Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

DOĞA TAKVİMİ (Sitte-i Sevir, Eyyam-ı Bahur v.b)

Görüntülenme: …

Kasım Böler Üye
ŞUBAT

Yalancı mimoza, sarı renkli ve hoş kokulu çiçeklerini açar.

- Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva yeme zamanı.

- Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, hindibağ, ıspanak, pırasa, pancar, defneyaprağı, havuç, frenk soğanı, turp yeme zamanı.

- Bahçelerde safran, kardelen ve nergisler açmaya başlar.

- Sümbül ve laleler toprak yüzüne çıkar.

- Ağaçlarda uyanma işaretleri görülür.

- Çıplak köklü ağaç ve süs çalılarının dikimi, budama,kış ilaçlaması ve gübreleme işleri

tamamlanır.

- Şeftali ve nektarin ağaçları yaprak kıvırcıklığına karşı bu ayın sonunda ilaçlanır.

- Hercai, çuha, erken nergis ve safran türleri, kardelen açar.

5 ŞUBAT AĞAÇ DİKME ZAMANI

20 ŞUBAT 1.CEMRE HAVAYA-ATEŞ TOPu

23 ŞUBAT FIRTINA

27 ŞUBAT CEMRE SUYA

28 ŞUBAT LEYLEKLERİN GELME ZAMANI

Bu ay içerisinde kelaynaklarda geliyordu ama gün olarak tarihini bilmiyorum.
Kasım Böler Üye
MART

Ilık havalara aldanan badem ve erikler gelin gibi çiçeğe donanır

Üzüm asmaları, fenk üzümü çalıları budanır

Soğan, sarmısak arpacıkları, patates ve yer elması yumruları ekilir

Kereviz, pancar, lahana, karnıbahar, havuç, pırasa, soğan, yazlık ıspanak, pazı, marul, roka, tere ve maydanoz tohumları ekilir

Salon bitkileri artık beslenmeye başlanır. Sulama yavaş yavaş artırılır. Saksı değişimi bu ayda yapılır.

Badem ağaçları çiçek açtı

5 Mart cemre toprağa düştü

Korkama Şubat’ın sonundan, Mart’ın onundan kork

Uzun yılların gözlemi göstermiştir ki, Şubat sonunda ve Mart’ın onunda hava çok fırtınalı ve soğuk olur.

KOCAKARI SOĞUKLARI(EYYAM-I HUSUM

11 Mart’ta başlayarak 7 gün süren kocakarı soğukları.

Sın, Sinnaber, Vabır, Âmir, Mutemir, Muallel, Matfiyülcemer

Üç dokuzlar (sayılı fırtınalar, 21,22 mart, 31 Mart, 9 Nisan

Korkma Martın kışından, Kork Abrıl ın beşinden, Yolcuyu eder yolundan, Öküzü ayırır eşinden. Martta tezek kuruya, Abril da seller yürüyebu deyim de Mart ayının iyi geçmesi temennisini ifade etmektedir. Mart ayıyla ilgili birtakım atasözleri veya deyimlerinden bazıları şunlardır:Gücük üzer, Mart gön yüzer.Gücük, eski hesaba göre Şubat ayıdır. Gön, Deri anlamına gelmektedir.Mart ayı dert ayısöylemi, Kırımca da aynı şekilde ifade edilmektedir.Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.(Kırım Türkleri iseMart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırırdiye telaffuz ederler.) Martın yazına, puştun sözüne güvenmeMart kedisi gibi miyavlama,Mart havası gibi bir halde durmaz . Sözünde durmayan ve kararsız olanlar için kullanılan bir deyimdir.Mart ile Nisan ağlarsa rençber (çiftçi) güler

Martın onbeşi yaz onbeşi kıştır. Mart dokuzundan sonra dağlar misafir alır.gibi daha nice halk arasında dolaşan ve söylenen sözler bulunmaktadır ki bütün bu deyimler ise Mart ve diğer avların havaların, metorolojinin nasıl olacağını ve olduğunu belirtmektedir. 30 Ocak ile 22 Mart arasındaki günlere, Hamsin (Arapça kelimedir)Elli gündemektir

2 MART SOĞUKLARIN KIRILMASI

5 MART SOĞUKLARIN AZALMAYA BAŞLAMASI

6 MART 3.CEMRE TOPRAĞA

7 MART AĞAÇLARA SU YÜRÜME ZAMANI

9 MART BAĞ BUDAMA VE KALEM AŞISI

11 MART BERDÜL ACUZ-KOCAKARI SOĞUĞU

15 MART KIRLANĞIÇLARIN GELME ZAMANI

17 MART KOCAKARI SOĞUĞU SONU

18 MART KIRLANGIÇ FIRTINASI

20 MART HAMSİN SONU

22 MART MART DOKUZU SOĞUĞU VE FIRTINASI

23 MART KOZKAVURAN FIRTINASI

26 MART ÇAYLAK FIRTINASI

29 MART ÇAYLAKLARIN GELME ZAMANI
Kasım Böler Üye
Korkma Martın kışından, Kork Abrıl ın beşinden, Yolcuyu eder yolundan, Öküzü ayırır eşinden. Martta tezek kuruya, Abril da seller yürüye

5 Nisan sayılı günlerden biridir. 2004 yılının 5 Nisan'ında hava sıcaklığı sıfırın altına düşerek tüm bitkileri etkilemişti. 05/04/2007 günü meteoroloji gece hava sıcaklığını Gaziantep merkez olarak 2 derece olarak gösteriyor. (kaynak: ayrıntılı bitki don tahmin raporu www.meteor.gov.tr)
mehmetoguz Üye
allah daha iyi etsin
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Bunları "Tarihde bugün" modülüne ekleyecek bir arkadaş aranıyor.
Kasım Böler Üye
Bu konuyla ilgili olarak bana gelen bir e-postayı sizlerle paylaşmak istedim

Merhabalar,

Ankara'da oturuyorum.Amatör olarak,fırtınalar,halk ve hava durumu takvimleri ile ilgileniyorum.
Doğa takvimi sitenizi inceledim çok beğendim.
Hazırlayanları tebrik ederim.Ocak,Şubat,Mart,Ekim,Kasım ve Aralık aylarının takvimleri hazırlanmış.Ancak aradaki Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarının takvimleri hazırlanmamış.Böyle güzel bir çalışmanın yarım kalmasına üzüldüm.
Sizin telefonunuzu Yunus Öğüt bey'den aldım.Sizle konuşup Doğa Takviminde ki eksik ayların tamamlanması hususunda ki duygularımı size aktardım.

Benim de hazırladığım basit bir ''Fırtınlar ve Halk Takvimi '' adında bir çalışmam var.Yararlanabileceğiniz ümidiyle size gönderiyorum.

Sonuç olarak sizle tanıştığıma ve konuştuğuma çok memnun oldum.Doğa Takvimi adındaki çalışmayı hazırlayan arkadaşları tebrik eder başarılarının devamı dilerim.Dört gözle tamamlanmasını bekliyorum.

Hayırlı Çalışmalar ve İyi Günler dilerim.

Fetih Toktaş
müslüm akpek Üye
Bu konuyu hiç görmemiştim, bence çok önemli çalışmalar, Fetih beyin de dediği gibi eksikleri tamamlarsak tam bir takvim ortaya çıkacak bizde bunu kaydedip hep yanımızda bulundururuz.
kuseyyir Üye
Bu çalışma sürüyor mu? Gerçekten bittiğinde görmeyi çok isterim. Sizlerinde malumu ki doğa takviminde bazı günler veya olaylar yıldızların doğması ile alakalı ve bunlar ile de bazı hikayeler mevcut. ben de bir müddettir bu yıldızlar ve yıldızların bölgemizdeki doğuş tarihleri ile ilgileniyorum fakat çelişkili bazı malumatlara ulaştım. Merak ettiğim bu çalışmada bu bahsettiğim konu üzerinde de duruluyor mu? Örneğin yaşlılardan duymuşsunuzdur "Arap devenin karnına girdi", "Arap devenin karnından çıktı" vs. Bu hikayelerde geçen isimler (Debah, Bela', Sa'de's-suud) aslında yıldız isimleridir ve bu üç yıldızın tarihleri belirlenebiliyor. Peki diğer yıldızların doğuş tarihleri nedir?

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim