-----LEYLAYI NAZAR-----
.
Resim kaynağı
Gözleri gönlüne olur tercüman.
Yanay?m a?k?na; ölene kadar.
Kalmas?n kalbimde bir küçük güman.
Bakay?m yollara; gelene kadar.
Sevende mestlik var. Yarin a?k?ndan.
Yarene dostluk var. Onun me?kinden.
Hastaya ?erbet var. Dostun destinden.
?çeyim meyinden gülene kadar.
Güzeller gülzara olurlar ?enlik.
Güllerin kokusu gönle esenlik.
Güllerle ezilir gönülde benlik.
Koklay?m kalbimi silene kadar.
Uzakta, yak?nda seninledir yar.
Kalbine bir yönel içinde ne var.
Bir kez tebessüm et leyla’y? - nazar.
Göreyim yolunu bulana kadar.
Bal ile ?ekere tad edem seni.
Bülbülü ?eydayla yad edem seni.
?smimin önüne ad edem seni.
Ad?n? ad?md?r bilene kadar.
NERDES?N?Z .................................................
Edited by - gokhandokuyucu Tarih: 28 Eyl 2005 17:17:57
Selam hem?ehrilerim, bu yaz? bana bir e-posta ile geldi, sizlerle payla?mak istedim.Yorumların?z? yazabilirsiniz:
Yans?tmak ve... Eylem.
Zengin ve fakir ülkeler aras?ndaki fark ülkelerin ya?? de?ildir..
Mesela,
Hindistan ve M?s?r gibi ülkelerin ikibin y?ldan fazla geçmi?i vard?r ve fakirdirler..
Öbür taraftan,
Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi 150 sene önce isimleri bilinmeyen ülkeler kalk?nm?? ve zengin ülkelerdir..
Do?al kaynakların var olup olmamas? da zengin ülke fakir ülke aras?ndaki fark? yaratmaz !!.
Japonya..
Ufac?k bir adaya s?k??m??, %80 arazisi tar?ma ve hayvanc?l??a uygun olmayan bir ülkedir ama ayn? zamanda dünyan?n ikinci büyük ekonomisidir.
Ülke dev bir bir yüzer fabrika gibidir, bütün dünyadan ham madde ithal eder, sonra da bütün dünyaya bitmi? ürün ihraç eder..
Di?er bir örnek,
Kakao yeti?tiremeyen ancak dünyan?n en kaliteli çikolatas?n? üreten ?sviçre dir.
4 ay da sürse de k?sa yaz döneminde topra??da ekerler, hayvanc?l?k ta yaparlar.
Bu yetersizlikte bile ürettikleri süt ürünleri en iyi kalitededir.
Bu ufak ülke yans?tt??? güvenli, düzenli ve çal??kan ülke imaj? sayesinde
dünyan?n para kasas? olmay? da ba?arm??t?r..
Zengin ve fakir ülkelerin yöneticilerini birbirleriyle kar??la?t?rd???n?zda
aralarında önemli bir fark bulamazs?n?z..
Irk ve deri rengi de önemli de?ildir.
Kendi ülkelerinde tembel olarak tan?nan i?çiler asl?nda zengin Avrupa ülkelerinin arkas?ndaki
ana üretici güçtür..
Peki....O zaman aradaki fark nereden gelmektedir?.
Fark ;
Uzun y?llard?r kültür ve e?itim ile içlerine i?lenen
de?i?ik bak?? aç?s?d?r.
Zengin ve kalk?nm?? ülke insanların?n davran??ların? inceledi?imizde,
büyük bir ço?unlu?un ?u prensiplere kalben inand???n? görüyoruz.....
1. Temel ahlaki kurallar
2. Dürüstlük
3. Sorumluluk
4. Kanun ve kurallara sayg?
5. Ba?kaların?n hakk?na sayg?
6. Çal??kanl?k
7. Tasarruf ve yat?r?ma inanç
8. ?rade
9. Dakiklik
Geri kalm?? ülkelerde nüfusun çok küçük bir az?nl??? bu prensiplere inanmaktad?r..
Biz, do?al kaynaklar?m?z olmad??? için veya do?a bize kar?? zalim davrand??? için fakir de?iliz.
Biz, do?ru bak?? aç?s?na sahip olmad???m?z için fakiriz..
Zengin ve kalk?nm?? ülkeleri o noktaya getiren i?levsel prensiplere uymak ve bunlar? çocuklar?m?za ö?retmek azmimiz olmad??? için hala fakiriz..
Bu mesajdan ba?kalarına bahsetmezseniz:
ne size bir ?ey olacak,
ne köpe?iniz hastalanacak,
ne i?inizden kovulacaks?n?z,
ne de yedi sene boyunca lanetleneceksiniz..
Ama,
vatan?n?z? seviyorsan?z,
Bu mesaj?n mümkün oldu?u kadar çok ki?inin eline geçmesini sa?lay?n?z.
Ne kadar çok ki?i do?ru prensipleri benimserse o kadar çabuk düze çıkar?z..
Hadi Kolay Gelsin !
.
Edited by - Nizipli_kurt Tarih: 28 Eyl 2005 17:27:32
gökhac?g?m,bu resim çok ?eyi,ifade ediyor ama?üzerinde çok dü?ünmek gerekir?kanat?ndeyim.ama?fikrimi sorarsan fotraf? çeken çok usta biri olsa gerek?
....................
Genç bi k?z ailesinin evde olmad??? bi ak?am arkada?ların? davet etmi?. K?z k?za yemi?ler, içmi?ler, derken içlerinden biri cin ça??ral?m” demi?. Ev sahibi k?z da hiç inanmazm?? böyle ?eylere ama arkada?larına ay?p olmas?n diye kabul etmi?. Harfler kesilmi?, fincan ortaya konmu? ve elele bir masan?n etraf?nda daire olunup cin ça??rma olay?na girilmi?. Cin gelmi? gelmesine ama bizim k?z hala fincan? arkada?ların?n itti?ini dü?ünüyomu?. Bi ara fincan h?zl? h?zl? harflere giderek ?öyle demi?: içinizde bana inanmayan biri var. Yarın saat 4’te o ki?iyle tavla oynamaya gelece?im!” K?zlar feci t?rsm?slar ama ev sahibi k?z hala dalgas?ndaym?? i?in. Saat çok geç olmad??? halde seans hemen bitirilmi? ve k?zlar evlerine da??lm??.
Bizimki zaten o tür ?eylere hiç inanmad???ndan cin olay?n? ertesi sabah unutmu?mu? bile. Ö?lene do?ru telefon çalm??. Arayan, k?z?n çok sevdi?i, çok iyi anla?t??? teyzesiymi?, bugün içimde bi s?k?nt? var, evdeysen bi ara sana u?ruycam. Dertle?elim biraz” demi?. K?z da sevinmi? teyzesini görecek diye, hemen gel, ben de seni çok özledim” demi?.
K?z, teyzesini hakikaten dertli ve solgun görmü?. Ho?be? etmi?ler ama teyze hala dalg?nm??. K?z, teyzecim sen konu?tukça daha kötü oldun, istersen ba?ka bi?ey yapal?m” demi?. Teyzesi de o zaman tavla oynayal?m. Ne zamand?r seninle oynamad?k. Kafam da??l?r biraz” demi?. K?z tavlay? almaya giderken bi gece önceki olay akl?na gelmi?, “Me?er benim teyzem cinmi?” deyip gülümsemi?.
K?zla teyzesi güle oynaya tavla oynarken bi ara teyze tuvalete gitmek için kalkm??. O içerdeyken telefon çalm??. Arayan k?z?n babas?ym??. Adamca??z çok üzgün bi sesle konu?uyomu?: k?z?m teyzen ö?len bi trafik kazas? geçirdi. Durumu çok iyi de?ildi ama Allahtan ümit kesilmez deyip sana haber vermedik ama az önce teyzeni kaybettik, ba??m?z sa?olsun..
Edited by - gokhandokuyucu Tarih: 02 Eki 2005 23:24:20
MEKTUP 1
Dilimin ve kalemimin ucundas?n,
Fakat kalbimin içinde,
?u tükenen y?llara sor, gecelere
Gündüzlere sor: kiminleyim ben?
Hiç sizin semtinizde vefa rüzgar? esmez mi?
Da?lara seslendim, onlar bile ses verdi de
Sen neden susuyorsun...
Sen ses ver de senin semtinden esecek vefa
ve a?k rüzgarlarına ba?r?m? açay?m.
Ci?erlerime çekeyim...
'Beni ne yapacaks?n' deme
'Benim yüzümden ne hale gelmi?sin' de!
Yollarda ayak izlerini gördüm,
Bu izlere yüzlerimi sürdüm.
Evet, buralardan geçen sensin!..
Yollardan geçti?in gibi benden de mi geçeceksin?..
Yollardaki izlerini ba?ka izler bozar siler...
Fakat kalbimde b?rakt???n izler ebedidir, bozulmaz, silinmez...
Seni dü?üne dü?üne dü?üme giriyorsun
Onun için ben, gündüzlerden çok geceleri sever oldum
Senin olmad???n yerde güne? yok bana
Ate? yok bana...Hayat yok bana...
Muhacir ku?lar s?cak iklimlere göçtüler
Demek ki göç zaman? benim ku?umsa
'A?k' denilen kafeste ç?rp?n?p durdu.
Seninle olduktan sonra her ?ey s?cakt?r bana
Son bahar bile ilk bahar gibidir.
Bir bakt?n can?m? yakt?n
Bir daha bak ki , kül olay?m, savrulay?m...
Bu bayram da sensiz geçti.
Seninle her gün bayram bana
Sen olmay?nca bayramdan ne haber?
?? bildi?in gibi de?il, bilmedi?in gibi...
Sen kendine bakma, bana bak;
Neler oluyor o zaman anlars?n
Öldü?üm zaman mezar?ma gel
De ki ' bu adam benden neler çekti
Ey toprak, böyle bir dertliyi sen nas?l çekiyorsun...'
Osman Yüksel Serdengeçti
Yolculuk, her zaman dü?ündüm onu;
?çimde bu azg?n davet ne demek?
Oraya, nerdeyse güne?in sonu,
Uçmak, kay?p gitmek, kaç?p dönmemek.
Alt?mdan kayd?rd? bir el minderi;
Herkes yata??nda, ben ayaktay?m.
Bir gece, rüyada gördü?üm yeri,
Gözlerim yumulu, aramaktay?m.
Beni ça??rmakta yabanc? dostlar;
Bu dostlar ne güzel, dilsiz ve ads?z.
Eski evde, ?imdi bir ba?ka ev var:
Avlusu karanl?k, sular? tads?z.
Her ak?am, ayn? yer, ayn? saatte,
Güne?ten e?yama dü?en bir çubuk;
Yang?n varm?? gibi yukar? katta,
Arkamdan gel diyor, sessiz ve çabuk!
Ba??m, art?k onu ta??mak ne zor!
Ba??m, günden güne kayıts?z bana.
Dal?nda bir yaprak gibi dönüyor,
Ac? rüzgarların çekti?i yana...
NEC?P FAZIL KISAKÜREK
ÇA?RI?IMLAR
Çok küçük bir yalan?
Çok büyük bir orant?da
Dinlediniz mi?
Çok büyük bir yalan?
Çok yal?n bir do?rultuda
Söylediniz mi?
Gecikmi? bir gizlemi,
Birikmi? bir özlemi
Saklad?n?z m??
Gelmeyecek bir gideni,
Olmayacak bir nedeni
Beklediniz mi?
Bir gerçe?i erken,
Bir açl??? tokken
Anlad?n?z m??
Hep mi hep ölecekmi? gibi,
Hiç mi hiç ölmeyecekmi? gibi
Ya?ad?n?z m??
Yalan? sürmeye sürmeye,
Yanl??? görmeye görmeye
Sakland?n?z m?..
Do?rulu?un yönünde,
Do?ruların önünde
Akland?n?z m?..
Ortams?z bir ya?amda,
Ya?ams?z bir ortamda
Harcand?n?z m?..
Özdemir Asaf
gökhan,ben ne dedi?ini anlamad?m ama?
acaba ?F?L?ST?N DE K? ÇOCUKLARIN ?Ç?NDE DO?UM GÜNÜ NÜ KUTLAYAN VAR MI?
veya B?LEN VAR MI?
......................................................................................?
gökhan,ben ne dedi?ini anlamad?m ama?
acaba ?F?L?ST?N DE K? ÇOCUKLARIN ?Ç?NDE DO?UM GÜNÜ NÜ KUTLAYAN VAR MI?
veya B?LEN VAR MI?
......................................................................................?
bu bir semboldür nas?l kutlu do?um haftas?nda oldu?u gibi zaten pasta bir resim çok
komiksin meslekta??m:)))))))))))))))))))
selam abi mesaj sadece bir kutlama amac?ylad? ama ne bakarsan onu görürsün felsefesi biraz durum ama neyseyine de sa?olun sayg?lar ben kimseye kötü söylemedim o abimize her zamn sayg? duyuyorum..
Ramazan Ay?
Peygamber efendimiz, Ramazan-? ?erifin fazileti hakk?nda buyuruyor ki:
(Ramazan ay? mübarek bir ayd?r. Allahü teâlâ, size Ramazan orucunu farz k?ld?. O ayda rahmet kap?lar? aç?l?r, Cehennem kap?lar? kapan?r, ?eytanlar ba?lan?r. O ayda bir gece vard?r ki, bin aydan daha k?ymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hay?rdan mahrum kalm?? say?l?r.) [Nesai]
(Ramazan ay? gelince, “Hay?r ehli, hayra ko?, ?er ehli, kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]
(Ramazan bereket ay?d?r. Allah bu ayda, günahlar? ba???lar, dualar? kabul eder.) [Taberani]
(Ramazan gelince, Allahü teâlâ meleklere, müminlere isti?far etmelerini emreder.) [Deylemi]
(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; Ramazan ay?, sonraki Ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]
(Pe? pe?e üç gün oruç tutabilenin, Ramazan orucunu tutmas? gerekir.) [Ebu Nuaym]
(Bu aya Ramazan denmesinin sebebi, günahlar? yak?p eritti?i içindir.) [?.Mansur]
(Ramazan?n ba?? rahmet, ortas? ma?firet, sonu ise, Cehennemden kurtulu?tur.) [?.Ebiddünya]
(?slam, kelime-i ?ahadet getirmek, namaz k?lmak, zekat vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.) [Müslim]
(Allahü teâlân?n, gözlerin görmedi?i, kulakların i?itmedi?i ve hiç kimsenin hayaline bile gelmeyen nimet dolu sofras?, ancak oruçlular içindir.) [Taberani]
?mam-? Rabbani hazretleri de buyuruyor ki:
Mübarek Ramazan ay?, çok ?ereflidir. Bu ayda yap?lan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, ba?ka aylarda yap?lan farzlar gibidir. Bu ayda yap?lan bir farz, ba?ka aylarda yap?lan yetmi? farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahlar? affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevab? kadar, ayr?ca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevab? hiç azalmaz.
Bu ayda, emri alt?nda bulunanların, i?lerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolayl?k gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-? ?erif ay?nda, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen ?eyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi i? yapabilenlere, bütün sene bu i?leri yapmak nasip olur.
Bu aya sayg?s?zl?k edenin, günah i?leyenin bütün senesi, günah i?lemekle geçer.
Bu ay? f?rsat bilmeli, elden geldi?i kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlân?n raz? oldu?u i?leri yapmal?d?r. Bu ay?, ahireti kazanmak için f?rsat bilmelidir.
Kur’an-? kerim Ramazanda indi. Kadir gecesi bu aydad?r. Ramazan-? ?erifte iftar? erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.
?ftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insan?n aczini, yiyip içmeye ve dolay?s?yla her ?eye muhtaç oldu?unu göstermektedir. ?badet etmek de zaten bu demektir.
Hurma ile iftar etmek sünnettir. ?ftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr in?aallahü teâlâ) duas?n? okumak, teravih k?lmak ve hatim okumak önemli sünnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur.
Bu ayda, Cennet kap?lar? aç?l?r. Cehennem kap?lar? kapan?r. ?eytanlar, zincirlere ba?lan?r. Rahmet kap?lar? aç?l?r. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun ?an?na yak??acak, kulluk yapmay? ve Rabbimizin raz? oldu?u, be?endi?i yolda bulunmay?, hepimize nasip eylesin!
Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemi? olur. Namaz k?lmayan?n da, oruç tutmas? ve haramlardan kaç?nmas? gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanlar? oldu?u anla??l?r.
Ramazanda oruç tutmak hakk?ndaki hadis-i ?eriflerde buyuruluyor ki:
(Ramazan orucu farz, teravih namaz? ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahlar? affolur.) [Nesai]
(Ramazan orucunu farz bilip, sevap bekleyerek oruç tutan?n günahlar? affolur.) [Buhari]
(Ramazan orucunu tutup ölen mümin, Cennete girer.) [Deylemi]
(Ramazan bereket ay?d?r. Allah bu ayda, günahlar? ba???lar, dualar? kabul eder. Bu ay?n hakk?n? gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kal?r.) [Taberani]
(Ramazan ay?nda ailenizin nafakas?n? geni? tutun! Bu ayda yap?lan harcama, Allah yolunda yap?lan harcama gibi sevapt?r.) [?bni Ebiddünya]
(Oruçlunun susmas? tesbih, uykusu ibadet, duas? makbul, ameli de çok sevapt?r.) [Deylemi]
(Oruçlu iken çirkin konu?may?n! Birisi size sata??rsa, “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]
Ramazan-? ?erifte, oruç tutmak çok sevapt?r. Özürsüz oruç tutmamak büyük günaht?r. Hadis-i ?erifte, (Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün y?l boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavu?amaz) buyuruldu. (Tirmizi)
Ama dini bir mazeret varsa oruç tutmamak günah olmaz.
Ramazan Ay? Mesaj?
.
Ferdi hayatta dindarl???n, sosyal hayatta huzur, dayan??ma ve kayna?man?n yo?un olarak ya?and??? af, ma?rifet ve bereket mevsimi Ramazan ay?na ula?m?? bulunuyoruz. .
Y?l içerisinde gönüllerin yumu?ad???, rahmet kap?ların?n aç?ld??? geceler, günler ve aylar vard?r. ??te bunlardan biri de peygamberimiz (s.a.v)’in “Evveli rahmet, ortas? ma?firet ve sonu cehennemden kurtulu?tur” diye haber verdi?i Ramazan ay?d?r. .
Bu ay, ö?renmek, anlamak ve gereklerini yerine getirmek üzere okuyan herkesin zihninde ve kalbinde farkl?, kal?c? ve derin izler b?rakan yeryüzünde en çok okunan Kur’an-? Kerimin indirildi?i; ve ayn? zamanda nimetlerin kadrinin bilinmesine vesile olan, insanda ?ükran hisleri uyand?rarak, yoksulların çaresizlerin halinden anlama ?uuru veren ve maddenin esaretinden kurtararak “sab?r” denilen en yüksek ahlaki bir meziyete eri?tiren bir ibadet olan oruç ibadetinin farz k?l?nd??? bir ayd?r. .
Ramazan ay?n?n ve oruç ibadetinin önemi Kur’an-? Kerimde ?öyle ifade edilmektedir. “Ramazan ay? insanlara yol gösterici, do?runun ve do?ruyu e?riden ay?rman?n açık delilleri olarak Kur’an indirilen ayd?r..” (Bakara, 185), “Ey iman edenler! Oruç sizden önceki ümmetlere farz k?l?nd??? gibi sizin üzerinize de farz k?l?nm??t?r. Art?k bu sayede, kötülüklere kar?? kendinizi korursunuz” (Bakara, 183). .
Müminlere erdem ve olgunluk kazand?ran, di?er bir ifadeyle ruhu beslemek için bedenlerin aç b?rak?ld??? Ramazan ay?nda nefsâni arzular de?il, insani meziyetler öne çıkmal?d?r. .
Her bir gün ve gecesinde inen rahmet, ma?firet ve huzurun fark?nda olanların daha çok istifade etti?i Ramazan ay?, insanlar için gerçekten bir rahmet ay?d?r. As?rlard?r din ile ba??n? koparmadan sürdüren ve onu hayat?na rehber edinen milletimiz, Ramazan ay?n?n rahatlat?c? ve geni?letici etkisini nefislerinde, ailelerinde ve toplumlarında ya?am?? ve ya?atm??, Ramazan ay?n? sadece dini de?il, sosyal ve kültürel hayatlar? için de canl? bir dönem haline getirmi?lerdir. .
.
Maddi ve manevi say?s?z güzelliklerin ya?and??? ve mükafatların?n s?n?rs?z olarak verildi?i bu manevi iklimi, çok iyi de?erlendirmeliyiz. Özümüze dönerek, gaflet ve cehalette geçen günlerimizi sorgulamal?, hata ve günahlardan temizlenme iste?imizi art?rarak kendimizle hesapla?mal?y?z. ?yi ve güzel davran??lar? art?rarak, geçici ve kötü ?eyleri de terk ederek onbir ay?n geride b?rakt??? manevi kirleri temizlemeye çal??mal?y?z. .
Dinimizin emirlerinin yerine getirilmesiyle ortaya çıkan güzellikler, ancak samimiyet ve güzel ahlak üzerine oturan bir dindarl?kla muhafaza edilebilir. Dindarl???n ibadetten ahlak kurallarına, ki?inin di?er insanlarla ili?kilerinden, do?aya, çevresine ve ülkesine kar?? vazifelerine varıncaya kadar hayat?n her alan?nda tezahürleri vard?r. .
As?l dindarl?k, insan?n kendisini yaratan ve say?s?z nimetlerle donatan Allah’?n varl???n? ve birli?ini tan?y?p ona ibadet etmesi ve ahlak?n? güzelle?tirmesidir.” Güvenmeyen ve güvenilmeyen kimsede hay?r yoktur” ilkesi ile erdemli toplumun temellerini kuran Hz. Peygamber, “En hay?rl? mü’min ba?kalar?yla iyi geçinen ve kendisi ile iyi geçinilendir,” buyurarak insan için güzel ahlak?n önemine vurgu yapm??t?r. .
Fert ve toplum olarak huzura, sevgiye ve sayg?ya, yard?mla?maya ve birbirimizi anlamaya ihtiyac?m?z vard?r. Günlük hayat?m?zda ki?isel zaaflardan dolay? ortaya çıkan bir tak?m eksiklikleri ve hatalar? Ramazan ay?n? f?rsat bilerek gidermeliyiz. Dünyevi istek ve arzular?m?z?n yo?unlu?u sebebiyle zaman zaman ihmal etti?imiz akraba ve kom?u ili?kilerimize önem vermeliyiz. ?htiyaç içerisinde ve zor ?artlar alt?nda ya?am?n? sürdürmek zorunda kalan insanlar?m?z?n maddi ve manevi yard?mlarına ko?arak problemlerini çözmeye, bu zaman diliminde onlara daha fazla yard?mc? olmal?, hiç olmazsa ac?larına ortak olmal?y?z. .
Ramazan ay?n?n nefsimiz, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanl?k için hay?rlar getirmesini, bizleri olgunla?t?rmas?n? ve yüceltmesini Cenab-? Allah’tan niyaz ediyorum. .
.
TERAV?H VE RAMAZAN GECELER?N?N ?HYASI
.
Ramazan ay?, Allah’?n kullarına ihsan etti?i önemli bir ayd?r. Faziletiyle ilgili yaz?lm?? ve söylenmi? çok söz vard?r. Ama ne olursa olsun as?l olan ya?anmas?d?r. Aksi taktirde bildi?ini ya?amayan insan konumuna dü?ülür ki, bu da ?slâm’?n kabul etmedi?i bir gerçektir. .
Ramazan gecelerinin ihyas?yla ilgili Ebu Hureyre’den mervî ?u hadis dikkat çekici: “Rasulullah ramazan gecelerini ihya etmeye te?vik eder, fakat kesin olarak emretmezdi. Her kim inanarak ve kar??l???n? Allah’tan bekleyerek ramazan? ihya ederse, geçmi? günahlar? ba???lan?r.” .
“Ramazan? ihya etmek...”ten maksat, namaz k?larak ihya etmektir, bu namaz da teravih namaz?d?r denmi?. Bir ba?ka hadisi ?erifte de Peygamberimiz: “?üphesiz Allah ramazan orucunu farz k?ld?, ben de ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet k?ld?m. Her kim inanarak ve sevab?n? Allah’tan bekleyerek ramazan? oruçla, gecelerini de namazla ihya ederse anas?ndan do?du?u gibi günahlarından temizlenmi? olur.” buyuruyor. .
Görüldü?ü gibi ramazan gecelerini ihya etmek, Müslüman için son derece menfaatli bir durum. Burada teravih namaz? olarak zikredilmeye çal???lm??sa da, sadece buna hasretmek eksik olur. As?l olan, bu geceleri en hay?rl? bir ?ekilde de?erlendirmektir. Kur’an okumak, Peygamber hayat?n? okumak, tefekkür ve tezekkürle me?gul olmak, ramazan gecelerinde yap?lmas? gereken i?lerden olmal?d?r. .
Ramazan ay?, Kur’an ve ibadet ay? oldu?undan, gündüzleri oruçlu insanların, gecelerini de malayani ile geçirmeden, gündüzki orucun sevab?n? yok edici davran??larda bulunmamas? gerekir. Onun için de insan, ramazan ay?nda her yönüyle kendini hesaba çekmeli. Yapt??? güzelliklere devam etmeli, yapmamas? gerekip de yapt??? yanl??lardan da vazgeçip, nasuh tevbesi yapmal?d?r. Deyim yerindeyse yeniden do?mak için ramazan ay?n?, kul, f?rsat bilmeli. .
Özellikle ramazan gecelerinin ihyas?nda en verimli i? teravih namaz?d?r. ?imdi de teravih namaz?n?n nas?l ve ne kadar k?l?nmas? gerekti?i ile ilgili bilgileri size aktaral?m. .
Teravih Namaz? .
Teravih, nefsin istirahat etmesi demektir. Ramazan ay? içinde k?ld???m?z teravih namazlarında her dört rekattan sonra dinlenildi?i (dinlenmesi gerekti?i) için bu ?ekilde adland?r?lm??t?r. .
Tek ve cemaatle k?l?nabilen teravih namaz?n?n hükmü, Ahmet b. Hanbel, ?afiî ve Ebu Hanife ile Malikîlerden baz?larına göre EFDALD?R. Bu hükme bu mezheplerden baz? müctehidler farkl? görü?ler de beyan etmi?lerdir. Mesela Tahavî, vacib-i kifaye demi?tir. .
Peygamberimizin teravih namaz?n? devaml? cemaatle k?lmad???ndan ?slâm âlimlerinin bir k?sm? evde k?lman?n faziletli oldu?u kanaatine varm??lar. Hz. Ömer devrinden sonra teravih namaz? ?slâm’?n ?iâr? haline geldi ve Müslümanlar bunu devaml? olarak k?ld?lar. Bu sebeple alimler teravihi camilerde k?lman?n efdal oldu?u hususunda görü? birli?ine vard?lar ve bu konuda a?a??daki delilleri zikrettiler: .
Hz. Ai?e (r.a.) diyor ki: “Hz. Peygamber mescitte namaz k?lm??t?. Bir grup cemaat de O’na uyarak namaz k?ld?lar. Sonra ikinci gün yine k?ld?. Bu sefer cemaat ço?ald?. Sonra üçüncü gün, yahut dördüncü gün cemaat yine topland?. Fakat Hz. Peygamber onların yan?na çıkmad?. Sabah olunca da ?öyle buyurdu: “Yapt???n?z? gördüm. Ancak size çıkmaktan beni al?koyan ?ey, size bu namaz?n farz olmas?ndan korkmamd?r.” .
Görüldü?ü gibi Hz. Peygamber, teravih namaz?n? cemaatle k?lm??t?r. O’nu cemaate devam etmekten “ümmetime farz k?l?n?r” endi?esi al?koymu?tur. .
Ebu Hureyre diyor ki: “Hz. Peygamber, ramazanda çık?p bakt? ki, bir grup cemaat mescidin bir kö?esinde namaz k?l?yor. “Bunlar nedir?” diye sordu. Dediler ki: “Bunlar Kur’an okumay? bilmeyen bir topluluktur. Ubey b. Kâb namaz k?l?yor, onlar da onun namaz?na uyarak k?l?yorlar.” Bunun üzerine Hz. Peygamber buyurdu ki: “Do?ru yap?yorlar. Yapt?klar? ?ey ne güzeldir.” .
Hz. Ömer (r.a.)’in, cemaati Übey b. Kâb’?n arkas?nda toplad??? belirtilir. Zikredilen bu deliller teravih namaz?n?n cemaatle k?l?nmas?na delil te?kil etmektedir. .
Hz. Peygamber’in: “Farz olan? müstesna namaz?n efdali, ki?inin evinde k?ld??? namazd?r.” sözünü alimler, teheccüd namaz?na hamletmi?lerdir. Nitekim bayram namazlar?, küsuf ve istiska gibi cemaatle k?l?nmas? me?ru olan baz? namazlar? umumdan istisna ettiler. Teravih namaz? da böyledir. Bunun için Ömer b. el-Hattab, teravihin farz k?l?nmas? endi?esi ortadan kalk?nca, cemaatle camide k?lmay? emretmi?tir. Bu uygulama o zamandan günümüze kadar böylece devam edegelmi? ve ramazan ay?nda teravih namaz? k?lmak, ?slâm’?n ?iar? olmu?tur. Ancak teravihi camide cemaatle k?lmay?p da evinde k?lan kimse kötülenmez, ay?planmaz. .
Teravih namaz? konusunda sahabe uygulamas?na gelince; Hz. Peygamber’in vefat?ndan sonra Ebu Bekir ve k?smen de Ömer döneminde teravih namaz? münferiden, yani cemaat olmaks?z?n k?l?nmaktayd?. Bir ramazan öncesi Ömer mescide çıkt???nda, halk?n da??n?k bir ?ekilde teravih namaz? k?ld???n? görmü? ve da??n?k bir ?ekilde k?lmak yerine insanlar? bir imam?n arkas?nda toplay?p teravih namaz?n?n cemaatle daha derli toplu, düzenli bir ?ekilde k?l?nmas?n?n uygun olaca??n? dü?ünmü? ve ertesi gün Ubey b. Kâb’? teravih imam? tayin etmi?tir. Düzenli bir ?ekilde namaz?n k?l?nd???n? görünce de: “Bu ne de güzel bir yeniliktir (bidat).” diye memnuniyetini ifade etmi?tir. .
Teravih Namaz?n?n rekat say?s? .
Bu konuda alimlerin üç görü?ü vard?r: .
1- Teravih sekiz rekatt?r. Muhaddislerin ve Muhakkiklerin görü?ü. .
2- Teravih yirmi rekatt?r. Üç imam; Ebu Hanife, ?afî ve Ahmet b. Hanbel’in görü?ü. .
3- Teravih otuz alt? rekatt?r. ?mam-? Malik’in görü?ü. .
Bu görü? içinde muhtelif deliller mevcut. Yaln?z üçüncü görü? konusundaki delil hayli zay?f. Birinci ve ikinci görü? konusunda oldukça kuvvetli deliller mevcut. Bu konuda delillerle sizlerin dikkatini da??tmak istemiyorum. Fakat ?unu ifade etmeyi de vazife addediyorum: Bu açıklamalara göre, teravih namaz?n?n sekiz rekat?n?n Hz. Peygamberin sünneti, geri kalan on iki rekat?n?n ise, teravihin yirmi rekat oldu?una dair, sahabenin sünneti ve ?slâm ümmetinin ramazan ay?n? ihya gecesiyle ya?att??? gelene?i oldu?u ortaya çıkmaktad?r. Bu durumu birbirinden ay?rmak için baz? Hanefîler teravih namaz?n?n ilk sekiz rekat?n?n RAT?BE sünnet, geri kalan on iki rekat?n?n ise MÜSTEHAB oldu?unu söylemi?lerdir. .
Ramazan ay? Kur’an ay?, ramazan ay? ibadet ay?; bu aya eri?en Mü’minler bunun kadrini, k?ymetini iyi bilmeliler. Bir kudsî hadiste buyuruluyor ki: “Kulum bana nafile ibadetle yakla??r; ben onun gören gözü, tutan eli, yürüyen aya?? olurum.” Bizler de bu anlay?? üzere hayat?m?z? idame etmek istiyorsak ibadetlerimize özen göstermeliyiz. ?ster sekiz, ister yirmi, ister otuz alt? k?lal?m; ister evde, ister mescid/camide k?lal?m mühim olan hakk?yla ve Allah’?n r?zas?na uygun olarak k?lmaya çal??mam?zd?r. .
Allah’a yak?n olmaya çal???p, Allah’a yakla?t?r?c? ibadet etmeye gayret edelim. .
Yaz?y? tamamlamaya çal???rken bir hususu da izah etmek istiyorum. Ülkemizde k?l?nan teravih namazlar? adeta sürat yar??? ?eklinde eda edilmeye çal???l?yor. Ne hikmetse böyle bir teamül mevcut. Oysa teravih namaz?n?n h?zl? k?l?naca??na dair en ufak bir kaynak mevcut de?il. Hal böyle olunca mü’minlerin bu konuya dikkat etmeleri gerekir. Oysa bizler biliyoruz ki, geç saatlere kadar teravih k?l?n?rd?. .
Bu hususta ?u, baz? kimseler çabucak teravih namaz?n? k?l?p, kahvehanelere dolup sahur vaktine kadar oturup/oynay?p ondan sonra -bir k?sm? sabah namaz?n? k?l?p bir k?sm? da onu dahi k?lmadan- yatmakta. Bu son derece mahzurlu. Sevaba ihtiyac? olan biz mü’minlerin böylesi hallerden uzak durmas? gerekir. .
Ne mutlu her ?eyi Allah’?n r?zas?na uygun yapmaya çal??anlara!
TÜM HERKES?N RAMAZAN AYI KUTLU OLSUN ORUÇ SADECE YEMEK YEMEMEK DE??LD?R HEM D?L?M?ZE HEM GÖZÜMÜZÜDE DE HAK?M OLMAKTIR.LÜTFEN B?R B?R?M?Z? KIRMAYALIM.
SAYGILAR. .