001_Ramazan TARHAN

Barak Karpuzuna Ne Oldu?

Ramazan Tarhan Üye
Adı Barak Karpuzu..Top gibi yuvarlak yapısı ve 2 ile 7 kilo arasında değişen ağırlığı ve simsiyah iri çekirdeği ile bir zamanlar bölgemizin en popüler meyvesiydi.Koyu yeşil ve tek tip rengi olan bu karpuzu benekli Adana veya Diyarbakır karpuzundan ayıran tek fark sezonun en çabuk ve ilk önce yetişen ürünü olması ve fiyatının da çok düşük olmasıydı.Kısacası halk karpuzu olarak da anılırdı.Her kes evine Barak karpuzu alırken misafirliğe gidildiğinde daha iri ve daha görkemli olan benekli Adana veya Diyarbakır karpuzları tercih edilirdi.Adana ve Diyarbakır karpuzu hem çekirdeği ufak hem de 10-15 kilo arasında değişen büyüklüğü ile tam misafir hediyesi olmayı hak ediyordu.Karpuz çekirdeği deyip geçmeyelim.Zira sırf bu siyah çekirdek için Barak karpuzunu yetiştirenler bile vardı.Çünkü çok lezzetli ve kavrulduğunda önemli bir kuru yemiş olmaz özelliği taşıyan bu karpuz çekirdeği de sadece bölgemize has bir ürün olarak anılırdı.At arabalarının yaygın olduğu dönemlerde Nizip sokaklarında at arabalarının üstüne yığılan Barak karpuzları bazen tane tane satılırdı.Traktör romörkleri üzerinde satış yapan sokak tüccarları da bulunurdu.Yani kilo problemi olmayan bir üründü.Çoğu zaman içi beyaz çıkan Barak karpuzunun gülümseyen simsiyah iri çekirdekleri kapruzu alan kişinin de teselisi olurdu.Halk arasında “kabak gibi karpuz” deyimi içi beyaz çıkan Barak karpuzu için kullanılırdı. Barak Karpuzuna Ne Oldu? Ve damlarımızda kuruttuğumuz o simsiyah çekirdekler..Karpuz kesilirken ilk önce bıçağın tahta sırtı ile karpuz dilimi ters dövülür ve o iri siyah çekirdekler bir kapta toplatılırdı.Yani Barak karpuzu yenilirken de ikram edilirken de çekirdeğinden arındırılmış olarak sunulurdu.İşte benim Barak karpuzu hakkında hatırladıklarım kısaca bunlar.Şimdi bu karpuz piyasada yok gibi..son yıllarda bizim bölgemizde hemen hemen hiç rastlamadım diyebilirim.Acaba bunun nedeni nedir? Biz mi zenginleştik? Barak karpuzuna olan ilgi neden azaldı?İthal karpuzlar mı bu işi sonlardırdı? Kuraklık mı? Aynı zaman da birçok kişiye de ekmek kapısı olan bu ürünü acaba bir daha görebilecekmiyiz?
nizipli01 Üye
ya eski barak olmadıgından bence
mustafasahin Üye
artık ekimi azaldı üretici masraflarını bile karşılayamıyor
müslüm akpek Üye
Gerçekten ya o karpuzun çekirdeği ne güzeldi, kavurga yapardık o çekirdeklerle.
Kasım Böler Üye
Sadece kara karpuz yada barak karpuzu değil Anadoluya has yüzlerce bitki çeşidi (hatta endemik çeşitler dahil) yok olma tehlikesi içerisinde karpuzda olduğu gibi hemen her tür sebze ve tek yıllık meyva veren bitkilerde hibrit ve genetiği değiştirilen bitkiler kaçınılmaz bir şekilde hayatımıza girdi tabi ki en başta çiftçiye ekonomik gibi gözüken bu hibrit ve GDO tohumlar bir süre sonra tohum konusunda dışa bağımlılıkla beraber insan üzerinde henüz olumsuz etkilerinin olmadığı kesinleştirilememiş sakıncalarla şüpheli olmasına rağmen gerek üretim gerekse tüketim aşamasında en büyük pazar payına sahip olmuştur. Ülkemizde özellikle tohum konusunda yerli çeşitler gelişen pazar ekonomisinin çarkına ayak uyduracak şekilde ıslah edilmediği gibi bu konu yabancı ülkelerin iştahını kabartacak derecede önem arz etmektedir... Yerli domates, çok lezzetli ancak gerek tezgahta gerek ulaşım ensasında çok fire veriyor... Kara karpuz hem lezzetli hem çekirdeği kuruyemiş olarak kullanılabiliyor ancak verimi az... Yerli havuç daha sulu ve lezzetli ama görünüşü tezgaha uygun değil... Yerli salatalık hem kokulu hem lezzetli ancak gerek yerde yetişmesi gerek enine büyemesi daha fazla olduğu için tercih edilmiyor... Bunlar gibi onlarca yerli sebze meyva çeşidimiz ıslah çalışmalarına tabi tutulmadığı için İsrail, Hollanda Amerika gibi ülkelerin gelişmiş tarım politikalarına yenik düşmüş küresel firmaların hibrit ve GDO lu tohumları hemen hemen tüm yerli çeşitlerin yerini alarak kısır tohumlarla çiftçilerimiz dışa bağımlı hale gelmiştir. 1 gr hibrit karpuz, kavun, domates tohumu hemen hemen 1 gr altınla aynı fiyata alıcı bulurken kısır olan bu tohumların ertesi yıl kullanılma şansı yok İsrailin ülkemize sattığı domates kavun ve karpuz tohumlarına dudak uçuklatacak derecede döviz ödüyoruz üstelik bağımlı hale geldiğimiz ve tohumlar kısır olduğu için her yıl aynı şekilde tekrar dövizle tohum alıyoruz. (Kendi yerel tohumunu ve çeşitliliğini giderek kaybeden çiftçilerimiz 1 kg domates tohumunu 18-20 bin dolar fiyatla almak zorunda bırakılıyor.) Tarım sektöründeki tüm baskılara rağmen GDO'lu tohumların ülkemize girişini serbest hale getiren yasa çıkartılmaya çalışılıyor..! Bu arada Norveçte kurulan tohum bankası yok olmaya yüz tutan bu tohum çeşitlerini uygun ortamlarda uzun yıllar saklıyacak şekilde muhafaza ederken insanlığın bu tohumlara önümüzdeki yıllarada muhtaç olacağını savunarak GDO lu tohumların insanoğlunun başına bela olacağını bir yerde açığa vuruyor. GDO : Genetiği değiştirilmiş organizma (Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi veya kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması) Not internette GDO yazarak arama yaparsanız konunun ne kadar ciddi olduğunu görebilirsiniz.
Kasım Böler Üye
Barakta bazı köylülerde bu tohum hala mevcut kendi yiyecekleri kadar ekiyorlar, hatta geçen yıl Kiliste bir seyyar satıcıda gördüm tezgahında 10-12 tane kara karpuz vardı hepsini aldım, bildiğimiz barak karpuzu inanın elinizle yerseniz parmaklarınızı birbirine yapıştırıyor...
Ramazan Tarhan Üye
Kasım Böler;197510 wrote:Barakta bazı köylülerde bu tohum hala mevcut kendi yiyecekleri kadar ekiyorlar, hatta geçen yıl Kiliste bir seyyar satıcıda gördüm tezgahında 10-12 tane kara karpuz vardı hepsini aldım, bildiğimiz barak karpuzu inanın elinizle yerseniz parmaklarınızı birbirine yapıştırıyor...
Acaba bu karpuzun ekimi için teşvik yapılıyor mu? veya bununla ilgili bir girişim var mı? Senin bilgin vardır Kasım bey. bizi aydınlatırsan memnun oluruz...
Kasım Böler Üye
Kasım Böler;197510 wrote:Barakta bazı köylülerde bu tohum hala mevcut kendi yiyecekleri kadar ekiyorlar, hatta geçen yıl Kiliste bir seyyar satıcıda gördüm tezgahında 10-12 tane kara karpuz vardı hepsini aldım, bildiğimiz barak karpuzu inanın elinizle yerseniz parmaklarınızı birbirine yapıştırıyor...
Ramazan Tarhan;197511 wrote:Acaba bu karpuzun ekimi için teşvik yapılıyor mu? veya bununla ilgili bir girişim var mı? Senin bilgin vardır Kasım bey. bizi aydınlatırsan memnun oluruz...
Hayır herhangi bir teşvik ve girişim olmadığı gibi tam aksine kabağa aşılı karpuz fidanı (aşılanan karpuz çeşidi de yine hibrit) şu anda özellikle Ceyhan ve Adana bölgesinde ikinci ürün olarak olarak veya yaz sonlarına doğru yetiştirilmek üzere çiftçi tarafından büyük talep görüyor bir fide üzerinde uygun şartlar sağlandığında her biri 6-10 kg civarında olmak kaydıyla 5-6 adet karpuz yetişiyor (uygun şartlar derken kimyasal gübre ve bitki gelişim düzenleyici takviyesi kastediliyor) Normal pijamalı veya alaca olarak adlandırılan çeşitte dönüme 4-5 ton verim alırken kabağa aşılı karpuzda bu rakam 10 tona kadar çıkıyor. Barak karpuzunun tohumu üzerinde ıslah çalışmaları yapılmıyor belki de barak karpuzunu kabağa aşılasalar yakın sonuçlar elde edilebilir ancak bu konuda benim bildiğim hiç bir çalışma yapılmadı
Resim kaynağı
Şimdi siz çiftçi olsanız en fazla 3-4 tane 4-5 kg lık karpuz veren barak karpuzunu mu yoksa diğerini mi tercih edersiniz üstelik tohum satan firmalar bazı uygulamaların % 100 yapılması kaydıyla verim ve kalite garantisi veriyor yani siz 100 dönüm bir tarlaya bu tohumu ekerek şu şu bakım şartlarınıda sağlarsanız şu kadar karpuz toplayacaksınız eğer olmazsa üstünü biz vereceğiz şeklinde sözleşme imzalıyorlar.
M.KÜÇÜK Üye
Bu hafta sonu pazarı geziyorduk oğlum karpuz istedi, kilosu 1.25 liradan aldık 9.5 lira tuttu,hadi dedik cocuğun canı çekmiştir, evde kestik tadına baktık bildiğin kabak tadı var. Karpuzla hiç alakası yok, duyduğum kadarıyla karpuzlar daha çabuk büyüsün ve kilosu ağır çeksin diye kabağa aşı yapılıp yetiştiriliyormuş,görünüş 10 numara tadı 1 numara.
cocinero Üye
nerde eski karpuzlar şimdi kellek çıkıyor
müslüm akpek Üye
karpuza bile hile girmiş, karpuz yerine kabak yediriyorlar millete.
felsefefe Üye
Su olmayınca her şey bitiyor. Bu yaz uzun bir barak turu yaptım. Sulu ve susuz arazilere baktım. Sulu fıstık tarlalarında fıstık var. Su olmayan yerde hiç fıstık yok. Karpuz zeytin hepsi aynı. Ürün çeşidini ayırt etmeden hepsi de aynı Su yok ürün yok. Ya su bulacağız ya açlıktan öleceğiz. Tohum mohum önemsiz Su lazım Adam cahil bir üniversite hocası başlıyor dedikoduya şu devlet tohum üretiyor bu devlet şunu yapıyor. Bizdeki üniversite hocaları ne yapıyor. Dedikodu. Su lazım arkadaşlar hükümet devlet millet köylü bulunduğunuz yerdeki su sorununu çözün. çözmek için elinizden geleni yapın. Suyu arayan millet olmak lazım.
M.KÜÇÜK Üye
Mealen öyle buyurdular kendileri.
doganesmeray Üye
ne zaman bir karpuz konusu açılsa bende sürekli çevremdeki insanları bu karpuzdan söz ederdim ama b karpuzun barak a özgü bir karpuz oldugunu bilmezdim.
Cali Üye
Birde Suriye Karpuzu vardı yaşı 25 üstü olanlar bilir, alışıla gelmiş karpuzlardan farklı, enine değil! boyunu uzundu... resmini bulamadım, Mesela gubbin köyünde'de Çok güzel kavun yetiştiriyorlar Bireciğe giderken kavun sezonunda rastlamışsınızdır mutlaka...Ayrıca bu sene 3-5 dönüm yere pijamalı adana karpuzu ektim (yemek için) kısmet olursa yaz toplantısına karpuzlar baraktan gelecek...:)
vedatakkas Üye
içinden çıkan çekirdeği,toprağa tekrar attığın da fışkıran ne kadar sebze ya da meyve varsa,hepsi yok oldu anlaşılan. ay çekirdeği...ithal ediyoruz karpuz...iran dan geliyor muz...çikita muzzzzz elma,armut ,pirinç,fasulye,mısır,vs.vs. dikkat edin ey millet,domates bile domates değil.içinden çıkan çekirdekli kısmı ekin bakalım mahsül alabiliyor musunuz???? elinde imkanı olan arkadaşlar sakın doğal yoldan ayrılmasın.selamlar

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim