Nizip.com
Üye ol
Tarım ve Sanayi Konuları

Nizipte Çöp Depolama Tesisinden Haberiniz Varmı?

Görüntülenme: …

Kasım Böler Üye
Nizipte Çöp Depolama Tesisinden Haberiniz Varmı?Kıymetli arkadaşlar bu konu ile ilgili olarak gerek yerel basında gerekse Belediye tarafından herhangi bir duyuru yada haber yapıldı mı bilmiyorum yapıldıysa dahi burada gündeme getirme ihtiyacı hissettim,
Nizip'in güney tarafı sanayi sitesinin yaklaşık 2,5 km daha güneyinde Mağaracık köyü civarına (höyükdibi mevki) katı atık depolama tesisi yapılıyor, (ÇÖPLÜK)
ben inanıyorum ki konu ile alakalı yetkililer (belediye) gerekli araştırma ve tetkikleri yapmışlardır ama Nizip'e 3-4 km mesafeye çok büyük bir çöp depolama tesisi yaparken bunun Nizip'e olan (olacak) etkilerini ileriye dönük olarak hesap ettilermi ayrıca çöp depolama tesisinin kodu Nizip çayından daha yukarıda ve hemen kenarından da çay akıyor,
Daha G.antep ve ilçemizin Nizip çayı üzerindeki kirliliğine çözüm bulamamışken 3 km aşağıda Nizip çayına dökemediğimiz yada akıtamadığımız çöplerimizi burada mıkatacağız Nizip çayına, dolayısıyla Hancağız barajına acaba bu çöp depolama tesisinin 10 yıl sonraki çevresel etkileri nelerdir bilen varmı?Konu ile ilgili teknik hiç bir bilgim yok! belki de endişelerim yersizdir ama acaba yetkililer bu konuda neden herhangi bir açıklama yapma gereği duymuyorlar yeni bir çöplük yaratılırken Niziplilerin bu konuda fikirlerinin hiç bir değeri yok mu? Yada bilgilendirilme hakları yok mu?saygılarımla;
Orhan Çelik Üye
Kesinleşmeyen ve imalata başlanmayan projelerimizi açıklamama kararı almıştık ancak sorulduğu için açıklayalım: Nizip ilçesinin katı atıklarının düzenli depolanması için Mağaracık köyü güneyinde 100 dönümlük bir arazi temin edilmiş,ÇED ve SED süreçleri tamamlanmış,fizibilite ve arazi ölçümleri bitirilmiş,kesin proje çalışmaları devam etmektedir.Kesin projenin onayından sonra imalata geçilecektir.Projede katı atıkların ve sızıntı suyunun çaya,dereye,herhangi bir yere akıtılması sözkonusu olmayıp düzenli depolama yapılacaktır.Yapılacak düzenli depolama ile atıkların çevreye etkisi minimuma indirilecektir.Halihazırdaki Zergil yolundaki çöp deposunun çevreye verdiği koku,sinek ve duman göz önüne alındığında (Nizip’te hakim rüzgarın kuzeybatıdan estiği de düşünülürse) seçilen yeni yerin düzenli depo için uygun olduğu kanaatine varılacaktır.Yapılan çalışmalarda Belediyemiz,GAP İdaresi ortak çalışması olup projeyi yapan firma da ER_GE Mühendislik isminde konusunda 30 yıllık deneyimi olan bir firmadır.Sonucun Nizip için hayırlı olması temennimizdir..
Ramazan Tarhan Üye
Nizip'in çöp sorunu ile ilgili daha önceleri hiçbir yönetimde
görmedigim titizlikte organize bir toplama ve temizleme
çalışması yapılmaktadır.Sayısını bilmiyorum ama traktör
çekimi ile ana caddelerdeki otomatik çöp temizleme makinelerinin
harıl harıl çalıştığını hemen hemen her caddede görmek mümkün.
Çöp toplama kamyonlarındaki modern atık su ayıklama ünitesini
gördügümde fotografını çekemeden edemedim.Gerçekten insan
sağlığı için önemli olan bu pis kimyasal atık suyun çöplerden
arındırılması çok önemlidir.Nizipte organize bir şekilde çevre ve
sokak temizligi büyük titizlikle yapılmaktadır.Kasım kardeşimizin
degindi mevzu gerçekten de çok önemli bir konudur.Gazinatepten
Urfaya gidenler veya Urfadan Gazaintepe gidenler Nizipten geçerken
sık sık E-90 yolunun hemen yanında büyük dumanları görmektedirler.
Hem pis kokan hem de kötü bir görüntü veren bu çöp dumanları
yapılan bu güzel çalışmaları malesef gölgelemektedir.Ayrıca bu olay
Nizip için hiç de iyi bir imaj degildir.Orhan kardeşimizin bahsettigi
çalışma umarım bu alanda büyük bir eksikligi giderecektir.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim