mersinde yaşayan biriyim.burada pide fırınım var.açma ruhsatı alırken bana kırk takla attırdılar.sinek öldürücüye kadar aldırdılar.her yer pırıl pırıl.çalışan kesinlikle çalışırken sigara içemez.burada fırın böyle oluyorda nizipte niçin böyle degil.uygulanan kanunlar her yerde farklı degil.bunun kabahati oranın denetçilerinde.tabi halkta da kabahat var.uyarmıyor.öyleki, benim oğlan ekmek verirken dalgınlıkla beyaz kağıt vermezse müşteri kıyameti koparıyor.
Sorunlarımız Önerilerimiz
Fırınlarımız Denetleniyor mu?
geçen sene baya sıkı bi denetleme var dı ama bu sene bişey yok sanırım
Mazeret konusunda kimse bize yetişemez, yeterki isteyin. İnternette bu konuyu araştırdım. belediyeler sağlık koşullarına uygun üretim yapmayan fırınlara yüksek cezalarla kapatma cezaları ve meslekten men cezalarının uygulandığını okudum.
Nizipte motosiklet sorunu çözülecek deselerdi. belki gülerdik. Sayın emniyet müdürünün ısrarlı ve azimli çalışmalarıyla çok kısa bir sürede hissedilir derecede düzeldiğini görüyoruz.
Şikayet konusunda ise, Gidin fırınların ambarlarını un saklama yerlerini görün bunun için şikayete gerek yok. gitmeniz yeterli .
"Böyle gelmiş, böyle gider." "Eski köye yeni adet..." "Bir şey olmaz, boş ver." İdare ediver.."
Bu cümleler bizim en çok kullandığımız cümleler değil mi? Değişim kendi kendine olmaz. Halkın istekli olması şart. Ama biz Türk toplumu olarak laf yapmayı çok seviyoruz. İş eyleme geldi mi, yukarıdaki cümleler devreye giriyor. Tek fırın mı allasen İsa Hoca... Nizip'te temizlenmesi gereken o kadar çok şey var ki .. ; ama olacak, zamanla olacak......( Kutluyorum seni İsa Hocam, bağrımızı yakan konular bunlar, belki sesin duyulur, biz de sana dua ederiz...)
Uzun zaman oluyor, ben daha kücüktüm, yemek(semsek) yaptirtmistik, kardesimle ben almaya gitmistik yemegi, adam semsekleri tepsiye düzerken, eline yemegin sekeri geliyordu, adam elini yalayip, gözümüzün önünde semsekleri tepsiye koymaya devam ediyordu be. Bu akil alacak birseymi?
Sevgili arkadaşlar...
Çoğunuz hatırlıyordur, eskiden belediye ekipleri her sabah fırın fırın gezerlerdi. Daha yeni çıkmış taze, küreğin üstündeki ekmeği alıp kotrol eder ve tartarlardı. Temizliğe bakarlardı, (Hem vucut, hemde ortam temizliğine) Bir eksiklik gördüklerinde uyarı, tekrarında ise kapatma cezası verirlerdi.
Amma maalesef son 10 15 yıldır boyle bir uygulamaya şahit olmadım. acaba kanunlar mı değişti.
Allah herkese yardım etsin mi deniyor. bilmiyorum.
Burada fırıncı esnaflarımızın hepsini zan altında bırakmak istemem, işini layıkıyla yapanlarda elbette vardır.
Not: Fırınlardaki teraziler neden kullanım dışı bırakılmış acaba. Şu an bir pide ekmeğin kaç gram olduğunu veya ekmeğin kiogramının kaça para olduğunu bilen varmı?
sevgiler...
Bütün fırınlar kötü değil ama genelde vatandaşların şikayeti var. Gerek çalışanların temizliği gerek iş yerinin temizliği içler acısı. FIRINLARIN İNANIYORUM Kİ ÇOĞU EKMEK ÜRETİMİNE UYGUN BİLE DEĞİLDİRLER...
Son 4 yılda yapılan denetim Nizip tarihinde hiç yapılmadı. Aşkı muhabbet nikli arkadaşım biraz haksız bir eleştiri yapmışsı bence. :(
Bu konuyu muhatap bilen büyüklerime bir önerim var...
Fırınların Denetimini arttırılsın,
hijyenik ortamları oluşturulsun,
sağlık memurlarınızı hafta en az bir kez fırınları denetlemesi sağlansın,
Biz bunu belediyeyi karamak için söylemiyoruz orhan abi bizi yanlış anlama. Sizde bu fırınlardan ekmek yiyorsunuz bu sorun hepimizin sorunu değilmi?
Belediyemizin bu işlerle ilgilenecek sağlık memurları mevcut mu???
Denetimlerde kıstas nedir?
Bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
Yapılan her iş,her denetim ve her icraat ; imkanlar çerçevesinde yapılır. Hatta bazen imkanlar zorlanabiliyorda,bu konuda endişeleriniz olmasın. Kurumlar elinden geleni yapıyor. Fakat daha önce dediğim gibi vatandaş karşılaştığı sorunları ilgili makamlara ilettiği zaman ve cürümü işleyen işyerine ceza verildiği zaman,diğer işyerlerinede bir nevi göz dağı olacaktır. Örnek vereyim; bir gün gelen şikayetleri değerlendirerek bir kaç kasap dükkanını kapattık ve mühürsüz etleri imha ettik. Bir baktıkki; kasaplar jendilerine çeki düzen vermişler. Amma bizler denetime çıktığımızda ciddi sorunlarla karşılaşmıyoruz. Ama vatandaş müşahade ettiği sorunu bizlere ilettiği zaman,veya o kötü mamulü bize getirdiği zaman suç delili elimizde oluyor ve bizde kesin olan bu delille gerekeni yapıyoruz.
Şimdi burayı iyi okuyun:
Dün saat 17:15 sıralarında şiddetli bir yağmur yağıyordu. Bende alışveriş için çarşıdaydım. Bi baktımki ; ikitane elektrik direğinden ateş çıkıyor ve teller nerdeyse kopacak. Hemen tedaşı aradım ve ekip istedim. Neyse ekipler geldi ama vatandaştan herhangi bir şikayet telefonu almadıklarını söyleyince çok şaşırdım ve orda bulunan tüm esnfalara tek tek sordum.. Aranızda bu durum için tedaşı arayanınız oldumu diye sordum. Maalesef öğrendimki hiç kimse aramamış. Düşünebiliyormusunuz bu kadar hassas ve tehlikeli bir durumda bile vatandaşımız telefonuna kıyıp arayamıyor. Oysa teller kopsa birilerinin canı yansa,hemen kurumları topa tutarlar. Her ne kadar konumuzla alakası olmamasına rağmen SORUYORUM SİZLERE : Vatandaş hiçmi suçlu değil ?
Vatandaşın sorumsuzluktan dolayı suçu var tedaşında denetimsizlikten dolayı suçu var.
Yani suç tek yönlü değil...
Yukarıda yazdığımı yineliyorum
Bu konuyu muhatap bilen büyüklerime bir önerim var...
Fırınların Denetimini arttırılsın,
hijyenik ortamları oluşturulsun,
sağlık memurlarınızı hafta en az bir kez fırınları denetlemesi sağlansın,
Biz bunu belediyeyi karamak için söylemiyoruz orhan abi bizi yanlış anlama. Sizde bu fırınlardan ekmek yiyorsunuz bu sorun hepimizin sorunu değilmi?
Belediyemizin bu işlerle ilgilenecek sağlık memurları mevcut mu???
Denetimlerde kıstas nedir?
Bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
Gökhancım güzel kardeşim,direk bu Allah yapısı değil kul yapısı...O an arızalanmış ne var bunda?Bu arızadan dolayı tedaşa denetim esikliği var diye suçlamak biraz haksızlık olur. Sence bu durumda vatandaş suçlu değilmi ? Önce buna bir açıklık getirelim. Bak sizin haklı olduğunuz noktalarda ben haklısınız diyorum. Sizde benim haklı olduğum noktada haklısın deyiverinki,bi noktada anlaşalım. :)
Tamam haklısın ordakiler suçlu.
bu direkt sizin dediğinize göre eskidende bozuktu değil mi?
Bu da şunu gösteriyor tedaş da işini tam yapmıyor:)
Şimdi benim soruma gelelim:)
Arkadaşlar bu konu bir sorumluluk paylaşımı için açılmıştır.Kimsenin üzerine alınması gerekmiyor.Rica ederim.Bir şekilde yetkili insanlarda okuyordur.beklediğimiz bir teşekkürle birlikte,"evet şunu,şunu yaptık,konunun üzerindeyiz..." benzeri sözlerdir.Vatandaş daima haklıdır.Unutmamak gerekir;"Seyyidu'l- kavmi hadimuhum" Hz.Muhammed (SAV)
Buradaki tartışmaların hepsi değerlidir ve çözüme yardım edicidir.Selametle.
fırınlarda açma ruhsatı için belediye yetkilidir.ürettigi ekmek (gıda üretim izni)içinde tarım bakanlığı yetkilidir.belediye bir fırının açılması için verdigi ruhsattaki şartlar neyse onu denetler,kontrol eder.her iki kurumun denetçilerinin denetimlerde verdikleri ruhsatın şartlarına uygun olmayan bir durum varsa geregi neyse yapılır.vatandaşta yanlış bulduklarını yetkililere bildirmelii.şikayette bulunmuyor diye de vatandaş bildirmiyor biz ne yapalım olmamalı.olay bu kadar basit.gel gör ki bizde ki amaan boş ver!vurdumduymazlık,sorumsuzluk,savsaklama,ahpap açvuş ilişkileri bir şeyin olması gerektigi gibi olmasını engelliyor...
Yetkili arkadaşlardan hala cevap beklemekteyiz.Gökhan Dokuyucu;114999 wrote:Tamam haklısın ordakiler suçlu. bu direkt sizin dediğinize göre eskidende bozuktu değil mi? Bu da şunu gösteriyor tedaş da işini tam yapmıyor:) Şimdi benim soruma gelelim:) Bu konuyu muhatap bilen büyüklerime bir önerim var... Fırınların Denetimini arttırılsın, hijyenik ortamları oluşturulsun, sağlık memurlarınızı hafta en az bir kez fırınları denetlemesi sağlansın, Biz bunu belediyeyi karamak için söylemiyoruz orhan abi bizi yanlış anlama. Sizde bu fırınlardan ekmek yiyorsunuz bu sorun hepimizin sorunu değilmi? Belediyemizin bu işlerle ilgilenecek sağlık memurları mevcut mu??? Denetimlerde kıstas nedir? Bu sorularımı cevaplarsanız sevinirim. __________________
İsa hocama katılıyorum.AB ye girme çabasında olan bir ülke de bu tür sorunlar yaşanıyorsa,insan sağlığı hiçe sayılıyorsa birileri görevini yeterince yapamıyor demektir.bu aysbergin görünen bir tarafı sadece.
öbür tarafı da şu bence:herşeyden evvel üretim yapanlar (gıdadan tutun ekmeğe ve diğer maddelere varıncaya kadar)mes'uliyet bilinci ve Allah korkusunu taşımalıdırlar.Ama bu iş sadece Allah korkusuna endekslenerek aradan çıkılmamalıdır.Allahtan korkmayanı dize getirmek de zor olmasa gerek.kurallar işlenir,hatır-gönül aradan çıkarılırsa,cezalar caydırıcı ve ibretlik olursa,görün o zaman nasıl da ortalık güllük gülistanlık olur.
Bir şeylerin düzeleceğine dair,ümidimi koruyorum.ama ümitvar değilim.
Fırınların fayans yapılması,hamur kazanlarının kromdan yapılması.Bence bunlar boş.En önemli olan zihniyetin,kafanın degişmesi.Buda çok zor.Bunun degişmesi için fırıncılara agır yaptırımların uygulanması gerek bence.Bazı şeylerin degişmesi için bir kaçtane kurban vermek gerek.Belediye başkanımız ilk göreve geldiginde kaldırımların boşaltılması konusunda kararlıydı daha sonra olmadı.Burada bizlerde suçluyuz ekmeginden,tepsisinden yabancı madde çıkan kaçtane vatandaş fırın sahibini karşısına alıp belediyeye şikayet edebiliyor.
Değerli Hemşerilerim Ilçemiz Için çok Hassas Bir Konu Temizlik Imandan Gelir Derler Ancak Günümüzde Her Işin Başi Maalesef Para Işletmeler Gelirlerinin Azliğini Bahane Ederek Hijyen Yada Temizlikten Kisiyorlar Tabi Bu Durumdada Isa Beyin Bahsettiği Traji Komik Durumlar Ortaya çikiyor. Yazikki Bu Konuda Ferdi Olarak Yapilabilecek Pek Fazla Bir şey Yok Tabii Orhan çelik Beyin Dediklerinin Haricinde Elbette Ferdi Olarak Karşilaştiğimiz Sorunu Belediyeye Bildirmek En Doğrusu. Ama Bunun Yani Sira Belediyemiz Esnafa Yönelik Bir Seminer Düzenleyebilir. Halk Sağliği Ve Haşere Kontrolünün Bilinçli Bir şekilde Yürütülmesi Gerektiğini Esnaf Arkadaşlarimiza Anlatabilir.bence Böylece Halkda Daha Bilinçli Bir Konuma Gelir. Hatta Bunun Tekrarlari Yapilabilir Bir Festival Gibi Temizliğine Hijyenine Kalitesine Güvenen Esnaflar Bu Etkinliklerde Yemeklerini Tattirabilir.tüm Hemşerilerime Saygilarimla...
Tarim Ve Köyişleri Bakanliği Gida Kontrol Müdürlüğü Ve Belediye Nin Görevi Denetlemek Tir. Zaten Her Yemek Veya Ekmekte Bir Takim Yabanci Maddeler çikmiyor . Firinda çalişan Ekmeklerin Ununu Süpüren Gençlerin Tezgahta çiplak Ayaklari Ile Tezgaha Basmasi, Ekmeği Gazete Kağidina Sarip Vermesi Olayin Vahamiyetini Anlatmaya Yetmiyormu ? Resmi Kurumlarin şikayet Beklemesi Veya Denetleme Memurlarinin Yeterli Sayida Olmamasi Vatandaşin Suçu Değil. Bana Göre Yapilacak Tek çözüm Belli Bir Projede Anlaşip (firincilarla Resmi Kurumlar Ortak çalişarak) Projeye Göre Firinlar Yeniden Düzenlemektir.
Hatta yıllık denetimler neticesinde kurallara uyduğu belirlenen ve bu işi aşkla ,şevkle,insanlara karşı sorumluluğunun bilinciyle hareketle yapan müessese sahipleri ödüllendirilebilir.Bu diğerlerine de örnek teşkil eder kanaatini taşıyorum.Bazen ödül mekanizması ceza mekanizmasına oranla daha etkili olabilir.MSK
elbette değerli hemşerim bazen ödül cezadan iyidir amma hakkedene verilince mesaj yerini bulur. zaten tüketici olarakda bizler işinin ehli mesleğine saygısı olanları tercih ederek mükafatlandırıyoruz. bunun diğer esnaf arkadaşlarada temsil olması dileğiyle saygılarımla...
avrupa birligi uyum yasaları çerçevesinde ekmek üreten yerlerin standartları belirlenmiş ve büyük şehirlerde uygulanmaya başlanmıştır bu uygulamaların takibi tarım bakanlıgına verilmiştir tarım bakanlıgı bu standartları nizipte uygulama zorunlulugu getirse eminim nizipte 2 veya 3 fırın ya kalır yada kalmaz yeni mevzuatta sadece bir madde imalathanede lavaboda sabun olmaması işyerinin 15 gün süre ile üretiminin durulması cezası uygulaması var bunları büyük şehirde gıda işiyle ugraşan birsi olarak yakından muhatabım.......önce halkımız bilinçlenecek titiz davranacak iş yerleride mecburen uyacak bu olumsuzlukları görüp ilgisiz kalmaya devam edersek biraz zor düzelir.tarım bakanlıgını harekete geçirmek için cok deyil 2 3 şikayet yeterli olacaktır
ben tek birşey söyleyecem duvar boyamakla yerler fayans olmakla fırıncılık olmaz temizlik önemli en önemlisi kişinin bakım temizligi önemli olan galiba biz yanlış şeylerle ugraşıyoruz devriş beyin dediigi gibi lahmacun yeme zevkimiz git gide kayboluyor fırncılar cennetinde galiba belediye zabıtalarına iş düşüyor eger ankaradan bir heyet gelse sadece 1 hafta fırıncıları denetlece belediyeye ceza yazar nasıl bunlara ruhsat veriyorsunuz diye nzipte fırıncılık namına cok az sayıda kişi var
Sayın O.Cankesen'in görüşlerine katılıyorum.Kendimiz için -maalesef- bir şey yapamıyoruz.Bari AB.için standartlara uyalım.Ayrıca üzücü olan şu:Türkiyenin her yerinde Niziplilerin işyerleri,şirketleri var.gayet düzenli ve başarılılar.Örneğin geçen sene Ankara Balgat'ta tanıştığım Orullu arkadaşların açtığı pastane gayet güzel ve lezizdi.Sonra Dürümcüemmi gerçeği var istanbul'da.Nizipliler rehberi kitabına bakın yüzlerce başarılı ve marka olmuş yerler var.Neden aynı hasasiyeti kendi şehrimizde gösteremiyoruz?Anlamak mümkün değil.
Galiba biraz da burdan okumak lazım.Bu yüzden her kuruma iş düşüyor sanırım.
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.