Tarım ve Sanayi Konuları

Zeytin Fidanı Desteklemesi 400 YTLye çıkacak

ati70 Üye
SAYIN KASIM BEY ben mudanyada zeytin fidanı üreticisiyim zeytin fidanına destek yokken ürettiğim fidelerimi yöremde yeni zeytinlik alanlarının kurulumu yada eski zeytinliklerin gençleştirme maksatlı yada diğer illerden gelen vatandaşlarımıza satışımız ile elimizdeki malımızı tüketiyorduk .Birden verilmeye başlanan teşvikler ve akabinde teşviklerin artışı dikimi hızlandırdı sonra birden ani teşvik düşüşü sofralıkta üretiçinin malının elinde kalmasına yada borcundan dolayı üretiçinin talap olmaması nedeni ile ürünün nerdeyse üretim maliyetlerinde satışlarına sebep oldu bu durum üretimi de durdurdu haliyle ---( teşviklerle gelen cukurovada ve diğer illerde yoğun dikim marmaradaki üreticiyi telaşlandırdı bu konu acaba teşviklerin-sofralıkta--böyle anidüşmesine sebep olmuşmudur ?)--- bu teşvik durumun düzelme durumu varmı SAYGILAR.
Kasım Böler Üye
ati70;133631 wrote:SAYIN KASIM BEY ben mudanyada zeytin fidanı üreticisiyim zeytin fidanına destek yokken ürettiğim fidelerimi yöremde yeni zeytinlik alanlarının kurulumu yada eski zeytinliklerin gençleştirme maksatlı yada diğer illerden gelen vatandaşlarımıza satışımız ile elimizdeki malımızı tüketiyorduk .Birden verilmeye başlanan teşvikler ve akabinde teşviklerin artışı dikimi hızlandırdı sonra birden ani teşvik düşüşü sofralıkta üretiçinin malının elinde kalmasına yada borcundan dolayı üretiçinin talap olmaması nedeni ile ürünün nerdeyse üretim maliyetlerinde satışlarına sebep oldu bu durum üretimi de durdurdu haliyle ---( teşviklerle gelen cukurovada ve diğer illerde yoğun dikim marmaradaki üreticiyi telaşlandırdı bu konu acaba teşviklerin-sofralıkta--böyle anidüşmesine sebep olmuşmudur ?)--- bu teşvik durumun düzelme durumu varmı SAYGILAR.
Desteklemenin ilk halinde gözardı edilen zeytin türlerindeki çeşitlilik ve esas arttırılmak istenen yağlık zeytin dikimi plansızlık nedeniyle ancak uygulama başlatıldıktan sonra farkedildi, bu nedenle sofralık zeytin dikimine verilen destekleme büyük oranda geri çekildi... Yukarıda da vurgulandığı gibi zeytin fidanı desteklemesinin esas amacı yağlık zeytin fidanı dikimini arttırmaktı ancak çiftçi böyle bir seçicilik göstermeden bulduğu fidanı dikti, zaten yağlık fidanda alt yapı hazırlanmadan böyle bir destekleme yapıldığı için gemlik türünde aşırı bir yığılma meydana geldi... bu durum hem sofralık zeytin pazarının dengelerini alt üst etti hemde destekleme esas amacından uzaklaşmış oldu. durumu farkeden Tarım Bakanlığı geçte olsa sofralık zeytin fidanı ekimini desteklemeden büyük oranda çıkardı. Benim son aldığım duyumlara göre 2008 yılı sonrasında desteklemenin tümü sonlandırılacak yada 45 ytl/dekar olacak.
ati70 Üye
sayın KASIM Bey ilginiz için çok teşekkür ederim bu konuyla ilgili güncel yasa ve haberlerle bizi bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz . Ayrıca tüm yazılarınızı okumaktayım ve çok bilgilenmekteyiz yazı ve görüşlerinizi bekliyorum ÇOK TEŞEKKÜRLER SELAMLAR...
Mehmet Kılınç Üye
sizinle mailleşmek istiyorum.Mail adresiniz nedir acaba? teşekkürler.
Kasım Böler Üye
Mehmet Kılınç;146126 wrote:sizinle mailleşmek istiyorum.Mail adresiniz nedir acaba? teşekkürler.
..? Benden bahsediyorsanız profil bilgilerimde ve imzamda mail adresim var, ayrıca site içinden bana özel mesaj gönderebilirsiniz.
tolgayildizz Üye
her türlü zeytin fidanı satısımız vardır. destek gercekten 400 ytl olmak uzere bu fırsatı kacırmayın... YEŞİL ORHANGAZİ ZEYTİN FİDANLIĞI ORHANGAZİ/BURSA CELAL YILDIZ tel:05324322462
Kasım Böler Üye
tolgayildizz;150034 wrote:her türlü zeytin fidanı satısımız vardır. destek gercekten 400 ytl olmak uzere bu fırsatı kacırmayın... YEŞİL ORHANGAZİ ZEYTİN FİDANLIĞI ORHANGAZİ/BURSA CELAL YILDIZ tel:05324322462
Konunun başlığı belki öyle ama 400 Ytl ye çıkması artık mümkün değil, bunu daha öncede belirtmiştim, son durum aşağıdaki gibidir. Destekleme miktarları MADDE 6 – (1) Bu Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen türlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim/dikim yapan çiftçilere, 2008 yılında dekar başına aşağıda belirtilen birim miktarlara göre ödeme yapılır. 1 Tritikale, arpa, çavdar, yulaf, korunga, fiğ 3 YTL/da 2 Buğday, yonca 5 YTL/da 3 Susam, kolza (kanola), aspir 4 YTL/da 4 Nohut, kuru fasulye, mercimek 6 YTL/da 5 Çeltik, yer fıstığı 8 YTL/da 6 Patates 20 YTL/da 7 Virüsten ari meyve fidanı ile bahçe tesisi 200 YTL/da 8 Narenciye, yarı bodur ve tam bodur meyve fidanı ile bahçe tesisi ve narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme 150 YTL/da 9 Diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesisi 120 YTL/da 10 Zeytin ( Gemlik hariç) fidanı ile bahçe tesisi 100 YTL/da 11 Zeytinde Gemlik çeşidi fidanı ile bahçe tesisi 40 YTL/da 12 Sertifikalı Antepfıstığı anacı ile bahçe tesisi 30 YTL/da Kaynak: Resmi Gazete 27 Haziran 2008 CUMA Sayı : 26919
tolgayildizz Üye
Kasım Böler;150070 wrote:Konunun başlığı belki öyle ama 400 Ytl ye çıkması artık mümkün değil, bunu daha öncede belirtmiştim, son durum aşağıdaki gibidir. Destekleme miktarları MADDE 6 – (1) Bu Tebliğin 5 inci maddesinde belirtilen türlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak ekim/dikim yapan çiftçilere, 2008 yılında dekar başına aşağıda belirtilen birim miktarlara göre ödeme yapılır. 1 Tritikale, arpa, çavdar, yulaf, korunga, fiğ 3 YTL/da 2 Buğday, yonca 5 YTL/da 3 Susam, kolza (kanola), aspir 4 YTL/da 4 Nohut, kuru fasulye, mercimek 6 YTL/da 5 Çeltik, yer fıstığı 8 YTL/da 6 Patates 20 YTL/da 7 Virüsten ari meyve fidanı ile bahçe tesisi 200 YTL/da 8 Narenciye, yarı bodur ve tam bodur meyve fidanı ile bahçe tesisi ve narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme 150 YTL/da 9 Diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesisi 120 YTL/da 10 Zeytin ( Gemlik hariç) fidanı ile bahçe tesisi 100 YTL/da 11 Zeytinde Gemlik çeşidi fidanı ile bahçe tesisi 40 YTL/da 12 Sertifikalı Antepfıstığı anacı ile bahçe tesisi 30 YTL/da Kaynak: Resmi Gazete 27 Haziran 2008 CUMA Sayı : 26919
son durumdan haberım yoktu ama bence gelcege yatırım yapmak ısteyenler varsa nızıp te gemlık tıpını secmelerını tavsıye ederım cunku hem sofralık olarak hemde yaglık olarak ayvalık tıpı (yaglık)zeytınden daha ıyı cunku yaglık hem gec verıyor mahsulu hemde verımı olmuyor ayrıca tadıda gemlık tıpını tutmuyor..
yigitkonur Üye
Sözkonusu zeytin fidanı desteklemesi sektörde epey canlılığı arttıracak gibi. Paylaşımınız için teşekkürler.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim