Nizip Çayı, yıllardır Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinden akan fabrika atıklarının Nizip sanayisinin atıklarına karışması sonucunda şehrin lağam sularının da katkısıyla kendisini ve çevresindeki tüm bahçeleri zehirleyen bir kaynağa dönüşmüştü.
Yıllardır bu sorun konuşuldu ,yazıldı. Ancak birçok çevre sorununda olduğu gibi bu sorun da çözülmeyi bekledi. Şimdiye kadar sorunun tarafları bir araya gelip sorunu birlikte çözmeye yanaşmadılar. Herkes suçu birilerine atmaya kalktı. Oysa çevre konusundaki sorunlarda herkes birbirinden daha az suçlu değildi. Bu bilince eremeyince sorunlar çözülemedi.
Bir gurup gönüllü bir araya gelip şehrimizin çevre sorunlarına el atmaya karar verdiler. NİÇET kuruldu. Derneğimizin felsefesinde suçlama değil çözüm üretmek için istişare etmek esası öne çıktı. Çözüm için gerekli tüm kurumlarla bir araya gelinmesi gerekiyordu. Bu çerçevede Nizip Ticaret Odası ,Nizip Ziraat Odası ve Gaziantep Valiliğiyle şehrimizin sorunlarına ilişkin konularda istişare ziyaretleri yapıldı. Kaymakamımız izinde olup yeni döndüğünden önümüzdeki günlerde ziyarette bulunacağız.
Valimiz ile yapmış olduğumuz görüşmede Nizip Çayı’na ilişkin çevre sorunu da tarafımızdan gündeme getirildi. Sayın valimiz Gaziantep organize sanayi bölgesindeki arıtma tesislerinin mart ayında tam olarak hizmete gireceği ve Nizip Çayı’na dökülen kirli suyun tamamen kesileceği müjdesini o gün bize verdi. Bu müjde bir başlangıçtır. Ancak çok önemli. Zira artık sorunun kaynaklarından biri çözülmüş sayılır. Ancak sorun çözülmüş değil. İnşallah sorunun Nizip‘e ilişkin kısmını da yetkililerle ayrı ayrı görüşmeye niyetliyiz. Sorun çözülene kadar süreci takip etmeye niyetliyiz.
Karşılaştığımız en önemli sorun ,sorunun çözümüne ilişkin yeterli teknik bilgi ve donanımımızın bulunmamasıdır. Bu konuda gönüllü çevrecilere ihtiyacımız olduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Açıkçası çevre mühendislerimizin görüşlerine ihtiyacımız var. Nizip içinde veya dışında olabilir. Nizip’in sorunlarına duyarlı çevre mühendisi hemşehrilerimize ihtiyacımız vardır. Zira Nizip Çayı çevre sorunu basit bir sorun değil.Enine boyuna tartışılması lazım. Soruna katkı sağlayacak herkese şimdiden teşekkürler. 11.02.2010 Av. ZEKERİYA TEPEDELEN
Resmi Kurum Duyuruları
Nizip çayı’nın ıslahı
Zekeriya bey çalışmalarınız için çok teşekkürler ancak Nizip çayının islahı için devletimizi imkanları ve belediyemizin öz verili çalışmaları ile Nizip çayının tıbbi atıklarının kazı çalışmalarının yapılması lazım
Yine Bahçelere bundan böyle ahır ve beton bina yapımına musade edilmemesi lazım bu mevzuyu Nizip çalıştayına bu konuyu rica etsem Dernek olarak taşırmıyız
Selamlar
işallah bir gün nizip cayında temiz su akar
Nizip çayı Akçakent'e kadar temiz akıyor hatta içinde canlılar yaşamaya başlamış bile ama Nizip çayı çok kirletiyor, nizip çıkışında su simsiyah akıyor.
bu konuyu gerekli her yerde dile getireceğiz. belirttiğiniz husus da elbette önemli . o bölgede bana göre de yapılaşma olmamalı .ama mevzuat hazretleri var. yapılaşmayı engelleyecek mevzuat yeterli değil bildiğim kadarıyla . şöyle bir tehlike de var. Nizip çayı temizlendiğinde çevresinin park alanı veya yeşil alan olarak kalması gerekir bana göre. çayı temizlerde yapılaşmayı önlemezseniz.bu daha büyük bir çevre felaketi olacaktır.kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım. o yüzden Nizip çayının ıslahının nasıl yapılması gerektiğine karar vermek için uzman görüşüne ihtiyacımız var.
heryerde gündeme getireceğiz konuyu . nizip çayı havzasında yapılaşmanın önlenmesi elbette çok gerekli .ancak bu konudaki mevzuatı bilmiyoruz. bu yapılaşmayı engelleyen bir mevzuatın olmadığını sanıyorum.
Kılıçbalıgı kardeşim;
sizlerin, sevgili admin, karakaş, başkanımız kemal abimiz ve ismini hatırlayamadıgımız tüm kardeşlerime çok teşekkür mevzuat kolay iş önemli olan mevzuatın delinmemesi ve yanlış ellerde kullanılmamması
Belediyenin hudutları dahilinde olan yerler belediyeye aittir
Belediye sınurları dışında kalan yerlerde meskun bina yapılması Bayındırlık ve iskan müdürlügü ve diger devlet daire ve kurumlarının ortak çalışması ile ruhsat verilmekte
Orhan bey kardeşimizle görüşseniz akçakentin Nizip belediyesine baglanma durumu vardı eger böyle bir çalışma bulunuyorsa ona göre bir yol izlenir
Malesef bizim insanımızın çok egitilmesi lazım Nizip çayını ıslah etseniz yüzülecek balık tutulacak hale gelse bu defada yasak masak dinlemez balık bırakmazlar
Önemli olan mucadele
İbrahim a.s yakmak için büyük bir ateş yakmışlar ateşin yanına dahi yaklaşmak mümkün degil.
Tam bu sırada kertenkele gibi bir hayvan uzak bir noktadan ateşe üflüyor bir melek gelip ey hayvan niye ateşe üflüyorsun derdin ne diye sorunca hayvan
Üflüyorumki ateş daha kuvettli yansın diyor melek niye diye sorunca
İbrahim bilsinki ben onun düşmanıyım diyor
Biraz sonra melek bakıyor bir karınca kıskacıyla su götürüyor melek soruyor karıncaya
Ne yapıyorsun karınca
Su taşıyorum kısacımda deyince melek
Ya hu ateşe yaklaşman mümkün degil zaten ayrıca bu su ne yaparki bu ateşe deyince karınca
bende biliyorum öyle oldugunu amma
İbrahim a.s bilsinki ben onun dostuyum
Gayemiz bu rabim yar ve yardımcınız olsun
Selamlar
amin. sağolun.
hancağız barajına kadar her yerin temizlemssei ve gerekli önlemlerin en kısa süre alınırsa nizip ve doga büyük saygı gösterimiş olur.
Son dönemlerde yağan yağmurlar Nizip çevresine düşse inanın Nizip çayı kendiliğinden temizlenir, ben yıllardır çayın suyunun yükseldiğini duymadım.
Haftasonu Akçakent'te çay bayağı güzel akıyordu.
Islahı için kaynak bulunabilirse sorunun ikinci aşaması da kendiliğinden çözülmüş olur. Bol sulu, çay kenarında insanların ailece piknik yaptığı veya yemek yediği bir çay hayalimiz. İnşallah bir gün gerçekleşir. Aslında sadece 15 km ötede Avrupa'nın en büyük nehrinin aktığını düşününce meselenin çok da zor olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Bildiğim kadarıyla ABİGEM, Gaziantep Ticaret Odası bünyesinde bu tür projeleri de (kalkınma ve geliştirme) kapsayacak şekilde AB fonları kullandırtıyor. Araştırmakta fayda var ancak sivil inisiyatifin yeterli olacağını pek zannetmiyorum. Sanırım Belediye bu konuya öncülük etmeli.
Murat ben bu konuda AB proje ve finanslarını araştırıyorum, hatta yarın Vedat'la birlikte bir toplantıya gideceğiz.
Belediye nizip çayını ıslahı yönün de ne gibi projeleri var acaba ?
Son 8 yıl içerisinde iki defa çok büyük taşkın oldu hatırımda kalan bir taşkında (4-5 yıl önce) sanayi sitesi yolu üzerindeki köprüden taşmaya 1 mt gibi bir mesafe kalmıştı çevredeki işyerleri, bahçe ve ekili alanlara büyük zarar vermişti... bazı yerler temizlenirken bazı yerlerede ne kadar birikinti pislik v.s ne varsa yığmıştı ancak esas su yatağının temizlendiği doğru "ne çare ki taşkından sonra bir yıl içerisinde yine eskisi gibi çay yatağı tekrar kirlenmişti..!" Bir başka kötü haber... Yıllar önce zannedersem Ömer PEKMEZ bey'in Bld. Bşk.lığı döneminde Nizip çayının şehir içerisinde kalan yatağının büyük bir bölümü her iki taraftan blok beton ile büyük zahmetlerle ıslah edilmeye başlanmıştı sonra bı proje yarım kaldı... geçenlerde bu beton blokların büyük kütleler halinde çay yatağı üzerine doğru kayarak yıkldığı gördüm. Benzer şekilde böyle bir blok beton maliyeti belki de bir kaç milyon Tl'ye yapılamazken hazırki beton bloklar yıkılıyor yani ıslah etmek bir tarafa hazırki yapılan çalışmalar da heba oluyor ilgili kurumlardan da ses yok..!müslüm akpek;224939 wrote:Son dönemlerde yağan yağmurlar Nizip çevresine düşse inanın Nizip çayı kendiliğinden temizlenir, ben yıllardır çayın suyunun yükseldiğini duymadım.
Dere ıslahları Türkiyenin her bölgesinde sorun olmuştur, nedense bu çalışmalar belediyeleri çok geriyor, İstanbul Kağıthane de bile daha yeni yapıldı, bu zaman akadar yüzlerce ev sularda kaldı, Nizip'te de nedense bu çalışmalar yapılamıyor, Kasım beyin dediği gibi yapılanlarda korunamıyor, bence Nizip çayının yatağının temizlenerek ıslahı çok zor olmasa gerek.
Çaya inilebilmesi için, bahçe sahiplerinin ikna edilmesi lazım. Bu konuda sıkıntı var yani bahçe sahipleri ağaçları kırılır korkusuıyla izin vermiyorlar. Hangi birini ikna edeceksin.
abi, çay dere ve ırmak yatakları ile ilgili mevzuat var . bu mevzuata göre çaya istediğn iz yerden inebilirsiniz. bana kalırsa bu bahane gibi geldi bana. oynamak istemeyen gelin yerim dar dermiş ya hani.
Nizip çayına her yerden giremesiniz temizlik zaten belli bölümlerde aşama aşama olur giriş ve çıkış noktaları en fazla 10 yerden olsa traktör kepçelerle dogal yapıyı bozmadan temizlemek mümkün
Beton duvar yapılması uygun degil dogal yapı bozulursa balık yetişmez ve ayrıca agaç ve köklerin olması ana estetikrir pınarlar kurudu malesef birde kagıt fabrikasının 30 yıldır pisligi akıp duruyor
atık meselesinin öncelikle çözülmesi lazım
Selamlar
Tabiki çaresi vardır bu kadar dere çay ırmak nasıl temizleniyor, elbette yolu vardır.kılıçbalığı;225064 wrote:abi, çay dere ve ırmak yatakları ile ilgili mevzuat var . bu mevzuata göre çaya istediğn iz yerden inebilirsiniz. bana kalırsa bu bahane gibi geldi bana. oynamak istemeyen gelin yerim dar dermiş ya hani.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.