Ermeni soykirimi, Arap ihaneti, Kurt isyani derken tarihe dusen not Falih Rifki'dan...
Istasyonda evladini bekleyen bir ananin aci tablosu soyle yansiyor:
- Benim Ahmed’i gördünüz mü? Diyor.
Hangi Ahmed’i? yüz bin Ahmed’in hangisini?
Yırtık basmanın altından kolunu çıkararak, trenin gideceği yolun, İstanbul yolunun aksini gösteriyor:
- Bu tarafa gitmişti, diyor.
O tarafa? Aden’e mi, Medine’ye mi, Kanal’a mı, Sarıkamış’a mı, Bağdat’a mı?
Ahmed’ini buz mu, kum mu, su mu, skorpit yarası mı, tifüs biti mi yedi? Eğer hepsinden kurtulmuşsa, Ahmed’ini görsen, ona da soracaksın:
- Ahmed’imi gördün mü?
Hayır… Hiç birimiz Ahmed’ini görmedik Fakat Ahmed’in her şeyi gördü. Allah’ın Muhammed’e bile 'anlatamadığı' cehennemi gördü.
Anadolu Ahmedini soruyor. Ahmed, o daha dün bir kurşun istifinden daha ucuzlaşan Ahmed, şimdi onun pahasını, kanadını kısmış, tırnaklarını büzmüş, bize dimdik bakan ana kartalın gözlerinde okuyoruz.
Ahmed'i ne için harcadığımızı, bir söyleyebilsek, onunla ne kazandığımızı bir anaya anlatabilsek, onu övündürecek, bir haber verebilsek...
Fakat biz Ahmed'i kumarda kaybettik!''
not; Falih Rifki;nin 'zeytindagi' adli tarihi(gercek hikayedir) romanindan alintidir sayfa 108
Genç Muhabbet
Ihanet Cehennemden Beter
Yusuf ben bu yazdıklarından birşey çıkaramadım, nedir bu, bir romandan alıntımı biraz açıklarmısın.
Sarıkamış altın bulak
Soganlı'yı biz nerden bilek
Bizim uşak göycek gezer
Ağca zıbın kara yelek
Yuzbaşılar binbaşılar
Tabur tabur karşılar
Bir kar yağar ince ince
Yatan şehitler ışılar
Gözünü sevdigim eşe
Tekerin dayandi taşa
Seferberligi durdur
Elin opem Enver Paşa
Bu cümle yazarın mı senin mi kardeşim bilmem ama hiç uygun bir cümle değil ....yusuf;184919 wrote:Fakat Ahmed’in her şeyi gördü. Allah’ın Muhammed’e bile 'anlatamadığı' cehennemi gördü. 108
Uygun olmayan tarafi nedir?
Yusuf serçeyle, yusuf aynı kişi değilmi, aynı kişiyse neden iki isimle yazıyorsunuz anlamadım, hangisine cevap yazacağımı şaşırıyorum.
Evet ayni kisi Muslum abimiz. Neden iki ayri isim oldugunu akrabana sor:))) Sen dogrudan yaz hem, ben hersekilde bana yazdigini anlarim:)))
kudreti sonsuz olan yaratıcıya ,peygambere ANLATAMAMA gibi bir eksiklik izafe edilmiş.Şüphesiz Yüce yaratan ANLATABİLİR...üstelik muhammed ismi ,bizim kültürümüzde önüne saygı ibaresi eklenerek anılır..bu bir saygı göstergesi kabul edilir....alelalede bir isim gibi anılmaması edeb geregi kabul edilir...bu sadece bir edeb,saygı,nezaketle açıklanabilir bir inceliktir...yoksa şairin meramı farklı,çekilen sıkıntıların boyutunu anlatmak için böyle ŞIK olmayan bir ifade kullanmış.şairi hemen cızbız yapma niyetimiz de yok...üstelik bu kelimeleri koyu harfle üstüne basarak belirtmişssiniz..sanki özellikle böyle bir tepkiyi çekmek için mi?..yalnız benim merak ettiğim yusuf bey,,,bu uygunsuzluğu siz farketmemiş olamazsınız,,eeh niye soruyorsunuz"uygun olmayan tarafı nedir" diye soruyorsunuz...bu soruyu sormanızı gerçekten merak ediyorum..cevablarsanız müteşekkir olacağım.YusufSerce;185813 wrote:Uygun olmayan tarafi nedir?
Herkesin kendi anlayisina havale edelim Murat bey hamsehrim....
not: muhterem bir hemsehrim ozel mesajinda 'badem biyikli muhafazakarlardan bahsetmis' gayet yerinde ve gercekten hosuma giden bit tabir olmus, tesekkurler....
not: muhterem bir hemsehrim ozel mesajinda 'badem biyikli muhafazakarlardan bahsetmis' gayet yerinde ve gercekten hosuma giden bit tabir olmus, tesekkurler....[/QUOTE]
sakın ben olduğumu kimseye söyleme:D yoksa BİZİMKİLER in gazabına uğrayabilirim.
Yusuf serçe sana tek bir sorum var. Müslüman mısın???
Eğer müslümansan dinini iyi öğren , Allah ve Resulüne karşı nasıl hitap edilmesini de iyi öğren derim yok zaten müslüman değilsen muhatap aldığın insanlar -ki bu site de yazanlar- müslümandır müslümanların dinine Allah ına ve Peygamberine karşı seni saygıya davet ederim....
Önce oku öğren ondan sonra yazmaya başla, sırf buraya yazmak için yazma....
sana katılmamak elde değil önce kişinin kendisini bulması vede tanımlaması lazımmüslüm akpek;185888 wrote:Yusuf serçeyle, yusuf aynı kişi değilmi, aynı kişiyse neden iki isimle yazıyorsunuz anlamadım, hangisine cevap yazacağımı şaşırıyorum.
Sirf bana laf etmek icin boylesine bir yol tercihi.... Hayret! Benim icin sakincasi yok elbet ama sen kendine nasil yakistiriyorsun 'm altay' hemsehrim? Eger gercekten okuyorsaniz ikisinin ayni kisi oldugu zaten ortada. 'YusufSerce' ile 'yusuf' arasinda nasil bir fark varki 'kendimi bulma gerekliligi fikri' sizde hasil oldu acaba? Sahsi tasarrufum evvel yalniz isim iken daha sonra daha belirginlesmesi adina soyisim eklemekle daha uygun olacagi kanatimdendir. Ayrica teknik gerekcesi de vardir. 'yusuf' ismini 'onay' a tabii tuttuklari ve fakat su an 'kaldirmis olmalarina' ragmen 'YusufSerce' interaktiftir ve tarafimdan daha sevimli bulunmasindandir. .......... Cahil desem kziyorsunuz, gorgusuz desem aliniyorsunuz... Su halinizi neyle izah edeyim? Burda edebi bir eserden kucuk bir alinti yansitilmis ve 'tesbih' sanatiyla mana kuvvetlendirilmistir. Din sizin tekelinizde degildir. Cok sukurki degildir! Sayisiz orneklerden biri, Istiklal sairi Mehmet Akif'den bir dize: 'Bedr'in Arslanlari ancak bu kadar sanli idi' Akif'e de dil uzatin da goreyim!m altay;187815 wrote:sana katılmamak elde değil önce kişinin kendisini bulması vede tanımlaması lazım
Vay yeni Mehmet Âkif mi türemiş!!!!!???
Sen kendini Mehmet Âkif kadar bilgili alim bir insan olarak mı görüyorsun ????
Yazık iki satır nizip.com a yazıp, yazıların birkaç kişi tarafından okunup tepki görünce kendini milli bir yazar olarak görmeye başladın.... yazık
YusufSerce;187583 wrote:Herkesin kendi anlayisina havale edelim Murat bey hamsehrim. yukarda uygunsuzluğu farketmeyişine şaşırdığımı ,nasıl farkedemediğini,özel mesajla da ayrıca sordum..donanımlı insanın bunu farketmeyişini anlayamadım.şu üst satırda geçen geçiştirici cevabı verdi.eh bunada teşekkür etmeyi borç biliriz! yalınz aynı yusuf bey darağacında üç fidan başlıklı forumda aşağıdaki cümleyi- aynen iktibas e diyorum-kullandı"""Ve en buyuk devrimciler Peygamberlerdir, bunlarin icinde en buyugu, yucesi Hz. Peygamberdir(sav). """"....tezat değilmi? üstte uygunsuzluğu anlamazdan gel,sonrada böyle yaz.... demekki yusuf bey tahminim doğru..kasten taşı atıp dinliyorsunuz..bakalım neler dökülecek diye de bekliyorsunuz...sanki çatışmadan besleniyorsunuz...evet kardeşim...bunu hep yapıyorsunuz....yoksa benim lüzumsuz yere,haddim olmayarak,...çünkü bildiğinizi kesin bildiğim yukardaki izahatıma hiç ihtiyacınız yok.nedir bu? inceden inceye tiiye almak mı? jakoben tavrınız aşikar...yoksa her okumuş olanda -ben dahil- mürekkep yalama ******lığımı?...sertsem affınıza sığınırım.ama ben siz gibi meselelere -herkesin canı cehenneme ,kim ne derse umurumda değil -diye bakamıyorum..değer verilebilecek insanların böyle yapması gücüme gidiyor...size bunu yakıştırmadığım için,uygun bulmadığım için yazdım...ama beni yanıltmayın..cevab vermeyin....gerçekten önemli değil yusuf ....bu sitemkar yazı sadece gönül kırgınlığından kaynaklanıyor.....sizi allaha emanet ediyorum..
din benim tekelimde değil ama allahtan dinden nasibimi almış durumdayım allaha binlerce kez şükürler olsun ki dini bozuk zihniyetler tekellerine alamıyorlar AMA ŞUNU BİL SEN VE BİR KAÇ ÜYEDE BERABER ALLAH'A PEYGAMBERE ÇOK DİL UZATIYORSUNUZ OLMUYOR BÖYLE SİZ BÖYLE ÇARESİZCE İNANÇLI KİŞİLERE DİL UZATTI8KÇA CAHİL İNSANLARDAN VE DANİMARKADAN BİR FARKINIZ KALMIYOR BİLMEM ANLAYABİLİRMİSİN YAZDIKLARIMI VE YUKARIDAKİ GÖRGÜSÜZ LAFINI SANA İADE EDİYORUM GÖRGÜLÜ BEY VE AKİF'İN DİZESİNDE DİL UZATILACAK BİŞEY GÖRMEDİM SEN NE DEDİĞİNİ ANLADINMI Kİ BEN AKİF'E DİL UZATAYIM AKİF BENİM BAŞ TACIM NİCE DİNSİZLERE ŞİİRLERİYLE LAFINI ÇIKMAYACAK ŞEKİLDE SOKMUŞTUR YUSUF (serçe)YusufSerce;187865 wrote:Sirf bana laf etmek icin boylesine bir yol tercihi.... Hayret! Benim icin sakincasi yok elbet ama sen kendine nasil yakistiriyorsun 'm altay' hemsehrim? Eger gercekten okuyorsaniz ikisinin ayni kisi oldugu zaten ortada. 'YusufSerce' ile 'yusuf' arasinda nasil bir fark varki 'kendimi bulma gerekliligi fikri' sizde hasil oldu acaba? Sahsi tasarrufum evvel yalniz isim iken daha sonra daha belirginlesmesi adina soyisim eklemekle daha uygun olacagi kanatimdendir. Ayrica teknik gerekcesi de vardir. 'yusuf' ismini 'onay' a tabii tuttuklari ve fakat su an 'kaldirmis olmalarina' ragmen 'YusufSerce' interaktiftir ve tarafimdan daha sevimli bulunmasindandir. .......... Cahil desem kziyorsunuz, gorgusuz desem aliniyorsunuz... Su halinizi neyle izah edeyim? Burda edebi bir eserden kucuk bir alinti yansitilmis ve 'tesbih' sanatiyla mana kuvvetlendirilmistir. Din sizin tekelinizde degildir. Cok sukurki degildir! Sayisiz orneklerden biri, Istiklal sairi Mehmet Akif'den bir dize: 'Bedr'in Arslanlari ancak bu kadar sanli idi' Akif'e de dil uzatin da goreyim!
bu sorunun cevabı verilmemiş korkuyormu yoksa ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM demeye çok şükür bizde sıkıntı yok rasim kardeşimrasimm;187742 wrote:Yusuf serçe sana tek bir sorum var. Müslüman mısın???
murat coşkun(hacimurat);187908 wrote:saygı deeğer murat abicim sana teşekürlerimi bir borç biliyorum adaşın sana ankaradan kucak dolusu selamlar gönderiyor kabul et abiYusufSerce;187583 wrote:Herkesin kendi anlayisina havale edelim Murat bey hamsehrim. yukarda uygunsuzluğu farketmeyişine şaşırdığımı ,nasıl farkedemediğini,özel mesajla da ayrıca sordum..donanımlı insanın bunu farketmeyişini anlayamadım.şu üst satırda geçen geçiştirici cevabı verdi.eh bunada teşekkür etmeyi borç biliriz! yalınz aynı yusuf bey darağacında üç fidan başlıklı forumda aşağıdaki cümleyi- aynen iktibas e diyorum-kullandı"""Ve en buyuk devrimciler Peygamberlerdir, bunlarin icinde en buyugu, yucesi Hz. Peygamberdir(sav). """"....tezat değilmi? üstte uygunsuzluğu anlamazdan gel,sonrada böyle yaz.... demekki yusuf bey tahminim doğru..kasten taşı atıp dinliyorsunuz..bakalım neler dökülecek diye de bekliyorsunuz...sanki çatışmadan besleniyorsunuz...evet kardeşim...bunu hep yapıyorsunuz....yoksa benim lüzumsuz yere,haddim olmayarak,...çünkü bildiğinizi kesin bildiğim yukardaki izahatıma hiç ihtiyacınız yok.nedir bu? inceden inceye tiiye almak mı? jakoben tavrınız aşikar...yoksa her okumuş olanda -ben dahil- mürekkep yalama ******lığımı?...sertsem affınıza sığınırım.ama ben siz gibi meselelere -herkesin canı cehenneme ,kim ne derse umurumda değil -diye bakamıyorum..değer verilebilecek insanların böyle yapması gücüme gidiyor...size bunu yakıştırmadığım için,uygun bulmadığım için yazdım...ama beni yanıltmayın..cevab vermeyin....gerçekten önemli değil yusuf ....bu sitemkar yazı sadece gönül kırgınlığından kaynaklanıyor.....sizi allaha emanet ediyorum..
Konu herne kadar marciinden birazcik uzaklassa da toparlamaya calisayim.
Pek guzel hemsehrim Murat Coskun, acikcasi yorumlarin beni sasirtti. Aklima itiraf etmeliyim 'Beraderem men che meguyem, elan shoma che mefahmedeed' diyesim geldi.
Edebi eser degerlendirirken biraz daha insafli olmak gerekir. Mehmet Akif dahil benzeri 'tesbihler' edebiyatin sumulu icre makuldur. Maksat Dunya Harbinde cekilen acilarin uslubuyla Falih Rifki'dan yansitilmasidir.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.