Sorunlarımız Önerilerimiz

Fırınlarımız Denetleniyor mu?

isaavci Üye
Gün geçmiyorki fırınlarla ilgili yeni bir şikayet dinlenmesin.Dost-arkadaş sohbetlerinde,okulda ,işte fırınlar mevzusu açıldığında genellikle ekmeğin kalitesizliği,ekmeğin içindeki yabancı maddeler (tüy,naylon vb.) ile tepsilerden çıkan böcekler konuşuluyor.Şahsen başıma gelmemiş olsa bunların bir kısmının abartı olduğunu düşünebilirdim.lakin geçenlerde -lütfen mideniz bulanmasın- bir fırına yolladığımız patlıcan kebabının içinden kızarmış hamamböceği ölüsü çıkınca ,bu sorunu yazmamın gerekli olduğuna karar verdim. Lütfen soğukkanlılıkla ve kimseleri suçlamadan,bu sorun nasıl çözülecek? Fikri olan varsa söylesin. Bölgemizle özdeşleşmiş olan kasap-fırın ,pide kültüründen vazgeçemeyeceğimize göre,dışardan gelen misafirlerimize genelde bu yönümüzü öve öve anlattığımıza göre,fırınlarımıza bir standart gelmesi gerekmez mi?Periyodik kontrollerin yanında,vatandaş olarak bizler neler yapabiliriz? Bu sorunun çözümüne ışık tutan ve gereğini yapan herkese şimdiden teşekkür etmek istiyorum.
peerless Üye
abi güzel bir konuya değinmissin... kimseyi incitmeden, kırmadan, içtenlikle yazdığına eminim. Belediyemizin bu konuda denetimlerini sıklaştırması lazım. gerçektende fırınlarda titizlik yok. tabi bu hepsi böyledir anlamına gelmez. sağlık grup başkanlığımızında çalışma yapması lazım...
ibrahim Üye
Fırınlarımızda temizlik bir yana ekmek bile belirlenen standartlarda ve kalitede yapılmıyor. Ni<ipte hakikaten ekmeği yenir diye gösterebileceğimiz fırın sayısı yok denecek kadar az...
yalnız kurt Üye
Belediye Ve Ilçe Saglik Kurumu Denetliyordur
admin Yönetici
sadece denetlemekle de yetmez. Orada çalışan ve işleten insanlarımızında hijyen eğitimine tabi tutulup bilinçlendirilmeleri gerekli. Hatta sertifika almaları zorunluluğu getirilerek kanuni bir prosedürde işletilebilir.
Cali Üye
kanuni Prosedürler yeterince var.taş fırınlara birşey diyemem ama ekmeğin yeniden Poşetlere Konulmasında Fayda var. Bakkala yada Markete gelene kadar Baya Bir Yol Kat ediyor!Bence sağLıkcıların Kontrolü, daha etkili olacağı kanaatindeyim.SağLıkcıların cezaları daha caydırıcı.
ibrahim Üye
Yetkililer bir gün iki gün denetler her fırının, kasabın, vs... başına bir zabıta dikilemez yaa. bu birazda vicdan meselesidir.
dervisdörtbudak Üye
Bu konuda kimsenin birşey yapacağını sanmıyorum. İbrahim'inde dediği gibi ilçe tarım, belediye, sağlık grup başkanlığı bir gün denetler, iki gün denetler daha sonra yine eskisi gibi olur. Serbest piyasa ekonomilerinde REKABET denen bir kavram var. Bu işin tek çözümü REKABET yaratmaktır.Tek çözümde önceleri savunduğumuz gibi beldiyenin HALK EKMEK olayına sıcak bakmasıyla mümkün olacaktır. Geçici değil de kalıcı bir kurtuluş bu şekil olur, gerisi boşa kürek çekmekten başka birşey olamaz.
M.KÜÇÜK Üye
Sevgili isaavcı asya ülkererinde kızarmış bilumum böceklere halk hücum ediyor sen taş fırında hemde patlıcan kebabının içinde kızarmış bir böcekcik için kızıyorsun pes valla
HakanSahin Üye
derviş abi şimdi temizlikle rekabetin ne alakası var. halk ekmek üretecek fırının temiz olcağının ne kadar garantisi var ki.
mehmet2763 Üye
Fırınlara temizlik ve hijyen konusunda yeteri kadar denetlenmiyor. Fırınları dolaşın çoğunun lavabosunda sabun vb. temizlik maddesi göremezsiniz. Fırınların denetimi sadece ekmeğin gramajı değildir. Orada çalıştırılan işçilerin hangisi doktor kontrolünden geçmiş. işletme sahibi işçilerini temizlik konusunda uyarıyor mu?
nazım Üye
FIRINDA Adam, ağzında sigara... Üzerinde pis bir önlük. eli bir lahmacunda bir semsekte, bir ekmekte, arada bir elinin tersiyle burnunu siliyor. sigaranın külü düştü düşecek. strese kaplıyorum, acaba kül ekmeğe mi düşecek diye. Ve nihayet kül kendini boşluğa bırakıyor, tam tırnaklının üzerine... adam "elinin tersi"yle külü silkeliyor, iki elini hamurun altına sokup kürekçiye fırlatıyor. Kürekçinin saçı undan beyazlaşmış, arada bir saçını silkeliyor. bir yanda lahmacunları ekmekleri fırına atıp çıkarırken bir yandan da elini çeltik tozunun içine batırıp fırının alevli kısmına savuruyor. çeltik tozu savruluyor havada, artık nereye düşerse.... Fırıncı çırağı "değmesiiiiin!" diye bağırıyor. elinde uzun ve kalınca bir kalas. Kalasın ucunda simsiyah bir bez, o simsiyah bezden kapkara su sızıyor. o kalasla fırının içi "temizleniyor." neyse ben de ekmeğimi alıp çıkıyorum.
isaavci Üye
.MAHMUT KÜÇÜK;114273 wrote:Sevgili isaavcı asya ülkererinde kızarmış bilumum böceklere halk hücum ediyor sen taş fırında hemde patlıcan kebabının içinde kızarmış bir böcekcik için kızıyorsun pes valla
alem adamsın mahmut kardeş.galiba bu gidişle fırınlarımız çinlilere kalacak.Bunca böcek bolluğu varken.Espri için sağol.:)
isaavci Üye
nazım;114337 wrote:FIRINDA "" Adam, ağzında sigara... Üzerinde pis bir önlük. eli bir lahmacunda bir semsekte, bir ekmekte, arada bir elinin tersiyle burnunu siliyor. sigaranın külü düştü düşecek. strese kaplıyorum, acaba kül ekmeğe mi düşecek diye. Ve nihayet kül kendini boşluğa bırakıyor, tam tırnaklının üzerine..." sevgili nazım hikaye tadında acı gerçeği güzel betimlemişsiniz.Fırınlarımız bu karadüzende çalışmaya devam ederse,sanırım hepimizin benzer fırın-ekmek öyküleri olacaktır. esasen kirliliği neden içselleştiririz?Neden bir türlü itiraz etmeyiz?Bir yazgı gibi düzensizliğe,kuralsızlığa mahkumiyetimiz nereye kadar? Sinekli bakkal,fareli fırın benzeri öyküleri seviyor muyuz,ne? Uygarlaşma çabamız yoğunlaştıkça bu gibi sorunları çözmeye gayret ederiz inşallah.
Huzi Üye
Bizim Fırat mahallesindeki fırıncımız çok temiz...Hemen yanında muhtarın yazanesi var...En ufak hata yapsa muhtar enseler...Heh heh...
Gökhan Dokuyucu Üye
nazım;114337 wrote:FIRINDA Adam, ağzında sigara... Üzerinde pis bir önlük. eli bir lahmacunda bir semsekte, bir ekmekte, arada bir elinin tersiyle burnunu siliyor. sigaranın külü düştü düşecek. strese kaplıyorum, acaba kül ekmeğe mi düşecek diye. Ve nihayet kül kendini boşluğa bırakıyor, tam tırnaklının üzerine... adam "elinin tersi"yle külü silkeliyor, iki elini hamurun altına sokup kürekçiye fırlatıyor. Kürekçinin saçı undan beyazlaşmış, arada bir saçını silkeliyor. bir yanda lahmacunları ekmekleri fırına atıp çıkarırken bir yandan da elini çeltik tozunun içine batırıp fırının alevli kısmına savuruyor. çeltik tozu savruluyor havada, artık nereye düşerse.... Fırıncı çırağı "değmesiiiiin!" diye bağırıyor. elinde uzun ve kalınca bir kalas. Kalasın ucunda simsiyah bir bez, o simsiyah bezden kapkara su sızıyor. o kalasla fırının içi "temizleniyor." neyse ben de ekmeğimi alıp çıkıyorum.
dervişdörtbudak; Bu konuda kimsenin birşey yapacağını sanmıyorum. İbrahim'inde dediği gibi ilçe tarım, belediye, sağlık grup başkanlığı bir gün denetler, iki gün denetler daha sonra yine eskisi gibi olur. Serbest piyasa ekonomilerinde REKABET denen bir kavram var. Bu işin tek çözümü REKABET yaratmaktır.Tek çözümde önceleri savunduğumuz gibi beldiyenin HALK EKMEK olayına sıcak bakmasıyla mümkün olacaktır. Geçici değil de kalıcı bir kurtuluş bu şekil olur, gerisi boşa kürek çekmekten başka birşey olamaz. Çok güzel yorumlar elinize sağlık... Belediye böyle bişi yapar mı ? Yapmazsa niçin yapmaz ? ben nizipte lahmacun yemeyi hiç sevmiyorum. Hiç temiz ortamlarda yapılmıyor. tırnakçıların tırnakları iğrenç... Bu kişiler dışarda bir yere çalışmaya gittiklerine çok titiz çalışıyorlar ama nizipte aynı hassasiyeti göstermiyorlar... Pastanelere yaptıkları denetimi fırınlara da yapsalar eminim ki hiç sorun kalmayacak!! bizim işyerinin imalatı sıfırdan yeniletti sağlık memurları. Niiçin fırınlara bu uygulanmıyor????
Cali Üye
kardeşim Gökhan; FırınLarın hepsi Prosedürlere Uygun. bundan Önceki Yıllarda tarımcılar hijyenin, fayans ve gerekli olan eksiklikleri fırınlara Yapılmasını sağladılar. Bunu üzülerek söylüyorum, Taş fırınların işletmecilerinin zaafiyetinden dolayı ,fırınların hijyenik olmadığını söyleyebilirim. Her ay, gereken ilaçlamaları ve günlük olarak kullanılan malzemeleri dezenfekte etmeleri lazım. isa hocamızın anlatmak istediğini ben gayet güzel anladım. fırınlarda odunluk diye bir Bölüm vardır. orayı müşteri görmez genelde, o Bölgenin her ay düzenli Bir şekilde ilaçlanması lazımdır. yoksa(af edersiniz) Hamam Böğcüğü, akrep hatta ve hatta sıçanla bile karşılaşılabilir. Bu konuya Çok dikkat edilmesi lazımdır...
M.KÜÇÜK Üye
isaavci;114453 wrote:alem adamsın mahmut kardeş.galiba bu gidişle fırınlarımız çinlilere kalacak.Bunca böcek bolluğu varken.Espri için sağol.:)
Sende sağol ama konu hakikaten ciddi Cem YILMAZ'ın da dediği gibi eğitim şart:eek:
Orhan Çelik Üye
Evet arkadaşlar bu konuda baya yorum yapılmış ve yazılış çizilmiş. Doğru ,güzel... Yalnız; Ekmeğinin içinde ip çıkan,tevasında böcek çıkan veya benzeri durumlarda bu talihsizliği yaşayan vatandaşlarımız acaba o şekliyle ilgili makamlara iletiyorlarmı ? Burası çok önemli arkadaşlar. Sözlü şikayetle fırıncıları zan altında bırakıp derebeyi gidip uyarı yapamayız. Amma vatandaş elindeki bu suç unsurunu alıp direk zabıta müdürümüze veya ilçe tarım yetkililerine götürdüğü takdirde , o işyeri ciddi cezalar alacağı gibi,diğer işyerlerinede büyük bir göz dağı verilmesine vesile olacaktır. Ne tuhaftır ki; kurumumuza bu yönde her hangi bir şikayet ve dilekçe gelmemiştir. İlçe tarım temizliği,kurumumuz ise fiyat ve gramajı denetler amma her ekmeği tek tek kontrol etmesi mümkün değilidir. Başınıza böyle bir durum geldiği zaman lütfen o ekmeği veya o tavayı aynen alıp zabıta müdürülüğümüze getiriniz. Eğerki buna üşeniyorsanız,yemeğe ve ekmeğe el sürmeden zabıtayı çağırırsanız evinize yani ayağınıza kadar gelecekleri konusunda şüpheniz olmasın. Herkese saygı e sevgilerimi sunuyorum.
zeynel1982 Üye
ülkemizde Dersane Kuracak Kişiler Veya şirketler Devletin Belirlediği Projeye Uymak Zorundadir. örneğin Kapi ölçülerinin ölçü Ve şekillerinin Nasil Olacaği Kanun Da Yazmaktadir. Bizim Için Ekmek En önemli Gida Maddesidir. Ekmek Firini' Nin Nasil Kurulacağina Dair Bir Kanun Veya örnek Gösterebileceğimiz Bir Proje Varmi? Ilçemizde Ki Sorunun En Büyük Nedeni Belediye Veya Sağlik/tarim Müdürlüğünün Standart Bir Projeyi Hayata Geçirememesidir. Isteyen Kişi Istediği Bina Nin Altina Firinini Açiyor.
zeynel1982 Üye
Orhan Abi Siz Olay Olduktan Sonra Yapilmasi Gerekenleri Söylemişsiniz. Sizde Biliyorsunuz Ki Devlet Ve Ona Bağli Kurumlarin Ilk Görevi Olay Olmadan Müdahale Etmektir.
Gökhan Dokuyucu Üye
Orhan Çelik;114625 wrote:Evet arkadaşlar bu konuda baya yorum yapılmış ve yazılış çizilmiş. Doğru ,güzel... Yalnız; Ekmeğinin içinde ip çıkan,tevasında böcek çıkan veya benzeri durumlarda bu talihsizliği yaşayan vatandaşlarımız acaba o şekliyle ilgili makamlara iletiyorlarmı ? Burası çok önemli arkadaşlar. Sözlü şikayetle fırıncıları zan altında bırakıp derebeyi gidip uyarı yapamayız. Amma vatandaş elindeki bu suç unsurunu alıp direk zabıta müdürümüze veya ilçe tarım yetkililerine götürdüğü takdirde , o işyeri ciddi cezalar alacağı gibi,diğer işyerlerinede büyük bir göz dağı verilmesine vesile olacaktır. Ne tuhaftır ki; kurumumuza bu yönde her hangi bir şikayet ve dilekçe gelmemiştir. İlçe tarım temizliği,kurumumuz ise fiyat ve gramajı denetler amma her ekmeği tek tek kontrol etmesi mümkün değilidir. Başınıza böyle bir durum geldiği zaman lütfen o ekmeği veya o tavayı aynen alıp zabıta müdürülüğümüze getiriniz. Eğerki buna üşeniyorsanız,yemeğe ve ekmeğe el sürmeden zabıtayı çağırırsanız evinize yani ayağınıza kadar gelecekleri konusunda şüpheniz olmasın. Herkese saygı e sevgilerimi sunuyorum.
Polislerde devriye gezmesinler halk ihbar eder onlarda suçluyu bulur o zaman:) Araştırma her zaman şarttır orhan abi. Ben belediyemiz araştırmıyor demiyorum. ancak Nizipteki fırınlarda hijyenik ortam anlayışı çok az olanlar vardır onların başımızın üstünde yeri var... Yani belediyemiz her zaman gidip araştırmalı. Belediyenin bu işlerle ilgilenen sağlık memuru var mı ? birde abim bizim pastaneyi ve diğer pastaneleri kimse şikayet etmedi önlemleri sağlık memurları tespit edip bize uygulattı. Saygılar...
new zelland Üye
Bu konu tarafımdan gündeme getirileli 1.5 yıl olmuş,demekki halen Nizipte fırınlar eskisi gibi kir pis içinde allah yardımcıları olsun hemşehrilerimin.Biz o zaman dedik kimse bizi kayda almadı. işallah isa bey sizi kayda alırlarda fırınlar bi güzel ekmek yenilebilir hale gelir.İşte konunun adresi tıklayın bir görün https://nizip.com/forum/konu/963?page=1
isaavci Üye
zeynel1982;114634 wrote:ülkemizde Dersane Kuracak Kişiler Veya şirketler Devletin Belirlediği Projeye Uymak Zorundadir. örneğin Kapi ölçülerinin ölçü Ve şekillerinin Nasil Olacaği Kanun Da Yazmaktadir. Bizim Için Ekmek En önemli Gida Maddesidir. Ekmek Firini' Nin Nasil Kurulacağina Dair Bir Kanun Veya örnek Gösterebileceğimiz Bir Proje Varmi? Ilçemizde Ki Sorunun En Büyük Nedeni Belediye Veya Sağlik/tarim Müdürlüğünün Standart Bir Projeyi Hayata Geçirememesidir. Isteyen Kişi Istediği Bina Nin Altina Firinini Açiyor.
zeynel kardeş çok güzel tespit yapmışsınız.Bizim de aradığımız şey,bir proje ve standart konması.İlçemize has,yeri,şekli,personeli,kıyafeti,ekmeğin şekline kadar tespit edilmelidir.Böyle olursa,o zaman belki nizip ekmeği,nizip pidesi diye patent bile alınır.Yoksa iş bireysel şikayet mevzuu değildir.selametle.
isaavci Üye
sevgili orhan bey,inan dediğiniz gibi tepsiyi alıp gelmek içimden geçti.daha önce benzer şikayetlerimi bizzat şahsınıza yaptım.Sizde sağolun gerekeni yapmıştınız.Aslında olay çok daha derin.Bir eğitim ,proje ve standart sorunu. ayrıca neden tepsiyle gelmedim,söyliyeyim:Çocuklarımıza zaten belli zorluklarla yöresel yemekleri yediriyoruz.Alışsınlar diye överek yediriyoruz.O böcek çıktığı gün,inanın çocuklara çaktırmadım.Yoksa fırına yaptırdığımız her şeyden tiksinirlerdi.Ayrıca fırıncının kendisine de defalarca ikaz yapmışım.Ancak olay hakikaten anlaşılmıyor.Sanki farklı dilde konuşuyorum onlarla.Yani ben arkamı döndüğümde eski usul devam ediyor.Ha,bu kesinlikle bir fırın için geçerli değil.onlarcası aynı vaziyette.Çareyi herkes düşünmeli ve fikrini söylemelidir kanaatimce.

Cevap yazmak için hesabınıza giriş yapın.

WhatsApp iletişim