Nizip.com
Üye ol
Çevremizdeki Bitkiler

Meyan Şerbeti

Görüntülenme: …

mehmetdemirbilek Üye
arkadaşla rönceden rahmetlik şerbetci sefer komşumuzdu bol bol içerdik fakatşimdi istanbulda bulamıyoruz
geçen kardeşim nizipten kutu içinde toz şerbet getirdi nizipli şerbetçilerinki kadar güzeldeyil ama idareeder şimdi onuiçyoruz herarkadaşa birpaket alıp evindebulundursunderim canıisteyince 5 dakikada hazıroluyor selamlar
Subutay Üye
Ben aileden irsi olarak mide hastasıydım. 15-16 yaşlarından bu yana sürekli talcid benzeri anti-asitler kullanıyordum. Son yıllarda PPI (proton pompası inhibitörü) ilaçların çıkmasıyla 2 yıl kadar da bunlardan kullandım. Sırayla Lansor, adını hatırlamadığım bir ilaç ve en son Nexium kullandım. Doktor tavsiyesiyle son ilacı üst üste 3 kutu kullandım. Ama hepsinde de ilacı bıraktığımdan birkaç gün sonra şikayetlerim devam etti.

-Aç iken midede kramplar,
-Yemekten sonra şişkinlik hissi,
-Mide ekşimesi (ekmekten başka herşey mideme dokunuyordu),

Doktorun dediğine göre bu ilaçları sürekli kullanmam gerekiyormuş. Kronik gastrit ve ülser başlangıcı imiş rahatsızlığım.

Ben ilaçlardan fayda göremeyeceğimi artık anlamıştım ve bitkisel yöntemleri araştırdım. Sonunda bizim yıllar yılı elimizin altında duran meyanı keşfettim. Ama bir farkla. Meyanı sıcak olarak 1 hafta boyunca sabahları aç karına bir fincan tükettim. Tarif çok basit. 2 çay kaşığı çekilmiş meyan çayını büyük fincana ya da kupaya koyuyorsunuz ve üstüne henüz kaynamış su ekliyorsunuz. İçilecek kadar soğuyunca tüketiyorsunuz.

Sonunda ne mi oldu? Yukarıda bahsettiğim şikayetlerimin hepsi gitti. 1 haftalık kür beni tedavi etti. Sizin de benzer şikayetleriniz varsa denemenizi öneriyorum.
Gökhan Dokuyucu Üye
Çok geçmiş olsun ortim.
Allah meyandan razı olsun:)
müslüm akpek Üye
Bu çekilmiş meyanı nerden bulacağız, bendede aynı rahatsızlık var.
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
yemeklerinde kimyon kullanman şişkinliğe ve varsa gaz problemine iyi gelecektir.
admin
Yönetici
haftaya geldiğinde ben veririm abi sana
Subutay Üye
Nizip'teki attarların hepsinde var. Ramco markasıyla satılıyor.

(Orti teşekkür ederim...)
müslüm akpek;153973 wrote:Bu çekilmiş meyanı nerden bulacağız, bendede aynı rahatsızlık var.
müslüm akpek Üye
Geldiğimde alacağım.
doganesmeray Üye
aynı rahatsızlık bendede var ve o saydıgınız ilaçların aynısını bende kullandım ve halada kullanıyorum..
ama sizin dediginiz meyan suyunu en kısa zamanda denicem..
fsoyarik Üye
Teşekkürler subutay.Ancak şunu belirtmekten geçemeyecegim,Lansor gibi proton pompası inhibitörü tekbaşına fayda etmez antibiyotik ile birlkte kulanmak lazım.Selamlar
secretgarden Üye
geçmiş olsun.. bence formda saglıkla ilgilide bi köşe olsa hos olmazmı sizce:) insanların birbirleriyle fikir alısverinde bulunabilecegi ve birbirlerine soru sorup cevaplayacagı sekide saglık adı altında bi alanda olsa formda gayet güzel olur:))
ferhat Üye
Bu arada arkadaşlar Dikkat edin tansiyon hastalarına iyi gelmez. Tansiyonu yükseltiyor...
Mustafa Bilici Üye
secretgarden;154049 wrote:geçmiş olsun.. bence formda saglıkla ilgilide bi köşe olsa hos olmazmı sizce:) insanların birbirleriyle fikir alısverinde bulunabilecegi ve birbirlerine soru sorup cevaplayacagı sekide saglık adı altında bi alanda olsa formda gayet güzel olur:))
sağlıkla ilgili bir bölüm olacaktı...
Subutay Üye
Bu özelliğini ilk defa duyuyorum. Şifalı bitkiler kitabında ve eczane bilgilerinde de rastlamadım. Kaynak belirtebilir misiniz? Teşekkürler.
ferhat;154694 wrote:Bu arada arkadaşlar Dikkat edin tansiyon hastalarına iyi gelmez. Tansiyonu yükseltiyor...
ferhat Üye
Subutay;154733 wrote:Bu özelliğini ilk defa duyuyorum. Şifalı bitkiler kitabında ve eczane bilgilerinde de rastlamadım. Kaynak belirtebilir misiniz? Teşekkürler.
Her hangi bir kaynak yok bunu bana söyleyen, aynı rahatsızlığı olan bir arkadaşım. Bu arkadaşım bir özel hastanede Kardioloji bölümünde çalışıyor. Orda bulunan Dç. Doktorların ona söylediği bir uyarı.
Tansiyonu çok hızlı şekilde yükseltiyormuş
felsefefe Üye
Müslüm abiye karnını ağrıtacak
ilaçlar verin.
Yemin Billah etsin
Bir daha
her yazıya muhalif olmayacağım diyene kadar.
müslüm akpek Üye
felsefefe;154737 wrote:Müslüm abiye karnını ağrıtacak
ilaçlar verin.
Yemin Billah etsin
Bir daha
her yazıya muhalif olmayacağım diyene kadar.
Ya Osman zaten karnım ağrıyor yapma allasen.
doganesmeray Üye
geçen hafta nizipe geldigimde bir kutu meyan tozu aldım ama daha içmeye başlamadm :)
M.KÜÇÜK Üye
Valla ramazan bayramında kısa bir Nizip gezimiz oldu, uzun çarşıdan aldım yarım kilo tiftiklenmiş şekliyle, arada evde yapıyorum. çok güzel mübarek, sanki şifa kaynağı.
MEYAN KÖKÜ

Latince ismi : Glycyrrhize glabra Meyan Şerbeti
Yöresel adları :Biyam, Boyam, Piyam, Tatlıkök
Drog adı :Liquirrhitae radix / kök
Toplama/kurutma :Sonbahar sonuna doğru kökler sökülür, yıkanarak iyice temizlenir, genellikle kabuğu soyulur ve güneşte kurutulur. Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır.
Bileşim: Glycyrrhizin(şekerden 50 kere daha tatlı), steroller ve çok sayıda flavon(Liquiritin, liquiritigenin vs).
Etkileri: Balgam söktürücü, mukoza koruyucu, antiseptik, böbreküstü bezlerini etkileyici, kramp çözücü, müshil.
Kullanım alanları: Meyan kökü, iç salgı sistemini (endokrin sistem) etkileyebilen bitkiler sınıfına dahildir. Bitkinin içerdiği glikozitler, yapılarına göre, bedenin doğal steroit hormonlarına benzerlik gösterirler. İç salgı sistemi bölümünde bu maddenin işlevlerine değinmiştik. Meyan kökünün böbreküstü bezi problemlerine, örneğin Addison hastalığına(bir böbreküstü bezi yetmezliği) karşı görülen olumlu etkisi, onun bu konudaki etkinliğinin belirgin bir kanıtı olarak kabul edilir.
Meyan kökü ayrıca, tüm öksürüklere ve bronşiyal hastalıklara karşı da başarıyla kullanılabilir. Tıp tarafından mide ülseri tedavisinde kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da meyan kökü, mide mukoza iltihabına ve mide ülserine ve kabızlığa karşı kullanılır. Ayrıca, kramp çözücü etkisi de unutulmamalıdır.
Kullanım biçimleri: Bir çay kaşığı ince kıyılmış meyan kökü, bir bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Yemeklerden sonra 1 bardak olmak üzere, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay içilir.
Uyarı: Önerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kürleri 4-5 haftayı aşmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yüzde ödemler oluşabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi süresince, örneğin muz ve kuru kayısı gibi potasyum açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi doğru olur.
admin
Yönetici
sıcak olarakda içildiğini bilmiyordum.
müslüm akpek Üye
Ben geçen geldiğimde unutmuştum bu sefer unutmam inşallah alacağım.
doganesmeray Üye
ya ben nizipe geldiğimde bir kutu bunun tozundan aldım. ama hala içmedim acaba buda aynı lezzeti veriyormu?
müslüm akpek Üye
Doğan bozulmasın sonra bekletme.
doganesmeray Üye
çok kalırsa bozulurmu abi?
daha 2 ay falan oldu ben getireli.
Subutay Üye
Kurutulmuş gıda olduğu için serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir. Sıcak ve özellikle nemden korunmalıdır.
doganesmeray;168788 wrote:çok kalırsa bozulurmu abi?
daha 2 ay falan oldu ben getireli.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim