Genç Muhabbet

Nizip'te Kadın Olmak

ŞAHİN TEKŞAN Üye
bence çok güzel ve yerinde konuya değinilmiş
secretgarden Üye
Mir'at;173668 wrote:secret kardeşim... avrat kelimesi bence kücümseme degildi de insanalrın dayatması sonucu bu noktaya geldi... bence avrat gayet güzel anlamları barındırıyor.. örttüğün, sakladıgın hanımın manasına da gelir ... iyi düşünen iyi görür..
saklamak derken??? anlamadım acarmısın biraz daha..
zeki firat Üye
belkide ulkemizde en zor sey kadin olmak hele nizipte kadin olmak daha zor hele hele calisan kadin olmak dahada zor bu gurbet ellerde olunca daha iyi anliyor insan kadinin degerini kutlu olsun kadinlarimizin gunleri hayal arkadasim nizipli biri olarak seni kutluyorum sayin arkadasim
yıldıran Üye
Tarhan;173620 wrote:Suruçlu genç kızlar için çok kötü bir gelenek daha var...17-18 yaşlarında kızları 70-80 yaşlarında zengin ihtiyarlarla evlendiriyorlar..Bunun birçok örnegine şahit oldum.Ve hala bu gelenek devam ediyor..Birilerinin buna dur demesi lazım..Aslında tek tük Nizip'te de bu tip evlilikler var.Alan memnun veren memnun diyeceksiniz ama ya evlenen kıza soruluyor mu bu?
sevgili kardeşim yanılıyorsun suruçta iki yıl kaldım nizipte ne geçerli ise aynısı orda geçerli sadece köyde böyle bir evlilik duydum yediden yetmişi alanada verene hakaret ediyorlardı suruçta kız istemek niziptekinin aynısı hatta kızlar en az lise mezunu olacak işi olacak yoksa işsiz ve cahille kızda vermiyorlar bu töre artık kalkmış suruçta
mahsuni63 Üye
Tarhan;173620 wrote:Suruçlu genç kızlar için çok kötü bir gelenek daha var...17-18 yaşlarında kızları 70-80 yaşlarında zengin ihtiyarlarla evlendiriyorlar..Bunun birçok örnegine şahit oldum.Ve hala bu gelenek devam ediyor..Birilerinin buna dur demesi lazım..Aslında tek tük Nizip'te de bu tip evlilikler var.Alan memnun veren memnun diyeceksiniz ama ya evlenen kıza soruluyor mu bu?
Sayın Tarhan, evet dediğiniz örneklere çok fazla rastlıyoruz Suruç'ta. Şu da karşımıza çok çıkıyor: Kızlar ergenlik dönemine erkeklere göre daha erken girdikleri için fiziksel olarak gelişimlerini daha küçük yaşlarda ilerletiyorlar ve bunu neden gösterip "Artık bizim kız gelinlik çağa geldi, okula göndermemiz uygun olmaz." diyen veliler var. Ama kızların okullaşma oranı artıyor. Çok sürmeyecek, inşallah birkaç yıla kadar bu düşünceler yıkılacak, yıkılmalı. Ama işte fikirler kolay değişmiyor... EN UZAK MESAFE En uzak mesafe ne Afrika'dır Ne Çin, ne Hindistan Ne seyyareler Ne de yıldızlar geceleri ışıldayan... En uzak mesafe iki kafa arasındaki mesafedir Birbirini anlamayan. CAN YÜCEL
secretgarden Üye
KILIÇ27;173696 wrote:sorun yanlıca kadın olarak gözüksede asılda değil konuyu yazan arkadaşımız biraz feminist davranmış, aslında buna genel bakmam lazım insan demeliyiz kadın olsun, erkek olsun, yada çocuk olsun hepsinin eşit şartlarda olması mantıklı baktığımızda mümkün değil, ama şuna bende katılıyorum kadına insanca muamele bir haktır bu hakkı yerine teslim etmekte insanlığımızın bir değeridir. değerli kardeşime bir sorum olacak bunlara yazarken alternatiflerinide düşündün mü NİZİP te kadın ne yapmalı yada yapabileceği ne kadar şey var. cevabınızı bekliyorum saygılarımla
bir feminizm kavramıdır tuturulmus gidiyo.. kadın konusunu açmak bile bu damganın yapıstırılmasına yetebiliyo.. elbetteki kadınlardan bahsedicez sıkıntılarından yasadıkları çaresizliklerden hakettigi yerlerde olamamalarından kendilerine biçilen degerden... ve elbettedogal olarak savunucaz hemcinslerimizi... insan diye cinsiyet ayrımını yapmamamız için önce siz erkeklerin bu ayrımı yapmaması gerekirki böyle konuların açılmasına gerek te kalmaz işte ozaman.. feministlik bambaska bi kavram konununda uzaktan yakından alakası yok bunla... hayalcim seni tekrar kutlarım bu denli önemli bi konu actıgın için... aynen devam:)
vedatakkas Üye
erkeğin,kadının iki adım önünde gitmesi... erkek daima ileri gider,hep öndedir,hiç arkasına bakmaz,gerici değildir,komut verir,yön gösterir,gittiği yere arkasından geleni sürükler vs.vs.vs.... iki adım arkadan gelen kadın...gericidir,hiç bir ilerleme kaydedemez,güdülmeye alışıktır,dürtülmeden yön bulamaz,öyle sürüklenip kaderine razı olur vs.vs.vs. arka tarafı görmeyen erker,iki adım arkasından gelen kadının düşüo düşmediğini,ayağının burkulup burkulmadığını,belediye çıkuruna düşüp düşmediğini,başka birisi tarafından kaçırılıp kaçırılmadığını,işve edip etmediğini vs.vs.vs göremez! arkasını göremediği gibi,önüne ne çıkarsa onu iyi görür. eyyy kadınlar,mesajı aldınız sanıyorum,hadi artık biraz daha ileriye...sollama yapılmaz levhasıda yok,öyleyse ne bekliyorsunuz. 8 mart kadınlar gününüz kutlu olsun,selamlar.
yazgan Üye
Kemal Cengiz;173671 wrote:Türkiye’sindeki kadınlarımızın geneline indirgediğimiz zaman, kadınlarımıza bakış açımızın ne kadar ve hangi konularda değişime uğradığını gözlemlememiz; yani, kadınlarımızın mevcut toplumsal statülerine dair, dün ile bugün arasındaki farkı ya da olumsuz sürgiti tespit edip, tartışmamız gerekir, kanaatindeyim.
Kemal ağabeyin dediği konu çok doğru sorun Nizip li kadınların değil,Türkiye deki kadınların sorunu dünya da seçme seçilme hakkı ilk tanıyanve onları sanat,bilim,kültür alanlarında teşvik eden bir lidere layık olamayışımızdan kaynaklanıyor herşey ....
Hasan Hoca Üye
Yukarıda görüşlerini beyan eden arkadaşlarımızın ifadelerinden de anlaşıldığı üzere,kadına reva görülen muamele neredeyse her yerde aynı gibi paralellik gösteriyor bence.Nizip ya da başka bir yer,farketmez.Bu sorun evrenseldir,İslamdan önceki kadının içinde bulunduğu durum ve eski yunana gittiğinizde kadının insan sınıfından olup olmadığı tartışılır olmuş.Ama kadına hakettiği değeri takdir edersiniz ki,dinimiz vermiştir.Dilerseniz kısaca izah edeyim: Kadın,İlk insan ve ilk peygamber Hz.Adem'den bu yana hayatın ağır yükünü erkekle beraber taşıyan fedakar bir varlıktır.Yüce dinimiz islamda ilk iman eden bir kadındır.(Hz.Hatice r.anha) ve ilk şehid olan yine bir kadındır.(Hz.Sümeyye r.anha) evet bu misalleri çoğaltmamız mümkündür.Bütün bunlar gösteriyor ki,yüce mevla bu müstesna örneklerle kadına apayrı bir değer vermiş ve onu şerefli kılmıştır.Zira islamdan önceki döneme baktığımızda,kadının hor görülen,diri diri toprağa gömülen,sözüne itibar edilmeyen,köle pazarlarında adeta bir meta' gibi alınıp satılan ve insan sınıfından bile sayılmayan bir varlık konumunda iken,sevgili peygamberimizin:"Cennet annelerin ayakları altındadır."Hadisi şerifleriyle kadını o menfi tablodan çekip alarak,onurlu bir konuma getirmiştir.Yani onu diri diri gömmekten alıp,saygı duyulan bir konuma getirmiştir.Sevgili peygamberimiz(s.a.v) veda hutbelerinde,"kadınların haklarını gözetmemizi,onları Allahın bir emaneti olarak aldığımızı hatırlatır.Dinimiz,kadın-erkek arasında ayırım yapmamıştır.Her iki varlık da Allahın emirlerine muhatap olma hususunda eşit tutulmuştur.Rabbimizin yapmadığı bu ayırımı yapanlar,kadına haksızlık etmektedirler.Nitekim Muhyeddin-i Arabi Kadın ve erkekle alakalı bir değerlendirmesinde şöyle der:"Erkek,yüce Allahın Celal sıfatının bir tecellisidir.Kadın ise,onun Cemal sıfatının bir tecellisi olarak yaratılmıştır.Dolaysıyla,Allahın bir sıfatı için diğerinden üstündür diyemiyorsak,Rahmanın iki farklı sıfatından yaratılan kadın ve erkek için de biri diğerinden üstündür diyemeyiz.Önemli olan iki cinsin üstünlüğü değil,ancak hak ve sorumlulukları söz kunusu olmalıdır.elbette bu husula alakalı olarak söylenecek çok söz var ama,ben Rabbimizin kur'an da eşitliği vurgulayan şu ayetiyle sözlerimi noktalamak istiyorum..":"Erkek olsun kadın olsun her kim,Mü'min olarak iyi işler yaparsa,işte onlar Cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğramazlar(Nisa.124)
murat coşkun Üye
bir erkek beyefendi olduğunu ancak bir hanımefendi görünce hatırlarmış,,,,,kulağa ilk başta hoş geliyor..ama..hayır efendim.bi erkek her zaman beyefendiliğini her zeminde hatırlamak zorundadır.bu zorunluluk en başta eşine karşı zorunluluktur....NOT: yav maşallah ,bizim erkekler bayağı nazikmiş haa..böyle bir konuda herkesin centilmenlikte hem fikir olması gayet güzel,inşallah pratiktede de öyledir...
zeki firat Üye
slm hasan hoca sana katiliyorum ayrica ben hatice halanin torunu zeki en buyuk kizi adilenin ogluyum yani akrabayiz selam ve saygilar hocam
mahsuni63 Üye
Kadınlar bilirim ülkeme ait Yürekleri Akdeniz gibi geniş, soluğu Afrika gibi sıcak Göğüsleri Çukurova gibi münbit Dağ gibi otururlar evlerinde Limanlar gemileri nasıl beklerse Öyle beklerler erkeklerini Yaslandın mı çınar gibidir onlar sardın mı umut gibi.
müslüm akpek Üye
Ben Halam Rahmetli Sabriya Yalçın'ı hatırlıyorum, çocukluğumda ilk elini öptüğün zamanı hatırlıyorum, elleri sert ,nasırlı diken diken ve çatlamıştı, inanamadım bu eller nasıl bu hale gelir diye, ama kadının çilesi kaderi buymuş meğer, tarlada, bağda ,bahçede çalışmak, o nasırlı eller aslında çocuk da bakmış, aslında o eller kadife gibi yumuşak olmalıymış ama nerdeee burası Türkiye, burası Nizip, burası Akçakent. Kadınlarımıza sahip çıkalım herkesi kadını, erkeği analar yetiştirip büyütmüştür unutmayalım.
m altay Üye
sadece nizipte kadın olmak zor değil bu dünyanın her yerinde böyle ama nizipte ve doğuda bunun zorluğu daha bariz bir şekilde belli oluyor herkes bir kadından doğmuştur aksi iddiaa edilemez şüpesizki ama nedense unutuluyor bu bütün analar bütün ablalar bütn kadınlar herzaman üzerinre düşeni yapmak kaydıyla (genelde yapılıyor üzerlerine düşen şeyler ) saygının sevginin hürmetin ve değerin en büyüklerine layıklar kutluyor sizi sayın hayal baya güzel bir konu ve yazı yazmışsınız tekrar tebrikler
M.KÜÇÜK Üye
Kadınlar olmassa dünyayı foseptik götürürdü,yaşasın kadınlar.
Hasan Hoca Üye
zeki firat;174049 wrote:slm hasan hoca sana katiliyorum ayrica ben hatice halanin torunu zeki en buyuk kizi adilenin ogluyum yani akrabayiz selam ve saygilar hocam
Eyvallah zekim.Adile teyzemin ellerinden öperim.Mevlam seni korusun...
Ramazan Tarhan Üye
Nizip'te Kadın Olmak Bir kadın ve erkek portresi....yorum sizin....
mahsuni63 Üye
Bir sabah; erkendi daha. Henüz çocukları uyanmamıştı annenin. Kocasının ayakkabılarının kirli olduğunu gördü. Boyaları da yoktu ya evde. Eline aldı bezi ve önce ayakkabının üstündeki çamurları iyice sildi, sonra kocasının giyeceği şekilde kapının önüne koydu. Kahvaltıyı hazırladı ve kocasını uyandırdı. Kocası yemeğini yerken o öylece duruyordu ve kocası bir şey ister diye bekliyordu. Belki bir şey istememişti kocası ama o, beklerken hiç sıkılmamıştı. Çünkü karşısındaki kocası, çocuklarının babası, hayatının erkeğiydi. Her ne kadar kocası çok özel bir ilgi göstermese de ona bakarken gözlerinin içi parlıyordu. Yemek boyunca uzun uzun baktı kocasına. Bir ara kocası kafasını kaldırdı, kadın gözlerini indirdi. İçi haya doluydu. Kocasına karşı sadece sevgi beslemiyor, aynı zamanda saygı duyuyordu.Şair boşuna söylememişti: Dağ gibi otururlar evlerinde Limanlar gemileri nasıl beklerse Öyle beklerler erkeklerini Yaslandın mı çınar gibidir onlar sardın mı umut gibi. Kadın kocasını işe gönderirken önce kocasına ceketini giydirdi, sonra düzgün ayakkabılarını bir daha düzeltti.Kocası tam kapıdan çıkarken ürkek bir sesle kocasına: - Allah hayırlı işler nasip etsin. Kocası: -Sağol, demişti soğuk bir sesle. Kocası sokağın köşesini dönene kadar ardından bakmıştı. Yıl 1974 idi bu Pazartesi sabahı. Şimdi Harun Bey yaşamıyor belki ama hanımı Sunay hala onu hep andığında ondan sevgi ve saygı ile bahsediyor. Onun sevgisini sadece o varken değil; o yokken de yaşayabiliyor. Her sabah ayakkabılarını siliyor ve o işe gidecekmiş düzüyor kapının önüne. Belki eski usullerle evlenmişlerdi ama sevmek illaki günümüz ritüellerinin gerçekleşmesini gerektirmiyor. Aile kültürü apayrı bir iklimde yaşanıyor...
esera79 Üye
ellerine saglık canım,çok güzel bir yazı olmuş yanlız belirtmek istedigim şu var bu bahsettigin olaylar en az 10 yıl öncesinde yaşanıyordu. şuan benim gözlemledigim nizipte kadınlar artık daha farklı, yani kısacası daha modernleşmiş bir nizip kadını görüyorum,ha tabiki henüz bunları yaşıyan kadın var elbette, nizipte degil bir çok şehirde vardır halen tarlalarda çalışıp didinen kocasına sigara parası veren ama, artık nizip kadınlarıda erkeklerde bazı şeylerin bilincine varmış durumdalar, ayrıcada bizim nizip kadınımız işini bilir....:)))
kürdülü Üye
Niziplinin kadına bakışını,burada yaşayıp tahlil etmek başka,büyük şehirlerde yaşayıp da ahkam kesmek başka oluyor maalesef. "Avrat,herif"demeyi garip ve yaban tanıyan bir zihniyet,Nizip kadını için ne söyleyebilecek... "Bir NİZİP o'ndan,o da avrattan korkar"sözü Niziplinin kadına bakışını,kadınlarımızın da KADR-Ü KIYMETİNİ gösterir. Şehrimizin fedakar,cefakar,hanımefendi tüm kadınlarımıza en büyük saygılarla...
Cali Üye
NizipLi KadınLar MerhametLi, Yufka yürekLi ve eşlerine sadık oldukları için Bunca cefayı, çileyi, acıyı Çekerler.. Can Kurban analarımıza...
secretgarden Üye
kürdülü;174479 wrote:Niziplinin kadına bakışını,burada yaşayıp tahlil etmek başka,büyük şehirlerde yaşayıp da ahkam kesmek başka oluyor maalesef. "Avrat,herif"demeyi garip ve yaban tanıyan bir zihniyet,Nizip kadını için ne söyleyebilecek... "Bir NİZİP o'ndan,o da avrattan korkar"sözü Niziplinin kadına bakışını,kadınlarımızın da KADR-Ü KIYMETİNİ gösterir. Şehrimizin fedakar,cefakar,hanımefendi tüm kadınlarımıza en büyük saygılarla...
bu sözleriniz banaydı sanırım yazılarınıza dikkat edin lütfen bu benim fikrim önce saygı duymayı ögrenin.. avrat kelimesiyle ilgili sizin önünüze bi ton bilgi getiririm zihniyetimizden kaygın olmasın yine diyorum bana göre hos değil ve kaba bir tabir...
müslüm akpek Üye
Ramazan bunları yaşamayız allahın izniyle.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim