2 Aralık Ülker Dönümü Fırtınası 4 Aralık Fırtına (2 gün) 6 Aralık Kuzey rüzgârları 7 Aralık Zemherinin Fırtınası 9 Aralık Karakış Fırtınası (2 gün) 19 Aralık Fırtına 21 Aralık Gün Dönümü Fırtınası !!!Zemheri: 22 Aralık - 31 Ocak 28 Aralık Fırtına 31 Aralık Fırtına
22 Aralık’tan 31 Ocak’a kadar olan 40 günlük dönem “zemheri”, o günden itibaren 50 günlük dönem ise hamsino;dir. .
Hamsin ayının bir öncekinden daha kötü hava şartları yaşattığını Karadeniz yöresi halkı şu sözlerle ifade eder : .
Hamsin, zemberiden de kemsin. Yani kötüsün; anlamında.
]kimse yok demez herhalde Halk arasında kullanılan yerel takvimlerde iklim koşuları ve mevsimlerin takvime yansıyışı ile ilgili sayısız örnek vardır.
Zemheri, Hamsin, Erbain, Eyyam-ı Bahur, Cemreler, Mart Dokuzu, Leylek Kışı, Oğlak Kışı, Kocakarı soğukları, Hıdırellez, Ekim zamanı, Hasat zamanı, Bağbozumu vb gibi....