Sayın kaymakamımızla Nizip’in çevre ve turizm konusundaki sorunlarını da konuşma fırsatı bulduğumuz ziyaretimizde bazı önemli tespitleri yapma fırsatı bulduk. Bunlardan ilki Nizip’in kalkınması için elzem olan hususlarda sivil girişimcilerin önemiydi. İlgili makamların Nizip’in sorunlarını çözmeye yönelik girişimleri tek başına yeterli olmayacaktır. Sivil girişimlerin ve özellikle cesur girişimcilerin atacağı adımlar yapılanları ve yapılacak olanları destekleyecek büyük bir açılım yaratacaktır.
Turizm alanında Nizip’te halihazırda hiçbir özel yatırım gerçekleşmedi. Nizip’e turist gelsin ,Akevler mozaiklerini gezsin,restore edilecek olan kiliseyi gezsin, Zeugma antik kentini gezsin, yapılacak olan resterasyon müzesini gezsin . Sonra nerede yemek yesin? Nerede alışveriş yapsın ? Ve en önemlisi de bir gece dahi konaklamak isterse nerede konaklasın. Hepimizin bildiği gibi bırakın yabancı turisti Nizip’e dışarıdan gelen hiç kimsenin rahat edeceği buna benzer hizmetler bulunmamaktadır. Hatta fakülte hayallerini kurduğumuz şu günlerde bile dışarıdan gelen yüksekokul öğrencileri bile kalma sorunu yaşamaktadır.
En azından iç turizme hitap edecek olan bir butik otel acilen cesur girişimcilerce yapılmalıdır. Acaba çalışır mı ? Korkusuna karşı şunlar söylenebilir. Zaten Nizip’te yüksekokul öğrencilerinin pansiyon sorunu var. İlk etapta girişimci pansiyon işiyle başlayabilir. Daha sonra turizme yönelik bir çalışmaya dönüşür. Nizip’in istihdam dahil birçok sorunu turizme bağlı olarak çözülebilir. Yüzlerce yeni binanın yapılabildiği ,bu binalara çok büyük servetlerin bağlandığı Nizip’e turizme yönelik böyle bir çalışmanın olmamasının bana göre tek nedeni var.Tutar mı? Denemeden bunu kimse bilemez. Halk olarak bir alışkanlığımız var. Hep denenmişi denemek. Turizm alanında yapılıp başarıya ulaşacak bir yatırımın ardından diğer yatırımların ardı arkası kesilmeyecektir. Ancak her zaman ilkler unutulmaz. Bu yüzden Nizip’in cesur girişimcilere ihtiyacı var. 14.02.2010 Av. ZEKERİYA TEPEDELEN
Resmi Kurum Duyuruları
Nizip’in cesur girişimcilere ihtiyacı var
Uzun zamandır bu konuda yazılar yazıyorum, Nizip acilen bir butik otel yada en azından 4 yıldızlı bir otele sahip olmalı yoksa bu rantı da diğer il ve ilçelere kaptıracağız.
Turizmle uğraşan biri olarak şunu söyleyeyim, turist öyle pat diye gelmez, özellikle yurt dışından gelen turistler bu rezervasyonları en az bir sene öncesinden yapar, yani şimdi bir otel yapsanız bu otele müşteri ancak bir sonraki sezonda gelecektir yani bu konu çok elzemdir.
Benim maddi imkanlarım bu konuyu finanse etmeye yetmiyor yoksa şimdiye çoktan böyle bir otel yaptırmıştım Nizip'e.
Gel beraber girişelim bu işe Müslüm :) Nizip teşvik konusunda hangi aşamada bir araştıralım,ona göre kolları svarız,ne dersin:)müslüm akpek;224933 wrote:Uzun zamandır bu konuda yazılar yazıyorum, Nizip acilen bir butik otel yada en azından 4 yıldızlı bir otele sahip olmalı yoksa bu rantı da diğer il ve ilçelere kaptıracağız. Turizmle uğraşan biri olarak şunu söyleyeyim, turist öyle pat diye gelmez, özellikle yurt dışından gelen turistler bu rezervasyonları en az bir sene öncesinden yapar, yani şimdi bir otel yapsanız bu otele müşteri ancak bir sonraki sezonda gelecektir yani bu konu çok elzemdir. Benim maddi imkanlarım bu konuyu finanse etmeye yetmiyor yoksa şimdiye çoktan böyle bir otel yaptırmıştım Nizip'e.
Bu olumlu tespit yazısı için sayın Zekeriya Tepedelen ve duyarlı yorumu için sayın Müslüm Akpek'e teşekkür eder ve eklenti olarak:
Öncelikle, tarihsel ve kültürel turizm bölgesi olduğumuzun ispatını belgelememiz, yani Zeugma'nın merkezinin Nizip'te olduğunu, Akevler mozaiklerinin çevre düzenlemesinin yapılıp turizme açılması, Fevkani Kilisesi'nin restorasyonun ve de tarihi ve kültürel Nizip kent dokusunu yaşatmak için sit kapsamındaki ev, işyeri ve sokaklarımızın restorasyon düzenlemelerinin yapılması, Nizip'e acilen bir kültür sitesinin kurulmasını ve hatta Taşbaş Dağı efsanelerinin inanç turizmi kapsamına alınmasını sağlamalıyız...
Tüm bu işlerin gerçekleşmesi için kamu ve özel sektör ortaklıkları oluşturmalıyız.
Sonrasında, turizm şirketlerinin Nizip'i proğramlarına almalarını sağlamalıyız.
Olabilir alınabilecek kredileri ve teşvik konusunu araştıralım.vedatakkas;224945 wrote:Gel beraber girişelim bu işe Müslüm :) Nizip teşvik konusunda hangi aşamada bir araştıralım,ona göre kolları svarız,ne dersin:)
Zekeriya bey çok önemli bir konuya değinmiş.Gerçekten de Nizip'te bir otelin olmaması çok kötü.Gelen ve gelecek olan turistler ya Gaziantebe yada Bireciğe gidiyorlar.Dışarıdan ilçemize gelen ürün satan pazarlamacılarda buralara gidiyor.
Cesur girişimci önce projeye daha sonra da yatıracağı paranın ne kadar sürede geri döneceğine bakar. Açıkçası bu tür yatırımcılar çevrede olsaydı şimdiye kadar çoktan harekete geçerlerdi. Bu nedenle Nizip'ten pek umutlu değilim. Nacizane önerim, bir ekiple proje veya projeler hazırlanması ve gerekirse kapı kapı dolaşılıp bunun yapılması için kaynak bulunmaya çalışılmasıdır.
Nizip'te bu konuda aslında büyük bir potansiyel var, ben umutluyum önümüzdeki aylarda gelişmeler olacaktır.
Nizip e en kısa sürede bir otel yapılması şart oldu
Zannedersem 3-4 yıl önce Nizipli bir işadamı bu konuda bazı çalışmalar yaptı hatta otel için yeterli büyüklükteki arsa için belediye ile görüşmeler yapılarak tek parselde bir kaç arsayı birleştirerek ciddi bir çalışma yaptılar ancak daha neticelenmedi şu anki durumunu bilemiyorum... zaman zaman Nizipte bazı toplantılarda konaklama büyük sorun oluyor ancak G.Antebin yakın oluşu bazende Birecikteki bir tesiste bulunan otel bu sıkıntıyı ortadan kaldırıyor,
Son zamanlarda G.antepteki otel sayısında büyük oranda artış yaşandı buna rağmen en küçük bir etkinlikte (fuar, sempozyum, v.b) yıldızlı otellerde yer bulunmuyor, eğer Nizipte böylebir girişim yapılacak olsa otoban bağlantı yolları civarında planlanacak bir otel G.Antepten bile (hele ki zeugma ve diğer mozaikler bu otelde ana tema şeklinde ön plana çıkarılsa) müşteri çeker yeter ki otel yatırımcı yaptığı yatırımın geri dönüşünde acele etmesin ve güçlü olsun.
konuya katkı yapan arkadaşlar . konuyu biraz daha geliştirelim. birşeyler çıkabilir. bir girişimci zeugma bölgesinde turistik bir kafeterya düşünüyor.Ancak henüz düşünce aşamasında. O bölgede inşaat yapılması bildiğim kadarıyla yasak . Dokuya zarar vermeden portatif malzemelerle yapılabilir mi acaba. hem masraf az olur. Bir de o bölgede arazisi olan arkadaşlar bulmak lazım. en azından çevreye hakim bir tepe veya yamaçta ulaşımı kolay bir bahçe .doğal dokuya zarar verilmeden bu işin yapılması lazım.Acaba o bölgede tavsiye edeceğiniz yerler var mı? Arkadaşla gidip gezeceğiz. Aslında turizm işinden anlamam. yardımcı olmak babından hani.veya şehir merkezinde otantik dokusu olan bir ev de olabilir. Üst kat pansiyon alt kat nizip kültürünü yansıtacak şekilde kafeterya olacak şekilde. Kültürel bir iş olacağı için kirası uygun olmalı. Müslüm beyin dediği gibi bu iş kendini hemen kurtarmaz. kısa vadede kar zor. iş başa düşünce diğer girişimcileri de heveslendirecek bir çalışma yapmak lazım. mekan konusunda fikri ve teklifi olan arkadaşlar lütfen teklifte bulunsun. Bazı binalar görüyorum terk edilmiş halde. Bunlardan birinin resterasyonunu yaptırabiliriz.
taş bina olacak.
Bu konuda Safranbolu çok güzel bir örnektir, incelenmesi lazım, ben gördüm, adamlar safranbolunun her evini neredeyse müze yapmışlar.
Kilisenin arka tarafında Nizip kültür sokağı veya en azından kültürel dokusunu yansıtacak bir veya daha fazla sokak çalışması içerisindeyiz.
abi oralarda satılık veya kiralık böyle yerler var mı kültür kafe ve pansiyon için
abi güzel bi konuya deginmişsin. yalnız otelden önce yapılması gereken lerde olabilir mesela hiç gencleri düşünen yok nebileyim nizipte bir sinema bile yok
İşte bir genç, bu çocuklarımızın ihtiyaçları olan sosyal tesisleri, kafe gibi yerleri açmak gerek.N.bilal;225070 wrote:abi güzel bi konuya deginmişsin. yalnız otelden önce yapılması gereken lerde olabilir mesela hiç gencleri düşünen yok nebileyim nizipte bir sinema bile yok
doğru, nizipin bir sinemaya da ihtiyacı var.
Genelde artık sinemalar cep sinemaları olarak alışveriş merkezlerinin içine yapılıyor, Nizip'tede cep sinemaları açılabilir. Niye duruyor iş adamları para kazanmak istemiyorlar mı?kılıçbalığı;225086 wrote:doğru, nizipin bir sinemaya da ihtiyacı var.
bir girişimci arkadaşımız için şehir merkezine yakın taş bina arıyoruz. fiyatı veya kirası uygun olursa amacına uygun otantik bir mekan yapmak istiyor. arkadaşlar atıl vaziyette yerler varsa yazın lütfen. taş yapı restore edilecek, atıl vaziyette, şehir merkezinde.
Niçet Nizipteki tüm taş yapıların ve tarihi esrlerin yavaş yavaş adres ve krokilerini yetkililerden alsa dopsya oluştursa nasıl olur
Selamlar
Çok iyi olur Fatih hocam. Başkalarına da belki ilham verir,haydi hayırlısı :)fsoyarik;225297 wrote:Niçet Nizipteki tüm taş yapıların ve tarihi esrlerin yavaş yavaş adres ve krokilerini yetkililerden alsa dopsya oluştursa nasıl olur Selamlar
gaziantep ilçeleri taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları envanteri 2007 isimli tanıtım kitabı il kültür müdürlüğünden temin edilebilir. bu kitabın hazırlanmasına derneğimiz üyelerinden Yüksek sanat tarihçi Halil Eker ve Arkeolog Ali Korkmaz kardeşimiz kaynak araştırmalarıyla nizip bölümünü hazırlayarak yardımcı olmuştur. temin etmek isteyen arkadaşlara duyurulur.
Bu kültür müdürlüğü Gaziantep'deki mi?kılıçbalığı;225353 wrote:gaziantep ilçeleri taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları envanteri 2007 isimli tanıtım kitabı il kültür müdürlüğünden temin edilebilir. bu kitabın hazırlanmasına derneğimiz üyelerinden Yüksek sanat tarihçi Halil Eker kardeşimiz kaynak araştırmalarıyla nizip bölümünü hazırlayarak yardımcı olmuştur. temin etmek isteyen arkadaşlara duyurulur.
arkadaşlar biz Niçet arşivi için bir klasör oluşturun diye söyledik selamlar
Abi öncelikle Halil Eker hocanın Nizip'e tayininin getirilmesi lazım. Sonrasında belediyede bir arkeolog istihdam edilip, kültür ve sanat tarihi müdürlüğü kurulması lazım. Nizip artık küçük bir yer değil. Bu konuyuda bugün sayın belediye başkanına sunacağız.fsoyarik;225358 wrote:arkadaşlar biz Niçet arşivi için bir klasör oluşturun diye söyledik selamlar
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.