Ramazan ayının vazgeçilmez içeceklerindendir şerbetlerimiz. yokluğu eksiklik kabul edilir sofralarımızda. Bu geleneğimizi sizle paylaşalım istedik.
Meyan Şerbetinin Faydaları:
Soğuk olarak içildiğinde mide rahatsızlıkları (gastrit, mide ülseri) faydalıdır. Ayrıca böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Sıcak olarak çayı yapılıp içildiğinde nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Boğaz ağrısını keser.
Balgam söktürücüdür. Ilık çay gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır.
Meyan Şerbetinin Hazırlanışı:
Soğuk içecek :
Çekilmiş olan meyan kökü, yeteri kadar suya bırakılır. Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır.
Dört saat kadar bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir.
Sıcak Çay:
Klasik çay gibi demlenir. Demin kaynatılmaması gerekir. Arzuya göre tarçın veya karanfil katılabilir.
Allah rahmet eylesin şerbetçi Faik emminin şerbetinin tadı sanki daha damağımda, bilmiyorum belki de geçmişe olan özlemden ileri gelen bir durumdur ama şimdiki şerbetler bir gün bekleyince renkleri açılıyor ve göze hoş gelmeyen bir renk alıyor haliyle o renkteyken tadına da bakmak istemiyorsunuz,
Böyle geleneklerimizi hatırlatmanız güzel. Şerbet bence Ramazan ayının geleneklerinden olmuştur. Sıcak yapıldığını sizden öğrendim. İnşallah fırsat olursa denemek isterim..
Bende eskiden daha lezzetli olduğu kanaatindeyim. Faik amca ve arık kenarında bulunan Sefer amca şimdi rahmetli oldular , Allah rahmet eylesin, onların şerbetinin tadı hala damağımızda. Şimdiki şerbetçilerin neden o tada ulaşamadıklarını araştırmaları lazım.
Kasım kardeşim o lezzetgeçmişe özlemimizden değil, gerçek bir lezzet olduğundan unutulmuyor.
Edited by - alakus on 10/6/2006 09:28:03 AM
sevgili kutr teşekkürler valahi biz gurbette olduğumuzdan pek içemiyoruz.ilaç niyetine biraz kök buldum idare etmeye çalışıyoruz.
sevgili alp27 biz nereye geleceğiz hakımız saklımı selamlar
Erinmedim meyan şerbetini aldım,
İnanın renk cam gibi berrak ve halis meyan şerbeti ''işte bu'' dedirtecek cinsten
yaşlı bir amca ve torunu satıyor eski jandarmanın karşısında Nizipten hergün 10-15 kişi gelir şerbet ve ekmek alır buradan dedi...
Bizde öyle kolay şerbet yapma yok diyor amca, ağaç tokmakla adamakıllı döveceksin diyor, şimdikiler makina ile mi ne çekiyorlarmış onun için hem tadı hemde rengi iyi olmuyormuş,
Eeee bu durumda şerbetçileri ufaktan protesto etmekte fayda var bence demekki hala eski şerbetlerden yapılabiliyormuş...
Hayır abi dalma yok. Bunu dün urfalı bir arkadaşlar konuşmuştuk. O dediki
Bunu sizin buralar yapamıyor, bizim urfada yanbalı derler dedi. Asıl biz bunun
mücidiyiz dedi.
Bende hadi ordan dedim. Daha ismini bilmiyorsunuz, Meyan kökünü alıp bal zannetmişsiniz.
Meyan balı demişsiniz, O nada diliniz dönmemiş, Yanbalı demişsiniz diye takılmıştım.
meyan şerbetine daha ayrı lezzet katmak isteyenlere küçük bir öneri.Benim rahmetlik dedem baharatçıydı ve şu anda nesilden nesile devam ediyor.İnşallah aynı çizgide de devam eder.
Arkadaşımın tarifine binaen meyan şerbeti hazırlanırken içine bir iki tutam ağaç tarçın ve biraz da karanfil atılırsa daha bir hoş lezzet ortaya çıkıyor.Afiyet olsun.
Gurbette olan Nizipli arkadaşlara,
Ramco firması meyan şerbeti için gerekli olan kökü paketler halinde piyasaya sürmüşlerdir.(yaklaşık 4-5 yıldır.)
Hipermarketlerde baharat reyonunda rastlayabilirsiniz.
Gerçi Rahmetli Faik Ustanın şerbetinin tadını vermiyor .Ama bunada şükür...
Selamlar Saygılar
alıntı:admin demişki:
Ulukuş'unda şerbeti güzel ama bugün İ.Halil hocam bir şerbet göndermişti saolsun, tadına doyamadık.
Yani yine isteriz........Tövbeler tövbesi.Benim bu dilim var ya.Abiciğim devir değişti. Eskiden hocalara götürülerdi, şimdi hocalar cemaate.Allah cemaatinde hayırlısını versin, hocalığında.:)
Abiciğim devir değişti. Eskiden hocalara götürülerdi, şimdi hocalar cemaate
kıymetli hocam durum çok vahim,acaba diyorum hadis kitaplarına baksanız bu durum kıyamet alemetleri içinde geçiyormu ki? selamlar