Genç Muhabbet

hoş dizeler

secretgarden Üye
Duru sudan daha temizdir benim sevgim; Sevgiyle bu oynayış da hakkımdır benim; Halden hale girer başkalarında sevgi: Neyse hep odur benim sevgim ve sevgilim
secretgarden Üye
Daha nice sürsün yalan dolanı ömrün; Daha nice dert sunsun sakisi ömrün; Uzatma; kadehindeki son yudum gibi Bırak dökülsün yere kalanı ömrün.
secretgarden Üye
Gönül, bir düş madem dünya gerçeği Ne dertlenir, alçaltırsın kendini? Hoşgör kaderini, gününü gün et: Yazılan senin için bozulmaz ki.
secretgarden Üye
Canların canı dost, gel etme, dinle beni. Küsme Feleğe, değmez, yeme kendini; Çekil, otur gürültüsüz bir köşeye, Seyret bu hengamede olan biteni.
Gazikent Nakliyat Üye
çok hoş şiirler yüreginize saglık.
mavi buz Üye
Yerin üstüne baktım, uykuya dalmışlar; Altına baktım, çürüyüp toprak olmuşlar. Yokluk ovasında başka ne var ki zaten: Daha gelmemişler var, gelip gitmişler var.
mavi buz Üye
Şarabın adı kötüye çıkmış, kendi hoş, Hele bir güzelle içersen daha bir hoş; Harammış şarap, olsun, bana göre hava hoş: Hem, bana sorarsan, haram olan herşey hoş. Ömer Hayyam
mavi buz Üye
Yeryüzünü gül bahçesine çevirmekten Daha güzeldir bir insanı sevindirmen. Bin kulu azat edenden daha büyüktür Bir hür insanı iyilikle kul edebilen.
mavi buz Üye
Dünya hangi gülü bitirdiyse yerden Kırıp atmış, toprağa gömmüş yeniden. Su yerine toprağı çekseydi bulut Sevgili kanları yağardı göklerden.
mavi buz Üye
Şu dünyada üç beş günlük ömrün var, Nedir bu dükkanlar, bu konaklar? Ev mi dayanır, bu sel yatağına? Bu rüzgarlı yerde mum mu yanar?
mavi buz Üye
Gerçek erenlere güzel çirkin, hepsi bir; Sevenler için cennet, cehennem, hepsi bir; Kendini veren ha ipekli giymiş, ha çul; Yastığı ha pamuk olmuş ha diken, hepsi bir.
mavi buz Üye
Günahlarım çok olmasına çoktur benim, Ama dinsizler gibi umutsuz değilim: Cennet cehennem umrumda değilse de Ötede hem şarap olacak, hem de sevgilim.
mavi buz Üye
Hayyam, günahım var diye tasalanma, Bunun için dertlere düşmek boşuna. Günah olacak ki Tanrı bağışlasın: Rahmet neye yarar günah olmayınca.
mavi buz Üye
Ömür defterinden bir fal açtım gönlümce; Halden anlar bir dost gelip falı görünce: Ne mutlu sana, dedi; daha ne istersin: Ay gibi bir sevgili, yıl gibi bir gece.
arman_ Üye
(Ömer Hayyam) Dertli birine benziyor
mavi buz Üye
arman_;191042 wrote:(Ömer Hayyam) Dertli birine benziyor
Ömer Hayyam bundan tam bin sene önce yaşamış. selçuklular zamanında..gençliği dönemindeyse devrin en büyük medresesinde eğitim görmüş..hatta bazı kaynaklar nizamülmülk ve hasan sabbahla aynı dönemde okuduğunu söylüyo..eğer isteseymiş selçuklulara sadrazam türü bişey olabilirmiş ama o kendini felsefeye, matematiiğe ve ilimin değişik türlerine vermiş..matematik alanında çok değişik kuramları var..hatta avrupada ve matematik dünyasında ömer hayyam deyince hemen bilirler...bunların dışında diğer bi özelliği ise felsefi görüşlerini genelde şiir yoluyla dış çevresine göstermesi olmuş..ve şiirlerinde özellikle aşk, kadın, şarap ve tanrıyı işlemiş..konusu da hayatın gelip geçiciliği, aşkın yüceliği, dostluğun önemi, yaşamanın iyi ve de kötü yanları ve de allahın insanlar üzerindeki yanlış algılanmasını eleştirmiş..devrin çoğu kesimi onu dinsiz olarak yorumlarken o tam tersi allahı hergün düşündüğü için bunlara aldırış bile etmemiş..üstelik bundan tam bin yıl önce düşüncelerini cesurca dile getirebilmiş..öldürülme tehlikesine bile karşı olarak..zira şiirlerinin derinine indiğiniz zaman allahı inkar etmekten ziyade ona hep bi haykırışı olduğunu sezinlersiniz...aşk konusunda söyledikleri ise hiç yabana atılır gibi değil..onun için gerçek aşk hayatın kendisidir..güzel olan herşeyi sevmektir..adil olmaktır..iyilik yapmaktır..v.s... kısacası sayın arman; ömer hayyam şiirlerini dertli olduğu için değil, insanların dertlerinin hiç bitmemesi yüzünden yazmış...(çünkü o istediği herşey olmuş birisi, ve istese herşeyi de elde edebilecelk bi konumda)...ve ben onun dörtlüklerine hayran olan birisi olarak onun hakkında söyleyeceğim son şey, aşkı ve evreni böyle güzel ve düşündürücü dörtlüklerle anllatan çok az şair gelmiştir dünyaya..
arman_ Üye
:paydınlattığın için teşekkür ederdim ama ben biliyorummmm:p şaka şaka bilmiyordum teşekkürler
asmin Üye
gerçekten insanı etkileyen içten dizeler paylaşımın için tşkler secret..
secretgarden Üye
ben tesekkür ederim okudugunuz için bide mavi buz bizi aydınlattıgı için onada tesekkürler tabi...
servet BÜYÜKTEKE Üye
mavi buz;191335 wrote:ömer hayyam bundan tam bin sene önce yaşamış. Selçuklular zamanında..gençliği dönemindeyse devrin en büyük medresesinde eğitim görmüş..hatta bazı kaynaklar nizamülmülk ve hasan sabbahla aynı dönemde okuduğunu söylüyo..eğer isteseymiş selçuklulara sadrazam türü bişey olabilirmiş ama o kendini felsefeye, matematiiğe ve ilimin değişik türlerine vermiş..matematik alanında çok değişik kuramları var..hatta avrupada ve matematik dünyasında ömer hayyam deyince hemen bilirler...bunların dışında diğer bi özelliği ise felsefi görüşlerini genelde şiir yoluyla dış çevresine göstermesi olmuş..ve şiirlerinde özellikle aşk, kadın, şarap ve tanrıyı işlemiş..konusu da hayatın gelip geçiciliği, aşkın yüceliği, dostluğun önemi, yaşamanın iyi ve de kötü yanları ve de allahın insanlar üzerindeki yanlış algılanmasını eleştirmiş..devrin çoğu kesimi onu dinsiz olarak yorumlarken o tam tersi allahı hergün düşündüğü için bunlara aldırış bile etmemiş..üstelik bundan tam bin yıl önce düşüncelerini cesurca dile getirebilmiş..öldürülme tehlikesine bile karşı olarak..zira şiirlerinin derinine indiğiniz zaman allahı inkar etmekten ziyade ona hep bi haykırışı olduğunu sezinlersiniz...aşk konusunda söyledikleri ise hiç yabana atılır gibi değil..onun için gerçek aşk hayatın kendisidir..güzel olan herşeyi sevmektir..adil olmaktır..iyilik yapmaktır..v.s... Kısacası sayın arman; ömer hayyam şiirlerini dertli olduğu için değil, insanların dertlerinin hiç bitmemesi yüzünden yazmış...(çünkü o istediği herşey olmuş birisi, ve istese herşeyi de elde edebilecelk bi konumda)...ve ben onun dörtlüklerine hayran olan birisi olarak onun hakkında söyleyeceğim son şey, aşkı ve evreni böyle güzel ve düşündürücü dörtlüklerle anllatan çok az şair gelmiştir dünyaya..
alabut kalesi kitabını okumanızı tavsiye edebirim ömer hayyam ve hasan el sabah tanımak için çok güzel bir kitap
servet BÜYÜKTEKE Üye
Alamut kalesi kitabının yazarı da Wlademir Bartol olmalı
secretgarden Üye
mavi buzu bilemem ama ben okumadım okucam fakat, tesekkürler servet bey:)
mavi buz Üye
servet BÜYÜKTEKE;191699 wrote:alamut kalesi kitabını okumanızı tavsiye edebirim ömer hayyam ve hasan el sabah tanımak için çok güzel bir kitap
kitabı okumadım ama alamut kalesinin hikayesini daha önce duymuştum, yorumunuz için teşekkür ederim sayın servet..
mavi buz Üye
arman_;191339 wrote::paydınlattığın için teşekkür ederdim ama ben biliyorummmm:p şaka şaka bilmiyordum teşekkürler
rica ederim ne demek:)
mavi buz Üye
Gözüm, kör değilsen, bunca mezarı gör; Dünyayı saran yalan dolanları gör; Krallar, padişahlar çürüyüp gitmiş: Ela gözlerine kurt dolanları gör!

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim