Resim kaynağıToroslar Elektrik Dağıtım A.Ş Gaziantep İl Müdürlüğü alınan bir uygulama kararıyla abonelerde yaşanan endeks okuma sayaç kontrol v.b gibi çalışmalar daha sağlıklı bir şekilde sürdürülecek. Nizip İlçe Tedaş Müdürlüğünden yapılan açıklamada, abonelerden belirli bir planlama dahilinde sayaçlarını daha açık bir noktaya, tarif edildiği biçimde çıkartmaları istendi. Yapılan bu çalışma planı dahilinde Nizip İlçe Merkezi, Kasabalar ve Köylerinde bulunan abone sayaçlarının kurum tarafından yapılan izaha göre talep edilen noktalara çıkarılması gerektiği belirtildi. Yapılan açıklamada Tedaş Nizip İlçe İşletme Müdürlüğü tarafından abonelere ayrılan sürenin bitimi dolmuş olmasına rağmen iş programı açısından uygun görülecek bir tarihte kontroller yapılacağı ve yapılan tebligata rağmen sorumluluklarını yerine getirmemiş olan abonelerin elektriklerinin kesileceği belirtildi. Devamı İçin Tıklayınız...
Tedaş'ın yaptığı keyfi uygulamadır. Sayaçların sağlıklı okunması bahane edilerek vatandaşa bu ekonomik sıkıntı günlerinde masraf çıkartmaktan öte bir şey değildir. Ayrıca sayaçların dışarıda olmasının çevreye verdiği görüntü kirliliği ve tehlikesi de cabası...
Bu uygulama zannedersem müstakil tipteki konutları kapsıyor, özelliklede müstakil evlerde "evde bulunmama" sebebiyle sayaçların düzenli okunamamasını önlemek amacıyla yapıldığını sanıyorum.
Abone sözleşmelerinde elektrik kurumununa üzeri kapalı olarak ileri zamanlarda kullanmak amacıyla, dağıtıcı/üretici kuruma hemen hemen her türlü yetki verilmiştir. (uygulamanın dayanağı bu şekilde olabilir)
Mehmet abi bildiğim kadarı ile; yasal dayanağı yoktur. Abone, sayacı memurun okuyabileceği bir yere koyması yeterli. Zaten evlerimizde sayaç dışarıdaki kapının hemen yakınına pano içerisine konulduğu için böyle bir problem yok. Memurun abonenin evde olmaması vs. sebeplerden okuyamaması durumunda da abone sayaç numarasını okuyarak tedaşa gitmesi yeterlidir.
Nizip'in bazı kenar mahallelerinde vatandaşlar sayaçları dışarı çıkartmışlar. Ancak görüntü şehirden çok gecekonduları anımsatıyor.
mercidabık79;149050 wrote:bu uygulama tamamen kaçak kullanımına yönelik iyi olacağı kanaatindeyim.Fakat dışarda sayaç,a bir şey olursa sorumlu kim olacak?
sayın mercidabık, Tedaşın sayaçları dışarı alınmasına yönelik abonelere verdiği belgede Sayaca dışarıda gelebilecek zarar ve sayacın yol açtığı bütün zararların sorumlusunun aboneye ait olduğu belirtilmiş.
Yani bir çocuk kazara elindeki sapanla sayaca zarar verirse sorumlusu abone olacak, Dışarıdaki sayaç Allah korusun bir elektrik çarpması vs. benzeri bir sorun olursa yine abone sorumlu olacak.
arkadaşım evın içinde olunca da elektırk carpabilir..2. olarak panoya topraklama kaçak akım rölesi ve ölüm tehlıkesı levhası asılması gerekıyor..bunlar yapıldıgı zaman..sorumluk abonenın değil carpılan şahsındır..
fenomen;149064 wrote:sayın mercidabık, Tedaşın sayaçları dışarı alınmasına yönelik abonelere verdiği belgede Sayaca dışarıda gelebilecek zarar ve sayacın yol açtığı bütün zararların sorumlusunun aboneye ait olduğu belirtilmiş.
Yani bir çocuk kazara elindeki sapanla sayaca zarar verirse sorumlusu abone olacak, Dışarıdaki sayaç Allah korusun bir elektrik çarpması vs. benzeri bir sorun olursa yine abone sorumlu olacak.
benim gördüğüm kadarıyla dışarıya alınan sayçalar bir kutu içinde muhafaza edliyor onada bir anahtar yapılabiliyor...
boroboro;149075 wrote:arkadaşım evın içinde olunca da elektırk carpabilir..2. olarak panoya topraklama kaçak akım rölesi ve ölüm tehlıkesı levhası asılması gerekıyor..bunlar yapıldıgı zaman..sorumluk abonenın değil carpılan şahsındır..
Arkadaşım sorumluluk konusunda fikrimi söylemiyorum. Tedaş dağıttığı bildiride sorumlunun abone olduğunu belirtmiş.
Arkadaşlar konu şudur ki; Tedaş Genel Müdürlüğü talimat gönderdi bütün şirketlere, elektrik sayaçlarının her an görülebilir herde olması ve okunabilmesi için elektirik sayaçlarının uygun olan görülebilir yerde olacaktır diye. Genel Müdürlük talimatları bağlayıcıdır ayrıca müşteri hizmetleri yönetmenliğinde de var, yani abone, ilk abone olurken imza attığı sözleşmeyle bunları kabul etmiş oluyor zaten.
Ayrıca 10 yıllık damga süresi dolan sayaçlarında değişme zorunluluğu var zaten, yeni çıkan elektronik sayaçlar üzerinde bina dışı diye yazar, dışarıda kalmasında bir zarar yok ama yinede öyle kabak gibi açıkta kalmaz, bir panonun içinde olur tedaş istediği zaman gelir okur, mobil kaçak kontrolü yapar.
Sevgili menes Müşteri hizmetleri yönetmeliğinin 17. maddesinde yazılıdır.
Sayaç yeriMadde 17 - Sayaç ve ilgili ölçü aletlerinin yeri, ilgili mevzuat çerçevesinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenir. Sayaç, ilgili tüzel kişinin kolayca okuyabileceği şekilde tesis edilir. İlgili tüzel kişi, teknik gereklilik halinde müşteri tesislerine ilave ölçü ve kontrol cihazları tesis edebilir. Müşteri, ilgili tüzel kişi tarafından tesis edilen sayaç, ölçü ve kontrol cihazları ile bunların tesis edileceği yerler için kira veya başka bir ad altında herhangi bir bedel talep edemez.
fenomen;149064 wrote:sayın mercidabık, Tedaşın sayaçları dışarı alınmasına yönelik abonelere verdiği belgede Sayaca dışarıda gelebilecek zarar ve sayacın yol açtığı bütün zararların sorumlusunun aboneye ait olduğu belirtilmiş.
bana herhangi bir tebliğat gelmedi.tebliğat örneğinide görmedim.dışarda çocukların zarar vereceği bir gerçek.örnek verecek olursak kısa zaman önceden yapılan doğalgaz panolarının bir kısmı kırılmış bile, bu bu açıdan dedim kırılan kutuları doğalgaz çalışanlarının yaptığını gördüm.buda öyle olabikirmi?
şunuda belirtmekte yarar var bazı mahallelerde sayaçlar dışarı çıkartılmış ama bir gece kondu havasına bürünmüş dikkat ettinizmi bilmem.
mehmet2763;149155 wrote:Sevgili menes Müşteri hizmetleri yönetmeliğinin 17. maddesinde yazılıdır.
Sayaç yeriMadde 17 - Sayaç ve ilgili ölçü aletlerinin yeri, ilgili mevzuat çerçevesinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından belirlenir. Sayaç, ilgili tüzel kişinin kolayca okuyabileceği şekilde tesis edilir.İlgili tüzel kişi, teknik gereklilik halinde müşteri tesislerine ilave ölçü ve kontrol cihazları tesis edebilir. Müşteri, ilgili tüzel kişi tarafından tesis edilen sayaç, ölçü ve kontrol cihazları ile bunların tesis edileceği yerler için kira veya başka bir ad altında herhangi bir bedel talep edemez.
Aynı şeyi söylüyoruz zaten, Müşteri Yönetmenliği Müdür'ün odasındaydı kendiside yerinde yoktu o yüzden tam metni yazamamıştım, teşekkürler.
mercidabık79;149210 wrote:bana herhangi bir tebliğat gelmedi.tebliğat örneğinide görmedim.dışarda çocukların zarar vereceği bir gerçek.örnek verecek olursak kısa zaman önceden yapılan doğalgaz panolarının bir kısmı kırılmış bile, bu bu açıdan dedim kırılan kutuları doğalgaz çalışanlarının yaptığını gördüm.buda öyle olabikirmi?
şunuda belirtmekte yarar var bazı mahallelerde sayaçlar dışarı çıkartılmış ama bir gece kondu havasına bürünmüş dikkat ettinizmi bilmem.
Cem YILMAZ'ın bir reklamı vardı hatırlarmısınız EĞİTİM ŞART diyordu reklamda.
Öyle dışarıda duran panoyu sayacı kimse kıramaz samimiyetimle söylüyorum benim çocuğum yapsa gebertirim onu, milli servet onlar. Herkes çoluğuna çocuğuna sahip çıkacak ve bilinçli olacak.Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
lover_halil;149234 wrote:dışarıya çıkartılan şayaçın çamı yada mühürü kırılırsa aboneyi adli cezadan kimse kurtaramaz . birinne zararmı vermek iştiyorsun git mühürünü kır şayaçın çamını kır mantıgı başlar diye düşünüyorum
Sevgili arkadaşım kıymetli hemşerim bu mantıkla yola çıkarsak hiç bir şey yapamayız, yani arabayla yola çıkmayalım kaza yaparız,yağmulu havada yıldırım düşer vs,vs ben tedaş personeliyim bizede insanlar müracaat ediyorlar ben taşınırken eşya çarptı çamı kırıldı veya enerjim kesildi alt mühür tekrar takılmadı diye yani bunlar çok problem değil yeterki sayaçla oynanmamış olsun kaçak durumu olmasın sonuçta her tadaşın sayaç ayar istasyonu var olmadı sanayi bakanlığına gönderilip oradan kontrol ettirilir durduk yerde kimseye camı kırık diye adli ceza vermezler yani. Sonra sayaçlar dışarı çıkarılırken açıkta değil pano içerisinde yine kapalı yerde olmalı.Bu resim yedekte bulunamadı; eski adresi aç
Ne yani boyüne kadar sağlıksız mı okundu. Dar gelirli vatandaşlarımıza yükten başka bişey değildir. dürüzt vatandaş cezalandırılmaktadır. Dünyanın mesarifini yap sayacı dışarı cıkar. Bunları doğru bulmuyorum ille de yapacaksa da tedaş elemanları bunu pekala yapabilirdi.
sayın menes arkadasım .her halikarda bu bir sorun olaçak mühürü veya çamı kırık bir şayaç inçelemeye gideçek inçelemeye gitmesi için tutanak tutulaçak ceza verilmese bile kişi rahatsız olaçak belkide aadı mahalede elektirik hırsızına çıkaçak . çünkü sökülürken görüleçek . ve ayrıça türkiye de bu tür uygulama kaçtane il ve ilçede var_? . amaçı kötü tedaş personeli olabilir ve bunu fırsata dönüştüre bilir kimse görmeden şayaçın mühürünü kırar ve tutaanak tutmaya kalkar rüşvette alır bir dolu tedaş personeli vardır rüşvet almaktan iş ten uzaklaştırılıp hakında adli takip başlayan bençe. kısaçası birtakım sorunlarda beraberinde getireçek gibi . ve ayrıça bu yükü aboneye yüklemek bençe büyük bir hata olur diye düşünüyorum. Bençe Bu konuya belediye nin ve vatandaşımızın hakını korumak ve gözetmek le mükelef olan kurum ve kuruluşlar takipetmeli ve takipçişi olmalı
lovery halil demişki :
sayın menes arkadasım .her halikarda bu bir sorun olaçak mühürü veya çamı kırık bir şayaç inçelemeye gideçek inçelemeye gitmesi için tutanak tutulaçak ceza verilmese bile kişi rahatsız olaçak belkide aadı mahalede elektirik hırsızına çıkaçak . çünkü sökülürken görüleçek . ve ayrıça türkiye de bu tür uygulama kaçtane il ve ilçede var_? . amaçı kötü tedaş personeli olabilir ve bunu fırsata dönüştüre bilir kimse görmeden şayaçın mühürünü kırar ve tutaanak tutmaya kalkar rüşvette alır bir dolu tedaş personeli vardır rüşvet almaktan iş ten uzaklaştırılıp hakında adli takip başlayan bençe. kısaçası birtakım sorunlarda beraberinde getireçek gibi . ve ayrıça bu yükü aboneye yüklemek bençe büyük bir hata olur diye düşünüyorum. Bençe Bu konuya belediye nin ve vatandaşımızın hakını korumak ve gözetmek le mükelef olan kurum ve kuruluşlar takipetmeli ve takipçişi olmalı.
tedaş personeli senın yada vatandasın düşmanı değildir...rüşvet alan kaç tane tedaş personelı tanıyorsun..nizip te yatak odasında sayacı olan sana 100 tane abone gösterebilirrim..herkese ayrı uygulama yapılmaz..bütün aboneler aynı eşit muamele..kanun ne dıyorsa o.ben tedaş personelıyım benım evımın saati 2.5 yıldır sokakta..suructa 5 yıldır dısarda..karsıyaka mahhalesınde 2 yıldır dısarda..antalya da birçok ilçesinde 7 yılönce gördüm dısarda.bi tek nizip değil..
Kim bu kanunu çıkarmışsa eline sağlık en azından elektrik kaçakları bir nebze engellenir. Dürüst vatandaşların sırtına binmez kaçak elektrik bedelleri.