Nizip.com
Üye ol
Dini İçerikli Konular

HADİS-İ ŞERİFLER BURAYA

Görüntülenme: …

ottomanempire Üye
BURAYA HADİSLERE AYIRALIM DEDİK HADİSLERİ BURAYA YAZARSANIZ SEVİNİRİM SAYGILAR ....

AMELLER NİYETLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR.
(Hz.Muhammed A.S.)

Edited by - Gençosman on 20.09.2006 23:18:52
Ramazan Tarhan Üye

Hadis-1

Ebû Hüreyre Abdurrahman İbni Sahr radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:.

- “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalblerinize bakar.”.

Müslim, Birr 33. Ayrıca bk. İbni Mâce, Zühd 9.

Hadisten Öğrendiklerimiz.

1. Allah Teâlâ ibadetleri ve güzel davranışları değerlendirirken samimiyet derecesini, ihlâs ve iyi niyeti esas alır..

2. Kalb, Allah’ın çok değer verdiği, devamlı surette bakıp kontrol ettiği bir merkezdir. Bu sebeple onu kötü duygulardan arındırmak, dinin tavsiye ettiği güzel hâl ve davranışlara sahip kılmak gerekir. .

3. İbadetleri makbul ve değerli kılan kalbdir. Bu sebeple öncelikle kalbi kin ve haset gibi mânevî ve ictimâî hastalıklardan arındırmalı, mükemmel hâle getirmeye çalışmalıdır..

Edited by - RamazanTarhan on 9/23/2006 12:41:49 PM
Ramazan Tarhan Üye

Hadis-2

Ebû Hüreyre radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken işittiğini söylemiştir:.

“Vallahi ben günde yetmiş defadan fazla Allah’dan beni bağışlamasını diler, tövbe ederim.” .

Buhârî, Daavât 3. Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru sûre (47) İbni Mâce, Edeb 57.

1. İnsan hergün kendini hesaba çekmeli, yaptığı hataları ve günahları bulmaya çalışmalıdır. Sonra da bu günahları düşünerek Allah Teâlâ’ya yönelmeli ve ondan kendisini bağışlamasını dilemelidir..

2. Hz. Peygamber’in Allah Teâlâ’ya karşı ne büyük bir saygı beslediği ve bu hususta ümmetine örnek olduğu görülmektedir..

3. Peygamber Efendimiz günah işlemekten korunduğu, gelmiş geçmiş bütün kusurları bağışlandığı halde günde yetmiş defadan fazla tövbe ederse, günah çukuruna batmış olan bizlerin hergün en az onun kadar tövbe etmemiz gerekir. .

4. Tövbe müslümanın yenilenme ve temizlenme imkânıdır. Kullar için büyük bir nimettir. Son nefese ve kıyamet koptuğu âna kadar tövbe kapısı açıktır..

Ramazan Tarhan Üye

Hadis-3

Ebû Mûsâ Abdullah İbni Kays el-Eş’arî radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:.

“Allah Teâlâ gündüz günah işleyenin tövbesini kabul etmek için geceleyin elini açar. Geceleyin günah işleyenin tövbesini kabul etmek için de gündüzün elini açar. Güneş battığı yerden doğuncaya kadar bu böyle devam edip gider.”.

Müslim, Tevbe 31.

1. Allah Teâlâ kullarına son derecede merhametlidir. Onların günahlarından dolayı tövbe etmelerini bekler..

2. Tövbe ve istiğfârın belli bir zamanı olmadığı gibi Allah Teâlâ’nın tövbeleri kabul ettiği belli ve sınırlı bir zaman da yoktur. .

3. Günah yapıldıktan hemen sonra, vakit kaybetmeden tövbe etmelidir..

Edited by - RamazanTarhan on 9/23/2006 12:44:06 PM
Ramazan Tarhan Üye

Hadis-4

1896. Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre radıyallahu anhümâ?dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: .

Cennetlikler cennete girince bir kimse şöyle seslenir: Siz cennette ebediyyen yaşayacak, hiç ölmeyeceksiniz; hep sağlıklı olacak, hiç hastalanmayacaksınız; hep genç kalacak, hiç yaşlanmayacaksınız; hep nimet ve mutluluk içinde yaşayacak, hiç keder ve sıkıntı çekmeyeceksiniz.?.

Müslim, Cennet 22. Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru?l-Kur?ân 41.

Ramazan Tarhan Üye

Hadis-5

Huzeyfe ve Ebû Zer radıyallahu anhümâ şöyle dediler:.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yatağına yattığı zaman: “Bismike’llâhümme ahyâ ve emût: Allahım! Senin ismini anarak ölür, dirilirim (uyur, uyanırım)” derdi. Uykudan uyanınca da: “Elhamdülillâhillezî ahyânâ ba‘de mâ emâtenâ ve ileyhi’n-nüşûr: Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O’dur” derdi. .

Tirmizî, Daavât 28. Ayrıca bk. Buhârî, Daavât 7, 8, 16, Tevhîd 13; Müslim, Zikir 59; Ebû Dâvûd, Edeb 98; İbni Mâce, Duâ 17.

Hadisten Öğrendiklerimiz .

1. Yatağa yatınca sağ tarafa dönmeli, yanağı sağ avucun içine koymalı ve Peygamber Efendimiz’in de böyle yaptığını düşünerek bu duayı veya Resûl-i Ekrem’in uyurken okuduğu dualardan birini yapmalıdır..

2. Uykudan uyanan kimse, kendisini tekrar hayata döndüren Cenâb-ı Hakk’a yine Efendimiz gibi dua ederek şükrünü arzetmelidir. .

3. İnsanları öldürdükten sonra yeniden diriltecek ve hesap vermek üzere huzurunda toplayacak olan Allah Teâlâ’dır. .

Ramazan Tarhan Üye

Hadis-6

Enes radıyallahu anh’den, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sel-lem’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:.

“Ölüyü (kabre kadar) üç şey takip eder: Çoluk-çocuğu, malı ve ameli. Bunlardan ikisi döner, biri kalır. Çoluk-çocuğu ve malı döner, ameli (kendisiyle) kalır.”.

Buhârî, Rikak 42; Müslim, Zühd 5. Ayrıca bk.Tirmizî, Zühd 46; Nesâî, Cenâiz 52.

1. Çoluk-çocuk ve amel kişi ile nihâyet kabre kadar gider..

2. Başbaşa kalınacak olan ameldir. Kişinin kabir hayatı ve âhiretteki durumu ameline göre belirlenir..

fenerbahçe Üye
Kudsi Hadis
Allah buyuruyor ki: “Şüphesiz ben, yer yüzünde yaşayanların
isyanlarından dolayı onlara ceza vermek istediğimde: Evlerim
olan mescidleri maddi ve manevi onarıp şenlendirenlere; Sırf
benim hoşnut olmam için birbirini çıkarsız sevenlere; Seherlerde
gerek kendilerinin, gerek diğer insanların işledikleri günahlar için
Allah’tan (bağışlanma) dileyenlere bakıyorum ve azabımı
yeryüzünden (bunlar sebebiyle) çeviriyorum.
Hadis (Beyhaki).

Edited by - RamazanTarhan on 9/25/2006 1:51:15 PM
fsoyarik Üye
vUCUTTA BİR ET PARÇASI VAR .O ET PARÇASI SELAMETTE OLURSA VUCUTTA SELAMETTE OLUR.O BOZUK OLURSA VUCUTTA BOZUK OLUR.
BİLİNİZKİ O ET PARÇASI KALP (yürek) DİR BUYURMUŞ ALLAH RESULİ(a:s:v)
hZ.dAVUT (a:s) YA LOKMAN BANA ŞU KESİLEN HAYVANIN İKİ GÜZEL ALETİNİ AL GETİR BUYURUNCA.
-HZ.LOKMAN HAYVANI DİLİ İLE KALBİNİ GETİRMİŞ
DAVUT (a:s) BUNLARI GÖTÜR İKİ ŞERLİ ALETLERİNİ AL GEL BUYURUNCA
-HZ LOKMAN YİNE DİLİ İLE KALBİNİ GETİRİNCE. HZ DAVUT (a:s) SORUYOR YA LOKMAN BUNUN HİKMETİ NE LOKKMAN HEKİM CEVAP VERİYOR.
-YA! DAVUT İNSANIN DİLİ İLE KALBİ SELAMETTE OLUNCA BÜTÜN VUCUT SELAMETTE OLUR,DİLİ İLE KALBİ BOZUK OLURSA BÜTÜN VUCUT BOZUK OLUR BUYURMUŞ SELAMLAR
ibrahimher Üye
Abi böyle uzun uzadıya hadis yazıp okunmayacak kadar yada bıkkınlık verecek derecede olmaktansa
bir hadis belirleyip bu hadisten dersler çıkartsak daha iyi olmaz mı diyorum.
fsoyarik Üye
HOCAM ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN BENDE SORULU CEVAPLI BİR YENİ KONU AÇAYIM DİYORDUM.SİZDEN HABERSİZ AÇMAYADA İNANIN UTANDIM 3-4 GÜNDÜR BEKLİYORDUM. RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH NE KADAR BÜYÜK
MÜSADENLE HOCAM SELAMLAR
admin
Meslek: Ticaret
Yönetici
Hocam onlarıda, uygun görürseniz ayrı başlıklar altında değerlendirebilirsiniz.
ibrahimher Üye
Abi estağfurullah. Hepinize teşekkür ederim. Rabbim hayırlı hizmetlerde yardımcımız olsun.
yusufpolat Üye
Hadisler derin bir deryadır.Nice bilmedigimiz kimbilir ne güzel ögütler vardır.Lütfen yazın ve yorumleyın bizlerde faydalanalım..
ibrahimher Üye

alıntı:
"quote" RamazanTarhan demişki:

Hadis-4

1896. Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre radıyallahu anhümâ?dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: .

Cennetlikler cennete girince bir kimse şöyle seslenir: Siz cennette ebediyyen yaşayacak, hiç ölmeyeceksiniz; hep sağlıklı olacak, hiç hastalanmayacaksınız; hep genç kalacak, hiç yaşlanmayacaksınız; hep nimet ve mutluluk içinde yaşayacak, hiç keder ve sıkıntı çekmeyeceksiniz.?.

Müslim, Cennet 22. Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru?l-Kur?ân 41.

Dünaya'da biri bize böyle bir şey dese.
Sen artık ölmeyeceksin deseler. Yaşlanmayacaksın, Hastalık seni rahatsız etmeyecek. Çoluk çocuğunun içinde hep mutlu olacaksın deseler.
Sevinçten uçarsın be.
Düşünsene;
Kaza geçirmiş bir oğlun, baban, kardeşin, evlatın için yoğun bakımdan çıkan doktor diyor ki;
"Çocuğunuz hayati tehlikeyi atlattı". Bu haberden daha güzel bir şey olabilir mi. Evet, Çocuğunuz yaşayacak ama hayat merdiveninde kim bilir başka hangi sıkıntılar var daha onu bekleyen.
Ama Allah'ımız bize Müm'inler için Ahiret hayatında böyle bir yaşantı olduğunu haber veriyor.

Edited by - İ.H.Er. on 9/27/2006 11:56:08 AM
Ramazan Tarhan Üye

Hadis-7

İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah
sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
.

“Saflarınızı düz tutunuz. Omuzları bir hizaya getiriniz.
Aralıkları kapayınız. Saf düzeni için elinizden tutup çeken
kardeşlerinize yumuşak davranınız. Şeytanın girebileceği
boşluklar bırakmayınız. Allah, safları bitişik tutanların gönlünü
hoş eder. Safları bitişik tutmayanlara Allah nimetlerini lutfetmez.”
.

Ebû Dâvûd, Salât 93, 98
.

Hadislerden Öğrendiklerimiz
.

1. Saflar arada boşluk bırakmadan düzgün tutulmalıdır.
.

2. Safların düzgün tutulması için gayret sarfeden ve böylece her
birimizin yapması gereken bir vazifeyi yapan müslümanlara minnet
duymalı ve onlara yumuşak davranmalıdır.
.

3. Saflar arasında boşluk bulunması, safların eğri büğrü tutulması o
namazın mükemmel olmadığını gösterir.
.

4. Safları düzgün tutanlara Allah merhamet eder, düzgün
tutmayanlardan nimetini keser ve onları birbirlerine düşman eder.
.

5. Şeytan safların arasında boşluk bulunca oraya girer.
.

Ramazan Tarhan Üye

Hadis-8

1238. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem dedi ki: .

“Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır.".

Tirmizî, Savm 13.

fsoyarik Üye
Ebu Hureyre'nin (r.a.) ifade ettiğine göre:
"matn" Allah Resulü (a.s.): "Binek üzerindeki kimse, yürüyene, yürüyen oturana, az (olan topluluk) da çoğa selam verir" buyurmuştur.
fsoyarik Üye
Enes b. Malik'in (r.a.) rivayet ettiğine göre:
"matn" Resulüllah (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Size Kitap Ehli bir kimse selam verdiği zaman, ona: "ve aleyküm" deyiniz."

Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4024

BU DİNE VE ENGİN SEVGİYE BAKIN KARDEŞLRİM.
fecrisadık Üye

Evet hocam kısa ve öz belirtmek lazım.Allah Resulü (s.a.v.) Efendimizin''Aldatan bizden değildir''hadisi kısa ama özlüdür.
İnsanı tefekküre sevkedecek tarzdadır.
SELAM VE DUA İLE.
Kasım Böler Üye

Kıyamet gününde verdiği sözde durmayan herkes için bir bayrak bulunur. Vefasızlığı ve dönekliği ölçüsünde yükseltilir. Haberiniz olsun! Milletin başına geçen kimsenin döneklik ve vefasızlığından daha büyük döneklik ve vefasızlık yoktur.

Müslim, Cihad 16

oktay.cankesen Üye
Yine Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Bir kimse, oruç borcuyla ölürse, yakını onun yerine orucunu tutar."

Buhârî, Savm 42; Müslim, Sıyâm 153. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 40, Eymân 21.

Hadisten Öğrendiklerimiz .1. Bir müslüman oruç borcuyla vefat etmişse, yakın akrabaları onun bu borcunu mutlaka kapatmalıdır.

2. Bazı âlimlere göre, ölen kimsenin tutamadığı oruçları en yakın akrabaları tutabilir. Bazı âlimlere göre ise, tutulamayan her oruç yerine bir fidye vermelidir.
oktay.cankesen Üye

https://bestsmileys.com/christmas5/9 [Eksik eski medya kaydı] .
https://www.lesgifsa-bijou.com/nature/astres/ETOIL012.GIF https://www.muhammedmustafa.net/resimler/hatlar/hat019 [Eksik eski medya kaydı] https://www.lesgifsa-bijou.com/nature/astres/ETOIL012.GIF . "postbody" Ebu Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "postbody"

"postbody" "Başka bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah Teala, yedi insanı, arşının gölgesinde barındıracaktır:

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Adil devlet başkanı,

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Rabbine kulluk ederek temiz bir hayat içinde serpilip büyüyen genç,

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Kalbi mescidlere bağlı müslüman,

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Birbirlerini Allah için sevip buluşmaları da ayrılmaları da Allah için olan iki insan,

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Güzel ve mevki sahibi bir kadının beraber olma isteğine "Ben Allah'tan korkarım" diye yaklaşmayan yiğit,

Ø "font: 7pt 'TimesNewRoman'" "postbody" Sağ elinin verdiğini sol elinin bilemeyeceği kadar gizli sadaka veren kimse,

Ø "font: 7pt 'Times New Roman'" "postbody" Tenhada Allah'ı anıp göz yaşı döken kişi." "postbody"

"postbody" Hadisten Öğrendiklerimiz
"postbody"

"postbody" 1. Allah Teala, kullarının sadece kendi rızasına yönelik amellerinden hoşnud olur ve onları, kimseden yardım görme imkanının bulunmadığı yerde himayesine alır.

"postbody" 2. Hadîs-i şerifte sayılan yedi sınıf insanın vasıfları ve yaptıkları, örnek alınacak üstün nitelikli işlerdir.

"postbody" 3. Her güzel ve makbul işin temelinde, sevdiğini Allah için sevmek gibi bir üstün meziyet bulunmaktadır.

"postbody" 4. Gönülleri Allah sevgisi, Allah için sevme, Allah için buğzetme duygusuyla diri tutmak lazımdır.
.
"postbody" https://bestsmileys.com/christmas5/9 [Eksik eski medya kaydı] .
"postbody" .
fsoyarik Üye
Safiye bt. Huyey (r.ah.) şöyle dedi:
"matn" Hz. Peygamber (a.s.) itikâfa girmişti. Ben geceleyin kendisini ziyaret etmek üzere yanına gittim ve onunla konuştum. Sonra dönmek üzere kalktım. Peygamber de beni evime geçirmek için benimle beraber kalktı. Safiye'nin kaldığı yer, Usame b. Zeyd'in evinde idi. Bu sırada Ensar'dan iki kişi oradan geçtiler. Bunlar Peygamber'i gördükçe adımları hızlandırdılar. Peygamber: "Acele etmeyiniz, yanımdaki Safiye bt. Huyey'dir "buyurdu. Bu iki Ensari zat: Sübhanallah Ey Allah'ın Resulü! dediler. Allah Resulü: "Şüphesiz şeytan insan bedeninde kanın dolaştığı gibi dolaşır. Ben sizin kalplerinize şeytanın bir şer yahut da "bir şey" atmasından endişe ettim" buyurdu.

Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 4041.
oktay.cankesen Üye

Hadis-9

Ebû Bekir es-Sıddîk radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:.

- Bana bir dua öğret de namazımda okuyayım, dedi. O da şöyle buyurdu:.

-Allahım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lutfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin, de.” .

Buhârî, Ezân 149, Daavât 17, Tevhîd 9; Müslim, Zikir 48. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 97; Nesâî, Sehv 59; İbni Mâce, Duâ 2.

Hadisten Öğrendiklerimiz .

1. Hz. Ebû Bekir’in yaptığı gibi, insan bilmediğini, özellikle âhireti için faydalı olanı, onu bilen âlimlerden sorup öğrenmelidir..

2. Bu özlü dua hem namazlarda hem evlerde hem başka yerlerde sık sık okunmalıdır. .

Edited by - RamazanTarhan on 10/9/2006 1:44:14 PM

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim