Agzı açılmayacak bir bidona doldurulup kutu içerisinde gönderebilirsiniz...
Teşekkürler.
Sorunlarımız Önerilerimiz
Nizip çay ının Çözümü Olmalı
Gönderince bilgi vericem...
forumu okuyamayabilirim cep tlf 0 542 410 82 82 msj atsanda olur
yanlız karşı ödemeli olsun,lütfen
Kardeş bu yaptığın Nizip için çok güzel bir çalışma. seni tebrik ederim.
sonucu merakla bekilyorum.
Kasım abi eli gönlü bol biri o ödemeli aramaz:)
valla nizip çayı işi türkiye nin AB üyeliğnin akibetine benziyor :)
hasan kardeşimizn bu ilgisi gerçekten çok güzel inşallah bi çözüm oluşur...
bizden başka kimse nizip çayımıza suyumuza neden kirli diye gelip ilgilenmez,duyarlı olup el ele vererek inşallah sorunu çözmeye çalışacaz,nizipli olarak memleketimize tabiki sahip çıkıp yardımcı olacağız,
bu konu beni yakinen ilgilendiriyor elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım,öncelikle amacım suyun kimyasal analizini yaptırıp kirliliğin nasıl bir menşeiiye sahip olduğunu bulmak,nereden nasıl geldiğini ve giderilmesi için yöntemleri bulmak,gerekli mercilere bunu bildirmek
1.su analizi ile çıkan değerlerin değerlendirilmesini yapıp önce atığın ve kirliliğin hakkında bilgi toplamak lazım,
*hangi saatte ve tarihte numune alındığı saptanarak zamana göre suyun değişim göstermesiyle kirliliğin hangi saatlerde arttığını bularak kaynağa ulaşılabilir.
2.Endüstiryel kaynaklı ağır metal oranı yüksek bir kirlilik ise tekrar numune alınarak çevre il müdürlüğüne yazılı bir dilekçe ile şikayette bulunulacak ayrıca gerekli mercilerle temas kurulucak.
3.Bir kirlilik varsa, bunun çözümü için gerekli tesis ve prosesler nelerdir? kimlere ne görevler düşüyor? kaynağa ilk karışan kirlilik hakkında bir rapor hazırlanmalı ve yaptırımı zorunlu hale getirtilmeli(ne kadar siyasi olursa olsun eskisi gibi değil atık varsa ve bu ispatlanırsa kesinlikte tesisi faliyet gösteremez!!!)
Ayrıca Gaziantepte GOSB atık su arıtma tesisi mevcut nizip çayına atık oradan kaynaklı değil bazı arkadaşlar gaziantep organize sanayi atığı diye yazmış atıkları arıtılıyor şüpheniz olmasın buradan bakabilirler https://www.gaosb.org/hizmetlerimiz.htm
ve ayrıca 0342 357 04 01 istanbuldan aradım ve temasa geçtim arıtma tesisi çalışıyor
Nizip çayına karışması burdan kaynaklı değil bir fabrika kaçak olarak atık verebilir.Hem kaçak atık varsa şikayet edildiğinde bu arıtma tesisleri fabrikalardan aldıkları atıkları arıttığı için para kazanır para karşılığı atığını alır arıtır,şikayet etme söz konusu olunca muhakak ilgilenirler çünkü bir rant sağlanıyor,
4.Eğer kirlilik bölgeselse Nizip belediyesine ait olan biyolojik arıtma dediğimiz sadece havalandırma ve ızgaralama yöntemi ile bu iş çözülmeyeceği ve tesise kimyasal proses eklenmesinin zorunlu olduğu kesin ve bildiğim kadarıyla belediyemizin böyle bir projesi var yakın zamanda faliyete gireceğini tahmin ediyorum.
(nizip çayı hakkında fazla bir bilgim olmadığı için üzgünüm yerinde görmek gerekir aslında kaynak nerden ve nasıl geliyor nerelerden geçiyor)
5. Nizip çayının debisi(suyun akış hızı ve miktarı) düşük olduğundan küçük bir tesisi ile bu iş çözümlenebilir.
umarım açıklayıcı olmuştur,
soruna bu şekilde yaklaşabiliriz herkes elinden ne geliyorsa yapmalı ve ağırlığını koyması gerektiğini düşünüyorum..
İYİ ÇALIŞMALAR
şuan GOSB ile Meltem hanımla görüştüm aylık 1 ton katyonik ve 500 kğ anyonik kullanıyorlar yani kimyasal arıtmaları var ve çok iyi,30.000m3/günlük arıtma sağlanıyor arıtma gerçekten var!!
Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum GOSB harici bir kaçak bağlantı vardır buna eminim ayrıca 45 km mesafaden su bu şekilde arıtıldıktan sonra asla gelmez kalite alıcı ortamda daha da artması gerek suyun daha kötü geldiği söyleniyor kaçağı bulmak lazım ben nizipte olmadığım için ilgilenemiyorum
suyun analizi yaptırayım hangi tür endüstri atığı olduğunu ortaya çıkarmak istiyorum numune istememdeki asıl amaç bu,bide zamanlama önemli hangi tarih ve saatte alındıysa numunenin üzerine yazarsanız sevinirim bu işi çözecez ne kadar büyük olursa olsun bu kadar insan ilgileniyor sonuçta sağlıkta ve çevrede bizim..
İlginize teşekkür ederim. Yetkili brimler cevap yazma nezaketini, konunun uzmanı Nizip severlerde görüşlerini yazma nezaketini gösterene kadar, ben bildiklerimi bir vatandaş gözüyle izah edeyim.
- Nizip çayı G.Antep Org.Sanayiden geçerken, orada bulunan fabrikaların atıklarını sözde arıtılmış olarak alıyor. Sözde diyorum çünkü oradaki arıtmanın kapasitesi şu anki atıkları artımaya yetecek kapasitede değil. Kaldı ki hergün çalıştırıldığı da şüpheli.
- Nizip'e ulaşana kadar birçok köyün kanalizasyonunu da bünyesine almak zorunda kalıyor.
- Yine aynı güzergahta bulunan bir fabrikanın atıklarını bu çaya akıttığını ve en büyük zararı bu fabrikanın verdiğini zaman zaman duyuyor fakat görmezlikten geliyoruz.
- Bu fabrika kadar sanayi bölgemizde bulunan bizim fabrikalarımızda denetimsizlik, sermaye yetersizliği, görmezden gelinmesi gibi etkenlerden dolayı arıtma yapamıyor ve direk olarak Nizip çayına bırakıyorlar.
- Hepsi kadar önemli olan diğer etken ise kendi ilçemizin kanalizasyonu. Maalesef Nizip'in kanalizasyonuda çaya akmakta ve en az bu fabrikalar kadar kirletmektedir.
bu sorunu çözmek kolay olmayacak gibi ama inşallah çözülür...
Hasan bey numuneler 24/09/2007 saat 16:00 ile 17:00 arasında alınmıştır.
1nci numune Kızılcakent köyü öncesi
2 nci numune Kızılcakent köyü sonrası
3 ncü numune Nizip (Taşköprü öncesi)
4 ncü numune Nizip (Taşköprü sonrası)
5 nci numune Nizip arıtma tesisi sonrası (numune alındığı esnada arıtma tesisi çalışmıyordu)
Bu Konu Ile Alakali Bir Gelişme Yok Mu Acaba..?
hakan kılıç arkadaştan bir sonuç çıkmadı sanırım
herkese selamlar
arkadaşlar ben kasım bey ve diğer arkadaşlarla temasa geçmeme ragmen bir türlü numune elime ulaşmadı, bayramda ben oradaydım ama son günü tekrar dönmek zorunda kaldım,numunelere tekrarlayabilirsek sevinirim çünkü imkanım varken analzilerini biran önce yaptırmak istiyorum herkese iyi çalışmalar.
Böyle aksilikler olabiliyor. İçinde su olduğu için bir kenara koymuş olabilirler. Göndermek için farklı bir yol bulalım.
Saygılar.
farklı bir yöntem bulalım ilk gönderilen numune kapları ve numuneler çok iyiydi tekrarlayan bir kardeşimiz çıkarsa çok sevinirim kolay gelsin
İlk fırsatta yeni numuneleri yollayacağız fakat bu biraz zaman alacaktır.
Nizip çayının ıslahı konusunda çok ciddi adımlar atılamasa da Gaziantep Organizeye ek arıtma tesisleri yapılması ve Kağıt fabrikasının İtalya'dan arıtma tesisi getirmiş olması sevindirici gelişmeler.
Çayın tekrar kirletilmemesi için alınan önlemler bir süre sonra netice verecektir. Bundan sonra bu konuda bence iki sıkıntı kalıyor.
Birincisi nizip kanalizasyonunun arıtılarak salınması,
ikincisi ise mevcut yatağın temizlenmesi.
Temizlenme konusunda geçmiş yıllarda çalışma yapılmışsa da bu girişim köylülerin yol vermemesi nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Fakat Sayın SARI bu defa Nizip çayı yatağının da temizlenmesi konusunda kararlı görünüyor. İlk baharla beraber köylülerle toplantılar yapılıp gerekli kamuoyu oluşturulacak ve temizliğe başlanacak.
Ne diyelim hayırlısı olsun.
Bu ne suyu çevreye zararı var mı yok mu ???? Kim ilgileniyor. Kim kirletiyor????
Bu su da artık balık yaşar mı??? Çevredeki bitkiye canlıya faydası zararı ne ???
Nizip li bu su ile tarım yapılan tarlaların ürünlerini muhakkak kullanıyor. Çarşıdan aldığımız maydonozda tere de nane de pancarda vs. vs. vs. de bu su var.
Çiftçi Malları Koruma Derneği mi ilgileniyor, Belediye mi ilgileniyor, İl Sağlık Müdürlüğümü, Çevre Müdürlüğü mü , İlçe deki bunların şube veya temsilcileri mi İlgileniyor???
BU KARA SU NE ?????
BU SUYU BU HALE GETİRENLERDEN NEDEN HESAP SORULMUYOR????*
EĞER SU BU RENGİYLE DAHA GÜZELSE BÜTÜN SULARI BU RENGE ÇEVİRELİM!!!!!!
İLGİLİ MAKAMLAR LÜTFEN NİZİP ÇAYINI KURTARALIM!!!!!!
Her gün Nizip Çayına bakıyorum da kap kara bir su akıyor.
Nizip Çayı benim hatırladığım kadarı ile tertemiz bir suyu olan bir çaydı . Eskiden Yukarı oba Mahallesi dediğimiz evlerin bazılarının içinden arık geçermiş ve ark ın suyuyla unlık ve bulgurluk buğdaylarını yıkar hedik kaynatırlarmış. Yine Nizip te iki tane Hamam varmış ve bu Hamamlardan benim bildiğim kadarıyla biri çaydan gelen su ile çalışırmış.
Nizip Çayını etrafında ki tarla ve bahçelerde her türlü meyve ve sebze yetişirdi… Şimdi Nizip Bideri dediğimiz Nizip e has meyve sebzeler kuyu suyuyla sulanabilen birkaç yerde kaldı. Toprak bu kara su sayesinde iyice kirlendi . Ağaçlarımız kuruyor sebze fidelerimiz ürün vermiyor. Benim yaşımdakiler hatırlar eskiden Nizip te yetişen bir HAS (Marul) olurdu bir kişi zorla yer bitirirdi. Yaprakları sanki özel olarak yağa batırılmış gibi yağlı lezzetli olurdu şimdi o kalmadı. Nizip te tarlada yetişen şöyle dört çatallı dediğimiz yerli domates nerde hani? O da Soft dağında kaldı.
Nizip Çayında tutulan balıklar, onlarda herhalde tutula tutula bitti…
Yazın serinlemek için çocuklar gençler Çaya girerdi.
Şimdi bakıyorum da bu suya insan ayağını sokmaya iğrenir.
Artık bu çay daha fazla vakit geçirilmeden ıslah edilmeli kirleten fabriklardan sanayicilerden hesap sorulmalı derim ve biz Nizip.com olarak nerelere nasıl müracaat edeceksek hep birlikte müracaat edelim derim.
Ben çocuktum o çay kara kara akıyordu ben 40 yaşına geldim hala aynı İnşaalah bir çözüme kavuşur.
hic bir zaman cözüme kavuşmaz bizlerde bu neme lazımcılık oldugu surece
hic kiymetini bilmedik insallah bundan sonraki genclerimiz bizden daha iyi korurlar yesilnizipimizi !
daha öncede nizip çayı ile ilgili görüşlerimiz belirtmiştik, bu konuda herkes üstüne düşen görevi yapmalı bence çözüm yolu zor değil, ama bulmak zor.
Her gün bu suyu görüyorum ve görüyoruz bakalım ne zamana kadar kirli bir şekilde akacak.
Kim bilir belki de kurur da hiç suyu da kalmaz o zaman "bir Nizip Çayı vardı" deriz .
çayın cıvarındaki tüm fabrikalar atıklarını buraya atıyor.
İnşallah bir çözüme kavuşur
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.