Hemen hemen gelişmiş tüm batı ülkelerinde rüzgar enerjisinden elektrik üretme çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır.Ülkemizde de yeni yeni başlayan bu sistem başta Karadeniz olmak üzere bir çok bölgemizde rüzgar enerjisi panelleri konulmaktadır.Otoyolda yoculuk yaparken Osmaniye Nur Dağı eteklerine yerleştirilen birçok rüzgar panelleri dikkatimi çekti.Gerçekten de bu bölgelerde şiddetli bir rüzgar mevcut.Buradan elde edilecek elektrik enerjisi bir kaç barajın enerjisine denktir.Nizip bölgesinde kuvvetli rüzgarı olan Taşbaş tepesine de bu tip panellerin konulması bölgenin elektrik ihtiyacı açısında çok önemli kazançlar sağlayacaktır.Bu tepede Nizip'e yetecek kadar rüzgar mevcuttur.İlgili birimleri böyle bir çalışmaya davet ediyoruz.
Resim kaynağı
Bu harika fikir yapılacak testlerde olumlu sonuç verirse mutlaka yapılmalıdır. Rüzgar panelleri ile elde edilen enerji, temiz enerji olup zamanla çevreye hiçbir zararı olmayan, ilk yatırım maliyetinden sonra masraf gerektirmeyen ucuz enerji kaynağıdır. Ramazan kardeşi bu dikkatli tesbitinden dolayı kutluyorum.
adanaya gideken bahcede kurulmuş olduğunu gördüm çok sevindim memleketim bu nimetlerinden ne zaman faydalanacak diye düşünüyordum. inşallah Taşbaşada kurulur
Osmaniye'ye giderken bahçe gördüm gerçekten dikkatimi çekti ve her bir direk ortalama 3000 ewin elektirk ihtiyacını karşılayacak güçteymiş.
Ayrıca Antakya'ya giderken amonos dağlarına 'da yeni yeni kuruluyordu.Benden önce davranmışsınız Ramazan Bey:)
aslında temiz masrafsız en azından ılk kurulum dısında bı bakım ve masraf gerektırmeyen bi üretim türü..ama biz hala neirler baraj kuruyoruz ve onları calıstırmıyoruz..
Rüzgar panelleri kurmak mesele değil.
Bu panelleri çalıştıracak rüzgera ihtiyaç var.
Taşbaş tepesinde bu potansiyelin olduğunu düşünmüyorum şahsen.
Bu mühendilik çalışması gerektiren bir konu.
Gerekli ölçümler yapılır, böyle bir potansiyel varsa bugün yarına bırakılmadan harekete geçmek gerekir.
Hem çevreci, hen ucuz bir enerji.
Sevgiler...
almanyanin her tarafi o dediginiz panallerden dolu
adamlar vazgecmek icin care ariyorlar
cünkü aldiklari abdest ürküttükleri kurbagiyi degmiyor
sirf bu konu hakkinda 2 saatlik bir belgesellerini izledim telvizyonda
bir rüzgar panelinin sadece bir hane icin ürettigi elektirikle kendini amorti etmesi icin tam tamina 25 yil gerekiyor
ve bu zaman zarfinda devamli bakimi olmasi lazim bakimsiz tam 25 yil gerekli-parasini cikartmasi icin
kisacasi cok pahali bir yenilenebilir enerji
sakalli0727;207558 wrote:almanyanin her tarafi o dediginiz panallerden dolu
adamlar vazgecmek icin care ariyorlar
cünkü aldiklari abdest ürküttükleri kurbagiyi degmiyor
sirf bu konu hakkinda 2 saatlik bir belgesellerini izledim telvizyonda
bir rüzgar panelinin sadece bir hane icin ürettigi elektirikle kendini amorti etmesi icin tam tamina 25 yil gerekiyor
ve bu zaman zarfinda devamli bakimi olmasi lazim bakimsiz tam 25 yil gerekli-parasini cikartmasi icin
kisacasi cok pahali bir yenilenebilir enerji
iyide sakallıı bi barajın ömrüde 20 yıl ...20 yıl sonra o barajı tekrar faaliyete geciremessinki..kalır ölece..geri dönüşümü yok...
Gelişmiş ülkeler yıllardır rüzgar enerjisinden faydalanırken ülkemiz, özel sektörün çabasıyla bu alana yönelmeye başladı.Bir barajın ömrü 20-50yıl ise; geçmişleri bırakalım ,neden hala ılısu barajı yapilmaya çalışılıyor.Barajlarla kaybettiğimiz kültürel varlıklar da cabası, Örneğin zeugmanın su altında kalan kısmı ,ılısu barajıyla hasankeyf'in yok olması, Hasankef yok olurken FIRAT KAPLUMBAĞASI ( Rafetus euphraticus) nın yanında 2 kuş türüde yok olmaya başlayacaktır. Almak istediğimiz enerjiyi Rüzgardan ,güneşten ...vs. ile alabileceğiz ama kaybettiklerimizi tekrara kazanabilirmiyiz....
Rüzgar ve Güneş enerjisini kullanmakta gecikmiş bir ülkeyiz. Bence rüzgar gücü ile elde edilecek elektriğin maliyeti baraja oranla çok daha ucuzdur. Baraj yapımı için dünyanın parası harcanıyor. bu paralar tekrar bizim cebimizden çıkıyor.
Biz Samandöken köyü çevresindeki çöken dag üzerinde gerekli ölçümleri ve testleri yaptırdık,yapılan testlerde çöken dagın rüzgar kapasitesi olumlu çıktı,ancak o bölgeden geçen yüksek gerilim hatları nedeniyle bu yatırım mümkün olmadı.
Rüzgar jenaratörleriyle ilgili bilginiz varmı, nasıl çalışıyor, kaç paraya mal oluyor, en az rüzgar gücü ne olmalı, üretilen enerji bir yerde depolanıyormu.
Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.
Rüzgar türbinleri kısaca ,türbinin pervanesinin dönerek kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmesiyle oluşur.
Rüzgar türbinleri bir küçük bir evin ihtiyacını karşılayabileceği gibi koca bir ilin ihtiyacınıda karşılayabilir.
Bir bölgede rüzgar potansiyelinin olduğunu söyleyebilmek için 50 m. yükseklikte en az 6,5 m/sn rüzgar hızına ulaşılması gerekmektedir.
Rüzgar türbin maliyetleri 1 kW yaklaşık 1000 Avrodur.Bu fiyata evirici ve elektriği depolamak için kullanılan akü bankları dahildir.
Bir evin elektriğini karşılamak için en az 2 kWlık bir türbin gereklidir.
Elektrik akülerde depolanabilir.
Bir projenin geri ödeme süresi 500 kW'a kadar olan sistemler için 2 ile 4 yıl arasında değişmektedir.
500 kW ve üstü için bu süre 10 yıla kadar uzayabilmektedir.
Daha deaylı bilgi almak isteyenler www.cres-consulting.com adresini ziyaret edebilirler.İletişim bilgilerini kullanarak telefon veya elektronik postayla sorularınızı yönlendirebilirsiniz.
Rüzgar ölçümleri, rüzgar ölçüm istasyonları kullanılarak yapılabilindirği gibi eğer yakında bir meteoroloji istasyonu varsa oradanda temin edilebilinir.
500 kW'a kadar olan projelerde lisans gerekmemektedir.
Gerekli yatırımı yaptığınız takdirde komşularınıza veya tüm köye elektrik satabilir,fiyatı belirleyebilirsiniz.
500 kW ve üstü projelerde EPDK'dan lisans almanız gerekmektedir.
www.cres-consulting.comadede@cres-consulting.com