Sevgili site sakini arkadaşlarım bu bölümde elimden geldiği kadar size Nizip'in eskimeyen simalarının fotoğraflarını paylaşmaya çalışacağım. sizlerinde katlımı ile güzel bir konu olacağına inanıyorum. ilk fotoğrafım uzun çarşıda 50 yıldır çalışan zanaatkar Kemal amcam olacak...
Fotoğrafın ismi: Makinelere İnat Edercesine...Yılların hızla akmasına ve teknolojinin gelişmesine hiç aldırış etmeden 50 yılı aşkındır G.antep/Nizip ilçesinde sabancılık mesleğine devam eden Kemal amcam...Resim kaynağıhttp://www.fotokritik.com/1401494?pgNb=#e7252449
Diğer eskimeyen simamız Şıh Müslüm Dokuyucu yani şıho emmim.
40 yıldır uzun çarşıda baba mesleği olan semerciliği devam ettirerek bileğinin gücü ile ailesini geçindirmeye çalışmaktadır.
Bu fotoğrafın çekileli bir 30-35 yıl olmuş geçenlerde albümü karıştırırken dikkatimi çekti:) ortadaki babam son yandaki celal emmim o da uzun çarşıda bulunan semercilerdendir. Bakın hele babamın gençliği bana benziyor mu:) yada ben ona benziyormuyum:)
Sevgili Gökhan kardeşim, yine senin gibi güzel bir konu açmışsın. Hele o nostaljik resimler yokmu beni neredeeen nereye götürdü. Uzun çarşının değişmez isimlerinden Sabancı Kamil usta, Demirci İmam usta, M.Ali amca, Şıhmüslüm usta ve babanız Müslüm usta ve diiğerleri. O çarşının demirbaşlarıydılar. Kamil ustanın resmi ile babanızın semer dikerken çekilmiş resmine baktımda inan bu resim Gaziantep Fıstık festivalinde resim yarışmasına niye katılmamış diye üzüldüm. Sanat yönü ağır olan bu resimler inanıyorumki o festivalde, çok iyi bir derece alırdı. Senden diğer uzunçarşı esnaflarının resmini bekliyorum.
Fatih abi çok sağolun o sizin güzelliğiniz:) Yakışıklısın diyorsun ama hala bekarım. Şu çocuğu everek demiyorsun hiç:DAbdurrahman abi bu güzel yorumunuz için çok sağolun. diğer esnaflarında diğer geldiğimde fotoğraflayacağım. Nizipte olan arkadaşlarda fotoğraf çekse ne hoş olurdu:D ama işte metal ve diğerleri böyle işlerden uğraşamıyorlar:)diğer arkadaşlarada yorumları için teşekkür ederim.
sevgili gökhan kardeşim resimlerden bazıları[el sanatları ile ilgili olanlar ] benim oglumun ev ödevinde kullandık cok teşekür ederiz hakkını helal et
hepside güzel resimlerdi sadece simalar degil zanaatlarda kaybolmaya yuz tutan degerlerimiz uzun çarşılı eski günlere göturdü herşey için teşekürler calışmalarında başarılar ve devamı dilegi ile
Geçen hafta Nizip'e geldiğimde Kemal emmiyi ziyaret ettim, uzun uzun konuştuk çayını içtim, rahmetli babamı andık beraber çok severmiş kendisini, bu adamlar artık tarih yaptıkları zenaatlar tarih aslında korunmaları lazım koca Nizipte sabancı mesleğini yapan bir Kemal emmi kalmış, kimsenin umurunda değil, bana ne dedi biliyormusunuz tam 40 sene keser salladım ama asla yeni bir elbise giyemedim hep yamalı şeyler giydim ne zaman emekli oldum emekli parasını almaya başladım şimdi artık kendime yeni şalvar ayakkabı aldım dedi.
Kendilerini simaen zaten tanıyorduk, Allah c.c hazretleri kendilerine sağlık ,afiyet ihsan etsin,sitede bir kez daha görmek bizi yine eskilere götürdü.Sağol kardeşim
Yöremizde el sanatlar ile ugrasanlarin, emeklerinin karsiliklarini maddi, manevi yeterince almadiklarini düsünüyorum. Avrupada el emegi cok önemli ve maddi acidanda hicde kücünsenmeyecek durumda. Örnegin terziye bir fermuar diktirme, ayakkabiciya ayakabini yaptirma, nerdeyse yaptirdigin ayakkabinin ve fermuarini yaptirdigin kiyafetin degeri kadar. Böyle oluncada insanlar yeni almayi tercih ediyor. Tabi bu durumda ancak kiyafetinin ve ayakkabisinin degeri yüksek olan kisiler ancak yaptirmaya verebiliyor. Diger kisilerde türkiyeye izine geldiklerinde ya yakinlarina veriyor, yada orda yaptiriyorlar:))
çok güzel bir konu olmuş babana benziyorsun emektarların makinaya karşı verdikleri mücadeleyi kazandıkları yüzlerindeki tarih çizgilerinden anlaşılıyor nizip'in eski gençleri şimdiki nizip gençlerine 10 basar buna bende dahil ekmek ve emek peşinde zorluk sıkıntı kötü günler geçirmiş olmamaları imkansız yıkılmamışlar ayaktalar inşallah daha nice yıllar nizip esnafı arasındaki konumlarını sağlam tutarlar yüce mevlam herşeyin en hayırlısını nasip eyler saygılarımla kardeşim
Hepimizin yakından tanıdığı attar abid emmi.
Dedesi Nizip'in ilk attarlarından olan çelebi emminin torunu, baba meslekini 35 yıldır şuan ki yeri olan belediyenin karşıdındaki yerde devam ettirmekte.
Çok güzel bir insan kendisi.
Kendisinden bir kaç bilgide alma fırsatım oldu. Dedesi çelebi ermmi müftülük camiinin eski imamlarındanmış.
sonra saraç yokuşunun isminin nerden geldiğini öğrendim. bu bilgiyi bir hafta içinde doğrulayıp sizlerle saraç ailesinden aldığım bilgileri paylaşacağım.
Uzun Çarşının yaşlı çınarı demirci imam emmiyi tanımayan yoktur.
Nerdeyse 60 yılını demire şekil vermeyle uğraştı.
Çok usta bir demirci olduğu suyun öte yüzüne kadar duyulmuştur.
Eski dükanı uzun çarşının eski halinde iken şuan onun varislerinin çalıştığı yerin karşısında idi.
Vefat etmeden kısa bir süre önce çekilen bir fotoğrafını şuanki işyerinde çalışan büyüklerimden alıp sizlerle paylaşmak istedim.
Bu fotoğrafta şuanki Demirci imamın iş yerinde çalışan Nizipli Hemşerilerimiz...
Gördüğünüz gibi karede imam emmi eksik:(
Allah Rahmet Eylesin. Mekanı Cennet Olsun.
Nizibin eskimeyen yüzleri bölümü gittikçe zenginleşiyor. Yeni eklenmiş olan, aramızda olmayan Demirci imam usta dedemin yetiştirdiği demirci ustasıdır.Allah mekanını cennet etsin. Attar Abid dayı denince benim ilk aklıma gelen onun dükkanından gelen çeşitli baharat kokuları gelir. Kahve, kına, tarçın, karanfil vs. o kokuları koklamaya doyum olmaz. Abid Dayıda yok yoktur ne arasanız bulursunuz. Şimdi gidip gaz ocağı innesi var mı deseniz mutlaka var diyecektir. Gökhan hocamında ellerine sağlık. Bu büyük değerleri buraya taşıdığı için....