Çevremizdeki Bitkiler

Meyan Şerbeti

Subutay Üye
Ramazan ayının vazgeçilmez içeceklerindendir şerbetlerimiz. yokluğu eksiklik kabul edilir sofralarımızda. Bu geleneğimizi sizle paylaşalım istedik. Meyan Şerbetinin Faydaları: Soğuk olarak içildiğinde mide rahatsızlıkları (gastrit, mide ülseri) faydalıdır. Ayrıca böbrek kumu ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Sıcak olarak çayı yapılıp içildiğinde nefes darlığı, astım ve bronşite iyi gelir. Boğaz ağrısını keser. Balgam söktürücüdür. Ilık çay gargara yapılıp içildiğinde ağız kokusu ve diş eti rahatsızlıklarına faydalıdır. Meyan Şerbetinin Hazırlanışı:
  • Soğuk içecek : Çekilmiş olan meyan kökü, yeteri kadar suya bırakılır. Suya katılan meyan kökünün hepsinin ıslanması sağlanır. Dört saat kadar bekletilir. Şerbetin tadı hafif şekerlidir. Kıvam koyu olursa su veya buz ilave edilebilir.
  • Sıcak Çay: Klasik çay gibi demlenir. Demin kaynatılmaması gerekir. Arzuya göre tarçın veya karanfil katılabilir.
  • Meyan Şerbeti internetten sipariş edip, evinize kadar gelmesini sağlayabiliyorsunuz.
Meyan Şerbeti
Kasım Böler Üye
Allah rahmet eylesin şerbetçi Faik emminin şerbetinin tadı sanki daha damağımda, bilmiyorum belki de geçmişe olan özlemden ileri gelen bir durumdur ama şimdiki şerbetler bir gün bekleyince renkleri açılıyor ve göze hoş gelmeyen bir renk alıyor haliyle o renkteyken tadına da bakmak istemiyorsunuz,
admin Yönetici
Böyle geleneklerimizi hatırlatmanız güzel. Şerbet bence Ramazan ayının geleneklerinden olmuştur. Sıcak yapıldığını sizden öğrendim. İnşallah fırsat olursa denemek isterim..
ibrahimher Üye
Abi urfada buna YANBALI diyorlar, nedendir acaba bilmiyorum.
alakus Üye
Bende eskiden daha lezzetli olduğu kanaatindeyim. Faik amca ve arık kenarında bulunan Sefer amca şimdi rahmetli oldular , Allah rahmet eylesin, onların şerbetinin tadı hala damağımızda. Şimdiki şerbetçilerin neden o tada ulaşamadıklarını araştırmaları lazım. Kasım kardeşim o lezzetgeçmişe özlemimizden değil, gerçek bir lezzet olduğundan unutulmuyor. Edited by - alakus on 10/6/2006 09:28:03 AM
alp27 Üye
meyan şerbeti içmek isteyen arkadaşları teravihden sonra beklerim kendi imalatım.
admin Yönetici
Tam olarak nereye gelelim abi ?.
Orhan Çelik Üye
Nerdeee eski şerbetler,ne eski ne tadı,ne de Kasım Bey'in dediği gibi o berrak cam gibi rengi kalmadı.
fsoyarik Üye
sevgili kutr teşekkürler valahi biz gurbette olduğumuzdan pek içemiyoruz.ilaç niyetine biraz kök buldum idare etmeye çalışıyoruz. sevgili alp27 biz nereye geleceğiz hakımız saklımı selamlar
Orhan Çelik Üye
Nerdeee eski şerbetler,ne eski ne tadı,ne de Kasım Bey'in dediği gibi o berrak cam gibi rengi kalmadı.
Kasım Böler Üye
alıntı: İ.H.Er. : Abi urfada buna YANBALI diyorlar, nedendir acaba bilmiyorum. abi o MEYANBALI olmasın..!
ibrahimher Üye
Aynı kanaatteyim abi. Neyse bizim bir urfalı vardı ona bi espri patlatayım dedim ama burda değil.
Kasım Böler Üye
Erinmedim meyan şerbetini aldım, İnanın renk cam gibi berrak ve halis meyan şerbeti ''işte bu'' dedirtecek cinsten yaşlı bir amca ve torunu satıyor eski jandarmanın karşısında Nizipten hergün 10-15 kişi gelir şerbet ve ekmek alır buradan dedi... Bizde öyle kolay şerbet yapma yok diyor amca, ağaç tokmakla adamakıllı döveceksin diyor, şimdikiler makina ile mi ne çekiyorlarmış onun için hem tadı hemde rengi iyi olmuyormuş, Eeee bu durumda şerbetçileri ufaktan protesto etmekte fayda var bence demekki hala eski şerbetlerden yapılabiliyormuş...
Kasım Böler Üye
alıntı: İ.H.Er. : Abi urfada buna YANBALI diyorlar, nedendir acaba bilmiyorum. desene hocam ben daldım hemen..!
ibrahimher Üye
Hayır abi dalma yok. Bunu dün urfalı bir arkadaşlar konuşmuştuk. O dediki Bunu sizin buralar yapamıyor, bizim urfada yanbalı derler dedi. Asıl biz bunun mücidiyiz dedi. Bende hadi ordan dedim. Daha ismini bilmiyorsunuz, Meyan kökünü alıp bal zannetmişsiniz. Meyan balı demişsiniz, O nada diliniz dönmemiş, Yanbalı demişsiniz diye takılmıştım.
admin Yönetici
alıntı: kkasim demişki: Erinmedim meyan şerbetini aldım, Heralde tek başına aldın, afiyet olsun bakalım :)
Kasım Böler Üye
hım kem küm falan filan oldu da, ondan dolayı... yarına söz, sizi de alayım birlikte gidelim, kaliteyi sizde test edin.
felluceli Üye
meyan şerbetine daha ayrı lezzet katmak isteyenlere küçük bir öneri.Benim rahmetlik dedem baharatçıydı ve şu anda nesilden nesile devam ediyor.İnşallah aynı çizgide de devam eder. Arkadaşımın tarifine binaen meyan şerbeti hazırlanırken içine bir iki tutam ağaç tarçın ve biraz da karanfil atılırsa daha bir hoş lezzet ortaya çıkıyor.Afiyet olsun.
Subutay Üye
Valla ben denemedim ama, tarifi aldığım kişi hoş olacağını söylemişti.
Ahmet karadag Üye
Gurbette olan Nizipli arkadaşlara, Ramco firması meyan şerbeti için gerekli olan kökü paketler halinde piyasaya sürmüşlerdir.(yaklaşık 4-5 yıldır.) Hipermarketlerde baharat reyonunda rastlayabilirsiniz. Gerçi Rahmetli Faik Ustanın şerbetinin tadını vermiyor .Ama bunada şükür... Selamlar Saygılar
admin Yönetici
Ulukuş'unda şerbeti güzel ama bugün İ.Halil hocam bir şerbet göndermişti saolsun, tadına doyamadık.
ibrahimher Üye
alıntı: admin demişki: Ulukuş'unda şerbeti güzel ama bugün İ.Halil hocam bir şerbet göndermişti saolsun, tadına doyamadık. Yani yine isteriz........ Tövbeler tövbesi. Benim bu dilim var ya. Abiciğim devir değişti. Eskiden hocalara götürülerdi, şimdi hocalar cemaate. Allah cemaatinde hayırlısını versin, hocalığında.:)
küçükdeco Üye
İ.H.ERDOĞAN BEY BANADA GÖNDERİRMİSİN ŞERBETTEN OTOBÜSE VER BEN ALIRIM ŞİMDİDEN ALLAH RAZI OLSUN BANADA BANADA BANADA
fsoyarik Üye
Abiciğim devir değişti. Eskiden hocalara götürülerdi, şimdi hocalar cemaate kıymetli hocam durum çok vahim,acaba diyorum hadis kitaplarına baksanız bu durum kıyamet alemetleri içinde geçiyormu ki? selamlar
benbaskan Üye
alıntı: fsoyarik demişki: Abiciğim devir değişti. Eskiden hocalara götürülerdi, şimdi hocalar cemaate **** kıymetli* hocam* durum* çok* vahim,acaba* diyorum hadis* kitaplarına* baksanız* bu* durum* kıyamet* alemetleri** içinde* geçiyormu ki?** selamlar** fsoyarik abimi destikliyorum acaba böyle birşey varmı hocam bende merak ettim bak şimdi:)

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim