Nizip.com
Üye ol
Zeugma Antik Kenti

KAYIP DIONYSOS MOZAIGINE ÖDÜL KONULAMAZ MI?

Görüntülenme: …

hazal1 Üye

files/gallery_images/4/9/20051203211811_1_DiONYSOS.jpg [Eksik eski medya kaydı]
Bir süredir yurt dışında degişik şehirleri ziyaret etmekteyim.Özellikle doğa ve tarihi yapıların ne denli koruma ve muhafaza altına alındığını hayranlıkla izlemekteyim.Prag’a ilk geldigimde burasının basit bir batı medeniyeti şehri olacağını tahmin ediyordum.Oysa gözlerim açık bir şekilde açık hava müzesini andıran eşsiz güzellikte tarihi bir şehir olduğunu gördüm.Bu insanlar tarihi yapılarına çok önem vermektedirler.Hatta özel yasalar çıkartmışlar.Gezdigim bazı müzelerde tarihi degere sahip birçok antik eserin hangi metodlarla kazandırıldığını gördügümde bu insanların bu degerlere verdikleri önemi bir kez daha anladım.Aslında Macaristan gibi birçok ülkede tarihi degeri olan eserlerin müzelere kazandırılması ile ilgili degişik girişimler yapılmaktadır.Bu eserlerin çalınmış olması veya kaçakçıların elinde olması esere ulaşmak için engelleyici bahane oluşturmaz.Sözkonusu eserlere sahip olmak için kullanılan en iyi yöntem ne şekilde olursa olsun kayıp eseri bulan kişiye ödül vermektir.Ve bulan getiren kişinin suç unsuru teşkil edecek konumu yasalarla güvence altına alınmaktadır.Bu şekilde yapılan bir çok ülkede birçok kayıp tarihi eser müzelere kazandırılmıştır.Zeugma antik kentinin en önemli parçalarından olan Dionysos mozaigi de 1998 yılından beri kayıptır.Bu eşsiz tarihi eserin bulunması için acaba yetkili kurumlar neden bir ödül verme şeklinde bir arayışta bulunmuyor? Bu yöntemle yapılacak bir girişimin olumlu yönde sonuç verecegini tahmin ediyorum. Zeugma artık Nizip ile özdeşleşen bir degerdir.Nizip’in dünyaya açılan penceresidir.Dünya tarihinin aydınlanması yönünde en önemli çakıl taşlarından birisidir.Hem ülke tanıtımı,hem turizm amaçlı ve hem de ileriye dönük hedefler için bu eksik kalan parçaların bulunması için verilecek ödülün ne olursa olsun bir kayıp olacağını düşünmüyorum.Tam aksine bu ödüllendirme bir kazanç olacaktır.Hem Nizip için hem de Türkiye için.
.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Hazal hanım, buyurduğunuz gibi Zeugma, Nizip'in Dünya'ya açılan penceresidir, hatta daha ileri gidip, Türkiye'nin Dünya'ya açılan tanıtım ve turizm geliri penceresidir de diyebiliriz. Tanıtım derken ülkeler sahip oldukları eşsiz değerleri de ön plana çıkarırlar ki ülkemizde, Zeugma'yı turizm tanıtımlarında ön plana çıkarma gayreti içerisindedir. Birkaç yıl önceki heyecanı kaybolmuşsa da, zaman içerisinde çıkacak yeni eserlerle bu heyecanı tekrar yakalayacağına inancım var.
Tanıtım sadece tv ve yazılı basınla olmuyor. Bu tür Dünya'ya mal olmuş nadir parçalar, hele de çalınma gibi bir hikayesi varsa, tanıtım için bulunmaz bir fırsattır. Helebirde bulunup, tekrar yerine monte edilmesi apayrı bir heyecan ve ilgi uyandıracaktır.
Sizinde belirttiğiniz gibi bulunması için KAYIP DIONYSOS MOZAIGINE ÖDÜL konulması, bulunmasına büyük katkı sağlayacaktır. Getiriside harcanan emek ve paranın kat kat üzerinde olacaktır.
Ödül tatminkar bir seviyede olmalıdır. Zamanımızda işini bu yolla kazanan bir çok insan var ve bu tür eserlerin uzmanı olmuş, adım adım takip etmekte ve yeraltı pazarı diyebileceğimiz bu illegal pazarı avuçlarının içi gibi bilmekteler.
Bende ümit ediyorum ki bulunduğu takdirde getirisi büyük olacak butür eserler için, tatminkar bir ödül konulup reklamının yapılması, mozaiğin bulunma sürecin hızlandırcaktır.
Subutay Üye
Yazılarınızı okudum ama müsade ederseniz bir iki satır da ben yazmak istiyorum. Sayın Hazal1 Dionysos mozaiğinin 1998'den beri kayıp olduğunu söylüyor. Peki kayıp ama neden kayıp? Kim kaybetti? Bu soruların cevabını araştırmak gerekiyor. Tamam, yer altındaki bütün eserler gün yüzüne çıkarılabilir. Hatta belki dünyanın en büyük açık hava müzesi de yapılabilir. Ama o müzeye sahip çıkılmadıktan sonra bu neye yarar? Geçtiğimiz yıllarda görsel ve yazılı basında çarşaf gibi haberler çıktı. Bunlardan iki tanesi bariz "ofsayt" idi. Birincisi Uşak müzesi. Çok fazla ayrıntıya girmeden yazayım. Müzede görevli kişiler eserleri kopyaları ile değiştirip satmışlar. İkincisi ise Uğur Dündar'ın gündeme getirdiği Dolmabahçe Sarayı'nın arşivleri...
Sonuçta Zeugma'nın ilçemizin ve de ülkemizindış dünyaya tanıtılmasında etkisi tartışılmaz derecede büyüktür.Ama hiçbir zamanbizim kültür mirasımız olmayacaktır. Biz Ata'mızın yaşadığı ve de son nefesini verdiği bir mekana sahip çıkamıyorsak Zeugma için pek umutlu değilim. Tek temennim tarihin tekerrür etmemesidir. Mehmet Akif'in dediği gibi:
"Tarihten ders alınsaydı tekerrür etmezdi..."

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim