bence insan bir düşünceyi kabul ederken veya reddederken anlamını bilmeli. Güzelim ülkemin güzel insanları hep bu kelimeyi konuşur ve ne konuştuklarını ne anladıklarını bilmezler maksat konuşmak veya onu kötülemek, ki bence yapılmaya çalışılan en gerçekçi şey onu kötüleyip başkalarının gözünde antipati yaratmak, uzaklaştırmaya çalışmaktır.
şemsettin sami efendinin dilimizin en esaslı lugatı olarak bilinen "kamus" adlı eserinde;şeriat "evamir ve navahi-yi ilahiyye ve ayet ve hadis ve icma-i ümmet esasları üzerine müesses kanun-u ilahi" diye tarif edilir. burada iki unsur dikkat çekiyor. biri şeriatın "ilahi emirler ve yasaklar oluşu" diğeri bu ilahi kanunların "ayet, hadis ve icma" denilen temellerin üzerine kurulu olduğudur.
ömer nusuhi bilmen ise "hukuk-u islamiyye ve ve ıslahat-ı fıkhiyye kamusu" adlı eserinde geniş bir şekilde ele alır ve şu şekilde tamamlar.
1- şeriatı kulları için Allah koymuştur.
2- şeriat, dini ve dünyevi hükümlerin tamamıdır.
3- şeriat, "din" kelimesiyle eşanlamlıdır.
4- şeriat kavramının içinde, imani hükümlerin yanında ahlaka, ibadete ve günlük hayattaki işlere dail hükümlerin hepsi vardır.
5- genel anlamda, her peygamberin getirdiği ilahi kanunlarada şeriat denir.
6- şeriat kelimesiyle açıkça; kur'ana, hadise ve icmaya dayanan hükümler kastedilmiş olur.
yine en önemli müfessirlerimizden elmalılı hamdi efendinin "hak dini kur'an dili" adlı eserinde;
1-şeriatı Allah koymuş ve kullarını sorumlu tutmuştur.
Allah şeriatı, kullarının ebedi hayata ve hakiki saadete ulaşmaları için gönderilmiştir.
ve yine çağımızın en büyük alimi ve önemli düşünürlerinden olan Bediüzzaman'da şeriatı ikiye ayırarak şöyle ifade eder;
1- "küçük alem" olan insanın fiillerini ve işlerini düzenleyen ve Allah'ın "kelam" sıfatından gelen bildiğimiz şeriat.
2-"büyük insan" olan alemin hareketlerini ve durumlarını düzenleyen şeriat.
ve devamındaki açıklamada;
maddi alemdeki kanunlara "tabiat" demek yanlış. çünkü, bu kavram insanın hatırına Allah'ı getirmiyor. oysa bu "fıtri" kanunları koyan ve tatbik eden şüphesiz Odur. bu izah başka bir manayı daha doğuruyor: kainattaki bütün varlıklar, Allah'ın "fıtri" kanunlarına İSYANSIZ itaat ettikleri için bu alem muntazam ve mükemmel. Hiç bir yerde en küçük bir karışıklık yok. DEMEK İNSANLARDA YAŞAYIŞLARINDA İLAHİ KANUNLARA İSYANSIZ İTAAT ETSELER, ÖZLENEN AHENGE KAVUŞACAK VE ARADIKLARI SAADETE ERECEKLERDİR. UYUMSUZLUĞUN VE HUZURSUZLUĞUN SEBEBİ, İSYAN VE TUĞYANDIR. AHİRET SAADETİ GİBİ, DÜNYEVİ HUZURUN DA ÇARESİ İSLAMDIR.
bütün bu tanımlara göre şeriat demek "din kuralları" demektir. günümüze baktığımızda bizim manayı bilmememizden dolayı bazı islam düşmanı kişilerce şeriat bize yanlış lanse edilip ona karşı bir düşmanlık yaratılmıştır. bu önemli hususu herkesle paylaşma gereğini bir müslüman olarak üzerimde farz bildim.
insan ise, hür bir varlıktır.
"DİNDE ZORLAMA YOKTUR"
saygılarımla...
alıntıdır......
not: güzel bir açıklama... faydalanabilmeniz temennisiyle inşaAllah..
Dini İçerikli Konular
Şeriat nedir?
Konuyu ben açacaktım.. siz benden çok yaşayacaksınız.:)
Ekleyecek bir şey yok.. Özetle budur Şeriat-ı Garra!.
Kaleminize sağlık.
evet abi tanımlayan güzel tanımlamış,ben de bilmeyenler istifade etsin diye düşündüm...anlamını bilmeyen malesef çok....xxhidayet;214791 wrote:Konuyu ben açacaktım.. siz benden çok yaşayacaksınız.:) Ekleyecek bir şey yok.. Özetle budur Şeriat-ı Garra!. Kaleminize sağlık.
Dogru seyler yaziyor.
Kardeşim güzel bir yazı emeğine sağlık.Yanlız müsade edersen küçük bir açıklama yapmak isterim Bu"DİNDE ZORLAMA YOKTUR" dine girmede zorlama yoktur anlamında kullanılmıştır yoksa dine girdikten sonra da zorlama yoktur denemez. Buda tabi laik yönetimlerde olmaz ancak ŞERİAT ile yönetilen yerlerde olur. Dinde zorlama yoktur , bakara suresi'ndeki bir ayette gecen cümledir. ayette gecme sebebi ise ; Medineli bir zatın iki oğlu vardı. ikisi de islâm'a henüz girmemiş, imanla müşerref olmamışlardı. baba ise buna çok üzülüyor, "benim birer parçam sayılan oğullarım küfürde nasıl kalırlar, ben buna nasıl razı olurum?.." diyerek islâm'ı kabullenmeleri için çocuklarını zorluyor, bu zorlama da daha fazla uzaklaşmaya sebep oluyordu. işte bu sırada gönderdiği âyetinde rabb'imiz: "dinde zorlama yoktur, artık doğru ile eğri, hak ile bâtıl yaşanarak ortaya çıkmıştır..." buyurdu. böylece akıl, fikir sahibi insanların, müslümanların yaşadığı islam'ı görerek tercihlerini yapmaları gerektiğine işaret edildi.dilruba;214790 wrote: "DİNDE ZORLAMA YOKTUR" saygılarımla...alıntıdır...... not: güzel bir açıklama... faydalanabilmeniz temennisiyle inşaAllah..
Öncelikle konuyu açan kardeşime çok teşekkürler.
Yusuf kardeşime çok çok teşekkür ederim takdirleri için güzel ve olumlu görüşleri ilede katkılarını bekleriz işte benim ona söyledigim bu yıllardan beri olumlu şeyler de yaz ki insanlar sizi sevsin ve takdir ettiginizi veya tekdir edilmeden takdir ile o kişinin açılan konuya daha fazla yaklaşımı olsun katılımı olsun SEVMEDEN DÖVÜLMENİN ADI ZULUM OLUR SEVİLEREK DÖVÜLMEK İSE TERBİYE OLUR.
Menes kardeşime ayrıca çok çok teşekkürler paylaşımı için minnettar kaldım bu olayı ilk defa duydum.
İslam alimlerinin genel fetvası bu dediginiz gibi ancak yaşantı konusundada ferdi (Devlet degil bu arada) olarak kulluk yapan insanın fillerine müdahale ve zorlama olmayacagı hususundada böyle bir hüküm söylenir.
Selamlar
Şeriat: İslam'ın dış kuralları yani şekil şartları diye özetleyebiliriz. Tehlikeli bir şey değil anlayacağınız.
Allahın emri Peygamberimizin sünneti hiç yanlış olurmu.
Şeriat GÜZEL AHLAKTAN BAŞKA BİRŞEY DEGİL.Selamlar
Balcan delisi Ançeketli müso dayıya duyrulur.:pfsoyarik;214879 wrote:Allahın emri Peygamberimizin sünneti hiç yanlış olurmu. Şeriat GÜZEL AHLAKTAN BAŞKA BİRŞEY DEGİL.Selamlar
Doğru olanların hepsinin bende arkasındayım merak etme.M.ENES;214881 wrote:Balcan delisi Ançeketli müso dayıya duyrulur.:p
:p:p:p:p:p:p:p:p:p:pmüslüm akpek;214885 wrote:Doğru olanların hepsinin bende arkasındayım merak etme.
açıklaman için çok teşekkürler abi...aydınlattın sağolasın..M.ENES;214850 wrote:Kardeşim güzel bir yazı emeğine sağlık.Yanlız müsade edersen küçük bir açıklama yapmak isterim Bu"DİNDE ZORLAMA YOKTUR" dine girmede zorlama yoktur anlamında kullanılmıştır yoksa dine girdikten sonra da zorlama yoktur denemez. Buda tabi laik yönetimlerde olmaz ancak ŞERİAT ile yönetilen yerlerde olur. Dinde zorlama yoktur , bakara suresi'ndeki bir ayette gecen cümledir. ayette gecme sebebi ise ; Medineli bir zatın iki oğlu vardı. ikisi de islâm'a henüz girmemiş, imanla müşerref olmamışlardı. baba ise buna çok üzülüyor, "benim birer parçam sayılan oğullarım küfürde nasıl kalırlar, ben buna nasıl razı olurum?.." diyerek islâm'ı kabullenmeleri için çocuklarını zorluyor, bu zorlama da daha fazla uzaklaşmaya sebep oluyordu. işte bu sırada gönderdiği âyetinde rabb'imiz: "dinde zorlama yoktur, artık doğru ile eğri, hak ile bâtıl yaşanarak ortaya çıkmıştır..." buyurdu. böylece akıl, fikir sahibi insanların, müslümanların yaşadığı islam'ı görerek tercihlerini yapmaları gerektiğine işaret edildi.
Sizde sağolun.Daha fazla çalışmalar bekliyoruz.:)dilruba;214892 wrote:açıklaman için çok teşekkürler abi...aydınlattın sağolasın..
Bence arkasında kalmayın, önünde de durmayın. Yanında olmayı deneyin.
müslüm akpek;214885 wrote:Doğru olanların hepsinin bende arkasındayım merak etme.
Subutay Alkışlanacak bir deyim çok teşekkürler sayende dagarcıgımız doluyor.selamlar
Abi biz ne biliyorsak sizden öğrendik. Selamlar...
fsoyarik;214932 wrote:Subutay Alkışlanacak bir deyim çok teşekkürler sayende dagarcıgımız doluyor.selamlar
Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.