Nizipden Fotograf ve Videolar
Buradaki resimdeki yarım minareli camii, Leylek camisi. Beriye doğru gelindiğinde sağdaki iki katlı bina ise Sabun Masmanası, şimdiki Saray Franca fabrikasının bitişiği. Orada bulunan sokak yıllar sonra rahmetli Osman Sayın tarafından yol genişletilmesi nedeniyle yıkılmıştır.
Kuvvetli ihtimalle İkinci olasılık ise Kebapçı Uğur Ustanın oradan aşağı inen cadde olma ihtimali var. Sağdaki iki katlı taş bina Buğday arasası şimdiki Eyüp Fındığın masmanasının olduğu yer ihtimali fazla. Aşağıdaki camii ise Saha camiisidir. Bilmem yanılıyormuyum....
daha önce gelen aynı fotoğrafıda sizlerle paylaşıyorum. Tarihi fotoğraflar kategorisinde var daha
Burası nizip'in neresi 1930
Sevgili arkadaşlar eski nizip yani 1900 lerden sonraki batıda şimdiki Tren yolu diger taraftan kilisenin oraya kadar oradan yukarı dogru arık başı mahallesi az miktarda evler
Doguda eski hastaneye çıkmadan güvenal yokuşuna kadar güneyde hammal şihonun kahvesine dogru kuzeyde eski birecik yolu asfaltına dogru olan yerler diger raraflar sumaklık zeytinlik büyüklerimizden dinledigim kadarıyla şimdiki çarşı cami ile cumhuriyet okulunun bulundugu alanlar ile şimdiki belediyenin ve eski bedestenin bulundugu yer ile şehir merkezi sınırlı kalmış mesale şimdiki çarşı caminin üstünde doguya dogru şimdi oturulan açık alanın oldugu yerde bir hamam varmış esnaflar varmış zandederim Selamlar
İlk cami leylek camisi değilmi.
Valla bence taşbaş dağı ve etrafı görünmediğine göre ; ver sırtını kiliseye ,sağınada taşbaşı aldınmı kalanı da bu alanı verir. Hani bu alan biraz diğer yerlere göre çukur olduğuna göre minaresi görüren ilk camide saha camiisi olur.
Solunda kalan alan ise şimdiki islim sayın ilkokulu ve doğuya yani şıhlar mahallesi arasında ve ak-iş'e doğru uzanan olan alan kalır.
Ayrıcada fotoğrafta tepe mahallesi ve karşıyaka çıkmamış.
molla ahmet cami olursa fotoğrafın çekilen yerin ancak güneydoğunun rampasına düşer.ozaman kiliseninde görünmesi gerekir fotoğratfta.
Arkadaşlar ben o cami gibi görünen yerin cami değilde eski güvenalın orda elektrik idaresi varmış,onunda bir su deposu varmış ora diye duydum.bide palanın gönderdiği resimlerde belediye bahçesi denilen yer şimdiki çarşı camisinin meydanıymış
pekiii bu resmin kliseden çekilme ihtimali olabilirmi acaba.vay bee.nizip böyleymiş haaa
Pala'nın gönderdiği resimlerde aynı yıllara ait resimler.O yıllarda Nizip'i fotoğraflayan kimmiş bu güne kadar bu resimler nerede saklanmış acaba.Bu resim kiliseden güneye doğru çekilmiş olabilir.
gözüken cami saha camisidir.minarenin altındaki siyahlık caminin damına-molla ahmet camiindeki gibi kubbe yok-çıkışı sağlayan minaredeki bir nevi kapıdır.ve kapılar daima kıbleyi yani güneyi gösterir.dolayısı ile leylek cami yahut civarından saha cami görüntülenmiş..arkadaki tepe taşbaş değil.ama şaşırtıcı olan husus çarşı camiin minanesi uzak mesafe gibi gözükmesi...onuda eski zaman fotoğraf teknolojisi diyelim...tabii bunlar tahmin ..doğruluğunu şu an nizibte bulunan dostlar minaredeki güneye bakan ,dama açılan kapıdan teyit ederlerse bizde bilgilenmiş oluruz
Çarşı camisinin minaresi daha sonra yaptırıldı
bunuda türkbeyi göndermiş. Aynı fotoğra fethi sönmez tarfından da gönderilmiş.

yıl 1950

Sanırım bunu nizip gazetesinden taramıştım

Acaba bunu erkut dikicimi ? bilal çekermi göndermişti tam hatırlamıyorum. site taşınırken arkdaşlar toplu olarak attılar

Subutay göndermişti

pala abi 1930. fakat biraz daha sol sanırım

Saha camisi

1940 -50

Salih uygur albümünden belediye binası. arkada sanırım aynı caminin minaresi

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.